Şimdi Ara

Isaac Asimovun vakıf serisini okuyan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
3
Favori
5.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu seriyi okuyan varsa seri hakkında yorum yapabilir mi?

• Evet bu seriyi bende duymuştum, okuyan birisi yorum yapabilirse memnun olurum.
  • Bende bu seriyi bende duydum bide daha önemli birşey var imparatorluk diye bi kitap var bende altın kitap evinin
    artıık basılmıyor bu kitap vakıf serisinden mi ? Isaac asimov I robot un yazarı
  • bizim sınıftan bi eleman isac asimov'un kitaplarını okuyordu ama ne okuyordu bilmiyorum
  • Ben hepsini okudum!
    Asimov'u çocukluğumdan bu yana çok severim ve altta tarif ettiğim şekilde geniş biçimde okudum! Adlarını sorma unuttum birçoğunu!
    İmparatorluk ve Vakıf zaten neredeyse 20.000 yıllık bir insanoğlunun gelişim destanı! Robotlar-uzay vs. bolca vardır ama hepsinin ortasında genç insanlar ve insanoğlunun gelişmesi vardır! Bence mutlaka okunulmalı her bilim kurgu meraklısı tarafından!
    Harikadır, gelmiş geçmiş en kaliteli bilim-kurgu serisidir, eşsizdir, ama nasıl okuyabilirsin bilmem?
    Aslında bu seriden 7-8 kitap var! Ama aradaki dönemleri konu edinen bir sürü küçük hikaye hatta kitap var, bunları hep beraber okursan tam olarak anlıyabilirsin seriyi. Tam olarak kişileri olayları kavrayabilmek, geri dönüşlerde anlatılan olayları anlayabilmek istersen okuman gereken kitap adedi en azından 20-25 adedi bulur.
    Ama İmparatorluk-Vakıf serisi 7-8 kitaptır, adlarında imparatorluk-Vakıf birarada veya ayrı ayrı geçer! ayrıca Türkçede 1-2 bu seriden kitap değişik adlarlada yayınlandı! Bunlarıda okuyabilirsin!
    Bir Robot, bir insan, birde insanımsı yaratığın, Uzay Gemisinin penceresinden dışarıya bakışlarıyla biten kitap serinin son kitabıdır, bunu en son oku!

• böyle bir site buldum
    mycogen.blogspot.com
    Asimov Romanları Hangi Sırayla Okunmalı?
    http://mycogen.blogspot.com/2005/06/asimov-romanlar-hangi-srayla-okunmal.html

bende başlamayı düşünüyorum ama hayırlısı
  • Bir çok filmde yer alan 3 robot kuralı (I robot, Bicentennial Man vs) Asimov'dan yadigâr diye biliyorum.

Vakıf serisini ben de çok okumak istemişimdir. İlerde umarım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ugurcan377
    böyle bir site buldum
    mycogen.blogspot.com

İşte bu liste harika, gerçi tüm kitapların ve hikayelerin oradakilerle sınırlı olduğunu sanmıyorum, adet çok daha fazla! Seride geçen birçok tamamlayıcı ufak hikayesi var Asimov'un ve bazıları sanırım Türkçeye de çevrilmediler!
    Ama sırayı izlerseniz sanıyorum olayları yerine oturtmakta büyük güçlük çekmiyeceksiniz! Benim okuma sıralamam çok uzun yıllara yayıldı ve o sırada basılan kitapla sınırlı kaldı! Şu anda tüm bahsedilen kitaplar piyasada bulunuyorsa bu çok güzel bir fırsat!
    Okumakta zorluk çekmezsiniz, teknik detay altında boğulmazsınız bazı bilim kurgular gibi!

• quote:

Orijinalden alıntı: Ugurcan377

böyle bir site buldum
    mycogen.blogspot.com

Site kapatılır falan yazı silinir buraya da ekleyelim. Ne olur ne olmaz.

