Şimdi Ara

İsmet İnönü Hakkında (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
3
Favori
6.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SouthPark_Konsol delisi kullanıcısına yanıt
    12 ada 1930'da değil, 1912 uşi anlaşmasından beri İtalya'nın elindeydi.2.dunya savaşının ardından yapılan konferansta(1945),12 ada Yunanistan'a bırakıldı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İngiltere ve ABD'nin bizimle ilişiğini kesmesine kadar, San Francisco görüşmesine gelenlerin BM'nin kurucu üyeleri arasında sayılacağı söylenene kadar ve 2. Dünya Savaşı'nın kaderi belli olana kadar İnönü savaşa girmemeyi başarmıştır, yoksa Almanlar'dan iyi bir darbe yiyebilirdik. İnönü hem Alman gemilerini Karadeniz'e geçirmiş daha sonra da Almanya ile ilişiği kesmiştir. Adam reelpolitik harikası. Türkiye'ye inanılmaz baskı yapıyor İngilizler savaşa girmesi için İnönü ise inatçı Şener Şen gibi 'girmirem ulan girmirem'' diye diretiyor. Demokrasiye geçişin de uygulayıcısı İnönü'dür. Aynı zamanda Milli kahramanlarımızdandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 5 Haziran 2014; 1:05:08 >
  • destroyer39 kullanıcısına yanıt
    o inatçılığı lozan'da da görüyoruz aslında. arkadaşlar bilmez ama inönü gerçekten ingilizleri bezdirmiştir.
    hele ki doğu telgraf hattı ingilizlerin elindeyken! ankara ile görüşmeler bizden önce ingilizlerin eline geçiyordu. öyle ki "karşısındakinin elini bilen briç oyuncuları olmamıza rağmen yenildik" tarzı bir söz de söylenmiştir lozan son hatlarına kavuştuğunda.

bu anlaşmayı iyi anlayabilmek adına, bekir sami bey'in londra konferansı performansına bakmak gerekir.
  • ben inönüyü sevmem açıkçası.. hep arkaplanda kalmak 2.olmak ruhuna işlemiş sıradan bir siyasetçi benim gözümde..atatürk'ün arkasından hep 2.ciydi o..ve yaptığı tek olumlu hareket ise türkiyeyi WWII ya sokmamaktır.ama savaşa sokmamasına rağmen savaşta olan ülkelerden hiçbir farkı yoktu türkiye'nin..herşey karne ile ve sınırlı dağıtılıyor geceleri karartma uygulanıyor sokağa çıkma yasağı başlıyor ve sürekli bir mihveri bir müttefikleri yalayarak genel olarak denge politikası diye bilinen taktiği uyguluyordu..

ayrıca almanlara çok yakındı ve bir alman sempatizanıydı..almanya hangi materyale ihtiyaç duysa hiçbir sorun çıkmadan direk türkiye'den temin edebiliyordu..türk ordusu alman tanklarını deniyordu..ve bu çok az bilinir gizli bir antlaşmaya göre eğer stalingrad düşseydi türkiye'de almanya'nın yanında savaşa girecekti..neyse ki öyle birşey olmadıda savaşa girmedi türkiye..

• quote:

Orijinalden alıntı: MrChaplin

ben inönüyü sevmem açıkçası.. hep arkaplanda kalmak 2.olmak ruhuna işlemiş sıradan bir siyasetçi benim gözümde..atatürk'ün arkasından hep 2.ciydi o..ve yaptığı tek olumlu hareket ise türkiyeyi WWII ya sokmamaktır.ama savaşa sokmamasına rağmen savaşta olan ülkelerden hiçbir farkı yoktu türkiye'nin..herşey karne ile ve sınırlı dağıtılıyor geceleri karartma uygulanıyor sokağa çıkma yasağı başlıyor ve sürekli bir mihveri bir müttefikleri yalayarak genel olarak denge politikası diye bilinen taktiği uyguluyordu..

ayrıca almanlara çok yakındı ve bir alman sempatizanıydı..almanya hangi materyale ihtiyaç duysa hiçbir sorun çıkmadan direk türkiye'den temin edebiliyordu..türk ordusu alman tanklarını deniyordu..ve bu çok az bilinir gizli bir antlaşmaya göre eğer stalingrad düşseydi türkiye'de almanya'nın yanında savaşa girecekti..neyse ki öyle birşey olmadıda savaşa girmedi türkiye..

benımde inonuye karşı bi soguklugum vardır lakin yigidi öldür hakkını yeme.. o karneyle dagıtılan erzakların sınırlı olmasının sebebi heran savaş cıkabilir edasıyla orduyu yaşamıştır ki inonu 1, dünya savaşını görmüş insandır yani normaldır hatta bi sözü vardır. inonuye bigün bi cocuk sorar bizi aç bıraktın diye oda cevap verir en azından babasız bırakmadım diye hataları varmı diye sorcaksan vardır yoktur tartışılır

• MrChaplin kullanıcısına yanıt
    " bu çok az bilinir gizli bir antlaşmaya göre eğer stalingrad düşseydi türkiye'de almanya'nın yanında savaşa girecekti..neyse ki öyle birşey olmadıda savaşa girmedi türkiye.. "

