Şimdi Ara

İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63.692
Cevap
341
Favori
2.749.524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1334 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • https://internettekalite.com





    2016/DK-THD/518 sayılı AKN kararında belirtilen 31 Aralık 2018 tarihinin yaklaşmasıyla Türk Telekom ve Turkcell Superonline tarafından AKN’siz, limitsiz tarifelerin açıklandığını görmeye başlamıştık. Söz konusu tarifelerde 4 Mbps’den başlayan tarifelerin en ucuzunun 60 TL olması gibi günümüz şartlarında çağ dışı olan bir durum göze çarpıyordu ve bu tarifeler yayımlandı! BTK’nın 2018 yılı 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre ülkemizde sabit genişbant abonelerinin %69’u 10-30 Mbps hız aralığındadır. Bu aralığa giren tarifelerin 80 TL civarından başlaması tüketicinin alım gücü ile orantısız bir duruma sebebiyet vererek internet kullanıcılarının 4 Mbps gibi hızlara 60 TL vermeye mahkum edecek ve bu da 5G’nin, nesnelerin internetinin konuşulduğu günlerde bilişim sektöründe lider ülke konumuna gelme hedefimizi sekteye uğratacaktır.

    Örneğin, tüketici hakları konusunda karnesi kırık olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bile 2015 yılında yetkili kurum olan FCC (Federal Communications Commission) tarafından alınan bir karar ile, genişbant internet hızı alt limiti 4 Mbps’den 25 Mbps’ye yükseltilmiştir. Türk Telekom ise 25 Mbps hız bir yana, 4 Mbps gibi ilkel bir hız için 60 TL ücret istemeye cüret edebiliyor.

    1 Mayıs 2017’den itibaren 100 Mbps AKN’li (AKN sonrası 24 Mbps) tarife ile yaklaşık 78 TL’ye sınırsız 24 Mbps hizmetini 1,5 yıldır sunan Türk Telekom’un Limitsiz İnternet Çağı Kampanyası adı altında tarifelerine %45 zam yaparak ortalama 113 liraya satacak olması ne gerileyen enflasyon oranlarıyla ne de piyasa gerçekleriyle uyuşmamaktadır.

    Fahiş fiyatların ardından bir diğer husus ise “e kadar’’ ibaresidir. İnternet bağlantısının kesintisiz sağlanması dışında İSS tarafından hiçbir sorumluluk alınmamasına neden olan bu ibare ile örneğin “100 Mbps’ye kadar’’ olan bir tarifede sadece 10 Mbps verilmesi dahi İSS’nin yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamına gelebilmektedir. Bu da İSS’lerin altyapı yatırımı yapmaktan kaçınması için bir teşvik görevi teşkil ediyor ve tüketiciyi ciddi şekilde mağdur eden sonuçlara neden oluyor. Dolayısıyla “e kadar’’ ibaresinin kaldırılıp tarifedeki hıza göre garanti olarak belirli bir taban hız verme ve alınabilecek ortalama hızı açıklama zorunluluğu getirilmesi tüketicinin korunması adına gereklidir.

    Söz konusu düzenlemede en önemli eksikliklerden birisi kota konusunun es geçilmesiydi. İSS’lerin son 1,5 yıldır bu açığı istismar ettiğine şahit olduk. “Kota, AKK ve sınırsız internet” şeklinde bir hiyerarşi oluşturursak kota en alt seçenek olarak kalacaktır. İkinci kademeden üçüncü kademeye çıkma yönünde bir düzenleme varken tüketicinin menfaatini korumakla yükümlü olan BTK'nın, tüketicinin bir adım ileri gitmesi yerine iki adım geri düşmesine seyirci kalmayacağına tüketiciler olarak inanıyoruz. En kısa sürede kota adı altında kotası bitince kapanan ve kotası bitince aşım ücreti istenen internetin gündemimizden çıkması için önceki karardaki açığın kapatılacağını düşünüyoruz.

    İnternet, televizyondan farklı olarak karşılıklı alış-veriş içeren bir bağlantı türüdür. Bulut bilişim, bulut depolama gibi hizmetlerin yaygınlaştığı, mesajlaşma uygulamalarında görsel öğelerin arttığı bir dönemde indirmenin en az yarısı kadar upload hızı olması elzemdir. Ülkemizdeki upload meselesi ele alınarak en az, indirme hızının yarısı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi bizi bir adım daha ileri götürecektir.

    Çağ dışı kalmış ADSL bağlantıdan acilen kurtulunmalı ve fiber altyapı dönüşümü başlatılmalıdır. İSS’lerin her yıl kazançlarının belirli bir miktarını altyapı yatırımına harcaması yönünde bir kanun çıkarılarak altyapının gelişmeye zorlanması gereklidir. Yatırım konusunda kolaylıklar sağlanmalıdır. Aksi halde İSS’lerin keyfi yatırımları ile köhnemiş ADSL altyapıdan kurtulmamız pek mümkün gözükmüyor. En az yatırımla en çok kazanç sağlamaya çalışan İSS’lerin böyle bir istekleri yok. Dolayısıyla altyapı yatırımı BTK tarafından zorunlu kılınmalı ve böylece İSS’ler, çürük altyapı ile fatura kesmek yerine müşteri memnuniyetine de önem vermeye teşvik edilmelidir.

    Tüketicilerin çok şikayetçi olduğu bir diğer konu “port yok’’ bahanesidir. Bu bahane yüzünden tüketiciler mağdur olmaktadır. Ortaya çıkan bu mağduriyetlerin giderilmesi olumlu olacaktır. İnternet, temel iletişim hakkıdır.

