Şimdi Ara

İşlemci komut setleri nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
8.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar soruyla, açıp eleştiriyle devam edip, yine soruyla bitireceğim mesajı...

    Bu işlemci komut setleri nedir; programlar ve oyunlar hangisine göre düzenleniyor?

    Yani bu komut setleri; SSE2, 3DNOW!... .... vs...

    Burada haksız seziyorum; konuya tam hakim değilim ancak ucundan anladığım kadarıyla...

    Örnek vermek gerekirse;
    Bütün oyunları Nvidia'nın satın aldığı PhysX yazılımına göre yapıp; AMD'yi tamamen safdışı bırakmak gibi geliyor bana...


    AMD işlemci komut setleri konusunda, kendisi bir şeyler ekleyemiyor mu artık? Veya buna yazılımcılar daha doğrusu bunları bünyesinde çalıştıran şirketler itibar mı etmiyor?


    Veya yukarıda yazdıklarım tamemen mantıksız;
    Esas olan işlemcinin saf gücü kriteri; SuperPI'deki vs. programlardaki başarısı mı? Komut setleri sadece ayrıntıdan mı ibaret?


    Ek olarak; bu konuda komut setlerine dair ayrıntılı bir makale; forumun editörlerinden veya kullanıcılardan fena olmazdı hani
    Hangi komut seti ne işe yarar; işlemci seçerken de ihtiyaçlara göre kriter olur mu, olmaz mı, gibisinden...
    Hem de Türkçe kaynak olurdu elimizde...







  • Saf işlemci gücü biraz değişken bir konu. Nasıl kullandığınıza göre tamamen farklılık gösterebilir. Mesela az çekirdek ve aynı kod içi paralel çalışmaya uygun programlarda daha güçlü çekirdeğe sahip inteller epey öndedir. Kabataşlak 3/2 diyebiliriz. HT da uygun kod yazılırsa buna katkı yapar. HT perf için paralel çalışacak komutlar aynı taska ve kod segmentine ait olmalıdır.

    AMD işlemciler ise çok çekirdek ve küme birleşimli paralel kodlarda (aynı kod içi veya segmenti olması da gerekmez) öndedir. Bu da AMD FX serisindeki modül yapısının sonucudur. Intellerde mantık güçlü çekirdek, gerekirse gücü bölerek (HT) kullanmaktır. AMD ise tersidir, zayıf çekirdek ile gerekirse modüldeki iki çekirdeği birleştirip güçlü tek çekirdek gibi kullanmaktır. Ancak yine kod desteği sorunu yüzünden bu iş te pek kullanılmadı ve FX serisinin zayıf karnı oldu. Oysa HT en iyi durumda %15-25 katkı yapabilir ki intel çekirdekleriri 100 gücünde alsak 4*(100+20)=480 gibi bir skor verir diyelim en iyi durumda. AMD için ise çekirdek gücünü 3/2 kabul ettiğimizde 8*66=528 gibi bir sonuç elde ederiz kabataslak. Düz mantıkla bakarsak AMD güçlü dememiz lazım ama hatalı olur.

    Zira durum bu kadar basit değil. Tamsayı işlemlerinde bu güç farkı teorik olarak AMD lehine olsa da gerçekte değil. Ayrıca olayın FPU tarafı farklı. FX serisi 8*128 bit kayan nokta kullanabilirken I5-I7 serisi 8*256 bit kullanabiliyor. Bu durum özellikle Matlab vb ağır kayan nokta hesabı yapılan işlerde inteli öne geçiriyor. Yine photoshop-video encode gibi yoğun paketli aritmetik kullanan uygulamalarda da böyle. AMD FX8 serisi teorik olarak aynı anda 8*4*32 bit paket işleyebilirken I5-I7 serisi 8*8*32 bit paket işleyebiliyor 128 yerine 256 bit yazmaçlar nedeni ile. Bu da FPU ağırlıklı uygulamalarda %40-60 arası bir fark yaratıyor intel lehine.