Asimov Romanları Hangi Sırayla Okunmalı:
    Bu soru o kadar da önemli mi? Evet, hem de nasıl tahmin edemezsiniz. Bu; "okumakta olduğunuz yazıda önereceğim sırada okumazsanız kaybedeceklerinizi asla bilemezsiniz" anlamına geliyor. Asimov romanlarını uygun sırada ve ana dillerinde satın alabilme şansına sahip ülkelerdeki Asimov okurlarının önemli bir çoğunluğunun ittifak ettiği bir sırayı önereceğim. Bu yazı ve doğru bir sıralama Asimov'u daha iyi anlayabilmek için kilit bir öneme sahip çünkü ülkemizde Asimov romanlarının başına gelenler çiğ yada pişmiş hiçbir tavuğun başına gelmemiştir. Önce kısaca buna değinelim:

Bildiğim kadarıyla Asimov romanlarından biri, (Çelik Mağaralar) ilk önce Baskan Yayınlarının küçük cep kitabı boyutlarında bir baskısıyla dilimize kazandırıldı. Kitabın hacmi ne derece özenli bir tercüme ve baskı olduğu konusunda yoruma yer bırakmıyor. Sonra ardından Altın Kitaplar sade ama garip bir tercümeyle önce Vakıf Serisi'ni bastı. Sonra Robot Serisi aynı yayınevinden basıldı. Bu yayınevinin tercümesi "Sıfırıncı Yasa"yı, "Zeroth Yasası" olarak çevirmişti. (İngilizce Zero=Sıfır, -th=ncı, örn. 5th element=5inci element) Robot Serisi ya tamamlanmıştı yada henüz tamamlanmamıştı İnkılap Yayınevi berbat bir tercümeyle "Vakıf ve Dünya"yı bastı. Robot Serisi'ni ve sonrasından Vakıf Çağı'na tekrar döndüğümüz iki romanı okumadan, bu kitabı okumak Türk okuru için bir facia olacaktı. Daha sonra Altın Kitaplar sebebi meçhul bir şekilde bu kitapların 2., 3. baskılarını yapmadı. Sahaflar fahiş fiyatlarla az sayıdaki kitabı okurlarına satmaya başladıar. Ben ve Mycogen'in diğer editörü sevgili White'la birlikte, okumadığımız - satın alamadığımız 2 kitabı sabahın ilk saatlerinde kapandığımız Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde okuma şansına kavuşabilmiştik. O günlerden sonra bütün kitapları özenli bir şekilde ve doğru sırayla basacak bir yayınevinin çıkmasını bekledik durduk. Sevgili White'ın İthaki Yayınları'nın yetkilileriyle arası iyidir, O da görüştükçe Asimovlardan konu açıyordu. İthaki, Asimov'un ülkemizdeki telif sorunlarıyla uzunca bir süre boğuştuktan sonra, İthaki'nin bu kitapları basacağını Bildirgeç'teki bir yazımda ilk kez ben duyurmuştum. Heyecanla beklemeye başladık. Herşeyin güzel olacağından emindik. Çünkü İthaki bilimkurguyu ülkemize sevdiren önemli yayınevlerinden biriydi. Bu işi doğru yapacaklardı. Ama öyle olmadı...

Önce İthaki'nin telif sorunları yüzünden sadece Vakıf Serisi'ni basabileceğini "içerdeki" ağızlardan öğrendik. Daha sonra Robot Serisi'nin haklarının bir başka yayınevine ait olduğunu öğrendik ve hep bir ağızdan "Ne Alakaaa!??" dedik. Daha önce hiç roman basmamış bir yayıneviydi bu. Hem de bir devlet kurumuydu. Tübitak. Yani Bilim ve Teknik. Robot Serisi'nin akibeti meçhul. Gelelim İthaki'nin ettiklerine!

Önce Foundation'u bastılar. Bu doğru bir hamle. Asimov roman serileri içinde Okunması gereken ilk kitap. Ama ikinci kitap olarak basılan kitap... Ah... Yapılacak en kötü şeyi yaptı İthaki. Kronolojik sırayı takip etti. George Lucas, Star Wars'lara Episode 1'den başlasa bu kadar berbat etmezdi. "Vakıf Kurulurken" seri romanlar içinde kesinlikle ve kesinlikle okunması gereken son kitap! Romanlar hakkında ipucu vermemek için daha fazla açıklama yapmıyorum. Ama siz siz olun serilerin bütün kitaplarını okumadıysanız (Foundation and Earth ve Forward the Foundation hariç) Prelude to Foundation'u okumayın. Kafanız karıştıysa merak etmeyin aşağıya bir liste koydum. Ne yaptın İthaki? Niye yaptın?