    Ülkemizin jeopolitik konumu, şehirlerimize Zambiya, Bulgaristan, Kosova, Mozambik gibi ülkelerde bile olan internet trafik değişim noktası (IXP) kurularak değerlendirilmelidir. Böylece verinin Türkiye içerisinde kalması, bağlantı maliyetlerinin düşürülmesinin sağlanması ve bunlarla birlikte, Doğu-Batı arasında bir geçiş noktası olarak ülkemizin büyük şirketler açısından bir cazibe merkezi haline getirilmesi için girişimlerin başlatılması adına daha fazla geç kalınmaması hem İSS’ler hem de tüketiciler için faydalı olur.

    Tüm bu istek ve şikayetlerimiz ışığında 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’na göre tüketici menfaatini korumakla görevli olan BTK tarafından biz tüketicilerin yararına adımlar atılması beklentisi içerisindeyiz. Tüketiciler olarak makul fiyatlı, yüksek hızlı, kotasız, kısıtlamasız, kaliteli ve dünya standartlarında bir internet deneyimi talep ediyoruz



    KAMPANYAMIZA BİR İMZA DA SEN AT!

    https://www.change.org/p/internette-kotaya-kısıtlamaya-düşük-hıza-fahiş-fiyatlara-hayır
    .








    Meraklısına diğer konularımız:






    Bu güzel yazıları için kontratak'a teşekkür ediyoruz.







    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Adil kullanım kotasını (AKK) kaldırma sürecimizi inceliyor ve üzerine son 1 yılı değerlendiriyoruz. Ne kazandık, ne kaybettik?


    https://internettekalite.com/akknin-kalkmasi-kotu-mu-oldu/






    Vodafone'dan İtiraf Niteliğinde Tarifeler!

    İnternet servis sağlayıcıların hâlâ söylemeye devam ettikleri ve bazı teknoloji editörlerinin de “inandığı” malum “Yüksek hız veririz ama altyapı kaldırmaz!” masalını hepimiz biliriz. İşte karşınızda bu masalı yeniden bizzat İSS eliyle yerle bir eden bir başka hareket daha!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Vodafone yeni tarifeleriyle ilk 6 ay 60 TL’ye 500 Mbps sınırsız internet veriyor. Bu tarifelere abone olan bir kullanıcının “fiber” altyapısının bu hızı sadece 6 ay için kaldırabileceğine, daha sonra ise “kaldırmamaya devam edeceğine” bizim inanmamızı bekliyor. Günümüz için olmazsa olmaz bu hızları makul fiyatlara vermeyip bizleri 8, 16, 24, 50 Mbps gibi çağ dışı hızlara mahkum eden İSS’ler, bu hızları yeri gelince çok rahat verebiliyor ve her nedense zarar etmiyorlar.

    Bu tarifeler tekrar gösteriyor ki fiber altyapının olduğu yerler için utanılmadan sürekli dile getirilen “Altyapı kaldırmıyor, bu hızlar hayal!” bahanesini tekrar kendi elleriyle çürütmüş bulunuyorlar. Yıllardır paylaşımlarımızda gösterdiğimiz gibi uygun fiyata bu ve benzeri hızların önündeki en büyük engelin tamamen duygusal (!) sebepler olduğunu tekrar görmüş oluyoruz. Yapılması gereken ortada: Fiber optik altyapı yurdun dört bir yanına yayılmalı, bu altyapıya erişemeyen kullanıcı kalmamalı, fiyatlar derhal makul seviyelere düşürülmeli!

    Kaynak:https://internettekalite.com/vodafonedan-itiraf-niteliginde-tarifeler/






    HAFIZA TAZELEME SERİSİ - BÖLÜM 2: TurkNet'in Mart 2016'daki Tarifeleri

    Mart 2016'daki, yani "İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!" kampanyamız başlamadan önceki TurkNet'in tarifelerini görmektesiniz.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Gördüğünüz üzere 2016 yılında TurkNet'te de AKN vardı ve 16 Mbps - 50 GB AKN'li ve AKN aşıldıktan sonra hızın 3 Mbps'ye düşürüldüğü tarifeden 70 lira ücret alıyorlardı. 2016'nın Mart ayında ortalama dolar kuru 2,86 TL'dir. Bu tarifenin o zamanki dolar karşılığı 24 dolardır. Günümüzde aynı şekilde hizmet veriyor olsalardı bu tarife 132 TL olacaktı (24 $ = 132 TL). Fakat TurkNet günümüzde 16Mbps'ye kadar ADSL, 35 Mbps'ye kadar VDSL gerçek sınırsız internet için 65 TL ücret belirlemiş durumda. Bazı durumlarda ise yine 65 TL'ye 100 Mbps hız verdikleri belirtiliyor. "AKN kaldırılmasaydı daha iyi olacaktı." şeklinde gülünç bir algı yaratılmaya çalışıldığı şu günlerde bu örnek göstermektedir ki alınan fayda artarken tüketiciye olan maliyeti azalmıştır.

    Ancak fiyatlar, günümüzde internetin geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda hâlâ fahiştir ve düşürülmelidir.

    Not: Kota bitince hızın 3 Mbps'ye düşürüldüğü AKN dönemi (02.07.2012 - 01.05.2017 arası), AKN'nin kaldırılması için tanınan ve hızın paket hızına oranlı olarak düşürüldüğü (24 Mbps > 8 Mbps gibi) 1,5 yıllık geçiş dönemi (01.05.2017 - 31.12.2018 arası) ile mevcut dönem (31.12.2018 sonrası) arasındaki kıyas için bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tanıtım ya da tavsiye değildir. TurkNet kullanıcısı olan destekçilerimiz tarafından bu sağlayıcı ile ilgili çokça sorun yaşadıkları bilgisi gelmektedir.