    Tamsayıda ise sorun modül yapısında. Teorik olarak 8 FX çekirdeği 4 I5-I7 çekirdeğinin iki katı tamsayı komutu işleyebilir. Tamsayı komutları genelde 1-2 çevrim süren kısa komutlar olduğundan Intel HT birimi burada işe pek yaramaz. AMD ise teorik olan iki kat komutu maalesef kullanamaz tasarım hatası (daha çok kod desteği diyelim) yüzünden. Zira bir modülde iki çekirdek vardır ama tek komut sıralayıcı bulunmakta, yani iki çekirdek ortak tek kanaldan beslenmektedir. Bu durum özellikle 1 çevrim süren toplama-çıkarma-lojik-karşılaştırma-bit işlemlerinde darboğaz oluşturmaktadır. Zira komut sıralayıcı tek çevrim bir tamsayı komutunu modüldeki bir çekirdeğe sürünce diğer çekirdek boş kalmaktadır. Tek çevrimde biten komut nedeniyle sonraki adımlarda da aynısı olmakta, modüldeki bir çekirdek atıl kalmaktadır. Ancak 2 ve daha fazla süren komutlarda sıralayıcı her iki çekirdeği besleyebilmektedir. Ancak tamsayı komutlarının üçte ikisinden fazlası tek çevrimdir. Bu da modüldeki çekirdeklerin beslenememesine neden olarak, teorik 2 kat tamsayı performansını ancak üçte bir seviyelerinde üstünlüğe düşürmektedir.

    Bu tasarım (kod) sorunu bolldozer ve piledriver serisi güncel tüm FX işlemcileri için geçerlidir. Bunun çözeme intellerdeki kod içi çift hat paralel yürütme yerine küme birleşimli paralel kod yürütmedir. Ancak daha önce andığımız kod desteği sorunu nedeni ile bu durum çok az uygulamada karşımıza çıkmaktadır ki onlar da normal kullanıcının pek işinin olmadığı extrem pro uygulamalardır genelde. Yine modüldeki 3/2 gücündeki iki çekirdeği tek çekirdek gibi kullanıp intellere 4/3 üstünlük kurma işi de yatmıştır. Zira çok çekirdek kullanarak kod yazmak modül kullanmaktan çok daha kolaydır. Bu nedenle modül kabul görmemiştir, ciddi uygulamalar çok ekirdeğe yönelmiştir. Esasında zayıf ve çok çekirdeğe kod yazmak güçlü az çekirdeğe kod yazmaktan her zaman daha kolaydır, daha az optimizasyon gerekir, paralellik fazla, kod bağımlılığı azdır, uygulama alanı daha geniştir.

    Bu durumda sonuç çok farklı olmaktadır. FPU ağırlıklı ve güçlü çekirdeğe odaklı kodlar ile çok çekirdek desteği olmayan kodlarda FX8 serisi anca I5 serisini rakibidir. Mesela kod en fazal 4 çekirdek kullanıyorsa FX8 ile FX4 arasında fark olmaz, FX8 serisini yarısı boş yatar. I5-I7 ise tam güçle çalışabilir. Günlük kullanım-oyunlar-video-resim işleme gibi konularda I5 serisi FX8 serisinin aşağı yukarı dengi veya FPU kullanımına göre biraz üstüdür. Ancak çok çekirdek destekli uygulamalarda durum farklıdır. CAD/CAM, render, database, sanallaştırma, akış işlemleri gibi çok çekirdek ve tamsayı ağırlıklı işlerde ise FX8 serisi I7 serisinin dengi veya biraz üstü duruma gelir koda göre. (2011 serisi 6 çekirdek I7 serisi hariçtir, burada AMD bir şey vermiyor)

    Komut setleri ise bunun tuzu biberidir. Esas sorun ise AMD işlemcilerinde bulunan ve performansı çok artıran ama intellerde olmayan setleri kullanan çok az uygulama olmasıdır. AMD işlemcilerin gücünü kullanamıyoruz normal kullanımda çoğu zaman. Mesela A10-6800K işlemci mi I7-4770K mı daha iyidir desem millet güler herhalde. Normalde işlemci iç yapıları ve komut setlerini bilmesem ben de gülerdim. Ama kazın ayağı öyle değil. Zira normal kullanımda aca FX-6100 seviyesinde güç veren A10-6800K işlemci anca I3 ve alt seviye I5 işlemcilerini geçebilir. Nerde kaldı 4770K. normalde 2,5-3 kat fark yer. Çoğunluk da bunu bilir.

