Şimdi Ara

İsmet İnönü Hakkında (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
3
Favori
6.941
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

Şaşırmiyorum doğrusu,her adımımiza musallat olmuşlar.Hele yine bu dönemlerde gönderilen raporlar(thornburg,barker)var ki ,ben ne istersem onu yapacaksın mantığında !

Evet,esasen Menderes baya bi meblağ almış abd den.Mantikli olanı kestire bilmek güç.

Malumunuz o zaman bir de Stalin tehlikesi vardı.Doğu Anadolu topraklarına göz dikmişti.Sanırım ABD'ye yakınlaşmaktan başka çaremiz kalmamıştı.
  • Canis Majoris kullanıcısına yanıt
    Doğrudur tabi de,ABD'nin politikası da aşırı menfaat üzerine kurulu.
    İkinci Dünya Savaşı nın ardından sanayisi çöken Avrupa'yı baya bi onarmak gerekiyor. ABD'de sanayiye harcadığı miktarı %170 arttırmış.Turkiye ye de sanayiye değilde,tarıma önem ver; parasını ben karşılayacağım diye rapor geliyor ABD tarafından.(Bknz : Thornburg raporu)

Adama koyuyor yani anlayacağınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

Doğrudur tabi de,ABD'nin politikası da aşırı menfaat üzerine kurulu.
    İkinci Dünya Savaşı nın ardından sanayisi çöken Avrupa'yı baya bi onarmak gerekiyor. ABD'de sanayiye harcadığı miktarı %170 arttırmış.Turkiye ye de sanayiye değilde,tarıma önem ver; parasını ben karşılayacağım diye rapor geliyor ABD tarafından.(Bknz : Thornburg raporu)

Adama koyuyor yani anlayacağınız

Tarım yap,parasını ben vereyim sen de ürünlerini bana ver mi diyor?
  • Aragorn0734 A kullanıcısına yanıt
    Yine mi yaş, 18!
    Tarih ilgimi çekmiyor.
    Şu uçak fabrikası konusu kadar karışık birşey az bulunur internette. Her kafadan farklı bir ses çıkmış. Bir tarafta " ahh, uçak fabrikası kapatılmasaydı uzay mekiği yapardık çoktan " diyen birileri var. Diğer taraftan TC sanayisinin bırak uçak ve uçak motoru yapmak, oyuncak uçak bile doğru dürüst yapacak halde olmadığı gerçeği var 1930'lar da, adamlar ancak 1955'lerde en dandiğinden bir dizel motor yapmayı becerebilmişler ona sevinmişler bırakın uçağı. Bu konu öyle bir hale gelmiş ki kitapla, internetten okumakla filan bile çözülecek gibi değil, o yılları yaşayan birisini bulmak lazım ki onlarında sayıları sıfıra yaklaştı artık.
    Uzaya mekik yollardık diyenler bu konuda İnönü'yü suçlarlar. Ama olayları aslı nedir çok fazla rivayet dolaşıyor ortalıkta.

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Yine mi yaş, 18!
    Tarih ilgimi çekmiyor.
    Şu uçak fabrikası konusu kadar karışık birşey az bulunur internette. Her kafadan farklı bir ses çıkmış. Bir tarafta " ahh, uçak fabrikası kapatılmasaydı uzay mekiği yapardık çoktan " diyen birileri var. Diğer taraftan TC sanayisinin bırak uçak ve uçak motoru yapmak, oyuncak uçak bile doğru dürüst yapacak halde olmadığı gerçeği var 1930'lar da, adamlar ancak 1955'lerde en dandiğinden bir dizel motor yapmayı becerebilmişler ona sevinmişler bırakın uçağı. Bu konu öyle bir hale gelmiş ki kitapla, internetten okumakla filan bile çözülecek gibi değil, o yılları yaşayan birisini bulmak lazım ki onlarında sayıları sıfıra yaklaştı artık.
    Uzaya mekik yollardık diyenler bu konuda İnönü'yü suçlarlar. Ama olayları aslı nedir çok fazla rivayet dolaşıyor ortalıkta.

@neommy kendi milletini hor gören sizin gibi bu forumda kaç kişi var? Sanırım hepsi g.müslim ve bir çoğu ateist.

