Evet IRLED'lerde mesafe ultrasoniklerden cok daha az.IRLED ile mesafe ölçüm değil de var yok bilgisi almak daha mantıklı bence
quote:
Orjinalden alıntı: Benek
quote:
Orjinalden alıntı: emcyaman
Ultrasonik mesafe ölçücü cihazların olduğunu biliyorum. Ancak bu ultrasonik modüller sanırım ülkemizde yok. Acaba infrared ledler, lazer vb... gibi şeylerle kablosuz mesafe ölçümü olabilirmi?
ir led ile olsa bile çok kısa mesafeleri ölçebilir bence...
+1
Evet Çok kısa bir mesafeyi ölçmek mümkün.Verici olarak IRLED kullanıp alıcı olarak ise foto transistör vb. gibi bir eleman kullanınca ışığın bir yüzeyden yansıması çeşitli gerilim değerleri olarak ( 3.4v , 2.6v 1.7v ) görülür.Bunu analog girişi olan bir pic kullanıp (örn pic16f628 ) değerleri mesafe olarak tanımlayarak yapmak mümkün olabilir.
Var yok bilgisi almak istersen ( high / low ) çeşitli dedektörler mevcut onlarda mesafe dahada artar.
İyi Çalışmalar.
ultrasonik sensörler ülkemizde mevcut...yani sipariş üzerine 2-4 hafta arasında eline ulaşabiliyor... www.microsonic.de/englisch/start.htm adresinde 6 mt ölçüm yapabilen ultrasonik sensörlerden getirtmiştim ben istanbul da bir firmadan...kocaeli de çalışıyorum ve sanayi sektöründe kulanılıyor bu ürünler....fiyatı 400 € idi....üzerinde ölçtüğü mesafeyi gösteren 3 digitli küçük bir 7 segment var....kablosu bile ayrı olarak satılıyor...ayrıca TELEMECANIQUE, SIEMENS, OMRON, BANNER vb değişik markaların da ultrasonik sensörleri var..