Şimdi Ara

Islamda Cihad anlayisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Cihad Arapçada cehede kökünden türemiş bir kelimedir. Kelimenin temel anlamı bir konuda ceht ve gayret göstermektir. Cihat, cidal ve kıtal birbirine yakın gibi görünen kavramlardır fakat aralarında çok belirgin farklar vardır. Kıtalde savaşmak, katledip öldürmek vardır. Cidal, bir üstünlük kavgası, menfaat çekişmesi, galibiyet mücadelesidir. Cihat ise “gayret etmek, ceht etmek, olanca gücünü ve kuvvetini sarf etmek” manasına gelir. Fakat, cihatta bir şart var ki onu cidal ve kıtaldan net biçimde ayırır; Bu fark da cihad “fisebilillah” yapılır yani cihad sadece allah için yapılır; “Savaş ve cidal” ancak bu durumda “cihad” olurlar.

    Bu anlamda Kuranı Kerimde :

    “Ey iman edenler! Sizleri acıklı bir azaptan kurtaracak bir ticaret göstereyim mi? Allah ve Resulüne iman edip, mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihat edersiniz.” (Saf Sûresi, 10-11)

    Demek ki cihadda Allah için olması onun rızasını esas alması ve bunu imanı uğruna yapmasıdır.

    O zaman , cihat başkalarını öldürüp Cehenneme göndermek için yapılmaz. Bilakis nefsimizi ve diğer nefisleri Cehennemden kurtarmak için yapılır.

    Bu anlamda cihad insanları kurtarmanın diğer adıdır.

    O zaman cihad sadece savaş zamanıda olmaz sulh ve barış zamanında da olur. Müminlere mali destek sağlamak, insanlara iman hakikatlerini anlatmak onları ebedi helaketten kurtaracak eylemleri yapmak, Hakkı ve hakikati söylemek de cihadın en önemli unsuzlarındandır.

    Harp eden mü’minlere malî destek sağlamak cihat olduğu gibi, sulh zamanında bir kısım malını insanlık âleminin ebedî saadeti için harcamak da büyük bir cihattır.

    Harbe iştirak etmek cihat olduğu gibi, insanların iman şerefine kavuşmaları ve müminlerin günah ve isyandan kurtulmaları için bir şeyler yapmak, bu hususta kafa yormak, mesai harcamak da cihattır.


    Cihad islam düşmanına karşı yapılır. Bir insanı islam düşmanı yapan ise nefis ve şaytandır. O zaman en büyük düşman nefis ve şeytandır. O zaman en büyük cihadda nefse ve şeytana karşı yapılan cihaddır.


    “Senin en zararlı düşmanın nefsindir.” hadis-i şerifi bu büyük düşmanı “nefis” olarak belirler.

    Tebük seferi dönüşünde Allah Resulünün (asm.) mübarek ağzından dökülen şu hikmet çağlayanı bizim için ne büyük derstir:

    “Küçük cihattan büyük cihada döndük.”

    Nefisle cihat, gerçekten, büyük cihattır. Her anımız bu cihatla geçer. Bir anlık gafletimiz bize çok pahalıya mal olabilir. Maddî cihat ise sürekli değildir. Sulh zamanında müminler bu cihatla mükellef tutulmazlar.

    Haricî düşmana mağlûp olmak insana ya şehitlik, ya gazilik kazandırır. Nefisle mücadele ise öyle değildir. Bu savaş mutlaka kazanılmalıdır, mağlubiyetin sonu cehennem azabıdır.

    Nefis denilince akla hemen şeytan gelir.

    “Şeytan, sizin için bir düşmandır. Siz de onu düşman tutunuz.” (Fatır Sûresi ,6)

    “Şeytanın adımlarına uymayın (arkasından gitmeyin). Çünkü o sizin için apaçık düşmandır.” (Bakara Sûresi, 168)

    Demek oluyor ki, en büyük cihat nefisle ve şeytanla yapılan cihattır. Düşmanla yapılan harpler ancak üçüncü sırada yer alır.

    http://www.ilimrehberi.net/dini-ilimler/islam/380-cihad-nedir.html







  • Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın. Fakat haksız saldırıda bulunmayın. Çünkü Allah, haksız saldırıda bulunanları sevmez.

    Hürmetli ay hürmetli aya ve bütün hürmetler birbirine karşılıktır. O halde kim size saldırdıysa, siz de ona yaptığı saldırının aynıyle saldırın da ileri gitmeye Allah'tan korkun ve bilin ki Allah, takva sahipleriyle beraberdir.

    Allah sizi, ancak sizinle din hakkında savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran ve çıkarılmanız için yardım eden kimselere dost olmaktan men eder. Kim onlarla dost olursa işte zalimler onlardır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hidrayi Yorumladim(turk rapci)
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.