    Oyna A10-6800K işlemciyi intellerde olmayan CVT-XOP-FMA-*BM komut setlerini kullanarak aynı işi yaptırsak birbirine denk çıkarlar. Zira bu setler tam da AMD işlemcilerin zayıf kaldığı alanları doldurmak için tasarlanmıştır. Örneğin modifiye edilmiş komut tam seti ile yapılan render testinde 6800K ile 4770K test edilmişti ve denkliği görülmüştü. Üzerine de 6800K tüm setler ve içindeki I7 serisindekinden çok daha güçlü GPU birimi OpenCL ile kullanılarak test yapılmış ve 6800K işlemci 4770K işlemciye 2,5 kat kadar fark atmıştı.

    Şimdi ne diyeceğiz, normalde 2,5 kat fark atan I7 mi güçlü, tam güçle tüm yetenekleri kullanılınca 2,5 kat fark atan A10 mu güçlü. Testse test, hesap-kitapsa hesap kitap. Hadi karar verelim bakalım. Özetle bench değerleri %100 kesin fikir vermez. Bir testte iyi olan işlemci başka testte kötü çıkabilir. Önemli olan yapılacak işe ve daha da önemlisi kullanılacak uygulamaya-koda göre karar vermektir. Önceliğinizi doğru belirleyip ona uyan işlemci seçmektir.

    Yani desek ki renault mu hızlı ferrari mi ? Millet biryerleriyle güler ilk başta. Ama ferraride kazma kazım, renaultta Vettel sürücü ise ferrari geçer diye %100 emin olabilir miyiz ? İşlemci-program durumu da böyledir, işlemci araçsa sürücüsü uygulamadır. Kod işlemci gücünü kullanamıyorsa işlemcinin gücü önemini yitirir. Şimdi 4770K ile 16 bit kod kullansak 32 bit kod kullanacağımız 8350 işlemciyi geçebilir mi gibi bir sonuç ortaya çıkar. Herhalde dediğim anlaşılmıştır. İşlemci teste göre seçilmez, kullanacağın uygulamalara göre, kullanma amacına göre seçilir. Mantıklı olan budur.

    Ben olsam ne seçerdim;

    Basit günlük kullanım, ofis, internet, müzik-video ile az oyun vb için A8-A10 serisi APU:
    Günlük kullanım-ortalama oyun vb için FX6300 gibi bir işlemci veya I5 serisinin orta seviyeleri.
    Biraz daha iyi oyun için FX-8 veya I5 serisinin üst modelleri.
    Üst uç oyun seviyeleri için I7 serisi.
    Pro olmayan video-resim-matlab vb için I5 üst seviyeleri. Biraz daha ciddi ise I7 serisi.
    Pro olmayan veya ciddi CAD/CAM, render, sanallaştırma, akış işlemleri, DB, indexleme vb işler için FX-8320+ üst seviye işlemciler.

    Pro-yarı pro ama çok da fazla ciddi olmayan işler için bütçeye göre mümkünse 2011 soket I7 serileri.

    Pro işlerin dibi için ise XEON-Opteron serisi.
  • komut setleri ile nvidia'nin alakasi yok physx ekran kartinda olan bir destek fizik efekti veriyor oyunlarda.amd ile intel arasinda komut seti konusunda anlasma var birbirlerine veriyorlar ve amd 3dnow komut setini kullanmayi birakti bir farklari kalmadi yani intel ile amd arasinda komut seti olarak.google'dan 8350 ve 4670k cpu-z resimleri arastir komut setlerine bak.eskiden programlar intel veya amd oldugunu algilayip giciklik yapabiliyordu superpi tek cekirdek destekli çöp gibi ama kalmadi artik oyle bir sey.
  • komut setlerini şöyle düşüne bilirsiniz.

    farklı işlemler için farklı komut sistemleri geliştirilmiştir bunlar yazılımcılar tarafından işlemciye giden işlemlerde kullanıldığında işlemcinin performansını arttırmaya yarar örneğin.

    vray ( 3d render pluginidir) intel ve amd de daha önce kullanmadığı bir komut setini kullanarak render süresini yaklaşık %30 kısalttı, bu komut setinin amacı da zaten tam olarak buydu, tek tek ararştırırsanız her bir komut seti farklı alanlarda kullanılıyor ve temel komut setleri zaten işlemcilerde marka bağımsız olarak standart olarak bulunuyor, markaların yani intel ve amd bu konuda muadil komut setleri oluşturabiliyor yani birinde adı a olurken birinde b oluyor ama kullanım amacı aynı oluyor.

