Şimdi Ara

Işık Rengi Işık Hızını Etkiler Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
12.500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bilindiği üzere ışın en hızlı şeydir. Ama ışık renkleri acaba bu hızı etkiler mi? Mesela atıyorum mavi ışık beyaz ışıktan yavaştır diyebilir miyiz?

Okuduğum bir kitapta ışığın dalga ve parçacıklardan oluştuğu yazıyordu. Renk ışığın kütlesine etkiyecek derecede boyutlardaysa hızı etkileyebilir diye düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Işık Rengi Işık Hızını Etkiler mi?

Boşlukta ışık, belirli bir hızda hareket eder. Bu hız, "ışık hızı" olarak bilinir ve saniyede yaklaşık 299.792.458 metredir (yaklaşık 300.000 kilometre/saniye). Işığın rengi, bu hızı etkiler mi?

Işığın rengi, dalga boyu ile belirlenir. Daha kısa dalga boyuna sahip ışıklar, daha yüksek frekansa sahiptir. Işığın hızının, boşluktaki dalga boyundan bağımsız olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yani ışık rengi, ışık hızını etkilemez.

Işığın hızının, ortamdan etkilenebileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, ışık bir cam veya su gibi şeffaf bir maddeden geçerken hızı yavaşlar. Bununla birlikte, ışık boşlukta yayılırken hızı sabit kalır ve ışığın renginden etkilenmez.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Isik fotonlardan(kutlesi 0) olusur. Bildigim kadariyla renkler de hizi etkilemez. Isik hizi ortam sartlari ne olursa olsun sabittir.

• PhysicsofRap kullanıcısına yanıt
    Renk, ışığın farklı dalga boylarının bizim algımızdaki karşılığı. Ve ışık boşlukta tüm dalga boylarında aynı c hızıyla yayılır.
  • Işığın rengi değiştikçe ışığın dalga boyu değişir. Dolayısıyla enerjisi değişir yani.

Maxwell Denklemleri'nden anlaşılacağı üzere ışık hızı ilerlediği ortamın elektrik ve manyetik geçirgenliklerine bağlıdır.
  • Teşekkürler arkadaşlar yorumlar için aradığımı buldum

• Şunu da konuya ekliyeyim de giren izlesin

• PhysicsofRap kullanıcısına yanıt
    Hayir, realitede boyle bir durum gerceklesmez. Isik(elektromanyetik spektrumun gorulebilen kismi) elektromanyetik radyasyondur, bu kuvvetin tasiyicisi olan fotonlardan olusur, dalga boyunun degismesi ile renk degistirir, dolayisiyla eger fotonun dalga boyu artarsa enerjisi azalir, dalga boyu kisalirsa enerjisi artar cunku fotonlarin enerjisi frekansa baglidir, frekans artarsa enerji artar, azalirsa enerji azalir, frekans artarsa dalgaboyu kisalir, frekans azalirsa, dalga boyu artar.Fotonun enerji denklemi einstein tarafindan photoelectric effect te E= h.v olarak(h= planck sabiti, v= frekans) aciklamistir. Yani denklemi degistirirsek= E = h.c/y olur(c= isik hizi= y.v, y=dalga boyu) yani dalga bou artarsa enerji azalir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • benim bu konuda bir teorim var.
    öncelikle ışık hızının dalga boyundan bağımsız ve sabit olduğunu biliyorum.
    ancak şöyle bir durum var, ışık kütle çekim alanından uzaklaşırken rengi kırmızıya kayar ve u duruma ışık enerji kaybediyor derler. bence ışık kütle çekim alanlarında yavaşlar ve rengi de bu sebeple değişir ancak kütle çekim alanı içinde olan ölçüm aletleri bu alandan genel görelilik çerçevesinde aynı ölçüde etkilendikleri için bu yavaşlamayı ölçemezler çünkü onların da saatleri yavaşlar. farkedilebilen sadece frekans değişikliğidir. dışardan bu durumu gözleyen kişi ise büyük olasılıkla ışığın hareketinin kütle çekim alanına girdikçe yavaşladığını görecektir. örneğin kara deliğe yaklaşan kişinin görüntüsü ağırlaşmaya başlar çünkü ondan gelen ışık yavaşlamaya başlamıştır.
    bu sebeple ışık renk değiştirdiğinde hız da değiştiriyor demektir bence ama bu hız değişimini referans sistemi dışındaki gözlemci farkedebilir.