    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!





    2 GB, 4 GB gibi kotalarla mobil internet satışı yapan Turkcell , utanmadan telefonlardaki hotspot özelliği için para istiyor!

    #hopSTOPturkcell #HotspotÜcretiKabulEdilemez


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    #fahişfiyatistemiyoruz etkinliğimiz başladı! Konuyu öne çıkararak ve yazarak yukarıya çıkaralım, şikayetlerimizi gönderelim ve Twitter'da yayalım.

    https://forum.donanimhaber.com/fahis-fiyat-istemiyoruz-cimer-etkinligimiz-basladi-internette-kalite-hareketi--136401492#136401492




    Fahiş fiyatlara karşı etkinliğimizin hazırlıkları sürüyor. Bu hazırlıklar sürerken sizleri "Hafıza Tazeleme Serisi" ile tanıştırıyoruz.

    HAFIZA TAZELEME SERİSİ -1-

    BTK düzenlemesi ile ilgili zamanında paylaştığımız görüşlerimizi tekrar hatırlayalım:

    https://www.change.org/p/internette-kotaya-kısıtlamaya-düşük-hıza-fahiş-fiyatlara-hayır/u/19403990






    Türk Telekom'un kota konusunda yaptığı gibi bu tür nabız yoklama oyunları bitmiyor. İnternet çağında internette #fahişfiyatistemiyoruz



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    https://www.instagram.com/p/BrTUkFWHGI4/
    İnternette Kalite Hareketitwitter
    İnternette Kalite Hareketi
    https://twitter.com/kalitehareketi/status/1072963143675117572







    Türk Telekom yeni tarifeleriyle AKN'ye dönmek için ölümü gösterip sıtmaya mı razı etmek istiyor? Geçen ay kota konusunda geri adım atmalarını sağladığımız gibi bu akıl almaz, fahiş fiyatları da makul seviyeye çekmeleri için mücadelemiz sürecek!

    Twitter'da #fahişfiyatistemiyoruz etiketimize desteğinizi bekliyoruz.



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    İnternette Kalite Hareketitwitter
    İnternette Kalite Hareketi
    https://twitter.com/kalitehareketi/status/1072648794154643456

    https://www.instagram.com/p/BrRHB-dH6LH/







    İnternette Kalite Hareketi olarak internet üzerindenki hizmetlerin kalitesiz, çağ dışı durumlarına karşı tepki göstermeye devam ediyoruz. Playstation Store Türkiye üzerindeki tüketiciyi mağdur eden fiyatlandırmalarla ilgili Ticaret Bakanlığı'na e-dilekçe ile yaptığımız şikayet sonucunda bakanlıktan Sony Eurasia Pazarlama A.Ş'ye soruşturma açıldı. İlgili kurumun 10 gün içinde savunma yapması isteniyor:

    https://forum.donanimhaber.com/fahis-playstation-store-fiyatlarina-hayir-ps-store-bindirimleri--135304674


    Güncelleme:


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!





    Herkese merhabalar, söz verdiğimiz gibi BTK etkinliğimizi başlatıyoruz. Fakat bu kez bir değişiklik var, o da forumda daha çok kişiye ulaşmak için yakın zamanda çıkarılan 72 saat boyunca konuyu öne çıkarma özelliğini yararımıza kullanacağız. Dolayısıyla aşağıdaki konuyu olabildiğince yukarıda tutup etki ettiği insan sayısını artırmamız Türk Telekom üzerindeki baskıyı da artıracaktır:

    https://forum.donanimhaber.com/turk-telekom-u-btk-ya-sikayet-ediyoruz-kotayahayirdehakkinasahipcik-internettekotayahayir--135838279#135838279



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    Güncelleme:


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!









    Hakkına sahip çık! #internettekotayahayır - BTK'ya şikayet etkinliğimiz çok yakında...

    Yeterli katılımın olabilmesi için konuyu canlı tutalım ve daha çok kişinin görmesini sağlayalım. Hep birlikte üstesinden geleceğiz.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    İnternette herhangi bir isim altında ve herhangi bir şekilde kota istemeyenlere; olması gerektiği gibi makul fiyatlı, yüksek hızlı, kotasız, kısıtlamasız ve kaliteli internet hizmeti isteyenlere; yani siz değerli destekçilerimize merhaba!



    Neler Oluyor?

    Gözlemliyoruz ki internetin önemini ve gücünü küçümseyen ve dolayısıyla internet ile ilgili meseleleri değersizmiş gibi gören kişiler hâlâ varlar. Bu kişilerin içine düştüğü yanılgıdan kurtulmaları gerekiyor ve bu da ancak siz bilinçli destekçilerimizin küçük-büyük demeden göstereceği çabalar ile başarılabilir. İnternetle ilgili meseleleri küçümseyenler "Bunu mu konuşayım bu kadar dert varken?" diyebiliyor, fakat gündelik konuşmalarımızda nelerden bahsetmiyoruz ki… Bu şekilde bir dert sıralaması yapacak olursak hiçbir şeyden bahsedemeyiz, hatta hiçbir şeyden en ufak bir zevk alamaz hâle geliriz. Şu bir gerçek: Günümüzde her şey internete bağlı hâle gelmeye başladı. Dünya bu konumdayken internet hizmeti küçümsenecek bir konu olamaz. Aksine en önemli yatırım alanlarından birisi olması gerekir. Sizler, bu önemli konudan olabildiğince bahsedip ufak veya geniş çaplı demeden insanların aklında bu konunun kalmasını sağlayabilirsiniz.