    Yazılım firması gidip sadece a ya destek verirse buradaki arkadaşlar vay nasıl geçtik diyor ancak bu performans farkı işlemciden değil yazılımcının diğer markanın komut setini kullanmamış olmasından kaynaklanıyor.

    ekran kartlarında da aynı şekilde ortak ve markaya göre değişen komut setleri mevcut...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnTEC -- 22 Mayıs 2014; 17:28:42 >




  • Standart orjinal 8086 setine (80188 SOC hariç) ilk ekler 80286 ile gelen korumalı mod komut genişletmesiydi. Ancak 80286 korumalı mod 16+24 bit biraz problemliydi. Daha sonra 80386 ile 32 bit komutlar ile düzgün çalışan korumalı 32 bit mod ile ilgili komutlar geldi. Ancak bunlar yeni bir set değil ek olarak nitelendi. İlk ciddi genişletme 80486 ile cache ve dahili FPU ve geniş iç veriyolu düzenleme ve bit işlem komutları ile geldi. Pentium da dahil böyle küçük artırımlar ile gitti. Bunlar da ayrı bir isimle anılmadı. Derleyicilerde komut seti kontrolü-uyumu için .186 .286 .386 .486 gibi pseudo yönerge kodlar kullanılırdı. Bu yönergeyi gören derleyici de uygun işlemciye göre derleme yapardı.

    Pentium dahil önceki tüm işlemciler tüm firmalarda (Intel, AMD, Cyrix, IBM, Nexgen vb vb) aynı ve uyumluydu. Bir isimle anılan ilk kapsamlı komut seti genişletmesi Intel Pentium MMX işlemcilerle gelen MMX komut setidir. Bu set ile 57 yeni komut geldi ve multimedya vb uygulamalarda epey işe yaradı. AMD ise buna 3Dnow ile karşılık verdi ve daha kapsamlıydı. Ancak AMD her zamanki gibi zamanında kod desteği (derleyici vb) vermediğinden MMX fiilen standart oluşturdu ve 3Dnow komut seti pek kullanılmadı. Bu komut setleri ise öncekilerin aksine birbiri ile uyumsuzdu. Hem Intel hem AMD daha sonra MMX+ ile bunları geliştirdiler.

    Daha sonra ise kapsamlı Intel SSE (KNI) komut seti geldi. Tamsayı tabanlı 64 bit MMX yerine bunlar kayar nokta tabanlı 128 bit işlem yapıyorlardı. MMX çalışmak için FPU yazmaçlarını kullanıyo, bu da aynı anda FPU ve MMX komutları kullanmayı engelliyordu. SSE ise kendi yazmaçlarına sahipti ve daha etkindi. AMD ise 3Dnow+ ile karşılık verdi ve komutlar yine uyumsuzdu. Aynı kod desteği eksiği yüzünden yine SSE standart oldu. Oysa 3Dnow+ çok daha kapsamlı ve çok daha güçlüydü, kullanan nadir uygulamalarda SSE setine fark atıyordu ama yine desteksizlik yüzünden yayılamadı.

    Daha sonra AMD beklenmedik bir hamle ile 64 bite geçti Intel daha gerek yok derken. Şimdiye kadar X86 platformundaki en radikal komut seti genişlemesi budur zaten. Intel toparlanamadan piyasada 64 bit kabul gördü ve AMD64 komut seti olarak fiilen standart haline geldi. Intel piyasaya yerleşmiş AMD64 setine karşılık kendi uyumsuz 64 bit setini çıkaramadı. AMD ile çipset üretme izni, ATI-AMD kartlara SLI izni ve MMX-SSE karşılığında çift kanal bellek ve AMD64 komut seti ile 3Dnow lisansı aldı. AMD64 setini de aynı ismi kullanmadı EM64T gibi bir isim verdi. Böylece MMX-SSE ile 3Dnow uyumsuzluğuna rağmen 64 bit seti aynı oldu.

