Çok soruluyor genelde blogumda az önce yayınladım yazımı ve buraya da yazarak daha fazla insanın okumasını istiyorum. Umarım merak ettiğiniz bazı şeylerin cevabını bulabilirsiniz. Orjinal yazıya ve daha fazlasına imzamdaki blogtan ulaşabilirsiniz...
7 yıldır müziğin içerisindeyim. Yarı-profesyonel olarak gitar çalıp solistlik yapıyorum. Gitar eğitimi aldığıma dair iki farklı sertifikam bulunmakta, şan eğitimi de aldım elbette ancak özel olduğu için sertifika mevcut değil Belli bir popülariteniz olduğunda ise çevrenizdeki insanlar gitara merak sarıp öğrenmek istiyorlar ve bana çok sık aynı soruları soruyorlar. Ben bu soruları en başından en sonuna kadar aklıma geldiği ölçüde yazacağım. Umarım bir yerlere faydam dokunur
1. Nasıl Bir Gitar Başlangıç İçin İyidir
Gitarlar farklı farklı seçeneklerde. Klasik gitarlar arasında bile otomotivde olduğu gibi segmentler bulunuyor. Fakat klasik bir gitar başlangıç için sizi haliyle idare edebilir. Bu cümlenin peşinden gitar fiyatları soruluyor genelde. Fiyat konusuna geldiğimizde ise 30 liraya bile BİM gibi AVM ler gitar veriyor, gazeteyle kupon şeklinde henüz verilmedi ama yakındır Bunlardan kesinlikle uzak durun. Gitarı enstrüman satan yerlerden temin edin, ürün portfolyosu daha fazla olacaktır. Bütçenize uygun kaliteli bir gitarı bu mağazalarda bulabilirsiniz. Başlangıç için 100-300 tl arası bir gitar işinizi görür ancak bir anlık heves ile gitar alacaksanız tutup 300 lira vermeyin gitara hemen.
2. Gitarımı Aldım İnternet Üzerinden Öğrenebilir miyim ?
Bugün insanlar internet üzerinden dünyanın öbür ucundan kitap siparişi verip, kitap alabiliyorlarsa gitar da öğreniyorlar elbette Fakat ben bu yöntemi kesinlikle sağlıklı bulmuyorum. Müzik eğitimi bire bir hoca eşliğinde yapılmalı. Çünkü internetten izlediğiniz videoda hocaya soru sorabilme şansınız yok. Ya da siz doğru yaptığınızı sandığınız şeyi hoca internet üzerinden görerek size “Yanlış yapıyorsun, şu şekilde olmalı” gibisinden uygulamalı olarak gösteremez. Hal böyle olunca da internetten öğrendiğiniz yanlış bir teknik geri dönüşü belki de olmayacak olan bir yola sokar sizi ve müzikten bile soğursunuz. İnternetten hocaya soru soramazsınız uygulamalı olarak en büyük eksi zaten budur.
3. Tamam Özel Hoca Diyorsunuz Ama Pahalı Bu Yolda
Hayır. Çok marka hocalara bulaşmadığınız sürece özel hocalar sizden uçuk rakamlar istemez. Şöyle bir durumda var ki müzik eğitiminde sizlere paranız karşılığında somut birşey sunulmadığı için saatliği 10 tl bile olsa bizim insanımız ne yazık ki vermez, çok görür. Fakat aynı insanlar lüks bir yerde 10 tl’ye bir kahveyi indirirler mideye İnternetten 3 saate öğreneceğiniz şeyi fazlasıyla 1 saatte özel bir hocadan öğrenebilirsiniz.
4. Özel Hocaları Nerede Bulabiliriz ki Yok Etrafımda
Video izlemek yerine 1 saatini internetten özel hocaların bıraktığı ilanları aramaya harcayabilirsin mesela ki 1 saat bile sürmez. Büyükşehirler için genelde bu durum pek sıkıntı değildir, her yerde özel müzik dersi/kursu ilanları görürler zaten. Küçük şehirlerde yaşayan insanlar da Güzel Sanatlar Lisesi/Fakültesi ne giderek buradan yardım alabilirler. Neticede oradaki insanların hayat felsefesi müzik Mutlaka size yardımcı olacaklardır.
Evet. Klasik gitar temel olarak görülür ancak elektrogitar çalmak bir insanın klasik gitar alması sadece istemediği bir enstrümana para vermesi demektir. Elektrogitar alarak başlayabilirsiniz. Hiçbir zorluk çekmezsiniz sadece klavyenin ve kasanın tasarımı biraz daha incedir elektro gitarlarda, onun dışında notaların yeri aynıdır klasik gitarla.
Genelde sorulan soruları hatırladığım kadarıyla yazdım. Verdiğim cevapları samimi bulmayanlar ise araştırmalarına devam edebilirler elbette Fakat internetten gitar öğrenilmesini sağlıklı bulmadığımı yeniden söylemek isterim. Müzik dolu bir yaşam dileğiyle, kendinize iyi bakın.. Hoşçakalın…