Oyuncak uçak yapamazlar vs diye aşağılamaya çalıştığınız sektörün içinde bir çok fabrikayı gezdim.Tai ank. fab. dahil. Uçak yapımı geçmişten gelen bilgi ve standartların tecrübeyle hayata geçmesinin en iyi örneğidir ve sizden önce yapılanların büyük önemi vardır.geçmişte ne olduğunu tam bilmiyoruz fakat yarıda kalmamalıydı.biraz yavaş fakat çok iyi gelişmeler var.projelerde payımız artıyor ve tasarım yeteneklerimiz gelişiyor.özellikle tainin makine parkı çok iyi.

Geçmişte bazı hatalar yapılmışsa bunu kabullenerek ders çıkarmak gerekir.bu şekilde kendinizi ve milleti aşağılık duyguları içinde aciz göstermeye çalışmayın.bu milletin yapıcı eleştiriye ihtiyacı var.yıkıcı olanlara değil.

• 1915 den bu yana yalan yanlış tarihle büyütüldük ve kandırıldık. Şimdi de yalan tarihimizi rahatça eleştiriyoruz övündüğümüz veya arkasından sövdüğümüz adamları tekrar inceleyin derim..
  • Kim ne derse desin inönü atatürk ü kıskanıyordu.Atatük daha hayatta iken fark edip ismet inönü için ölüm fermanı vermişti ama olmadı.İsmet inönü başa geçtiği zaman ilk icraati atatürk ün resimlerini paradan kaldırıp kendi resimlerini koymak oldu.Bu gün hangi siyasetçi bunu yapmaya kalkışsa diktatör deyip indirilir ama inönü olunca nedense kimsenin sesi çıkmıyor.Bence inönü yü sevmemesi gereken bir kesim varsa o da kemalistler olmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acht und zwanzig -- 6 Haziran 2014; 8:49:32 >
  • Yandaş değilim fakat. İnönünün yararı kadar zararıda olmuştur. İnönü için iyi diyende kötü diyende yandaştır. Adam nötr.. Bu arada aslı kesin olarak bilinmemekle birlikte Atamın İnönü için sınırdışı edilmesini (bazıları idamı der) istediğini okuduk... Bu konuda gerçek bilgisi olupta paylaşacak olan varsada merakla bekliyorum...
  • neommy kullanıcısına yanıt
    Türkiye'nin ulusal politikası en iddialı ve zor alanlardan olan uçak sanayisi kurulması üzerineydi ve bu başarıldı. En zor şartlarda gerekli kaynak bulunmuş, teknolojiler edinilmiş gerekli insan kaynakları bir kısmı yurtdışında eğitilerek sağlanmış. Özel sektör de, aldığı cesaretle bu alanda önemli yatırımlar yapmış, gelişmeler sağlamış.Biz deyim yerindeyse okyanusu geçip derede boğulmuşuz.

Büyük zorlukları aşarak, uçak sanayini kurmayı başarmış Cumhuriyet'in uçak üretiminden vazgeçmesini Marshall planına bağlıyorum.
    Ülkemizde üretilen uçaklar için siparişler kesilmiş. Çünkü, uçaklar Amerikan askeri yardımı olarak Marshall Planı çerçevesinde bu ülkeden alınacak!

Bugün Dünya'daki en büyük teknoloji Uzay ve Havacılık .
    Elbette ki savaştan daha yeni çıkmış olan Türkiye de o sıkıntılı günlerde bundan daha fazlası beklenemezdi. O fabrikalar ancak zamanla takviye edilerek modernize edilerek illeri de daha güçlü teknolojiye sahip dünya çapında güçlü savaş uçaklar ve nakliye uçakları üreten bir uçak fabrikası haline getirilebilirdi . Belki bugün bir Airbus bile üretebilirdik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aragorn0734 -- 6 Haziran 2014; 10:52:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: acht und zwanzig

Kim ne derse desin inönü atatürk ü kıskanıyordu.Atatük daha hayatta iken fark edip ismet inönü için ölüm fermanı vermişti ama olmadı.İsmet inönü başa geçtiği zaman ilk icraati atatürk ün resimlerini paradan kaldırıp kendi resimlerini koymak oldu.Bu gün hangi siyasetçi bunu yapmaya kalkışsa diktatör deyip indirilir ama inönü olunca nedense kimsenin sesi çıkmıyor.Bence inönü yü sevmemesi gereken bir kesim varsa o da kemalistler olmalı.

quote:

30 Aralık 1925 tarihinde yasalaşan 701 Sayılı “ Mevcut Evrak-ı Nakdiye"nin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun “ , Osmanlı paralarının tedavülden kaldırılarak yeni paralarla değiştirilmesini öngörüyordu.