    Daha sonra Intel SSE2 adlı yeni komut setini duyurdu. 3Dnow+ setinin güçlü yanları bu sete enjekte edildi. Yani SSE2 seti ile AMD-INTEL komut setleri birleşmiş oldu. SSE2-3DNow komutlarının ASM mnemonic kodları Intel-AMD için farklı olsa da machine code karşılıkları aynı, bu yüzden uyumludur. Kısaca SSE2 seti 3DNow+ setini yuttu diyebiliriz. Lisans anlaşması sayesinde AMD de MMX-SSE setlerini kullanmaya başladı uyumlu olarak. SSE2 daha sonra ilave eklerle genişletildi. (SSE3-SSE4, 4.1 vb vb)

    Daha sonra Intel AES ve AVX setini geliştirdi. AMD ise Hypertrasport klonu olan Quickpath karşılığı bu setleri kullanmaya başladı. AVX2 seti de aynı şekilde kullanıldı. Intel bundan sonra yeni komut seti geliştirmedi. AMD ise ABM (2007), F16C (2009, intel 2011), CVT-XOP (2009), FMA4 (2011), BMI1-TBM (2012), FMA3 (2012, intel 2013), BMI2 (2013) setlerini geliştirdi. Şu anda Intel ise AVX-512 seti üzerinde çalışıyor, Skylake serisinde (bir sonraki de olabilir) geleceği konuşuluyor.

    Şu an son Intel Haswell ile en son FMA3 desteği geldi intellere. Ancak önceki I serilerinde FMA3 de yok. Yani MMX-SSE-AES-AVX-AVX2-F16C-FMA3 seti şu an son intellerde desteklenen komut setleridir. ABM-BMI1-BM2-TBM-XOP-CVT-FMA4 setleri ise hiçbir intel işlemcide yok. FMA4 vb 2012 ve sonrası ise bulldozer çekirdek AMD ve öncekilerde yok.

    Yani son dönemde komut setleri Intel tarafından değil AMD tarafından geliyor. (AVX-512 gelirse ayrı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 24 Mayıs 2014; 1:42:58 >




  • Saf işlemci gücü biraz değişken bir konu. Nasıl kullandığınıza göre tamamen farklılık gösterebilir. Mesela az çekirdek ve aynı kod içi paralel çalışmaya uygun programlarda daha güçlü çekirdeğe sahip inteller epey öndedir. Kabataşlak 3/2 diyebiliriz. HT da uygun kod yazılırsa buna katkı yapar. HT perf için paralel çalışacak komutlar aynı taska ve kod segmentine ait olmalıdır.

    AMD işlemciler ise çok çekirdek ve küme birleşimli paralel kodlarda (aynı kod içi veya segmenti olması da gerekmez) öndedir. Bu da AMD FX serisindeki modül yapısının sonucudur. Intellerde mantık güçlü çekirdek, gerekirse gücü bölerek (HT) kullanmaktır. AMD ise tersidir, zayıf çekirdek ile gerekirse modüldeki iki çekirdeği birleştirip güçlü tek çekirdek gibi kullanmaktır. Ancak yine kod desteği sorunu yüzünden bu iş te pek kullanılmadı ve FX serisinin zayıf karnı oldu. Oysa HT en iyi durumda %15-25 katkı yapabilir ki intel çekirdekleriri 100 gücünde alsak 4*(100+20)=480 gibi bir skor verir diyelim en iyi durumda. AMD için ise çekirdek gücünü 3/2 kabul ettiğimizde 8*66=528 gibi bir sonuç elde ederiz kabataslak. Düz mantıkla bakarsak AMD güçlü dememiz lazım ama hatalı olur.

    Zira durum bu kadar basit değil. Tamsayı işlemlerinde bu güç farkı teorik olarak AMD lehine olsa da gerçekte değil. Ayrıca olayın FPU tarafı farklı. FX serisi 8*128 bit kayan nokta kullanabilirken I5-I7 serisi 8*256 bit kullanabiliyor. Bu durum özellikle Matlab vb ağır kayan nokta hesabı yapılan işlerde inteli öne geçiriyor. Yine photoshop-video encode gibi yoğun paketli aritmetik kullanan uygulamalarda da böyle. AMD FX8 serisi teorik olarak aynı anda 8*4*32 bit paket işleyebilirken I5-I7 serisi 8*8*32 bit paket işleyebiliyor 128 yerine 256 bit yazmaçlar nedeni ile. Bu da FPU ağırlıklı uygulamalarda %40-60 arası bir fark yaratıyor intel lehine.

