Bildirim
invertor kablo uzunluğu
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
fazla akım kablolara zarar verir, verimi düşürür. yüksek voltaj da çarpar. yani eğer birinin elleme imkanı yoksa voltaj yüksek olarak getir. -
DC voltajı uzun mesafede iletmeye kalktığınızda çok fazla kayıp yaşarsınız, bu nedenle inventörü akünün yanına koyup 220 volt AC elektriği taşımanız yararınıza olur. -
Aslında uzun,mesafeli enerji iletimlerinde dc kullanmak daha mantıklı çünkü kayıplar daha az olur.
alternatif akım,iletiminde hem kablonun direnci (R) hemde iletkenin uzun olmadı sebebi ile enduktifnreaktans (Xl) direnci olur. Oluşan toplam empedans(Z) : R+ j (Xl) dir.
doğru akımda ise sadece kablonun iç,direnci etkilidir.(R) xl=0 olur Z=R dir
ancak sizin durumunuzda inverteri akünün yanına koymak daha mantıklı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
arkadasım sacma sapan konusmayın uzun mesafede tasınmada tabıkı alternatıf akım daha ıyı bı tercıh cunku bır akımı cok dusurup ıletkenın dırencındekı harcıyacagı ısı enerjısı duser. ıkıncıl olarak uzun mesafe tasımalarında tasınan elektırık yuzlerce megawatt bunu 220 voltla tasıdıgın zaman ortaya cıkacak akım cok yuksek olur bunu tasımak ıcın metrelerce capında bakır kablo gerekır ve kayıp cok fazla olur bundan dolayı AC akım uzun mesafe ıletımınde ıyıdır bence kısa veya uzun butun sıstemler AC olarak tasarlanmalı ve ıletılmelı DC sadece kullanılacak bırımın ıcınde yada yakınında convert edılerek kullanılmalı.
bırde empedans hesaplaması normal toplama ıslemı degıldır vektorel olarak toplamdır.
ındukdas kapastans ve dırenc vektorel toplamı empedansı verırkı. bunların cogu frekans ve oz kac sayılarla ılıskılıdır ole kafana gore basıt bı sekılde hesaplanmaz ve bunları etkıleyen bır suru faktor daha vardır.DC akım cok daha sıkıntılı bır sıstemdır basıttır ama ısler mıkro cevrede oldugunca basıttır.enerjı aktarımı konusunda pek tercıh edılesın degıldır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: kalavela
arkadasım sacma sapan konusmayın uzun mesafede tasınmada tabıkı alternatıf akım daha ıyı bı tercıh cunku bır akımı cok dusurup ıletkenın dırencındekı harcıyacagı ısı enerjısı duser. ıkıncıl olarak uzun mesafe tasımalarında tasınan elektırık yuzlerce megawatt bunu 220 voltla tasıdıgın zaman ortaya cıkacak akım cok yuksek olur bunu tasımak ıcın metrelerce capında bakır kablo gerekır ve kayıp cok fazla olur bundan dolayı AC akım uzun mesafe ıletımınde ıyıdır bence kısa veya uzun butun sıstemler AC olarak tasarlanmalı ve ıletılmelı DC sadece kullanılacak bırımın ıcınde yada yakınında convert edılerek kullanılmalı.
bırde empedans hesaplaması normal toplama ıslemı degıldır vektorel olarak toplamdır.
ındukdas kapastans ve dırenc vektorel toplamı empedansı verırkı. bunların cogu frekans ve oz kac sayılarla ılıskılıdır ole kafana gore basıt bı sekılde hesaplanmaz ve bunları etkıleyen bır suru faktor daha vardır.DC akım cok daha sıkıntılı bır sıstemdır basıttır ama ısler mıkro cevrede oldugunca basıttır.enerjı aktarımı konusunda pek tercıh edılesın degıldır.
