Şimdi Ara

İşlemci sıcaklığını düşüremiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • S.a beyler. Asus Vivobook x202e laptopum var. Bilgisayar boşta 90 dereceye çıkıyordu. Ben de içini açıp temizledim ve termal macunu yeniledim. Üstüne temiz kurulum da yaptım. Tüm bunlara rağmen sıcaklık yine yüksek. Ayrıca işlemci fanı sürekli tam devir dönüyor. Bilgisayar başta 50 derecede açılıyor ama fan yine tam devir dönüyor. Valla çözemedim bu bilgisayarı. Acaba yıllar geçtikçe soğutucu blok özelliğini mi yitiriyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 21 Mayıs 2022; 19:15:51 >

• Şu linkteki model mi:

İşlemci sıcaklığını düşüremiyorumDefault Nameyoutube
    ASUS X202E how to take apart - disassembly video
    https://www.youtube.com/watch?v=kEYzJOME_D0

Hocam bunun fanının kendisine hayrı yok görünüyor. Alt kapakta pek hava çıkışı da yok. Hangi macunu sürdünüz bilmiyorum ama Thermal Grizzly Kryonaut gibi kaliteli bir şey kullanın ve fanın durumuna bakın toz-kir topağı varsa izopropil alkolle fan yapraklarını da kulak pamuğuyla dikkatle temizleyin. 17w tdp işlemciyle bu kadar ısınmaması gerek. Belki fan dediğiniz gibi bozulmuş olabilir epey eski bilgisayar sonuçta.

Aynen videodaki model. Arctic Mx-4 sürdüm. Fan yapraklarını minik bir fırçayla temizlemiştim. Hava çıkışları da temiz. Montajı doğru yaptığıma da eminim. Sorunu fanda aramaktan başka mantıklı bir cevap bulamadım. Neyse ısınsın artık yapcak bir şey yok. Bu kadar eski bilgisayara bir de soğutucu almak için masraf yapılmaz.Bunu yedek bilgisayar olarak kullanıcam.Benimkinin bozulma ihtimaline karşı kenarda dursun.1-2 sene çalışsa yeter.Son olarak ilgilendiğiniz için çok çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 21 Mayıs 2022; 23:53:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Mx4'ü nereden aldınız? Sahtesi bol bir macun. Teknobiyotik'ten aldıysanız sorun yok geri kalan her yer şüpheli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 22 Mayıs 2022; 0:38:11 >

Daha Fazla Göster
  • Laptop soğutmalarında kullanılan bakır borular içerisinde çok ince yapıda bakır teller bulunuyor. Bu tellerin arasında da saf su bulunuyor (Markaya göre farklı yapıda olanları mevcut ancak çoğunluk bu şekilde) CPU ve GPU yüzeyinden emilen sıcaklık bakır boru içerisindeki saf suyun ısıl genleşme ile diğer uca doğru hareketini sağlıyor. Diğer uçta soğutulan sıvı tekrar CPU ve GPU yüzeyine basan uca geri gidiyor. Döngü bu şekilde. Şimdi gelelim kritik noktaya; Bu sıvı bozulabiliyor, bakır teller arasında tıkanmalar olabiliyor ve bu şekilde ısıtma soğutma dengesi bozulabiliyor zamanla.

Bu bozulmanın en büyük sebebi yüksek sıcaklıklar.

Alınması gereken önlemler:

Cihazınızın alındığı günden bu yana CPU GPU sıcaklıkları artıyorsa eğer, hemen termal macun müdahalesi yapılmalı. Çünkü 90 dereceleri gördüyse ısı boruları eski işlevini yapamaz hale gelebiliyor.

Cihazınızı ilk aldığınızda masaüstünde max 50, oyun, render vs uygulamalarda 70 derecelerde çalışıyorsa ve 2 sene sonra bu değerler +10 derecelere çıkmaya başladıysa hemen termal macun yenileme işlemini yapmanız gerekir. +20 olduğunda termal macun yenilemenin bir etkisi maalesef olmuyor.

Birde termal macun yenileme işleminde uyulması gereken kriterler var. Soğutma bloğu söküldükten sonra her iki yüzeyde en ufak tozdan dahi arındırılmalıdır. Bunun için izopropil alkol tavsiye ederim, yoksa kolonya kullanırsınız. Termal macun CPU GPU tarafına ince bir çizgi şeklinde sürülmeli, kredi kartı yardımı ile çok ince bir tabaka olacak şekilde yüzeye dağıtılmalıdır. (Ortaya bir damla, 5 nokta gibi tekniklerde mevcut ancak en iyi sonuç çok ince bir tabaka şeklinde yüzeye sürülmesi)

Püf Noktası: Soğutucu bloğu söktükten sonra CPU GPU üzerine basan kare bakır kısımların etrafında 4 er adet ince kromdan yapılma vidalama kısımları bulunur. Bu krom bölümleri vidaların daha iyi basabilmesi için çok hafif yukarıya doğru bükmelisiniz. Çünkü ısınma ile bu kısımlar artık monte edilmiş halinin şeklini almaya başlıyor ve sök tak sonrası aşağıya doğru basma görevini yapamaz hale geliyor.