    Değişim Rüzgarları...


    Son yıllarda ülkemizdeki internet kullanıcıları adına değişim rüzgarları estirmeye başladık. Bu değişim havası çok sayıda destekçimiz sayesinde adeta bir fırtına etkisi yarattı. İnternet kullanıcılarının tüketici olarak bilinçlendiği, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği ve kalitesiz hizmete karşı hakkını sonuna kadar aradığı yeni bir döneme girdik. Dolayısıyla artık internetteki en büyük ihtiyaç "kalite" hâline gelmiştir. İnternette kalite için hep birlikte tazelenerek bundan sonra daha güçlü, kapsamlı ve etkili bir şekilde İnternette Kalite Hareketi olarak devam edeceğiz.


    İnternette Kalite Hareketi Nedir?

    İlk olarak ülkemizdeki AKK / AKN sorununa karşı bir hareket olarak İnternette Kotaya Hayır adıyla 25.05.2016 tarihinde bir araya geldik. Çok kısa bir süre içinde yetersiz altyapı, indirme (download) ile gönderme (upload) hızları, fahiş fiyatlar ve diğer birçok internet hizmeti sorununa da tepki göstererek hareketimizin kapsamını genişlettik.

    Aslında ülkemizdeki internet hizmetinin her türlü sorununa tepki gösteriyor olmamıza rağmen “İnternette Kotaya Hayır” şeklindeki ismimizden dolayı bizi sadece kota odaklı bir topluluk olarak görenler oluyordu. AKK ile ilgili olumlu gelişmeden sonra işimiz bitmiş, bize ihtiyaç kalmamış gibi görüldüğü oldu. Fakat biz internetteki diğer “kalitesiz”liklere karşı çaba göstermeye devam ettik, ediyoruz.

    Yeni dönemde İnternette Kalite Hareketi adıyla Türkiye'de internet konusunda yaşanan altyapı sorunlarını, tüketici aleyhine tarifeler ve satış sonrası yaşanan hizmet kusurlarını, AKK (Adil Kullanım Kotası) ya da AKN (Adil Kullanım Noktası) gibi adlar altında ya da sadece ‘kota’ adıyla yapılan kota kısıtlamasını, yetersiz indirme (download) ve gönderme (upload) hızlarını, tüketiciyi adeta tutsak eden abonelik sözleşmelerini/taahhütnameleri, tüm bu yetersizliğe karşın dayatılan fahiş fiyatları ve internet kullanıcılarının yaşadığı birçok farklı sorunu diğer ülkelerdeki gelişmeleri de takip ederek ele alan ve bu konularda mücadele eden, kâr amacı gütmeyen toplumsal bir hareket olarak varlığımızı sürdüreceğiz.










    11.11.2018 öncesi İnternette Kotaya Hayır adı altında yaptıklarımızı ''spoiler'' düğmesine basarak görebilirsiniz:


    Uyarı: Çok sayıda resim, fotoğraf ve video içerdiği için açılırken yavaşlık olabilir.














    Önemli Bir Hatırlatma


    Bildiniğiz gibi 31 Aralık 2018'de AKK ve türevleri kotaların kalkması gerekiyor. Karar çıktığında uzun gibi görünen zaman çabucak geçti ve emeklerimizin karşılığını almaya çok yaklaştık. Bu dönemde tıpkı 1 Mayıs 2017'de olduğu gibi bazı İSS'ler hukuk dışı eylemlere başvurmaya yeltenebilirler. Bu nedenle konuyu canlı tutarak AKK düzenlemesi için son düzlükte meydanı boş bırakmamalı ve nabız ölçmek, suyu bulandırmak için ortaya atılan bazı yemlere aldırış etmemeliyiz.

    Çok yakında güçlü bir şekilde kampanyanın etkili olduğunu göreceksiniz. Bu kadar yaklaşmışken ve arkamızda yüzbinlerce bilinçli tüketici varken yıldırma politikalarına karşı pes edeceğimizi sanmasınlar. Daha güçlü, daha etkili bir şekilde geliyoruz. Sizlerin desteği ile bugünlere geldik, bundan sonrası da beraber olacak.

    Ek olarak şunu da söylemeden geçmeyelim. Ailenizi, çevrenizi bu konuda uyararak bildiğimiz AKK'li tarifeler dışında laf cambazlığı yaparak bir şeyler satmakta ısrar ederlerse, taahhüdünüz varken ne idüğü belirsiz başka tarifelere geçirmeye çalışırlarsa yüzlerine kapatmanız en iyisi olur. Bir kere ''istemiyorum'' dedikten sonra ısrar etmeleri alenen tacize girer ve suratlarına kapatmak en doğal hakkımızdır. Kimse onların çenesini çekmek zorunda değil.

    Hukuk dışı bir karar olduğunu Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 14. maddesinde açıkça görebiliyoruz.

    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Kaynak:
    www.resmigazete.gov.tr
    Ba�bakanl�k Mevzuat� Geli�tirme ve Yay�n Genel M�d�rl���
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/01/20150124-2.htm









    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    BTK, 2018 yılı iş planı için görüş alıyor. İlk önce formu indirip, adınızı yazarak, gerekçe kısmını doldurduktan sonra aşağıdaki adrese göndermelisiniz. İnternetin geleceği açısından önemli olan bu mesele için yarın son gün.