    Tamsayıda ise sorun modül yapısında. Teorik olarak 8 FX çekirdeği 4 I5-I7 çekirdeğinin iki katı tamsayı komutu işleyebilir. Tamsayı komutları genelde 1-2 çevrim süren kısa komutlar olduğundan Intel HT birimi burada işe pek yaramaz. AMD ise teorik olan iki kat komutu maalesef kullanamaz tasarım hatası (daha çok kod desteği diyelim) yüzünden. Zira bir modülde iki çekirdek vardır ama tek komut sıralayıcı bulunmakta, yani iki çekirdek ortak tek kanaldan beslenmektedir. Bu durum özellikle 1 çevrim süren toplama-çıkarma-lojik-karşılaştırma-bit işlemlerinde darboğaz oluşturmaktadır. Zira komut sıralayıcı tek çevrim bir tamsayı komutunu modüldeki bir çekirdeğe sürünce diğer çekirdek boş kalmaktadır. Tek çevrimde biten komut nedeniyle sonraki adımlarda da aynısı olmakta, modüldeki bir çekirdek atıl kalmaktadır. Ancak 2 ve daha fazla süren komutlarda sıralayıcı her iki çekirdeği besleyebilmektedir. Ancak tamsayı komutlarının üçte ikisinden fazlası tek çevrimdir. Bu da modüldeki çekirdeklerin beslenememesine neden olarak, teorik 2 kat tamsayı performansını ancak üçte bir seviyelerinde üstünlüğe düşürmektedir.

    Bu tasarım (kod) sorunu bolldozer ve piledriver serisi güncel tüm FX işlemcileri için geçerlidir. Bunun çözeme intellerdeki kod içi çift hat paralel yürütme yerine küme birleşimli paralel kod yürütmedir. Ancak daha önce andığımız kod desteği sorunu nedeni ile bu durum çok az uygulamada karşımıza çıkmaktadır ki onlar da normal kullanıcının pek işinin olmadığı extrem pro uygulamalardır genelde. Yine modüldeki 3/2 gücündeki iki çekirdeği tek çekirdek gibi kullanıp intellere 4/3 üstünlük kurma işi de yatmıştır. Zira çok çekirdek kullanarak kod yazmak modül kullanmaktan çok daha kolaydır. Bu nedenle modül kabul görmemiştir, ciddi uygulamalar çok ekirdeğe yönelmiştir. Esasında zayıf ve çok çekirdeğe kod yazmak güçlü az çekirdeğe kod yazmaktan her zaman daha kolaydır, daha az optimizasyon gerekir, paralellik fazla, kod bağımlılığı azdır, uygulama alanı daha geniştir.

    Bu durumda sonuç çok farklı olmaktadır. FPU ağırlıklı ve güçlü çekirdeğe odaklı kodlar ile çok çekirdek desteği olmayan kodlarda FX8 serisi anca I5 serisini rakibidir. Mesela kod en fazal 4 çekirdek kullanıyorsa FX8 ile FX4 arasında fark olmaz, FX8 serisini yarısı boş yatar. I5-I7 ise tam güçle çalışabilir. Günlük kullanım-oyunlar-video-resim işleme gibi konularda I5 serisi FX8 serisinin aşağı yukarı dengi veya FPU kullanımına göre biraz üstüdür. Ancak çok çekirdek destekli uygulamalarda durum farklıdır. CAD/CAM, render, database, sanallaştırma, akış işlemleri gibi çok çekirdek ve tamsayı ağırlıklı işlerde ise FX8 serisi I7 serisinin dengi veya biraz üstü duruma gelir koda göre. (2011 serisi 6 çekirdek I7 serisi hariçtir, burada AMD bir şey vermiyor)

    Komut setleri ise bunun tuzu biberidir. Esas sorun ise AMD işlemcilerinde bulunan ve performansı çok artıran ama intellerde olmayan setleri kullanan çok az uygulama olmasıdır. AMD işlemcilerin gücünü kullanamıyoruz normal kullanımda çoğu zaman. Mesela A10-6800K işlemci mi I7-4770K mı daha iyidir desem millet güler herhalde. Normalde işlemci iç yapıları ve komut setlerini bilmesem ben de gülerdim. Ama kazın ayağı öyle değil. Zira normal kullanımda aca FX-6100 seviyesinde güç veren A10-6800K işlemci anca I3 ve alt seviye I5 işlemcilerini geçebilir. Nerde kaldı 4770K. normalde 2,5-3 kat fark yer. Çoğunluk da bunu bilir.