16 Mart 1926 tarihinde, bu yasaya dayanarak , “ Elli, yüz, beş yüz ve bin liralık banknot basılır ve ön yüzüne reis-i cumhur hazretlerinin resmi bulunur” hükmünün yer aldığı 3322 sayılı kararname yayımlandı. Bu yasa gereğince, 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu.

Ne zaman şu tarihi adam gibi öğreneceksiniz.İşiniz gücünüz atmak.Bu yasa uygulanmış ve İnönünün resmi basılmıştır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Yine mi yaş, 18!
    Tarih ilgimi çekmiyor.

@neommy kendi milletini hor gören sizin gibi bu forumda kaç kişi var? Sanırım hepsi g.müslim ve bir çoğu ateist.

Oyuncak uçak yapamazlar vs diye aşağılamaya çalıştığınız sektörün içinde bir çok fabrikayı gezdim.Tai ank. fab. dahil. Uçak yapımı geçmişten gelen bilgi ve standartların tecrübeyle hayata geçmesinin en iyi örneğidir ve sizden önce yapılanların büyük önemi vardır.geçmişte ne olduğunu tam bilmiyoruz fakat yarıda kalmamalıydı.biraz yavaş fakat çok iyi gelişmeler var.projelerde payımız artıyor ve tasarım yeteneklerimiz gelişiyor.özellikle tainin makine parkı çok iyi.

Geçmişte bazı hatalar yapılmışsa bunu kabullenerek ders çıkarmak gerekir.bu şekilde kendinizi ve milleti aşağılık duyguları içinde aciz göstermeye çalışmayın.bu milletin yapıcı eleştiriye ihtiyacı var.yıkıcı olanlara değil.

Bırakın şu popülizmi sayın Miralge, hiç yakışmıyor burası politika meydanı değil kendi aramızda olabildiğimizce bilimsel tartışmaya çalıştığımız agora.
    Milleti aşağıladığım filan yok, ama bu milletin eğitim, bilim, kültür vs. gibi yönlerden nasıl perişan ve alt düzey yerlerde olduğunu görmemi engellemiyor.
    Tai'yi ben gezmedim, ama ilk Casa'lar yapıldığında flapları ters takıp uçak düşüren fabrika değil mi orası? Orada hayatlarının bir döneminde çalışmış arkadaşlarım var, ve arasıra TAİ hakkında muhabbetlerimizde oldu oldu onlarla.
    " Yarıda kalmamalıydı " görüşünüze kesinlikle katılıyorum. Ancak uçak yapmak yerine Cumhuriyet bir toprak ve tarım reformunu gerçekleştirip özellikle Doğuda bazı değişimleri gerçekleştirebilseydi bugünlere çok daha iyi girerdik şeklinde düşünüyorum. Tarım üretimi yoluna koyulduktan sonra Uçak yapmaya çalışılmasın filanda dediğim yok. Ama nerdeyse nüfusunun %90'ı köylerde ikamet eden Cumhuriyetin " uçak yapacağız " demesi Kuzey Korenin Atom bombası yapmasına benziyor. Belki de buna hiç kalkışılmamalıydı o şartlar altında, TC'nin sahip olmadığı üst düzey teknoloji ve şart olan yan sanayi ve bilgi birikimiyle ve özelliklede pazarlama şartları açısından düşünülürse bunun ne kadar zor bir işe kalkışmak olduğu daha iyi anlaşılabilir şeklinde düşünüyorum.
    Bisküi yapamıyan ülkenin 1930'larda Uçak yapmayı başarması bana çok tuhaf geliyor!

@Aragorn0734;

Tamda " böyle yapılmamalı " dediğim şekilde bir yazı yazmışsınız.
    Söylediğim gibi bu konuda yalan-doğru birbirine karışmış, ve doğru dürüst gerçek analizlere ulaşmak nerdeyse imkansız.
    Uçak sanayinde araştırma geliştirme yapabilmenin ön şartlarından olan " rüzgar tüneli " 'nin 1945'lerde ancak yapılabildiğinin ( ve sonrada kulanılmadığının, 93'lerden sonra kullanılmaya ancak başlanmış ) ilginç hikayesi alttaki linkte var;

http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/998a1d01d86351b_ek.pdf?dergi=1121

