Şimdi Ara

İphone tuş kilidi ve klavye ipucuları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
11.805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

iPhone'umu ilk aldığımda, ekran kilitli (locked) iken gelen çağrıları meşgule düşeremiyordum. Çünkü iPhone'da, klasik telefonlarda olduğu gibi arama yaparken kullandığımız "Yes" ve "No" tuşları bulunmuyordu. Ekrana da sadece çağrıyı cevaplama seçeneği çıkıyordu. Bu yüzden bir süre gelen tüm çağrıları cevaplamak zorunda kalmıştım :)

Cihazınız kilitliyken, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi bir çağrı aldığınızda, eğer çağrıyı cevaplamak istemiyorsanız yapmanız gereken cihazınızın üstünde bulunan kapatma (sleep/wake) düğmesini kullanmak.

Çağrıyı sessize almak için kapatma düğmesine 1 kere basınız.
    Çağrıyı meşgule düşürmek için kapatma düğmesine 2 kere basınız

Ayrıca eğer tuş kilidi devredeyken müzik dinliyorsanız ve o an çalan şarkıyı değiştirmek veya diğerine geçmek isterseniz illa tuş kilidini devreden çıkarmanıza gerek yoktur. Bunun için de çok daha kısa bir yol mevcut.

İlk yapmanız gereken önce "Home" veya kapatma tuşuna bir kere basıp ekranda "Sürükle Aç" kaydırma çubuğu çıkacak şekilde cihazı uyandırmak. Ardından da "Home" tuşuna hızlıca 2 defa basıp iPod'un basit fonksiyonlarını ekrana çıkartmak.

İphone klavye ipucuları:

iPhone'u ilk kullanmaya başladığımda en çok klavyesini kullanmakta zorlanmıştım. Çünkü iPhone'da yazı yazmak ne tuşlu telefonlardakine, ne de bilgisayardakine benziyor. İkisinin ortası bir durum. Bilgisayar klavyesindeki gibi, her harf için sanal klavyede bir tuş var ama küçük, parmağınızı fare (mouse) gibi kullanabiliyorsunuz ama sağ tık (right click) yok :) Bu yüzden iPhone'da klavyeyi verimli kullanabilmek için birkaç püf noktasını bilmek gerekiyor. Bu yazımızda da işte bu püf noktalarından bahsetmeye çalışacağız.

iPhone klavyesindeki ilk zorluk biri birine çok yakın ve küçük boyutta olan sanal tuşlara düzgünce basabilmek. Eğer siz de benim gibi iPhone'da çok fazla yazı yazmıyor ve genelde okuma yapıyorsanız, bir kelimeyi yazarken en az bir harfini yanlış tuşlamanız muhtemel.

İşte bu yüzden bilgisayar klavyesinin aksine, tuşlara bastığınız gibi değil, parmağınızı tuştan kaldırdığınız anda harf ekrana yazılıyor. Bu sayede aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi baş parmağınızı sanal klavye üzerinde kaydırarak doğru harfi çok rahat bulabiliyorsunuz.

İlk başta eski alışkanlıkları değiştirmek zor gibi gelebilir ama iPhone'da işaret parmağınızla tek tek harflere basmak çok daha zor. Hele bir de iPhone Türkçe Klavye Desteği başlıklı yazımızda tanıttığımız Türkçe Klavye'yi kullanıyorsanız. Ekstradan gelen türkçe karakterler nedeniyle klavye iyice sıkışıyor.

Diğer bir sıkıntı da yazdığınız bir yazının ortasından bir harfini veya kelimesini düzeltmeye çalışmak. Bunun için yapmanız gereken, ilgili metnin silmek veya değiştirmek istediğiniz parçasının üzerine, parmağınızı basılı tutmak ve büyüteç işaretinin çıktığını görmek. Daha sonra parmağınızı kaldırmadan ekranda kaydırarak, imleci (cursor) ekranda istediğini yere götürebilirsiniz.

Bir de yazmak istediğimiz kelimenin tamamını büyük harf yapmak istediğimizde yaşadığımız bir sıkıntı var. iPhone klavyesi, orijinal ayarlarında cümle başlarındaki kelimelerin ilk harflerini zaten otomatik büyütüyor. Biz ayrıca tüm harfleri büyütmek istediğimizde ise "shift" (sol taraftaki yukarı ok tuşu) tuşuna basıyoruz. Fakat harflerin sürekli büyük kalmasını sağlayacak "Caps Lock" tuşu klavye üzerinde yok.

Bunun için öncelikle "Ayarlar (Settings) -> Genel (General) -> Klavye (Keyboard)" ekranından "Büyük Harf Kilidi" (Enable Caps Lock) seçeneğini açmamız gerekiyor.

Bundan sonra artık "shift" tuşuna çift tıkladığımızda mavi renge dönecek ve bir daha basıncaya kadar harfler hep büyük yazılacak. Bildiğiniz gibi tek tıkladığımızda beyaz renge dönüyor ve sadece bir harflik aktif kalıyor.

Son olarak bir de iPhone'un kelime düzeltme özelliği var fakat henüz türkçe'yi desteklemediği için yazı yazarken büyük sorun oluyor. Bu sorunu çözmek için de daha evvel yayınladığımız Auto-Correction Özelliğini Kaldırmak başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

İphone tuş kilidi ve klavye ipucuları

• yeni kullanıcılar için yararlı bilgiler, ben de ilk aldığımda her arayanı açmak zorunda kalıyordum :)

• quote:

Orjinalden alıntı: Hiperkene

yeni kullanıcılar için yararlı bilgiler, ben de ilk aldığımda her arayanı açmak zorunda kalıyordum :)

:D
  • Arkadaşım bır formu tara bak önce verılmışmı bu konuda bılgı..Heyecanla herkes bır başlıkla konu acıyor..Güzelde yenı bır paylaşılmayan konu varsa onu bulup yayınlamak sanırım daha mantıklı olur...Yınede emek vermısın..Sağol..
  • uğrşıp yazmışsın, paylaşım için tşk. ederim
  • Teşekkürler, faydalı bilgiler olmuş.
  • bunlari biliyor ve uyguluyordum ama eminim bilmeyene arkadaslar icin faydali olmustur emegine saglik ne guzelde anlatmissin bilmeme ragmen hepsini okudum okdar akici yazmissin:)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konu eski ama belki cevap yazılır. iPhone da tuş kilidini kaldırabilmek mümkün mü? Şahsen her defasında saga çektirmek çok sıkıcı oluyor ..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekoman245

Konu eski ama belki cevap yazılır. iPhone da tuş kilidini kaldırabilmek mümkün mü? Şahsen her defasında saga çektirmek çok sıkıcı oluyor ..

Hocam tuş kilidini kaldırırsan cebinde nasıl taşıyacaksın
  • Yanlış ifade ettim galiba :) powera basıp kitlenecek powera tekrar basınca direk menüye gelecek :)
  • Bence çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş, ben mesela itunesdaki çift tıklama olayını bilmiyodum güzel oldu öğrenmem
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekoman245

Yanlış ifade ettim galiba :) powera basıp kitlenecek powera tekrar basınca direk menüye gelecek :)

kendiliginden gelen öyle bir özelligi yok.olsa olsa cydiada olur.ancak bu zamana kadar hiç böyle bir şey duymadım
  • Merhaba Apple 7 kullanıyorum arama yaparken yada biri beni ararken klavye çıkıyor yardım edermisiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.