    Oyna A10-6800K işlemciyi intellerde olmayan CVT-XOP-FMA-*BM komut setlerini kullanarak aynı işi yaptırsak birbirine denk çıkarlar. Zira bu setler tam da AMD işlemcilerin zayıf kaldığı alanları doldurmak için tasarlanmıştır. Örneğin modifiye edilmiş komut tam seti ile yapılan render testinde 6800K ile 4770K test edilmişti ve denkliği görülmüştü. Üzerine de 6800K tüm setler ve içindeki I7 serisindekinden çok daha güçlü GPU birimi OpenCL ile kullanılarak test yapılmış ve 6800K işlemci 4770K işlemciye 2,5 kat kadar fark atmıştı.

    Şimdi ne diyeceğiz, normalde 2,5 kat fark atan I7 mi güçlü, tam güçle tüm yetenekleri kullanılınca 2,5 kat fark atan A10 mu güçlü. Testse test, hesap-kitapsa hesap kitap. Hadi karar verelim bakalım. Özetle bench değerleri %100 kesin fikir vermez. Bir testte iyi olan işlemci başka testte kötü çıkabilir. Önemli olan yapılacak işe ve daha da önemlisi kullanılacak uygulamaya-koda göre karar vermektir. Önceliğinizi doğru belirleyip ona uyan işlemci seçmektir.

    Yani desek ki renault mu hızlı ferrari mi ? Millet biryerleriyle güler ilk başta. Ama ferraride kazma kazım, renaultta Vettel sürücü ise ferrari geçer diye %100 emin olabilir miyiz ? İşlemci-program durumu da böyledir, işlemci araçsa sürücüsü uygulamadır. Kod işlemci gücünü kullanamıyorsa işlemcinin gücü önemini yitirir. Şimdi 4770K ile 16 bit kod kullansak 32 bit kod kullanacağımız 8350 işlemciyi geçebilir mi gibi bir sonuç ortaya çıkar. Herhalde dediğim anlaşılmıştır. İşlemci teste göre seçilmez, kullanacağın uygulamalara göre, kullanma amacına göre seçilir. Mantıklı olan budur.

    Ben olsam ne seçerdim;

    Basit günlük kullanım, ofis, internet, müzik-video ile az oyun vb için A8-A10 serisi APU:
    Günlük kullanım-ortalama oyun vb için FX6300 gibi bir işlemci veya I5 serisinin orta seviyeleri.
    Biraz daha iyi oyun için FX-8 veya I5 serisinin üst modelleri.
    Üst uç oyun seviyeleri için I7 serisi.
    Pro olmayan video-resim-matlab vb için I5 üst seviyeleri. Biraz daha ciddi ise I7 serisi.
    Pro olmayan veya ciddi CAD/CAM, render, sanallaştırma, akış işlemleri, DB, indexleme vb işler için FX-8320+ üst seviye işlemciler.

    Pro-yarı pro ama çok da fazla ciddi olmayan işler için bütçeye göre mümkünse 2011 soket I7 serileri.

    Pro işlerin dibi için ise XEON-Opteron serisi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 24 Mayıs 2014; 1:33:27 >




  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Hocam mesajınızı Amd'ye mail atmak istiyorum valla. Optimizeli, ucuz bir Fx serisi ile piyasayı sallamaları şart. Bunları siz çok güzel özetlediniz, bir amd kullanıcısı olarak kafamada yattı ama bu eksik optimizasyonları ve tasarım hatalarını amd görmüyormu acaba yoksa intelle gizli bir anlasma falan varda iyi bir islemci uretmiyorlarmi kafami kurcaliyor.
    Bilgiler icin tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    "Haksızlık seziyorum" diye yaptığım öngörüyü de destekliyor, yazılanlar anladığım kadarıyla...

    Nihayetinde piyasa böyle; kullanım alanımıza göre işlemciyi seçeceğiz...


