Şimdi Ara

Işık ve Işık Hızı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğimiz gibi cisimlerin üzerine çarpan ışığın gözümüze yansımasıyla o cisim görünür hale geliyor. Peki ışık demetleri o cismi nasıl görünür kılıyor ? Işık sayesinde gördüğümüze göre ışığın o görüntüyü gözümüze taşıması gerekir. Işığın yansıdığı yüzeyin anlık kopyasını taşıma özelliği olabilir mi ? Neden ışık çarptığında o cisim görünür hale geliyor ?

Işık hızı hakkında ise zamanın durması ve geriye akması konusunda birkaç fikrim var. Denklemlere göre kütlesi olan bir cismin ışık hızına ulaşması imkansız ama ulaştığımızı düşünürsek ışık hızına ulaştığımız an o an etrafımızdan gözümüze gelen fotonlar ile aynı hızda hareket ettiğimiz için onları sabit olarak görürüz ve dolayısıyla hareket olmadığı için zaman durmuş gibi gözükür. Tıpkı bir uçakta yüksek hızla giderken aynı hızla yanından hareket eden merminin sabit gibi gözükmesine benziyor. Işık hızını geçtiğimizde ise zamanın tersine akacağı söyleniyor. Bu konuda derin bilgi sahibi değilim ancak bu durumu çözümlemeye çalıştım. Işık hızına ulaştığımızda ışık hızına ulaştığımız andaki ışık demetlerini sabit olarak görüyoruz. Işık hızını geçtiğimizde ise önümüzde olan ve bizden daha önce oraya ulaşmış olan yani geçmişin yansıması olan fotonlara erişiriz. Zamanda geriye gitmenin kişisel olarak sadece o hızda hareket eden kişi için mümkün olduğunu düşünüyorum. Işık hızından daha ileriye gittiğimizde ise daha da geçmişten kalan fotonları yakalarız ve geçmişin görebiliriz.

Bu konuda görüşlerinizi almak isterim.

• Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Neden ışık çarptığında görünür hale geliyor? sorusunun cevabını vermişsiniz zaten. Çarpan ışığın gözümüze yansımasıyla görünür hale geliyor.
    Cismin bizim tarafımızdan görünebilmesi için, cisimle göz arasında bir etkileşim olması gerekli , bunu sağlayanda ışık.
    Ama cisimden yayılan tüm dalgaboylarınıda göremiyoruz bu anlamda herşeyi göremiyoruz. Işık yansıdığı yüzeyin kopyasını değilde görüntüsünü taşıyor doğal olarak, bu görüntüyü anlamlandıran biziz.

Işık hızında giderken ,ışık size durağan değil ışık hızında görünür. Işık hızı herkese göre c hızında ilerler çünkü.

Işık hızından hızlı durumlarda, zaman genişlemesi denklemi karmaşık sayıyı içerdiğinden herhangi bir anlamlı yorum çıkmaz, geriye gitmek gibi bir durum sözkonusu değil.
  • savarog kullanıcısına yanıt
    Denkleme göre madde ışık hızında hareket edemez , gitseydi bile fotonlara göre bağıl hızı sıfır olurdu yani durmuş, yani ışık hızında giden bir fotona göre başka foton aynı yöndelerse duruyordur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sybercomp S kullanıcısına yanıt
    Sizin hangi hızda gittiğinizin bir önemi yok, ışık her zaman sizden c hızıyla uzaklaşır. Özel göreliliğin temel varsayımıdır bu zaten.