Bu tartisma çok zaman önce edison ve tesla arasında olmuştu. Amerikayi tekrar keşfetmeye gerek yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
zaten bazı seylerı bazıları okusa ben bu yazıyı yazmak zorunda kalmazdım dıkkatınızı cekıyorsa.burda amacım amerıkayı yenıden kesfetmek degıl.dogru bılgı aktarımıdır yanlıs bılgılerı duzelttım hepsı bu. -
quote:
Üretecek ve dağıtacak insanların eğitimi yeterli seviyeye çıkarılıp, duygusal sebepler çözüldüğü takdirde iletim hatlarında DC daha avantajlıdır.
http://www.teias.gov.tr/ebulten/makaleler/2011/HVDC/HVDC.htm
Edit: İmla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaGini -- 13 Mart 2014; 2:53:19 >
-
quote:
kalavela ; Öncelikle üslubuna dikkat et. Saygılı ol.
1-) eğer araştırırsan şu an dc ile enerji iletiminin aç den daha avantajlı olduğunu görürsün . Detaylara girmeyeceğim.( Avrupa İskandinav ülkelerinden elektrik satın alıyorlar. Denizin altın bir adet kablo geçirerek yapıyorlar bu işi)
2-) empedans normal toplanmaz demişin . Yazdığım formülü görerek okusaydın orada jxl ifadesini kullandım j bin ne olduğunu anlatmama gerek yok
3-) bir şeyler biliyorsun ifade etmeye çalışıyorsun ama ukalalık yaparak bir yere varamazsın
4-) madem,elektrik mesleğini seviyorsun biraz daha araştır oku kendini güncel tut.
son olarak ta yazdıklarımı düzeltecek konumda değilsin haddini bil.
burası forum insanlar bilgilerini paylaşarak birbirlerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. varsa bilgin fikrin adam gibi kendini ifade edersin , paylaşırsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mernis35 -- 13 Mart 2014; 13:35:56 >
-
arkadaslar sızın burda bahsetıgınız HVDC sıstemlerdır.bunların voltaj degerlerı 600kV ve 1000kV cınsındendı.yanı voltaj cok yuksektır.bunlar enerjı nakıl hatları ıcın uygundur.kaldıkı bu sıstemlerı kurmak ıcınde AC sıstemıne ıhtıyacınız var cunku yuksek Voltajlı DC dınamoları yoktur.altarnetor yardımı ıle uretır transformator ıle yukseltıp HVDC merkezıne getırıp AC-DC convert yapıp aktarmak lazım.tamam ama sehır ıcındekı OG hatlarında yada AG hatlarında DC sıstemler kullanamazsınız kullansanız bıle kayıp cok yuksek olacaktır.cunku burda bahsettımız voltaj 1kv 15kv max OG ıcın AG ıcın tanım 1Kv kadar olsada kullanılan 220-320 VOLT aralıgıdır bazı sanayı sıtelerınde 400 volt olabılır burda neyın neyden ustun oldugu degıldır mesela ıhtıyaca gore en ajantajlı sıstem nedır sorusu daha uygun olacaktır. suan sehır ıcı dagıtım sebekelerınde ve orta ve kucuk enerjı nakıl hatlarında en verımlı yontem AC dır.YG olarak anılan sıstemler ıse 380Kv 154 Kv genellıkle kullanılan
1Kv=1000 volt
ama
380kv/154kv cevırıcı 154/34kv
yada 380/34 Kv yıldız konvertorlerle cevrılmekte
onra mahalle trafolarında OG/AG donusturuculerle dagıtım yapılarak kullanılır
DC ancak cok yuksek degerlerde yanı hıgh voltage degerlerde akım cok dusuk oldugunda avantajlı olacaktır. bu da kaldıkı kurulum ve mesafe goz onune alındıgında cok ozel durumlarda avantaja gececektır. denız altı uzun mesafeler ve kara kara ıletımde uzun mesafelerde yapı yapılamayacak yerlerde cunku
bu gıbı yerlerde araya AC tekrarlayıcı ve yukseltıcı sıstemler kurmanız gerekmektedır ve buda verımı dusup malıyetı artırır.ama gunluk hayatta ve dagıtımda hala AC rakıpsız bır ıletım sıstemıdır.anlattıklarımın kaynaklarını ıstersen sayfa ve kıtap gostererk ıspatlıya bılırım.