    Ayrıca böyle ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • komut setlerinden ote , cpu mimarilerini arastirin amd nin on bellegine 2 adet 128bit komut istemcisi koymasi bunun intelde tek 256bit olmasinin faydalari
    amd nin 1 modul icine 2 cekirdek [buna ben yari sanal diyorum kisaca] koyup buna 2 gercek cekirdek demesi , ornegin fx 6300 3 modul icinde 2 ser cekirdekden 6 cekirdek denmesi , bu modullerin birbiri ile haberlesirken stabil olamamasi yapisi itibari ile
    bu sistemin her zaman olmasada cogu zaman intel karsisinda yetersiz kalmasi gibi uzar gider

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HaypurTiryading

    Hocam mesajınızı Amd'ye mail atmak istiyorum valla. Optimizeli, ucuz bir Fx serisi ile piyasayı sallamaları şart. Bunları siz çok güzel özetlediniz, bir amd kullanıcısı olarak kafamada yattı ama bu eksik optimizasyonları ve tasarım hatalarını amd görmüyormu acaba yoksa intelle gizli bir anlasma falan varda iyi bir islemci uretmiyorlarmi kafami kurcaliyor.
    Bilgiler icin tesekkurler.

    Sorun tasarımda değil, üretim prosesinde. İntel 22 nm ile üretiyor ve 14 nm geçişini yapıyor. AMD ise 32 nm ile üretirken yeni yeni 28 nm sürecine geçiyor.

    Yani aynı birim alana AMD Intel kadar birim sığdıramıyor. Intel gibi kendi fabrikaları da yok. Kısaca AMD tasarlıyor ama üretemiyor diyebiliriz. Yeni silikon tekniği ile 28 nm süreci intelin 22 nm sürecine denk seviyeye geldi ve bazı yeni duyurulan işlemcilerde etkisi görüldü.

    Diğeri ise dediğim gibi yazılım desteği. Intel her çıkardığı işlemci-komut seti için yazılım geliştirme desteğini verdi ama AMD bunu yapamadı. İşi piyasaya bıraktı ve başarılı olamadı. Yoksa ilk çift çekirdek çok daha güçlü olan 3DNow ile ortalığı sallayabilirdi ama yazılım olmayınca bunlar işe yaramadı. x

    Yine komut setlerinde son 3-4 yıla kadar hep geriden gelen-takip eden durumundaydı. Şu anda önde giden ve bunun avantajlarını yeni kullanmaya başladı.

    İntelin kaynakları AMD'ye göre çok daha fazla ve devle cücenin rekabeti olarak görürsek AMD cüssesine göre çok çok iyi durumda bana göre.




  • melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Hocam elinize sağlık, yazdıklarınızı okumak (bazı şeyleri anlamasakta ) oldukça keyifliydi..

    Benim burda merak ettiğim bişey var hocam, phenom serisi bence oldukça başarılıydı geçenlerde bununla ilgili forumda konuşmuştuk hatta..

    Amd neden bu kalıbı alıp yeni teknolojilerle birleştirip (mesela komut setleri, üretim geometrisinin değişmesi vs.) yeni bir işlemci yapmadı ? böyle bişey yapsaydı yine başarısz olurmuydu ? yoksa o serininde bizim bilmediğimiz büyük dez avantajlarımı vardı?

    Birde; İntelde 32 nm sürecinde işlemciler üretti hocam ve oldukça başarılı oldular, şimdi aynı 32nm üretim geometrisini kullanan amd intel tarafındaki 32nm üretilen işlemci performansını bile veremediğini söyleyebiliriz (2600k yada 2700k)

    Bütün bunlar aklımı kurcalıyor cevabınızı bekliyorum




  • Ben hala Phenom 955 kullaniyorum. Gunluk 4Ghz islemci hizi, 2.7Ghz'de Nb-Ht Overclocku var. Cok saglam memory overclockuna yatkin. Yakinda ssd'de atacagim canavar olacak insallah. Yanina bir R9 290 alsam diyorum mesela cokmu gelir Bu islemci ne ramler ne gpular eskitti ya. Yaklasik 5-5.5 yildir bende ve cok memnun kaldim. Kullandigim intellerde bu yada bundan uzun takildigimiz bir Pentium 3 var.
  • melikulupinar kullanıcısına yanıt

    Eyvallah, teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.