Gerçekte kütleli cisim c hızıyla ilerlemesede, örneğin 0,999c gibi bir hızla ilerlediğini varsayarsak
    ışığın size göre hızı hala c dir.
    limit durumda c olduğunu varsaysakta bu değişmez,
    Siz ''nasıl?'' sorusuna cevap veriyorsunuz. ''Neden?'' sorusuna değil. Işığı bu şekilde düşündüğümde içinde görüntüleri taşıyan küçük paketçikler olarak hayal ediyorum. Işık hızı konusunda ise tamamen varsayımlara dayanarak söyledim. Matematiksel açıdan herhangi bir bilgim yok. Işık hızından giderken ışığın bize aynı hızda gittiğimiz için durağan gözükmesi gerekir diye düşünüyorum. Işıktan hızlı gittiğimizde ise geçmişteki fotonları görme olayı ise tamamen düşünsel bir deney olarak görülebilir.
  • ışık hızı saniyede 300.000km dir bu hızın aşıldığı kanıtlanmıştır artık ışık hızının bilinenden 300 kat hızlı seyahat edebildiği kanıtlanmıştır. tabi yine amerikalı bilimadamları tarafından, bunu da fizik kurallarını altüst eden bir deneyle gerçekleştirmişlerdir ve ışık hızının aşıldığını kanıtlamışlardır. laboratuvar koşullarında ışık hızının, bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aşmışlardır.burada bilimadamlarının açıklamiş olduğu asıl nokta ışığın gideceği yere daha seyahatine başlamadan önce varması. başka bir değişle ışığın zamanda ileri doğru atladığıdır. burdan şu sonuç cıkar. fiziğin temel kanunlarından olan ve "neden sonuçtan önce gelir veya bir olgunun sonu başından sonra gelir" şeklinde özetlenebilecek "etki-tepki" yasasının da geçersiz kalacağına sebep oluyor. bu durumda, bir olgunun sonucu, onu yaratan nedenden önce geliyor.
    ve başlamadan bitmesi mümkün olabililiyor.buradan da zaman kavramının çökebileceği söylenebilir.bu olaylar fizik kurallarını alt üst edecek düzeydedir ve bir devrim niteliğindedir.
    şunu da söylemeden geçemiyeceğim ışık hızının hangi eylemsiz gözlemci ölçerse ölçsün c=300000 km/sn değerini bulacaktır demiştir einstein. buda kafa karıştıran insanın aklına yatmayan bir olgudur bence...

• ne diyorum N kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz deneyin kaynağı nedir ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Işık sızması normal mi
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Örneğin karanlıkta gözle göremediğimiz bir cismi elimize aldığımızda elimizi her tarafında gezdirdiğimizde cismin şeklini beynimiz algılar.
    Işığın yaptığıda bu, cisme dokunarak beynimize bilgi iletmesi.

Işık hızıyla ilgili yorumunuz konusunda özel göreliliği incelemenizi öneririm.
    Örneğin bir araçla v hızıyla giderken, aracın farlarını açarsanız, farlarından çıkan ışık sizden c hızıyla uzaklaşır, yerdeki gözlemciye görede bu değer c dir.
    Bu , özel göreliliğin ,ışık hızı tüm gözlemcilere göre sabittir ilkesine dayanır, bu ilke kanıtlanmıştır.
  • albert einstein'ın "izafiyet teorisi" çöktü çökecek diyorlar. oysa “fiziğin temelidir, hiçbir şey ışıktan daha hızlı değildir" diye bilirdik hep. einstein'a göre bu imkansız ama avrupa nükleer araştırma merkezi cern'deki fizikçiler, atom altı parçacıkların "ışık hızından" [bakın işık hızı diyorum] daha hızlı hareket ettiğini ölçmüşler. sonuç böyle çıkınca yanlışlık var sanıp "tekrarlı sistematik hata" ihtimaline karşı 3 yıl boyunca 1 kez değil tam 15 bin kez ölçüp test etmişler.
    iddiaya göre, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse bir etkileşme olmaksızın geçebilen temel parçacık nötrinolar saniyede 299 bin 792 km hızla hareket ederek, kozmik hız sınırını aşmış.
    burada bence garip olan şu: ya iyi de arkadaş işık hızı zaten 299 bin 792,5 km değil mi? eee nötrinolar saniyede 299.792 km hızla giderken, hızı saniyede 299.792,5 km olan işığı nasıl geçmiş oluyorlar? işık hızı, nötrinolara 500 metre fark atmış işte. geçememiş ama yaklaşmış. fark 500 metrecik olsa bile burada rekor yine işık'ta işte.
    yalnız burda heyecan yaratan her yeni buluştan sonra akademik çevrelerin etkisiyle gaza gelen habercilerin "tüm modern fizik teorileri yeniden gözden geçirilebilir" klişesinden de bıktım usandım arkadaş.