Gelelim Asimov romanlarının hangi sırayla okunacağına... Asimov'u önce tanımanız gerek. Bunun için seri olmayan tekil kitaplarından birini en çarpıcısını okumalısınız. Bu ilk kitap önemli. Sonra serilere geçeceksiniz. Eğer bu sıralamaya uyma şansınız olursa bilin ki bir kitabın size verebileceği okuma zevkinin en büyüklerinden biri sizi bekliyor!
    İşte sıralama:

1- End Of Eternity (Sonsuzluğun Sonu, tekil kitap)

Vakıf Serisi:
    2- Foundation (Vakıf)
    3- Foundation and Empire
    4- Second Foundation
    5- Foundation's Edge (ilk büyük şok)

Robot Serisi:
    6- Caves of Steel
    7- The Naked Sun
    8- The Robots of Dawn (ikinci büyük şok)
    9- Robots and Empire
    Tekrar Vakıf Serisi:
    10- Prelude to Foundation (son şok ve artık başka kitaplar size boş ve anlamsız görünecek)
    11- Forward to Foundation
    12- Foundation and Earth

Bütün bu kitapları okuduktan sonra seri içinde hayati önemi olmayan ama aynı gerçekliklerde geçen
    Kısa Robot Hikayeleri:*The Complete Robot*Robot Dreams*Robot Visions*Gold: The Final Science Fiction Collection
    İmparatorluk Romanları:*The Stars, Like Dust*The Currents of Space*Pebble in the Sky

isimli romanları yada tercümelerini okuyabilirsiniz.Ama önce numaralandırılmış sırayı takip etmelisiniz!

• quote:

Orijinalden alıntı: PHI
    Bir çok filmde yer alan 3 robot kuralı (I robot, Bicentennial Man vs) Asimov'dan yadigâr diye biliyorum.

Aslında filmler Asimov'un harika küçük hikayelerinden yapılmışlar, kitabını okuyanlara ( bana mesela! ) çok uyduruk gelebilir!
    Doğrudur, Robot Yasalarını Asimov belirledi!
    Ama 4. bir yasa var hepsinden önde gelen, ve en son gelişen ve Robotların geliştirdiği, ne olduğunu öğrenmek isterseniz seriyi okumak, Pozitronik Beyinler, Robot Psikologları, telepat Robotlarla tanışmak zorundasınız!

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

quote:

Orijinalden alıntı: PHI
    Bir çok filmde yer alan 3 robot kuralı (I robot, Bicentennial Man vs) Asimov'dan yadigâr diye biliyorum.

Aslında filmler Asimov'un harika küçük hikayelerinden yapılmışlar, kitabını okuyanlara ( bana mesela! ) çok uyduruk gelebilir!
    Doğrudur, Robot Yasalarını Asimov belirledi!
    Ama 4. bir yasa var hepsinden önde gelen, ve en son gelişen ve Robotların geliştirdiği, ne olduğunu öğrenmek isterseniz seriyi okumak, Pozitronik Beyinler, Robot Psikologları, telepat Robotlarla tanışmak zorundasınız!

Asimov'un bu Vakıf serisinin hepsi Türkçe'ye çevrildi mi?
    Madem biliyorsunuz sorayım size merak ettiklerimi.

Bi kere bu İmparatorluk ve Vakıf denilen isimler farklı seriler mi? Yoksa ikisi de aynı mı?
    Türkçe'si varsa hepsinin hangi yayın evinin var? Birden fazla yayınevinin var mı? Varsa hangisini tavsiye edersiniz?
    Set halinde tümünü almak istesek (küçük hikayeler de dahil) kaç liraya toplayabiliriz tüm kitapları?

Bilginiz var mı bu hususlarda?

