Şimdi Ara

İşletim Sistemi Yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
2.498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linux bölümünde ilgi görmeyeceğini düşündüğüm bu konuyu buraya aldım. Lütfen iyi ya da kötü görüşlerinizi açıklayın.

Evet programlama öğrenen veya öğrenmiş olan herkese bir dil tanıtılırken şöyle deniyor o dilin taraftarları tarafından örneğin;

c dili, çok önemli bir dildir pc ye istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz , hatta bir çok işletim sistemi bu dille yazılıyor

fakat nette ing kaynaklar da dahil en fazla aritmetik işlemler, algoritmalar vs anlatılıyor.

assembly için, çok önemlidir öğrenin, crack veya isletim sistemi müdahalesi yapabilirsiniz?

nette en fazla toplam çıkarma dersleri var.

dersi de geçtim bi bilgi bile yok.

c++ için mesela; tüm oyun motorları bununla yazılıyor, hatta (maalesef yine) işletim sistemi bile yazabilirsiniz.

C++ ile yazılmış bi tane bile işletim sistemi yok.

bu böyle gidiyor. Fakat yapılmış hiç bir somut kanıt yok.

en fazla gördüğüm assembly bootable os deniyor. Videoya bakıyorum os sadece konsoldan ibaret. Görsel kütüphane yok.

Dahası bunu her hangi bi yerde sorduğumda( bizim forum bu bölüm de dahil )

- o konu çok zor ya senelerini vermen lazım .

eee

yani

-zor işte sen kafanı bu işlere yorma Allah bilir liselidir bu falan.

Bi de merak suçmuş gibi saldırı başlıyor.

ne yani bunları yapan adamlar uzaylı mı onlar insan üstü kişiler mi onlarda insan

-sonra vay efendim neymiş hindistan yazılım da türkiye'den üstünmüş falan filan.

Türkiye'de heves kırmak çok kolay. Yol gösteren birileri de yok.

Yani bu gidişle türkiye daima yabancı linux distroların stabil sürümünü bekler, bugların düzeltilmesini bekler.

Elden bekleyeceğimize bizim harekete geçmemiz lazım.

Bilgisi olan varsa lütfen cevap yazsın bu konuda. Bana yapılabileceğini göstersin yeter. Sırf bunun için assembly de öğrenirim c de...

:)

Not c# ve python biliyorum. Cosmos project var ama cosmos un tek yapabildiği yazdığınız komutu tekrar size yazdırması ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yokoylebidunya -- 9 Nisan 2013; 16:02:20 >

• İşletim sistemi yazmak çok uçuk bir olay. Öyle herhangi bir siteye girip işletim sistemi nasıl yazılır diye tutorial kimse oluşturmaz, oluşturamaz. Uçak nasıl yapılır diye aramakla eşdeğer birşey bu.

Eğer örnek istiyorsan, açık kaynaklı işletim sistemlerinin kaynak kodlarını inceleyebilirsin, ama çok üst düzey programlama bilgin yoksa mel mel bakmaktan başka birşeye yaramaz. Mesela linux üzerinde Türk yazılımcıların geliştirdiği Pardus projesi vardı. Hala devam ediyor mu bilmiyorum, en son projenin durdurulacağı söylentileri vardı, onları incele mesela.

Oyun yazmak için genelde C++ tercih ediliyor. Ana sebebi performanslı bir dil olması ve makine diline yakın bir dil olması. Performanstan biraz ödün vermek istersen C#, Java gibi alternatifleri kullanabilirsin. Her dilin kendine göre bir artısı ve eksisi var. Tercih meselesi.

Eğer büyük oyunların kaynak kodlarını merak ediyorsan, private server diye tabir kişisel sunucular var, Github vb. üzerinde onları bul ve incele.
    Örneğin Knight Online adlı oyunun V1092 kaynak kodları çok uzun zamandır meydanda.

Bu adreste open source kaynak haline getirip düzenleme yapıyorlar;https://github.com/twostars/snoxd-koserver
    İncele mesela.

Heves kırmakla boş hayallere kapılmamanı söylemek arasında çok fark var.

• Sen ne ara c# ve python öğrendin? Onları öğrenen adam bu sorduklarını sormaz, saçma olduğunu bilir.
  • isletim sistemi yazalim vol 14391235834513
  • İşletim sistemi sadece çok iyi dil bilmek ile olmaz. Başlangıç olacak anahtar kelimeler.