    Form adresi:
    yadi.sk
    2018_Görüş_Bildirme_Formu.doc — Yandex.Disk
    https://yadi.sk/i/T0fwgk7T3PZRG7



    Gönderilecek adres: sefiky.pencereci@btk.gov.tr








    TÜRKSAT Kullanıcıları da Yavaş Hıza Mahkum Ediliyor!


    Dün bahsettiğimiz Türkcell kullanıcılarının mağduriyetini TÜRKSAT kullanıcıları da yaşıyor. 1 Mayıs'tan hemen önce TÜRKSAT da tıpkı Türkcell gibi 50 Mbps, 100 Mbps AKN'li hızları kaldırıp sadece kotalı tarifelerde seçenek olarak sunmaya başladı. Bu durumda kullanıcılar en fazla 24 Mbps AKN'li tarifelere mahkum edilmiş oldu. BTK'nın düzenlemesinin getirilerini bertaraf etmeyi amaçlayan bu hamle ile önce 25 Mbps tarifeler kaldırılarak 1 Mbps farkla AKN sonrası 2 kat daha yavaş internet verilmeye başlandı. Kesintisiz bir internet deneyimi isteyen yeni kullanıcılar ve taahhüdünü uzatmayan isteyen mevcut kullanıcılar gün geçtikçe daha yavaş ve pahalı tarifelere geçiş yapmak zorunda bırakılıyor.

    Hem Türkcell, hem de TÜRKSAT kullanan milyonlarca kişinin yaşadığı bu mağduriyet hakkında BTK hiçbir açıklama yapmadı.







    Her Geçen Gün Daha Çok Superonline Kullanıcısının Hızı Azalıyor!


    Hatırlayacağınız üzere BTK'nın 1 Mayıs düzenlemesi internet kullanıcılarına birtakım küçük avantajlar getirmişti, fakat Superonline, bu düzenlemenin ardından kullanıcılar adına olan bu avantajları neredeyse sıfırlayarak AKK'li tarifeleri için hızları yarıya düşürmüştü. Buna göre Superonline'da en yüksek AKK'li tarifede verilen hız 24 Mbps seviyesine inmişti. Taahhütleri biten Superonline kullanıcıları, Superonline tarafından bu düşük hızlı tarifelere geçmek zorunda bırakılıyor ve bu da her geçen gün daha çok Superonline kullanıcısının daha düşük hızlara mahkum olduğu anlamına geliyor.


    Anketimiz de devam ediyor: goo.gl/zHYrTT






    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    1 Mayıs düzenlemesi ve sonrası ile ilgili çeşitli konularda görüşlerinizi öğrenmek için bir anket daha hazırladık. 10 soruluk bu anketimize katılımınız değerli bir toplumsal veri elde etme imkanı sağlayacaktır. Katılımcı sayısının artması için anketimizi çevreniz ile paylaşmanızı rica ediyoruz.

    Anketimize şuradan katılabilirsiniz:
    Google Docs
    1 Mayıs Düzenlemesi ve Sonrası Hakkında Görüşleriniz
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSde53jME-krvsCsZMpVva1y3YrJZWbGDSvgb5Fvbu71eDk9Qg/closedform








    Uzun süredir verdiğimiz mücadele sırasında aldığı kararlarla tarafımızda bulunan, dünyadaki örneklere ek olarak ülkemizde de iyi bir örnek gösterebilmemizi sağlayan TürkNet, çağrılarımıza kayıtsız kalmayarak müşteri memnuniyetini artırıcı kararlar almaya devam ediyor. Son olarak bütün paketlerinde kotaları kaldırarak tüm müşterileri için geçerli olmak üzere tamamen sınırsız internete geçiş yaptılar. TürkNet'i tüketici lehine aldığı bu karardan dolayı tebrik ediyoruz ve diğerlerine örnek olmasını diliyoruz.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    Bu İSS, 1 Mayıs düzenlemesinin ardından alelacele hamlelerle "dolduğunda interneti kesen kota, aşım ücretli kota" gibi limitlemelere sahip tarifeler çıkarıp AKK uygulamasını dahi kullanıcılara fazla görmüştü.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    İSS'ler 'Diledikleri' Zaman Sınırsız İnternet Verebiliyorlar



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    İlk AKK/AKN sistemini getiren ve dilediği zaman kaldırabilen Türk Telekom 15 Temmuz günü Adil Kullanım Noktası'nı kaldırdı ve altyapıda bir sorun oluşmadı. Altyapısı yetersiz olduğu için(!) yeni düzenlemenin arkasından dolaşan TÜRKSAT ise yine aynı şekilde 15 Temmuz günü Adil Kullanım Kotasını kaldırdı ve altyapıda herhangi bir sorun olmadı.

    Turkcell ve Vodafone sınırsız internet vermedi ama Turkcell'in de 'dilediği' zaman kaldırabildiğini ve dolayısıyla onun altyapısını kullanan Vodafone'un da 'dilediği' zaman kaldırabileceğini biliyoruz.

    Bugüne kadar olanlara rağmen BTK sessiz kalıyor ama bunu marifet gibi paylaşıyor.






    KULLANICI DEĞERLENDİRME ANKETİMİZİN SONUÇLARI



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    23 Şubat - 3 Temmuz tarihleri arasında 2.171 kişiyle gerçekleştirdiğimiz anketimizin sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

    İlk kısım ankete katılanları kısaca tanımak ve bazı demografik veriler çıkarmak üzerine sorulardan oluşuyordu.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Katılanların %48,8'i 18-24, %24,4'ü ise 24-35 yaş aralığında yer alıyor. Bu sonuçlara göre genç ve orta yaştaki nüfusun internet konusunda hassasiyetinin hayli yüksek olduğu anlaşılıyor. 18 yaş altı ve 35 yaş üstü kişilerin bu konuya hassasiyetlerinin artırılması için yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmekte.