• Işık hızı yavaşlatılan bir şey değil mi? Bunun deneyini yapan bir belgesel vardı ismini hatırlamadığım. Bir düzenekle ışığı yavaşlattıklarını söylüyorlardı hem de ciddi oranlarda.
  • Işığın rengi hızı etkilemez diye biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratch -- 23 Ekim 2015; 19:22:44 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

benim bu konuda bir teorim var.
    ancak şöyle bir durum var, ışık kütle çekim alanından uzaklaşırken rengi kırmızıya kayar ve u duruma ışık enerji kaybediyor derler. bence ışık kütle çekim alanlarında yavaşlar ve rengi de bu sebeple değişir ancak kütle çekim alanı içinde olan ölçüm aletleri bu alandan genel görelilik çerçevesinde aynı ölçüde etkilendikleri için bu yavaşlamayı ölçemezler çünkü onların da saatleri yavaşlar. farkedilebilen sadece frekans değişikliğidir. dışardan bu durumu gözleyen kişi ise büyük olasılıkla ışığın hareketinin kütle çekim alanına girdikçe yavaşladığını görecektir. örneğin kara deliğe yaklaşan kişinin görüntüsü ağırlaşmaya başlar çünkü ondan gelen ışık yavaşlamaya başlamıştır.
    bu sebeple ışık renk değiştirdiğinde hız da değiştiriyor demektir bence ama bu hız değişimini referans sistemi dışındaki gözlemci farkedebilir.

Işığın kütleçekim alanında kızıla kayması, genel görelilik gereğince ışığın ,ivmelenen bir sistemde(meşhur ivmelenen asansörde örneğin) kızıla kaymasından yani eşdeğerlik ilkesinden çıkan bir sonuç.
    Ve ışık hızı ivmelenen bir asansörde c nin altına veya üstüne çıkmaz, bu durumda kütleçekim alanında yavaşlaması da gerekmez.

Ayrıca bu olayın deneyi örneğin güneşten gelen ışık üzerinde yapılabilir, dünyadaki gözlemci güneşin kütleçekim alanından oldukça uzaktır ve
    güneş ışınlarının bu durumda dünyaya c nin altında bir hızla geldiğini görmesi gerekmezmiydi?.

• savarog kullanıcısına yanıt
    Ivmelenen asansor referans sistemi icinde oldugu icin asansordeki saatler de yavaslar
    Gunesten gelen isigin gunesin kutle cekiminden cikarken hizlandigini olcmek icin bunu dunyadan degil farkli bir referans tan olcmek gerekir bence

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Ivmelenen asansor referans sistemi icinde oldugu icin asansordeki saatler de yavaslar
    Gunesten gelen isigin gunesin kutle cekiminden cikarken hizlandigini olcmek icin bunu dunyadan degil farkli bir referans tan olcmek gerekir bence

Saatlerin yavaşlamasının nedeni zaten ışık hızının hareketli ve durgun referans çerçevelerinde aynı değeri almasından kaynaklanıyor.
    Lorentz dönüşümleride bu ilkeden çıkarılmıyor mu zaten?
  • savarog kullanıcısına yanıt
    ben kütle çekiminin uzay-zamanı büzen bişey gibi düşünüyorum hep. kütle çekimi etkisindeki uzay akordeon gibi katlanıyor ancak ışık bu katlanmış uzayda yoluna devam ediyor. katlanmış sıkışmış uzayda giden ışık sanki sıkıştırılmış bir yay gibi frekansı artıyor ve rengi mora yaklaşıyor. ben ışığın uzaydaki hareketini bu şekilde kafamda canlandırıyorum.
    bunu denklik ilkesi ile açıklarsam, uzayda düzgün doğrusal hareket eden bir ışık hüzmesinin yanında ivmelenen bir cisim düşünün. cisim ışık hızına yaklaştıkça ışığınn dalga hareketine neredeyse yetişmeye başlar ve ışık ondan çok yavaş bir hızda uzaklaşır görünür. böylece ışık cismin içinden geçerken artık daha fazla dalga oluşur (dalga sayısı artar) çünkü ışık cismi hemen geçememektedir görece.
    bu sebeple de ışığın rengi mora kayar görünür
  • quote:

benim bu konuda bir teorim var.