Minix > İşletim sistemi mantığını biraz kavrayabilmek için iyidir.
    POSIX
    BIOS - UEFI (Loaders)
    CPU management (AFFINITY)
    Memory Management (Virtual memory)
    Thread Management
    Library (Static - Shared - DLL)
    IPC (Interprocess Comminucation)
    RPC
    Driver (Device Management)
    Multi Tasking (Application Management - Thread Management)
    Multi User
    Real Time
    File Systems (ZFS - NFS)
    Interrupt (System Calls)

ve daha birsürü şey.
  • Al bunu baştan sona okuyup iyice anlarsan ilk adımı atmış olursun.http://support.amd.com/us/Processor_TechDocs/24593_APM_v2.pdf
  • Micro bilgisayarlardan, süper bilgisayarlara kadar kullanım alanı olan, zibilyon çeşit makinanın beynini işleten, tüm dünyanın desteklediği açık kaynak kodlu linux varken, sıfırdan neden işletim sistemi yazalım. Windows/Linux kaç yılda geliştirildiler ?

Bunları yapanlar uzaylı mı yazmışsın. Tabiki senin benim gibi insanlar ama alanında uzmanlaşmış insanlar. İlk geliştirme sürecinden itibaren emeği geçen insanları toplasak küçük bir ülkenin asker sayısına denk gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanprg -- 10 Nisan 2013; 3:48:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    işletim sistemi sorunu
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • öncelikle nette kaynaklar var. basit bir işletim sisteminin nasıl yazılacağına dair.
    mesela:
    http://www.cs.bham.ac.uk/~exr/lectures/opsys/10_11/lectures/os-dev.pdf

ikinci olarak sıfırdan işletim sistemi yazmaya "özel durumlar haricinde" gerek yok. ortamda her türlü ihtiyacınızı karşılayabilen açık kaynaklı pek çok işletim sistemi var zaten (başta linux olmak üzere)

o "özel durumlar" da nedir? çoğunlukla askeri uygulamalar. o da türkiye'de yapılmış durumda zaten:
    http://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/tubitaktan-savunma-sanayinde-yerli-isletim-sistemi-devrimi-0

görsel meselelere gelince... işletim sistemi dediğin şeyin temelde görsellikle alakası yoktur zaten. işletim sistemi geliştirmek demek, çekirdek geliştirmek demektir. sonra üzerine gui'ler eklenebilir.

yabancı linux distrolarını beklememiz meselesi: pardus var... gerçi ekip dağıldı ama topluluk olarak devam ediyor.

netice: neden işletim sistemi yapalım diye ortalıkta dolanmıyoruz? çünkü gerek yok. gerek olduğu zamanlarda da yapılıyor zaten (bkz: tübitak gis)

• Ha bir de....
    Mesleki olarak cok dertliyim. Millet bu işin iki forum karıştırıp bir iki pdf'e göz atıp yapılabileceğini sanıyor.
    Yahu ben iki tahtayı birbirine civileyebiliyorum, tuglalari üst üste koyup harçla yapistirabiliyorum. Şimdi de Empire States binasının bir benzerini bizim arka bahçeye yapmak istiyorum desem burada benimle dalga geçenleri saymaya matematiğim yetmez.
    İki dil öğrendim deyip işletim sistemi yapmak istiyorum demenin farkı ne? Yahu bir OS yapabilmek için ama çok basit bir tanesi için bile Andrew Tanenbaum'un Modern Operating Systems kitabını sağlam bir şekilde anlayarak hatmetmek gerekir. O kitabı O şekilde anlayan adam da bu iş için bu forumda başlık açmaz zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kirmik -- 10 Nisan 2013; 9:34:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işletim sistemleri hakkında tanen baum denen adamın kitabı var hatta kendi minix işletim sitemi koduda kitabın içinde .
    Bu arada bu adam Linus Torvalds ın (linux işletim sistemini yazan) elemanın okulunda hocaymış. Muhtemelen bu adamdan gaza gelmiş.
    İstiyorsan indir incele .
  • İşletim sistemi nasıl yazılı?
    1-Reme erişim sağlanır
    2-Remde cpu erişimi için gereken kod yazılır.
    3-Rem / işlemci işleçleri derlenir.
    4-Rem/işlemci/donanım bileşenleri optimize edilir
    ve sonunda çıktın:
    Hello world !
    **** Tabiki bunları yaparken io kullanarak nasıl çalışmaya hazırlayacağın ve test edeceğin ayrı bir muamma !