• Hepsiburada.com da 7 kitaptan oluşan vakıflar serisi 60 TL belki işine yarar. ;)
  • @PHI;

Cevaplandırması çok zor soruların hepsini sormuşsunuz bir solukta! Sizin alıntıladığınız yazı gerçekten mükemmel, sanırım bir Asimov'cu yazmış!
    Asimov sanırım 1939'lardan yazmaya başladı, İmparatorluk'ta insanoğlunun yaklaşık 20.000 yılını anlattı, bu temel kitapların Türkiye de yayınlanmasıda farklı yayınevleri aracılığıyla neredeyse 10-15 yıl sürünce herşey karıştı tabii! Bende 22 adet Asimov kitabı ( birisi ingilizce) var, sırasıyla Cep-Baskan-asıl çoğunluk Altın kitaplar; Ayrıca yukarda İnkilap ve Ithaki'de işe karışmış! Baskan 1983 ilk elime geçenlerden birisi, hepsini toplamam yıllarca sürmüş!
    Sorularınızı yukardaki tablo dahilinde cevaplamaya çalışayım;
    1)Yaklaşık hepsi çevrildi denilebilir. Sanırım özellikle İmparatorluk ve bir ölçüde de Vakıf ile ilişkilendirilebilecek bazı küçük hikayeler içinde aşağıda yukarda İngilizce kitap adları verilmiş, ama bunları okumamanız çok büyük eksiklik oluşturmuyor, çevrilenler anlaşılması için yeterli!
    2) İmparatorluk-Vakıf-Elijah Baley kitapları ( örneğin Çelik Mağaralar )- Robot kitapları ( I Robot örneğin, filmi birsürü küçük Robot hikayesinden yalnızca bir tanesidir) ve hikayeleri hepsi birbiriyle bağlantılıdırlar ama temelde İmparatorluk var! Sonuçta yukardaki liste sıralamasını tavsiye ederim bende okumak için, imparatorluk ve vakıf karışık! Yukardaki yazılan listede iyi bir sıralama yapılmış, ben bu kadar şanslı değildim ve çok karışık bir sırayla ancak okuyabildim kitapları!
    3) Maalesef tek bir yayınevinin tüm kitapları içeren setinin olduğunu sanmıyorum! Listedeki kitapları farklı Kitapevlerinden toplamak zorundasınız, ayrıca eski baskılarını ve Robot kitaplarını İstanbuldaysanız sahaflardan veya Gitti Gidiyordan zaman zaman bulabilirsiniz! Önce toplamak en iyisi!
    4) Şu andaki fiyatlar hakkında hiçbir bilgim yok, benim ilk Baskan kitabım 1983 tarihli fiyatı 200 Liralık küçük boy bir cep kitabı.

• Satın alırken listedeki İngilizce isimleri izlemeni öneririm, ismi çok aptalca çevrilmiş bazı eski çevirilerde zaten satın almış olduğunu tekrar satın almaktan kurtulursun! ( Benim 2-3 kitapta başıma gelimşti ). Yukardaki arkadaşın söylediği Hepsi Burada fiyatlarına baktığım zaman en çok 150-200 liralık bir harcamayla tüm seriyi ( hepsi yeni baskı olarak) toplayabileceğini sanıyorum!
    Tek bir yayınevi ve seri ve çok kaliteli çeviri ve dil olayı mümkün değil maalesef!(ithaki'yi bilmiyorum bu konularda!)...
    Sahi aslında herbir Asimov kitabı bir bütünün parçasıdır ve listeye göre okumak en iyisi, ama aynı zamanda tek tek de okunabilirler! Ama sonra olay ve tarihleri oturtmakta benim gibi biraz zorluk çekebilirsiniz!
    Yukardaki liste sıralaması çok daha düzgün, ama altta da Asimov hakkında magazin biraz bilgi var!

http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=ktp&haberno=3263

Ek ve Düzeltme: Yukarda 150-200 normal baskı fiyatı kaldı! İnternetten anladığım kadarıyla uyanık eski kitap satıcılarımız, az bulunan Asimov kitaplarını serilere birkaç tane koyup tüm seriyi pazarlama niyetindeler! Ama iyi araştırılır ve izlenerek satın alınırsa sanırım 150-200 doğru fiyat olabilir!
    Anlıyacağınız Asimov kitapları şu anda Sinema bölümünde devam eden " Yıldız Savaşları" 'nı hangi sırada izlemeli konusuna dönüştü! Lucas zaten bu seriyi yaparken İmparatorluk'tan etkilenmiş! Böyle derken paralliği şöyle kurabiliriz; Asimov'un İmparatorluğu Yıldız Savaşlarındaki İmparatorluğa benziyor ve Jedi Şövalyeleride II. Vakıf'a benziyorlar! Tabii Asimov'un kitapları Yıldız Savaşlarından neredeyse 40 yıl önce yazılmaya başlanmışlar, öncelik onun!
    Cevaplarımdaki en son yenilikleri buraya ilave ettim, yeni cevap yazmak yerine! Umarım birilerine yardımcı olabilmişimdir! Burası güzel bir "Nasıl okunur" sayfası oldu gerçektende!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 9 Şubat 2010; 4:58:17 >

• BEn bu seriye başlayacağım bugün iki kitap aldım fakat dh ta bu konuya bakmamıştım.