İyi dilekler bir yana bu konu internet bilgisiyle ve normal akıl yürütmeyle yorumlanmaya uygun bir konu hiç değil. Rüzgar tünelinin maliyeti hakkında internette bir araştırma yaparsanız nerdeyse Türkiye yıllık bütçesinin yarısı filan gibi masraflara rastlarsınız ve bu kadar çok para harcanmasını uygun bulmayan görüşlere de ulaşırsınız. Hangisi doğru hangisi yanlış bilemem, ama bildiğim bu Uçak olayında çok fazla sayıda palavra uçuşuyor ortalıkta. Benden uzak olsun, Tarih meraklılarına kalsın!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 6 Haziran 2014; 20:12:55 >

• Valla ceza alacam ama susmayacağım
    İnönü İslam dusmanidir
    Neden mi?
    Ezan Türkçe okutuldu yillarca
    Kuranı kerim ler yillarca gizli gizli okundu bu ülkede kimileri mağaralara sakladı daha gecen yyillarda bulundu doğuda bir mmagarada onlarca. Kuran
    Simdi sevmemek benim hakkim ama sevmiyorum diyede sovemem o benim hakkim değil
    Allah cc cezasini verir hakedenin bana yada kimseye kalmadi ceza vermek

• zgbayraktar kullanıcısına yanıt
    Bir başka "Kaynak dedem" vakası daha.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

Bir başka "Kaynak dedem" vakası daha.

Adamın yatak odası,tabi bedevi harfleri ile yazmadığı için kesin islam düşmanıdır kesiin...
     İsmet İnönü Hakkında

“İsmet Paşa, 1966 yılında kısmi seçim yapılacak illeri geziyor, konuşmalar yapıyordu. Batı Anadolu’da Denizli, Uşak, Afyon ve Kütahya illerinde kısmi seçim yapılacaktı. Paşa, Denizli’de bir konuşma yaptıktan sonra Uşak’a gelmiş, büyük gösterilerle karşılanmıştır. Mevhibe Hanımefendi de bu geziye katılmıştı.

Paşa, parti binasında bir süre dinlendikten sonra Cumhuriyet Meydanı’nda bir konuşma yapacaktı. İl parti teşkilatından bazı arkadaşlar:

‘Paşam, deiler. Nurculuk propagandası bizim dışımızdaki bütün partiler tarafından açıkça yapılmaktadır. Bizi CHP’lileri dinsizlikle suçlamaktadırlar. Lütfen siz de yapacağınız konuşmada Allah’tan biraz bahsediverseniz. Biz de bu dinsizlik suçlamasından kurtulmuşl oluruz.’

İsmet Paşa hiç ses çıkarmadı. Az sonra meydanda halka hitap etti. Dini siyasete alet eden partilere ve politikacılara özellikle çattı. Konuşmasını ‘Allahaısmarladık’ sözüyle tamamladı.

Parti binasına döndüğümüz zaman, İsmet Paşa, arkadaşlara tebessümle; ‘Dediklerinizi yaptım! Beyendiniz mi?’ dedi. Arkadaşlarım birbirine baktılar. Paşa, şaşkınlık gösterenlere şöyle dedi: ‘Bana Allah’tan bahset dediniz. Ben de halka hitaben ‘Allahaısmarladık’ diye seslendim.Memnun kalmadınız mı?’

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ürüng ayıg toyon -- 6 Haziran 2014; 15:23:06 >

• neommy kullanıcısına yanıt
    Bu konu üzerinde şöyle bi interneti karıştırayım,kurcalayayım dedim de hakikaten ortada bir bilgi kirliliği dönüyor.Kimi Inönü’ye,kimi Menderes'e sallamış.

Rüzgar tüneli meselesi,herhalde 50'lerin başında Avrupa'nın sayılı rüzgar tüneli üretilmiş,ama yine dediğim gibi,ABD'nin "siz niye uçak yapıyorsunuz ki,ben yapar size bağışlarım" felsefesine kurban gitmiş.93 yılına kadar da unutulmuş,rafta bekletilmiş.Tabi bunları bu işin üretim fiyatından bağımsız olarak söylüyorum.Ulke ekonomisini zorlar mıydı,yapılan yatırımın harcanan parayı karşılamaması durumu oluşur muydu bilemiyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlis düşünüyorsunuz sizin anlatmak istediginiz durum farklı.benzer bir sorunu geçmişte yapılmadığı icin bugün otomotiv sektöründe yaşıyoruz.öyle sizin demenizle bir anda evrim geçiremiyor bu sektörler.

maalesef,siz tesadüflere alışıksınız bizim millet gerçeklere..
    Önce bugday üretelim sonra teknoloji üretiriz! Bu nasıl bir mantık?
    Çin komunizmi bir zamanlar demir konusunda bunu denedi,baktilar olmuyor bugun geldikleri nokta ortada..
  • çok eskiden bir tarih forumunda görmüştüm.bir abi bahsediyordu belgeden filan ama kim veya nerde hatırlayamıyorum..ama gerçekten böyle birşey vardı zira o adam olmamış birşeyi söylemezdi tarih bilgisi genellikle belgelere dayalı ve geniş kapsamlı bilgisi olan biriydi..