Bu anlaşma hakkında kesin bilgi nerden bulunabilir? Efsane gizli Lozan maddeleri gibi birşey değil umarım? 70-80 yıl geçmiş üzerinden, sanıyorum gizliliği kalmamıştır artık?
  • İsmet üzerinden Atatürk e kimse laf atamaz Atatürk un şahsiyeti yanında ismet kimdir ki ayrıca biraz araştırirsaniz chp nin yürüdüğü yol sefin! Yolu olduğunu Atatürkün yolu kesinlikle olmadığını göreceksiniz n

• neommy kullanıcısına yanıt
    Yok öyle bi antlaşma.Tek antlaşma Türk-alman dostluk paktı.O antlaşmada da böyle bir içerik yok

• Aragorn0734 A kullanıcısına yanıt
    Öyle bir anlaşma olsa bile sanıyorum İnönü Stalingrad'ın düşmeyeceğine karar verince yapmıştır anlaşmayı!
    O kadar zeki adamdı diyorsun yani

Zekasını bilmem, ama 2. Dünya savaşındaki tutumu hakkında az çok bilgim olduğundan böyle yorumladım.
    Yorumunuzun kökü ikinci dünya savaşına dayanıyor ise diyecek söz yok zaten.

Fakat yorumunuz 'genel' ise bak adam (MrChaplin) ne diyor:"ikinci dünya savaşına sokmamaktan başka yaptığı olumlu iş yok."

O Cevdet Sunay'ı bilmiyorda öyle diyor!
    2. Dünya savaşında yaptığı da yeter-artar zaten.

Ek: Biraz açıklamak gerekiyor, 1970'ler öncesi hatırlayanı yoktur, İnönü'nün " Peki Cumhurbaşkanı Sunay bu durumda ne yapacak? " diye soru soran gazeteciye verdiği bir cevap vardır, daha önceden pek bişi yapmıyordu bu defada bişi yapmaz anlamında; " ne yapacak daha önceden ne yaptıysa onu yapacak " gibi birşeydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 6 Haziran 2014; 1:09:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

Yorumunuzun kökü ikinci dünya savaşına dayanıyor ise diyecek söz yok zaten.

Fakat yorumunuz 'genel' ise bak adam (MrChaplin) ne diyor:"ikinci dünya savaşına sokmamaktan başka yaptığı olumlu iş yok."

Demokrasiye geçiş için çabaları yeter bile.Köy Enstitüleri projeleri de başlı başına büyük bir atılımdır.Bana göre Lozan başarısı da vardır.Ki Demokrat Partili Taha Akyol dahi Lozan'ı başarılı bir antlaşma olarak görmüştür.

Döneminde kurulan sayısız fabrika var.2.Dünya Savaşı'na sokmamaktan başka yaptığı olumlu bir iş yok dersek fazlaca haksızlık etmiş oluruz.Şu an ben Türkiye'nin başına İsmet İnönü gibi bir adamın geçmesini isterdim şahsen.
    Ben de şu "her şey karne ile dağıtılıyordu" eleştirisine hiç katılmam zaten.

Bugün bile Avrupa'da bi kriz patlak verse etkilenmemek mümkün mü?
    Ki bahsi geçen dönem dünya savaşı dönemi,avrupa'da sanayinin çöktüğü dönem.Her an tetikte kalman gereken dönem. Nasıl kalmayasın ki?Kuzeyinde Stalin,diğer tarafta yunanistan'a kadar inmiş Hitler.
    Eleştirinin de mantığı olmalı

• Bu köy Enstitüleri hakkında abd Marshall planı karşılığında kapatılmasını istemişti diye hatırlıyorum. Kapatan dp miydi yoksa chp mi?

Bir de aynı soruyu fabrika için sorayım,;ucak fabrikalarını dpmi kapattı, chp mi ? neommy de cevaplayabilir. @Canis Majoris neommy

Babam kadar yaşınız var galiba ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

Bu köy Enstitüleri hakkında abd Marshall planı karşılığında kapatılmasını istemişti diye hatırlıyorum. Kapatan dp miydi yoksa chp mi?

Bir de aynı soruyu fabrika için sorayım,;ucak fabrikalarını dpmi kapattı, chp mi ? neommy de cevaplayabilir. @Canis Majoris neommy

Evet.Sözde komünist yetiştiriliyormuş! İnönü döneminin sonlarına doğru faaliyeti azaldı.Menderes döneminde de kapandı.Tabi Marshall planının yanında toprak ağalarının da kapanmasında büyük etkisi var.Köylünün eğitimli olması işlerine gelmez.

Konuyla ilgili şu video yeterli açıklamayı sunar sanırım.

Menderes döneminin ekonomik politikası ile Atatürk ve İnönü döneminin politikası çok farklı.Menderes yabancılaştırıp para getirsin halkı doyurayım,para görelim derdindeydi.Atatürk ve İnönü de aç kalalım yeter ki ekonomik açıdan bağımsız olalım politikası güttü.Hangisinin daha iyi olduğu tartışılır.

• Chp'ye iktidarı kaybettiren adam.Sadece chp polikalarına muhalefet için kurulmuş partiye iktidarı kaybettirdi.
  • Canis Majoris kullanıcısına yanıt
    Şaşırmiyorum doğrusu,her adımımiza musallat olmuşlar.Hele yine bu dönemlerde gönderilen raporlar(thornburg,barker)var ki ,ben ne istersem onu yapacaksın mantığında !

Evet,esasen Menderes baya bi meblağ almış abd den.Mantikli olanı kestire bilmek güç.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.