Türkçe kitap balarında ilk "Vakıf" ile başlanacak yoksa "vakıf kurulurken" ile mi ? "End of Eternity'i yeni gördüm şimdi.bir ara onu da sipariş ederim.
  • Merhaba
    Sonsuzluğun Sonu en iyi zamanda yolculuk konulu bilimkurgu kitabıdır diyebilirim. Ancak Vakıf Serisi ile pek alakası yoktur.
    Yukarda arkadaşlarında yazdığı gibi Vakıf Serisi 2 türlü okunabilir. Birincisi yazılış sırası, 2ncisi olayların tarih sırası.

Benim önerim yazılış sırasında göre okunması yönünde. Yukarda verilen sıra okumak için gayet uygun.
    Asimov Vakıf serisini bildiğim kadarıyla önce bir öykü serisi şeklinde yazıp sonra kitap haline getirmiş. İlk yayınlanan kitaplar 1950lerde basılmış.
    Vakıf Serisi:
    1- Foundation (Vakıf)
    2- Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk)
    3- Second Foundation (2nci Vakıf)

Yıllar sonra gelen okuyucu istekleri üzerine Asimov Vakıftan öncesi ve sonrasını kapsayan diğer kitaplarıda yazar.

Asimov'un 1950lerde yazdığı bir diğer seri ise Robot Serisidir. Öykü kitapları ve romanlardan oluşan bu efsanevi seride bence (hatta bence dahada iyi) Vakıf serisine denk bir seridir.

Asimov bu seriyide daha sonra Vakıf serisine yazdığı kitaplarla bağlar.

Zamanında Altın Kitaplar tarafından yayınlanan bu seriyide sahaflardan arkadaşlarınızdan bulup okumanızı kesinlikle öneririm.

İlk kitap olan Çelik Mağaralar bir bilimkurgu dedektiflik romanıdır. Ancak Asimov burada aslında Robotların hayatımıza girdiğinde nelerle karşılacağımızı anlatır. Ki bende robtotların yaygınlaşacağı zamanlarda, insanlığın aynı süreçlerden geçeceği düşüncesindeyim.
    Çelik Mağaralar Baskan yayınları tatafından basılan kitaplar arasında bulunabilir. Altın kitaplar baskısı ise Ölü Gezegen ismiyle basılmıştır. Ancak bulunması oldukça zor. Bu seride yer alan şafağın Robotları ise beni bu seride en çok etkileyen kitaplardan biridir. Bana göre diğer kitapların önünde, yine robotların insanlığı nereye sürükleyeceğine dair özel bir bakış açısı sunar.

• Neredeyse 2.5 yıl sonra bu konuda yazacağım aklıma gelmezdi.
    Ortalıkta olmadığından iznini alamadım ama altta Asimov'a meraklı bir arkadaşın bir ara bana tanıttığı bir link var. Asimov ve kitapları, nasıl okunmalı hakkında güzel ve detaylı İngilizce bir link, Asimov'un kendisinin kitaplarının hangi sırayla okunmaları hakkında verdiği listesi dahil. ( kendi verdiği liste pek güncel değil ).

• ilk yazılan (tarih sırasına göre) sıraya göre okumaya başladım bir çok kişi böyle okumasını tavsiye etmiş.O yüzden vakıf ile başladım.Vakıf kitabı hemen hemen bitti diyebilirim.İlk izlenimim mükemmel bir kurgusu olduğu.İlk defa bir kitapta uzun yılların (50 yıl - 30 yıl 100 yıll gibi ) uzun aralarla geçen forwardlamayı yadırgamadım kitapta.Tamamen kitaba uygun düşmüş bu yöntem hikayede.Sanki o game web tabanlı oyun bundan esinlenmiş gibi .Okumayanlara tavsiye ederim.
  • Bu seriyi ebook olarak bulma şansımız varmı ?
  • okudum bilim kurgu seviyorsan mutlaka oku.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.