@Aragorn0734 yukarda açıkladım.dostluk antlaşmasını bilmeyen zaten yok o daha çok ticari bir antlaşmaydı.benim dediğim olay halkla açıklanmış birşey değildi..

neommy nin yorumu ise dikkate alınacak kadar akıllıca bir taktik..stalingrad'ın düşmeyeceğini anlayınca oyalamak için yapılmışta olabilir mantık payı yüksek..ama stalingrad kuşatmasından önce olduğunu biliyorum ben..

cevdet sunay'ı sadece isim olarak biliyorum.türk siyasi tarihi bilgim pek fazla olduğu söylenemez doğrusunu sizden dinlemek isterim..

stalin'e karşı tutumu nasıl yaptı bilmiyorum ama ordada başarılıdır bence.cunku stalin her zaman boğazlara girmek ve ordan sıcak sulara atılmak istiyordu..ayrıca bilindiği gibi türkiye'de nisan ayında kağıt üzerinde wwıı ya girmişti savaş sonrası fondan yardım almak için..

birde şöyle birşey var okuduğum kadarı ile inönü ile atatürk'ün arası son dönemlerde pek parlak değildi..daha fazla detaylara girmek istemiyorum bu ilişki arasında cunku cok sağlıklı bilgim yok..tek bildiğim ilişkilerinin iyi olmadığı fevzi çakmak'ın inönüden pek hoşlanmadığı ve bu kesinmi bilmiyorum ama vasiyeti sonradan değiştirildi kendi yazdığı vasiyette inönü'ye herhangi birşey bırakmamış ama sonradan vasiyet değiştirilmiş diye birşey okumuştum ama bu büyük ihtimal kolpa haber..zira zaten sadece inönü'nün çocuklarının yurtdışında okuması için belirli bir fon oluşturulmasını istemişti m.kemal vasiyetinde ??

eklemek ve düzeltmek istediğiniz birşey varsa bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Wayne

quote:

Orijinalden alıntı: acht und zwanzig

Kim ne derse desin inönü atatürk ü kıskanıyordu.Atatük daha hayatta iken fark edip ismet inönü için ölüm fermanı vermişti ama olmadı.İsmet inönü başa geçtiği zaman ilk icraati atatürk ün resimlerini paradan kaldırıp kendi resimlerini koymak oldu.Bu gün hangi siyasetçi bunu yapmaya kalkışsa diktatör deyip indirilir ama inönü olunca nedense kimsenin sesi çıkmıyor.Bence inönü yü sevmemesi gereken bir kesim varsa o da kemalistler olmalı.

quote:

30 Aralık 1925 tarihinde yasalaşan 701 Sayılı “ Mevcut Evrak-ı Nakdiye"nin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun “ , Osmanlı paralarının tedavülden kaldırılarak yeni paralarla değiştirilmesini öngörüyordu.

16 Mart 1926 tarihinde, bu yasaya dayanarak , “ Elli, yüz, beş yüz ve bin liralık banknot basılır ve ön yüzüne reis-i cumhur hazretlerinin resmi bulunur” hükmünün yer aldığı 3322 sayılı kararname yayımlandı. Bu yasa gereğince, 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu.

Ne zaman şu tarihi adam gibi öğreneceksiniz.İşiniz gücünüz atmak.Bu yasa uygulanmış ve İnönünün resmi basılmıştır.

Geçiniz efendim geçiniz kararnameymiş sanki kararnameler gökten zembille iniyor insan yapımı değil

• acht und zwanzig kullanıcısına yanıt
    kararname Atatürk zamanında çıkmışsa, paranın üzerinden Atatürk resminin kaldırılmasının sorumlusu da ölmesi nedeniyle bizzat Atatürk'tür. daha fazla saçmalama istersen.
  • hashus1099 kullanıcısına yanıt
    Zahiren öyle olabilir ama işin batınında kıskançlık yatıyor.Neden şu an paraların üzerinde atatürk resmi var?Şu anki mevcut hükümet atatürk ü daha mı çok seviyor da o kararname ye uyup Abdullah gül ün resmini koymuyor.İstenseydi o zaman da atatürk resmi konulabilirdi.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.