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette yüksek fiyat, düşük hız ve kota sorununa karşı etkin katılımın baskın bir çoğunluk ile erkekler tarafından gösterildiğini görüyoruz. Ne yazık ki kadınlar tarafından bu konunun göz ardı edildiğini görmekteyiz.

    Daha iyi şartlarda internet kullanmayı istemek, haksız fiyatlara karşı çıkmak bir cinsiyete yüklenmiş görevler değildir. Mümkün olan en iyi hizmeti almak için sürdürdüğümüz mücadelemizde kadınların da desteğini bekliyoruz, birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Yaş aralığından anlaşılabileceği gibi anketimize katılanların büyük çoğunluğu öğrencilik çağında (elbette okumanın yaşı olmaz) ve öne çıkan meslekler arasında öğretmenlik/akademisyenlik yer alıyor. Öğrencilerin hemen ardından ikinci sırada mühendislik geliyor. Ülkemizin önemli bir başka sorunu olan işsizlik de anketimize yansımış.

    Dairenin diğer dilimlerinde çok çeşitli meslek sahipleri tarafından desteklendiğimizi ve anketimize katılım sağlandığını görüyoruz. Ayrıca aramızda ihtiyacımız olan hukukçulardan da bolca bulunduğu anlaşılıyor. Fakat bizimle iletişime geçip hukuki konularda hukuki konularda destek vermek isteyen bir gönüllü hukukçumuz henüz olmadı.

    Katılımcılara dair kişisel bilgilerin yer aldığı ilk kısmın ardından "İnternetiniz ve Kullanım Alışkanlıkları" adlı bölümümüzün sonuçlarına geçiyoruz.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Bu bölümümüzdeki ilk soruda katılımcıların sabit internet için kullandığı internet servis sağlayıcıyı (İSS) öğreniyoruz. Maalesef bu alanda tekel olan Türk Telekom, şaşırtıcı olmayan bir şekilde neredeyse katılımcıların yarısı tarafından kullanılıyor. Onun ardından sırasıyla Turkcell Superonline, TÜRKSAT Kablonet, Vodafone, TürkNet ve diğer İSS'ler geliyor.

    Kotasız ve taahhütsüz interneti nispeten uygun fiyata sağlamayı vadeden TürkNet, hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına ulaşmış gibi görünüyor. Umarız bu tür şirketler çoğalır ve internet alanında rekabetçi bir ortam oluşur.



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Kaldırılması birtakım İSS'lerin işine gelmeyen ve onlardan birinin müdürünün söylediğine göre ''evrilerek'' 2019'dan sonra bile devam ettireceklerini iddia ettikleri kota hakkında bazı sorular yöneltmiştik

    Anketimize katılan kullanıcıların büyük bir kısmının 50 GB, 75 GB ve 100 GB kotaya sahip olduklarını görüyoruz. Sayı olarak büyük gözükse de günümüz koşullarında 100 GB bile büyük miktarda bir veri sayılmazken 50GB kullananların daha fazla olduğu görülmekte. Fazla bir çaba gerektirmeden 100 GB kota kolayca geçilebiliyorken 50GB tam bir fiyasko oluyor.

    Anketimize katılanların arasında kendi sorunu olmadığı halde kotasız, hızlı, ve ucuz internet için verdiğimiz mücadeleye destek olan %6,7'lik kesime ayrıca teşekkür ediyoruz.

    Kotasız internet, bulunduğumuz çağın gerekliliklerinden birisidir. BTK'nın sık sık vurguladığı gibi ''bilgi toplumu'' olmak istiyorsak bilginin kolayca ve hızlıca paylaşımı, yayılımı için vatandaşlarımıza hızlı, uygun fiyatlı, kotasız ve tam anlamıyla sınırsız bir internet sunulması gerekmektedir. Katılımcıların sadece %6,7'sinin sahip olduğu kotasız interneti genele yaymak için mücadelemize devam etmek konusunda kararlıyız. Bunun bir lütuf değil, bir hak olduğunu her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İsteklerimiz arasında yer alan internet hızlarının artmasının gerekliliği bu soruya verilen yanıtlarda görülmektedir.

    Ülkemizde internet hizmetine çok fazla ücret ödenmesine rağmen kullanıcılar genellikle 8-25 Mbps aralığında indirme hızları alabiliyorlar. Daha önce paylaştığımız komşumuz Bulgaristan'da ise çok uygun fiyata 1/1 Gbps simetrik (indirme/karşıya yükleme eşit hızda) internet satıldığını biliyoruz.