• ne diyorum N kullanıcısına yanıt
    Bu bahsettiğiniz deneyde hata yapıldığı farkedildi. Işık hızı geçilmedi. Nötrinolar kütleli olduğu için özellikle yaygara koptu tabi bu varsayılan sonuçta.
  • birde reuters'in haberine gore atomda bulunan ve neutrino diye adlandirilan partikuller isiktan hizliymis. gozardi edilemeyecek hatalar barindirabilse de yapilan 15,000 neutrino cekirdegi ile yapilan deneyde neutrino'larin daha hizli gidebildigi gorulmus. ama hala arastirmaya devam ediyolarmismis yani bunların hepsi tam olarak kanıtlanamadı...
    Işığın tıpkı kablo gibi görüntüyü iletmesini ilginç buluyorum.

Yani ışık hızında giderken göreceğimiz ışık sabit dururken gördüğümüzden farksız olacaktır. Öyle mi ?
  • sana göre bana göre olmayan şey. uzayın ve zamanın aksine mutlak olan tek şey.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ne diyorum

birde reuters'in haberine gore atomda bulunan ve neutrino diye adlandirilan partikuller isiktan hizliymis. gozardi edilemeyecek hatalar barindirabilse de yapilan 15,000 neutrino cekirdegi ile yapilan deneyde neutrino'larin daha hizli gidebildigi gorulmus. ama hala arastirmaya devam ediyolarmismis yani bunların hepsi tam olarak kanıtlanamadı...

Link var mı Reuters için? Genelde böyle konularda haberin başlığı okunup, içeriği okunmadan bir kanıya varılma yanlışında bulunuyor. Çok değil 2014 yılının ilk yarılarında(emin değilim!), Stephen Hawking'in kara delik yok dediğine dair bir konu açılmıştı. Ama haberin devamı okunduğunda işin aslının öyle olmadığı görüldü.

Onun dışında savarog'un dediği gibi şuana kadar ışıktan hızlı denen atomaltı parçacıkların hepsinin aksi tekrar deneylerle gösterilid. Neutrino ile ilgili olan durumun da aynısı olduğuna eminim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Yani ışık hızında giderken göreceğimiz ışık sabit dururken gördüğümüzden farksız olacaktır. Öyle mi ?

Hayır. Cevaplandırabilceğimiz bir soru değil. Fotonların frame of reference(gözlemci çerçevesi) yok.
  • şuan link yok. zaten söylediğim gibi bunların hiçbiri henüz kanıtlanamadı yıllardır birbirine benzeyen tezler....
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

quote:

Hayır. Cevaplandırabilceğimiz bir soru değil. Fotonların frame of reference(gözlemci çerçevesi) yok.

''Gözlemci çerçevesi'' ne anlama geliyor ?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

quote:

''Gözlemci çerçevesi'' ne anlama geliyor ?

https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6zlemci_%C3%A7er%C3%A7evesi

• Huddleston kullanıcısına yanıt
    Size sormadan önce orayı okudum ama daha basit anlatımlı bir yer bulamadım.
    Uzayda bir uzay gemisinin içinde olduğunuzu düşünün. Karşıdan sabit hızla size doğru gelen bir başka bir araç gördünüz diyelim.
    Bu durumda iki durum mümkün,

Ya siz duruyorsunuz ve karşıdan bir araç size doğru geliyor. (bu sizin gözlem çerçeveniz)
    Ya da o araç duruyor ve siz sabit hızla ona yaklaşıyorsunuz (bu da o aracın gözlem çerçevesi)

Bu iki durumda iki gözlemciye göre gerçektir, ve bu anlamda kimin hareket ettiğine dair bir gerçeklik yoktur.

Hareket görelidir,
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.