Dediğim şekilde tekrar uygulama yapıp sıcaklık değişimlerini gözlemleyin, eğer bir iyileşme yok ise bakır borular işlevini tam yapamıyor demektir.

¦¦¦ AMD RYZEN 5 5600X ¦¦¦ MSI B550 GAMING EDGE WIFI¦¦¦ KINGSTON HYPERX 3600 DDR4 ¦¦¦ SAPPHIRE NITRO 6700XT ¦¦¦ SILICON POWER US70 1 TB ¦¦¦ SCYTHE FUMA 2 ¦¦¦ SEAGATE 3TB SKYHAWK x 2 ¦¦¦ WD 14TB ¦¦¦ AEROCOOL XPREDATOR ¦¦¦ HIGHPOWER 750W 80+ GOLD ¦¦¦ LG 55GX OLED TV-MONITOR ¦¦¦

• Öncelikle hepinize ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

@horozcu yavuz abi : Macunu bu şekilde sürdüm. Bir sorun var mı ?

@Dogecoin: Buyrun hocam

@CueMaker :

Fan bu hocam. Bu tip fanlarda da dediğiniz gibi saf su bulunuyor mu ? Elimde izopropil alkol olmadığı için kaba kuvvetle temizlik yaptım. Kürdanın ucuna peçete sarıp kazıdım İşlemci sıcaklığını düşüremiyorum İşlemci yüzeyini pırıl pırıl parlar hale getirdim. Üstte macun sürülmüş halini çektim. Sizce bir problem var mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 26 Mayıs 2022; 0:37:53 >

• Cerade kullanıcısına yanıt

Bu soğutma bloğunda sadece bakır kullanılmış, boru yok gördüğüm kadarıyla. Aşağıda resimde yer alan işaretlediğim kısımları siyah tarafı size bakacak şekilde tutarak çok hafif yukarı doğru kaldırmanızı tavsiye ederim (Delikli kısmı 5 mm kadar yukarı kalksın yeter). Eliniz yatkınsa yapın ya da anlayan birine yaptırın. Yoksa kırılma tehlikesi var. Mesuliyet kabul etmem. O metalleri biraz yukarı doğru bükerseniz soğutucunun CPU yüzeyine daha iyi basmasını sağlarsınız.

¦¦¦ AMD RYZEN 5 5600X ¦¦¦ MSI B550 GAMING EDGE WIFI¦¦¦ KINGSTON HYPERX 3600 DDR4 ¦¦¦ SAPPHIRE NITRO 6700XT ¦¦¦ SILICON POWER US70 1 TB ¦¦¦ SCYTHE FUMA 2 ¦¦¦ SEAGATE 3TB SKYHAWK x 2 ¦¦¦ WD 14TB ¦¦¦ AEROCOOL XPREDATOR ¦¦¦ HIGHPOWER 750W 80+ GOLD ¦¦¦ LG 55GX OLED TV-MONITOR ¦¦¦

• Cerade kullanıcısına yanıt

Hocam ayarlardan windows güç planını güç tasarrufu olarak ayarlayın. Birde, vidaları kapatırken üzerinde numaraları dikkat aldığınız değil mi? Macun sürüşünde problem yok. Fan da orjinalse geriye soğutu blokta sorun kalıyor gibi ama görünürde hasar yokken gazı kaçsın .s

Edit. BIos sürümü nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dogecoin -- 26 Mayıs 2022; 1:52:49 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @CueMaker : Denerdim ama çok bir şey fark edeceğini sanmıyorum. Bu soğutucudan adam olmaz gibi.

@Dogecoin : Evet güç tasarrufuna alınca bir 10 derece fark ediyor. Vida yuvalarının orda numaralar vardı. Onlara dikkat ettim. Bios en son 2013'de güncellenmiş. Son sürümü kurmuştum ama bir şey değişmedi. Sorunu soğutucuda aramaktan başka mantıklı bir cevap yok. Şimdi yeni soğutucu alırdım ama ettiğim masrafa yazık. Zaten çok önemsediğim bir bilgisayar değil. Ola ki bilgisayarım bozulursa yenisini alana kadar evde bir şey bulunsun.

@horozcu yavuz abi : Şimdi ben ne kadar pürüzsüz sürersem süreyim soğutucu bloğu üstüne koyunca yine aynısı olmayacak mı ? Kusursuz sürsem bile bunun macunla ilgili olduğunu sanmıyorum. Bu soğutucuda sıkıntı var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 26 Mayıs 2022; 21:40:58 >

Güç tasarrufunda 10 derece birden düşüyorsa Throttlestop indirip saat hızlarını indirmeyi ve işlemciye verilen voltajı undervolt ile düşürmeyi deneyebilirsiniz. Güncel sürümler desteklenmiyorsa eski sürümler indirin. Veya intel xtu indirip saat hızları ile maksimum turbo ve amper saatlerini indirip kullanmayı deneyin.

İşlemci frekansınız normalde 1,5ghz ve turbo yok. Sürekli 0,8'lerde işlemci frekansı kullanmak yerine frekansı 1,1 veya 1,2'lere çekmek faydalı olabilir. Belki daha aşağı veya yukarı çekilmelidir.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.