    Ülkemizde ise katılımcıların yalnızca %0,5'i 100 Mbps üstü indirme hızlarına ulaşabiliyor.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Altyapıyla ilgili bu önemli sorumuza verilen yanıtlara göre katılımcıların %54,4'ü kendilerine vadedilen hızın en fazla %70'ini alabiliyorlar. Buna göre katılımcıların yarısından fazlası yetersiz hizmet almaktadır. İSS tarafından vadedilen hızı tam olarak alabilen katılımcı yüzdesi yalnızca %13,1 olarak görülüyor.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Çoğu katılımcı bir gün içerisinde en az 4, en fazla 16 saatini internette geçiriyor.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Aynı ev içerisindeki bir internete genellikle 2-5 adet cihazdan bağlanılıyor. Bu sonuç internet hızlarının artması ve internetin tamamen sınırsız olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. 5 cihazın/kişinin eş zamanlı olarak iyi bir internet deneyimi yaşayabilmesi için yüksek hızlı, gerçekten sınırsız ve uygun fiyatlı internet gerekiyor.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Bu sorumuza verilen yanıtlar incelendiğinde internetin, eğlence amaçlı kullanımın yanı sıra büyük bir oranda eğitim amacıyla kullanıldığı görülüyor. Buna göre, internetin sadece bir eğlence platformu olduğu kanısının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha anlamaktayız.

    Her ne kadar sosyal medya siteleri, Youtube, Spotify, Netflix, Steam gibi platformlar kullanıcıların yüksek veri kullanımı yapabileceği başlıca kaynaklar olsalar da, Google Drive, OneDrive, Yandex Disk ve başka bulut servisleri/platformları ile Adobe, Autocad, Unity gibi programlarla eğitim, iş alanlarında veri alışverişi çok yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu alış-veriş tek yönlü olmayacağı için, yüksek boyutta video, müzik, oyun ve diğer türde verileri karşıya yükleme (upload) için de yüksek hıza ihtiyaç vardır. BTK'nın bahsettiği ''bilgi toplumu'' olma yolunda hızla ilerlemek için gelişmiş bir internet altyapısı ve internete kolay erişim sağlanmalıdır.






    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnsanlar kısıtlı zamanlarında izleyeceği bir videoyu, dinleyeceği bir müziği veya satın aldığı bir ürünü yetersiz internet hızı ve kota engeli yüzünden hak ettikleri şekilde kullanmaktan mahrum bırakılıyorlar. Çoğu kişi ya bazen, ya da her zaman internet kullanımını bir şekilde kısıtlamak zorunda kalıyor. Gerçeği yansıtmayan ''fiber'' ve ''hız'' vurgulu reklamlara harcanan milyonlarca liranın altyapıyı geliştirip müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılmasıyla bu durum değiştirilebilir.

    Ayrıca lütfen kendinizi bu şekilde kısıtlamayın. Siz kotanızı bitirmemek için kullanımınızı düşük tuttuğunuzda İSS'ler BTK'ya verdikleri verilerde "Düşük kota kullanıcılara yetiyor'', ''Kotayı geçen yok'', ''Aylık kullanım ortalaması şu kadar, yani şu kadar kota herkese yeter" gibi bahanelere sığınıyorlar. Sizin bu kendinizi kısıtlamanız ve kotayı idareli kullanma çabanız sonucunda malesef kota konusunda çok zor ilerleme katediliyor.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternet gereksiniminin arttığı bir dönemde altyapısını geliştirme yerine eldeki yetersiz altyapısını paylaştıracağı bir çözüm olarak görüp AKK çilesini başlatan bir İSS ve AKK'yi benimsettiğini sanarak halkın istediği iddiasında bulunup 10 yıl öncesinin aşım sonrası interneti kesen kotalarını ''Akıllı Kota'' adı altında getirdiklerini söyleyen bir başka İSS'nin genel müdür yardımcısı internette kotanın gerekli olduğunu düşünse de, anketimize katılan 2171 internet kullanıcısının %97,5'i ismini önemsemeksizin bir kotadan rahatsız olduklarını belirtiyorlar.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İSS'lerin bir nimetmiş gibi pazarladığı ve interneti kısıtlamak için önümüze koyduğu kota engeline takılmamak elde değil. Kullanıcıların en çok çevrimiçi video izleyerek ve dijital oyun platformlarından yaptıkları indirmeler sonucunda bu engele takıldıklarını görmekteyiz. Her geçen gün artan video boyutlarının yanında oyun boyutlarının 100GB seviyelerine çıkmasına karşı halen ortadan kaldırılmaması yetmiyormuş gibi yıllardır hiç artmayan ve hatta bazen azalan kotalar yüzünden kullanıcıların iyi bir internet deneyimi yaşaması mümkün olmuyor. Çağın gerekliliklerine uygun olarak hızlı ve tam anlamıyla sınırsız, ucuz internet sağlanmalıdır.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Anketimize katılanların büyük bir çoğunluğu İSS'lerin daha fazla kar etmek istemesinden dolayı internette kota olduğunu düşünüyor.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    En iyi altyapıya sahip olup, en iyi interneti sunsalar bile bu hizmet uygun bir fiyatı olmadığı sürece sadece göz boyamadan ibaret olacaktır. Ülkemizdeki fahiş fiyatlar ile bu fiyatlara karşılık verilen internet hizmetinin tüketici lehine olacak şekilde ters orantılı bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Asıl maharet yüksek fiyata kötü hizmet vermek değildir, düşük fiyata en/daha iyi hizmeti verebilmektir.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Anketimize katılanların büyük bir kısmı gönderme (upload) hızlarını yetersiz buluyor. ''Bilgi toplumu'' olma yolunda en önemli sorunlardan birisi çok düşük gönderme hızlarıdır. Sadece tüketmek yerine internette paylaşımda bulunarak değer üretmek için gönderme hızlarının önemli ölçüde artırılması gerekiyor. İlk adım olarak tüm paketler için en az 10 Mbps'ten başlatılması günümüz koşullarında yetersiz olsa da şimdilik kabul edilebilir.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Bugüne kadar, 1 seneyi aşkın süredir sizlerin desteği sayesinde mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Umarız bu anketin sonuçları ilgili kişilerde bir farkındalık yaratır ve KOTA'dan rahatsız 2000'den fazla kişinin gerçek görüşlerini görebilirler.