İşletim sistemi yazma kendi arkadaşlarına shell yaz daha bir mükemmel olur.

!/USR/BIN/PYTHON
  • @yokoylebidunya! Sen şevkini kırma ve araştır. İnsanların olumsuz yazılarında etikilenme.. Mutlaka bişeyler öğrenirsin. Evet bu konuda açık bilgi çok yok. Çünkü çok bilen yok. Bilenlerde her yerde paylaşmıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yokoylebidunya

Linux bölümünde ilgi görmeyeceğini düşündüğüm bu konuyu buraya aldım. Lütfen iyi ya da kötü görüşlerinizi açıklayın.

Evet programlama öğrenen veya öğrenmiş olan herkese bir dil tanıtılırken şöyle deniyor o dilin taraftarları tarafından örneğin;

c dili, çok önemli bir dildir pc ye istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz , hatta bir çok işletim sistemi bu dille yazılıyor

fakat nette ing kaynaklar da dahil en fazla aritmetik işlemler, algoritmalar vs anlatılıyor.

assembly için, çok önemlidir öğrenin, crack veya isletim sistemi müdahalesi yapabilirsiniz?

nette en fazla toplam çıkarma dersleri var.

dersi de geçtim bi bilgi bile yok.

c++ için mesela; tüm oyun motorları bununla yazılıyor, hatta (maalesef yine) işletim sistemi bile yazabilirsiniz.

C++ ile yazılmış bi tane bile işletim sistemi yok.

bu böyle gidiyor. Fakat yapılmış hiç bir somut kanıt yok.

en fazla gördüğüm assembly bootable os deniyor. Videoya bakıyorum os sadece konsoldan ibaret. Görsel kütüphane yok.

Dahası bunu her hangi bi yerde sorduğumda( bizim forum bu bölüm de dahil )

- o konu çok zor ya senelerini vermen lazım .

eee

yani

-zor işte sen kafanı bu işlere yorma Allah bilir liselidir bu falan.

Bi de merak suçmuş gibi saldırı başlıyor.

ne yani bunları yapan adamlar uzaylı mı onlar insan üstü kişiler mi onlarda insan

-sonra vay efendim neymiş hindistan yazılım da türkiye'den üstünmüş falan filan.

Türkiye'de heves kırmak çok kolay. Yol gösteren birileri de yok.

Yani bu gidişle türkiye daima yabancı linux distroların stabil sürümünü bekler, bugların düzeltilmesini bekler.

Elden bekleyeceğimize bizim harekete geçmemiz lazım.

Bilgisi olan varsa lütfen cevap yazsın bu konuda. Bana yapılabileceğini göstersin yeter. Sırf bunun için assembly de öğrenirim c de...

:)

Not c# ve python biliyorum. Cosmos project var ama cosmos un tek yapabildiği yazdığınız komutu tekrar size yazdırması ...

Sana hem katiliyorum hem de katilmiyorum.Isletim sistemini c# ve python ile yazamazsin ama bazi dedigin yerlerde haklisin.Mesela evet mesela birisi butun askeri projeler,banka sistemleri falan da filan c++ ile yaziliyor demisti ki cok merak ediyorum bunu soyleyen kisi bunlari yaziyor mu?Onun disinda moralinizi cidden bozmak istemiyorum ama tek basiniza alt seviyeli bir dilde uzman olmadan yazamazsiniz.Universite de okuyan birisi vardi ve burada java yi cok iyi bildigini ama duzgun duzgun yapmasi gereken projesini planlamadigi icin cok zorlandigini soylemisti.Ve yine uzgunum ki tek basiniza en fazla dos yapabilirsiniz ki bu bile cok iyi bir sey.Ve tabi ki ilk basta donanimlari(flash rom,sata,ram,cipset,islenmci...) cok iyi bir sekilde ogrenmelisiniz.Ve son olarak sunu rahatca soyluyorum bende yapamam

• quote:

Orijinalden alıntı: emg125
    Sana hem katiliyorum hem de katilmiyorum.Isletim sistemini c# ve python ile yazamazsin ama bazi dedigin yerlerde haklisin.Mesela evet mesela birisi butun askeri projeler,banka sistemleri falan da filan c++ ile yaziliyor demisti ki cok merak ediyorum bunu soyleyen kisi bunlari yaziyor mu?Onun disinda moralinizi cidden bozmak istemiyorum ama tek basiniza alt seviyeli bir dilde uzman olmadan yazamazsiniz.Universite de okuyan birisi vardi ve burada java yi cok iyi bildigini ama duzgun duzgun yapmasi gereken projesini planlamadigi icin cok zorlandigini soylemisti.Ve yine uzgunum ki tek basiniza en fazla dos yapabilirsiniz ki bu bile cok iyi bir sey.Ve tabi ki ilk basta donanimlari(flash rom,sata,ram,cipset,islenmci...) cok iyi bir sekilde ogrenmelisiniz.Ve son olarak sunu rahatca soyluyorum bende yapamam

askeri projelerde çoğunlukla c, c++ kullanılır. eskiden real time desteği verdiği gerekçesiyle ada kullanılıyordu ancak o kodlar da artık c++'ya dönüşmeye başladı.
    bankalarda da benzer durum söz konusu. it'ye çok erken geçen bankalar eski dilleri kullanıyor. örneğin garanti, cobol dilini ve veritabanı olarak ibm db2 kullanıyor. teknoloji değişti ama stabil çalışan o kadar yazılımı başka bir dilde yeniden yazmak cidden çok büyük cesaret ister. hele hele finans sektöründe. dolayısıyla bu yoldan devam ediyorlar.
    onun dışında java + oracle ve c# + mssql kullanan bankalar da yoğunlukta.
    vee bunların tamamını tecrübe etmiş olarak yazıyorum.

• tr hers hser hw4w6 k kj4w 64 6jws4j6 s

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rob dö şambır -- 1 Mayıs 2013; 15:23:15 >
  • salla
    sallaaaaa
    xor musun?
    karakter atıyor bir de baştan... cin ciiiin

ciddi ciddi cevap vermiş bazıları
  • Çok fazla uzatmaya gerek yok, soru sormuşsun, bunu yapanlar insan üstü mü diye. Cevap: evet insanüstüler.

Öncelikle şunu bilmelisin ki, programlama dili bilmek işletim sistemi yazma yeterliği asla sağlamaz. İşletim sistemi mühendislik harikasıdır, eldeki hardware in tüm özelliklerini bilmek ve onu kullanabilmekten geçer.

İşletim sistemi yazabilecek seviyeye gelebilmek için mühendislik eğitimi almak zorundasın, mühendislik eğitimi olmayan birinin bu işlere girebileceğine şahsen inanmıyorum. ayrıca tek kişi asla işletim sistemi yazamaz ( özellikle günümüzde)

linus torvalds bile linux u yazdığı zaman ilk önce elindeki at kasa pc yi açınca sadece boot edip maillerini okumak için networke bağlayan bir sistem olarak düşünerek yazmış. amacı işletim sistemi değilmiş, ve bu yazıdğı kod minix üzerinden çalışıyormuş. bir gün tty yerine yanlışlıkla sda ya komut yollayınca harddiski göçmüş ve inat edip ben bu sistemde kalırım diyip geliştirmeye başlamı. zaten günümüzde kullanılan linuxteki torvalds katkısı %0.1 falandır.

bu işler tamamen mühendislik harikası ve takım çalışmasıdır.

ayrıca internette hiç kaynak yok demişsin, yabancı dilin nasıl bilmiyorum ama ingilzice kaynkalara ulaşırsan çok şey görebilirsin, bu gün mesela üniversitenin kütüphanesindeydim işletim sistemleri üzerine devasa kaynaklar mevcut ama hepsi ingilizce.

kısacası, hevesini kırmak gibi olmasın ama gerçekten çok zor bir iş.

• arkadaşım,programlamanın temel kuralıdır, tekeri yeniden icat etme,var olan tekeri kullan
    indir kernel çekirdeğini,onun üzerine de grafik işlemci, biraz da kendin birşeyler ekle,kendi linux sürümünü yazmaya çalış
  • Hala tartistiginiz seye bakin.Bu soruyu soran kisi oncelikle photoshop tarzi GUI arayuzleriyle efekt veren bir progra yapsin da ondan sonra isletim sistemine gecsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emg125

Hala tartistiginiz seye bakin.Bu soruyu soran kisi oncelikle photoshop tarzi GUI arayuzleriyle efekt veren bir progra yapsin da ondan sonra isletim sistemine gecsin.

tartışmayı yersiz bulsam da bu da çok yerinde bir yorum değil. iki iş birbirinden çok alakasız. neticede ne torvalds ne de tannenbaum benzer bir program yazdılar. hatta bu tür adamlar öyle gui işlerini de pek sevmezler.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.