Bir gariplik yok mu biz isigi gozumuze ulastiginda goeuyoruz yani karadelik civarindaki bir isigi goremiyoruz bize gelmesi gerekiyor ama gelinde de kutlecekim etkisinden kurtulmus oluyir. Yani budurumda bunu hicbir zaman olcemiyoruz. Belki de hrrsey enerji korunumdan cikiyordur, cisimler icin hiz dusumu dogaldir ama isik icin hiz enerji demek degil. Yani demeye calistigim disaridan isiga bakabilme durumumuz yok ki belki fotonun kutlecekim etkisi ile bilebiliriz ana karadelige dsen birinin isigi yavaslamaya baslasa bile bunu disardan nasil inceleyebilecegiz ki?

• Hesher kullanıcısına yanıt
    Guclu bir lazer kullanilip isik cizgisel olarak gorunur kilinabilinir

• speedy_ kullanıcısına yanıt
    aslında uzay boşluğunda olmaz çünkü etkileştiği parçacık yok. parçacık olsa bile sonuçta saçılıp gözümüze geldiğinde biz kütleçekim etkisi dışındaysak o da dışında olmaz mı?
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    O zaman kütle çekim nedenli büzülmeden dolayı bunu ölçemeyeceğiz
    Peki, ışık hızına yakın hızlarda giden bir uzay gemisinin içinde geminin gidiş yönünde hareket edn bir ışık demeti olsun. Bu ışık demetinin rengi geminin ışığa kıyaslı hızını verir
    Örneğin gemi hızlandıkça ışığın rengi mora kayacaktır çünkü gemi hızlandıkça geminin içinden geçen ışık dalgası sayısı artar
    Aynen deniz seviyesinden yükseldikçe ışığın dalga boyunun artması ve kızıla kayması gibi. Çünkü kütle çekim ve ivmeli hareketler denktir

• quote:

O zaman kütle çekim nedenli büzülmeden dolayı bunu ölçemeyeceğiz
    Peki, ışık hızına yakın hızlarda giden bir uzay gemisinin içinde geminin gidiş yönünde hareket edn bir ışık demeti olsun. Bu ışık demetinin rengi geminin ışığa kıyaslı hızını verir
    Örneğin gemi hızlandıkça ışığın rengi mora kayacaktır çünkü gemi hızlandıkça geminin içinden geçen ışık dalgası sayısı artar
    Aynen deniz seviyesinden yükseldikçe ışığın dalga boyunun artması ve kızıla kayması gibi. Çünkü kütle çekim ve ivmeli hareketler denktir

ama bu sefer de çok hızlı giden uzay gemisi kütlesi daha doğrusu enerjisiyle uzay zamanı bükmeyecek mi? yani bilmiyorum bence pek bir farkı yok ha uzay gemisi ha gezegen sonuçta uzay zamanı büken şey enerji yani kütle.
    hocam afedersiniz kafam karıştı konuya ara versek size bir soru sorsam.
    şimdi uzay gemisindeyim ve uzay zamanı büküyorum aynı zamanda hızım da var bu nedenle ışık üzerime geliyor diyelim bir de brain cox belgeselinde demişti uzay enerjiye akıyor gibi düşünebiliriz diye. hem uzay uzay gemisine akıyor hem de uzay gemisinin hızı yüzünden ışık hızlı. o zaman 2 tane etki ortaya çıkıyor zaman daralması birini halletse 2 etkiden biri boşta kalıyor. aynı şekilde karadelik civarında hız yok, bu durumda ise sadece uzay içine akıyor. burada hareket olmadığından ışık hızının gözlemciye göre sabit olması mantıklı. ancak uzay gemisinde ışık hızının sabit olması iki etkiden birinin olmadığını söylüyor. neyi atlıyorum?

• Vala hiçbişey anlamadım
    Daha açık sorar mısın
    Kara delikte hız yok uzay gemisinde uzayı bükmek falan anlamadım

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.