ıyı forumlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 13 Mart 2014; 14:04:30 >
-
bu şekilde kendi ifade etmen daha doğru olmuş.
bahsettiğin konular hakkında bilgi sahibiyim. yukarıda bahsettiğim konu diğer arkadaşlarında bilgi sahibi olması için ( dc ile de enerji iletimi yapıldığınıda bilmeleri)
sonuç olarak dc gerilim ile enerji iletimi yapılabiliyor.
İsveç-Almanya arasında Baltık Denizi içinden 150kV'luk 98 km uzunluğundaki hat
► Manila Adaları’nda havai hat olan 350Kv, 430 km uzunluğundaki DC gerilim hattı
► İtalya-Yunanistan arasında 400kV’luk 160 km uzunluğundaki DC gerilim hattı
► Brezilya’da 50 ve 60 Hz’ deki iki farklı frekanstaki şebekeyi birleştirmek amacıyla 805 km uzunluğundaki 600kV’luk DC iletim hattı mevcuttur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mernis35 -- 13 Mart 2014; 14:55:35 > -
Merhaba arkadaşlar,konuyu takip ediyorum,gerçekten konu olarak çok değerli,kıymetli yerlere geldi.
350.000-400.000 volt DC gerilimi istenilen frekansda(genelde 50-60 Hz.)tam sinüs alt. akıma çevirecek bir malzeme olarak sadece;deviri stabil devasa boyutlu DC motor fehim edebiliyorum.Yoksa yarı iletken(IGBT,Tristör gibi)bu voltajlarda piyasada yoktur değilmi?
Daha açıkçası,Ac akım her yola gelir,basit,ucuz ve kolay yolla Dc akıma çevrilir kuralından bu devasa yüksek voltajlı Dc akımları da AC akıma çevirmeden direk kullanamayacaklarına göre,bu adamlar nasıl bir teknikle AC akıma çeviriyorlar acaba?Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa öğrenmiş olurum.
Ek=Bu voltajları bahseden sayın mernis35 olduğuna göre galiba kendisinin konu hk. bildiği vardır.Evet AC akım olarak yurt içi 154 KV. aktarıldığını biliyorum.Frekans ve sinüs şekli stabil olduğundan gerilim ve akım değişimleri en basitinden bir trafo ile hallediliyor.Yani sinüs şekli ve frekans sayısı haricindeki çevirme işlemleri bir nevi oyuncak kalıyor.(OG,AG gibi) Ya DC akım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 13 Mart 2014; 18:41:15 >
-
DC 12 voltu 20 metre taşımaya kalkarsan kayıp çok fazla olur.. Parmak kalınlığında kablolar çekmen gerekir.. 220'yi taşımak daha mantıklı..
Arkadaşların bilgisine saygım var, ama anlaşılır olması için derin konulara girmeden biraz düz mantıkla bakalım;
220 watt inverterin olduğunu düşünelim.. 220 voltu taşırsan kablodan 1 amper geçecek.. 12 voltu taşırsan 20 amper civarı geçecek.. (inverter kayıpları olacağı için 20'den de fazla)
yani 12 voltu (220 volt ile aynı miktar kayıpla) taşımaya kalkarsan 20 kat daha kalın kabloya ihtiyacın olacak (ki o da uçuk bir maliyet demektir)
sonuç:
inverteri çatıya koy.. elektrikçiden "gayet ucuza" 20 metre 2x1,5 mm2 kablo al, güle güle kullan kardeşim..
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
-
Türkiye altyapısını komple değiştirip HVDC yapalım desek dediğinde haklısın. Ama sıfırdan bir ülke kursam HVDC kullanırdım. İletim hatlarında HVDC daha avantajlı. Dediğim gibi sıkıntı maliyet. Daha önce yolladığım linkte hangi ülkelerde kaç yıllarından beri kullanıldığı detaylıca anlatılmakta. Tekrardan şurda
Elektrik-Elektronik Mühendisliği yada benzeri bölümleri okuyup "Elektrik Makinaları", "Enerji Üretim, iletim Dağıtım" ve "Yüksek Gerilim Teknik ve Tesisi" yada eş derslerini alanlar detaylıca görmüşlerdir bunları zaten. -
malisert hocam güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
yarı iletken teknolojisi çok ilelerledi bu konuda tek hakim firma ABB
ürettiği IGBT ler Özelleştirilmiş transistörler dir.
ALINTI'dır
ABB, ürettiği bütün IGBT’leri HVDC Light sisteminde kullanır. Bunların en büyüğü, normal koşullarda 4.000 A kesme akımına sahiptir ve kısa devre durumunda ise 18 kA’e dayanabilir . Güvenlik payı da eklenip bu bilgiler DC’ye çevrildiğinde 1.800 A’e karşılık gelir.
http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/fark-yaratan-guc-fark-yaratan-guc-hvdc-light-1100-mw-gucu-donuturebilir#sthash.HNX5X3Xq.dpuf
-
-
quote:
Orijinalden alıntı: mernis35
malisert hocam güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
yarı iletken teknolojisi çok ilelerledi bu konuda tek hakim firma ABB
ürettiği IGBT ler Özelleştirilmiş transistörler dir.
ALINTI'dır
ABB, ürettiği bütün IGBT’leri HVDC Light sisteminde kullanır. Bunların en büyüğü, normal koşullarda 4.000 A kesme akımına sahiptir ve kısa devre durumunda ise 18 kA’e dayanabilir . Güvenlik payı da eklenip bu bilgiler DC’ye çevrildiğinde 1.800 A’e karşılık gelir.
http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/fark-yaratan-guc-fark-yaratan-guc-hvdc-light-1100-mw-gucu-donuturebilir#sthash.HNX5X3Xq.dpuf
Verdiğiniz linki inceledim,teşekkür ederim.
Benim bilmediğim yönü;bu voltajlarda IGBT'lerin var olmasıymış.Tabi güncel gelişen teknikleri takip edemiyorum demek ki.Zaten takibi de zor.
Bu teknolaji gelişip,yaygınlaşıp ucuzlayınca ülkemizde de iletim sistemi değişir,ayak uydurup değişmeli de.
Çünkü;DC akım çoğu teferruatı es geçmemize olanak sağlayarak artı yönleri saymakla bitmez.Ör;daha az sayılı iletken kullanımı,,ör;elektrik üreteçlerinin gerek yapımı gerekse gaz-petrol yakıtının elk. üretme aşamasında daha az enerji harcaması.Evet aynı güç üretimi ile daha az enerji tüketen bir generatör ortaya çıkar.
Bu biraz teferruatlı bir konudur.Kısaca;saykıl,,,,frekans sayısı vb. durumları es geçileceğinden daha kolay elk. üretimi diyelim.Zaten bu teknolojinin minisini R.T. bölümünde mini HES sistemlerinde tavsiye ediyordum.
Aslında çok da vaaay denilecek kadar bir konu değil,,ama vaay denilecek bir konu böyle devasa voltajlara uygun IGBT üretimidir.Gerisi,50 yıl önce de bilinen yani bildiğimiz,onayladığımız böyle olmalı dediğimiz konudur ki;
Evet'''''''''bir devre de voltajı yükseltip akımı düşürürseniz iletken kayıplarıda buna bağlı olarak azalır.Hatda şebeke hattının sonlarındaki bir kişiye,,,buna benzer bir proje tavsiye etmiştim.
Şahısın evinde tv çalışırken voltaj 220 V'larda ama bir süt sağma makinası çalıştığında aynen voltaj 140'lara düşüyormuş.Bende çare olarak;madem mesafe uzak,,,son direkte voltajı 1000-1200 V'a çıkarıp ev yanına bu voltajla akım taşınsın,,ev yanında tekrar bir trafo ile 220V'a çevirilmesini tavsiye etmiştim.
Vel hasıl,böyle voltajlara uygun IGBT olduğunu,yapıldığını da öğrenmiş oldum,tekrar teşekkür ederim.
-
Ben teşekkür ederim hocam. Bilgi paylaştıkça çoğalır önemli olan saygı çevresinde kalmak.
dc iletime tekrar dönersek dc iletimin en,büyük dez avantajı sisteme,harmonik pompalamasıdır. Harmonik iletim hattalarına pek yük getirmemesine rağmen son kullanıcıya etkisi son derece önemlidir. Dc iletimin yaygınlaşması ile komopanzasyon tesisleri gibi harmonik filtre unitileri zorunlu hale gelecektir.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X