    Yakında yeni paylaşımlarımız, etkinliklerimiz ve yeni bir anketimiz ile daha birlikte olacağız. Tüm desteğiniz ve anketimize katılımınız için teşekkür ederiz.








    Bugüne kadar birçok defa yaptığımız tarife karşılaştırmalarımızı bu kez ülkemizde de faaliyet gösteren Vodafone üzerinden yaparak Vodafone İspanya ile Vodafone Türkiye'yi kıyasladık. Vodafone, 50 Mbps download ve bölgeye göre değişecek şekilde 5 - 50 Mbps arası upload hızı veren tamamen sınırsız internet paketini İspanya'da 15 € karşılığında kullanıcılara sunuyor. Ülkemizde ise 50 Mbps download ve 5 Mbps upload hızına sahip tamamen sınırsız internet paketi için kullanıcılardan aylık ortalama 140 ₺ almakta. Verilen bu benzer özellikteki hizmet için İspanya'da asgari ücretli bir çalışan aylık kazancının sadece %1,77'sini ayırması gerekirken, ülkemizdeki asgari ücretli bir çalışan ise aylık kazancının %6,81'ini gözden çıkarması gerekiyor.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!








    Ülkemizdeki İSS'ler kullanıcılara ufak avantajlar getiren resmi bir düzenlemenin etrafından nasıl dolaşacaklarını düşünüp aşım ücretli KOTA ve aşılınca interneti kesen KOTA gibi uygulamalar getirirken; Bulgaristan'daki bir İSS 1 Gbps download / 1 Gbps upload hızı sunan bir kampanya yapmakla meşgul.

    Not : 1Gbps = 1000Mbps
    Not : Bireysel müşteri olarak bu 36 bin lirayı verseniz dahi, sadece kurumsal müşterilere sunulduğu için bu hizmeti alamıyorsunuz.

    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    Bulgaristan

    Kaynak:
    www.mtel.bg
    Телевизия, интернет, мобилни планове и онлайн магазин - А1
    https://www.mtel.bg/mtel-NET


    Yedeklenmiş görüntü:
    archive.is
    Мтел - Интернет
    http://archive.is/R2sWX



    Türkiye

    Kaynak :

    Kaynak :http://www.toknet.com.tr/metro-internet/







    Turkcell, kurumsal tarifelerin ardından tıpkı TÜRKSAT gibi bireysel müşteriler için de kotalı ve pahalı tarifelerini yayınladı.

    #internettekotayahayır etiketi ile paylaşarak destek verebilirsiniz.








    29 Nisan'da yaptığımız etkinlik sonrası kotalı tarifelerini erteleyen Turkcell, bugün kurumsal müşteriler için kotalı tarifelerini satışa sundu ve AKN'li paket seçeneğini azalttı. Bireysel müşteriler için çoğu kampanya bugün sona eriyor, yakında kotalı bireysel tarifeler de yayınlanabilir.










    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Sizlerle ülkemizde sıkıntılı olan altyapı için yapılması düşünülen yatırımları engelleyecek olan ve mevcut durumu da bozma tehlikesi bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kararını ve sonrasında yaşanan gelişmeleri paylaşmıştık. Geçtiğimiz günlerde BTK tarafından birkaç yıl sonrasına 'ötelenen' bu istek hakkında İstanbul 10. İdare Mahkemesi, internet servis sağlayıcılar (İSS), dolaylı olarak da biz kullanıcılar için olumlu bir karar verdi. Bu karar ile birlikte İBB kendi iştiraki olan İSTTELKOM'u fiber altyapı konusunda tekel haline getirmeye çalışarak diğer İSS'lerin altyapı döşerken gereğinden fazla yer kirası ödemesini ya da pahalı olarak kendi döşediği altyapıyı kullanmasını istemişti. 2017 yılı için İSS'lerin altyapı izinlerini uzatmayarak ya kendilerine para ödenmesi ya da altyapılarını toplayıp gitmeleri gerektiği açıklanmıştı. Ancak kamuoyunda yükselen tepkilerle beraber TELKODER, kararı mahkemeye götürmüştü.

    Dün ise İstanbul 10. İdare Mahkemesi söz konusu haksızlığa karşı gelmiştir. Bu haksızlığa karşı çağrımızı mahkemeye taşıyan TELKODER'e ve adil bir karar veren hakimlerimize teşekkür ederiz.






    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    TÜRKSAT Kablonet'in tarifeleri cuma günü bir üye tarafından Donanım Haber’de açılan konu ile duyurulmuştu. Konuyu açan üye, "bayiye gelen bir yazıdan" bahsediyordu. Söylediklerinin belgesi yoktu, bu açıdan bunların "söylenti" olarak değerlendirilmesi doğruydu, öyle yapıldı.

    Cumartesi günü ise başka bir üye, Turkcell Superonline için "bayiye gelen bir yazıdan" bahsederek benzer iddiaları ortaya attı. Bu üye belgelerini de aktarmıştı. Aktardığı belgelerde açıkça görülüyordu ki tarifeler neredeyse önceki gün ortaya çıkanlarla birebir aynıydı. Her ne kadar oldukça gerçek görünümlü belgeleri de olsa, bu belgelerin gerçekliği tartışmalıydı; bu yüzden bunlar yine "söylenti" olarak değerlendirilmeliydi ve öyle yapıldı.

    Her iki İSS için de ortadaki söylentiler, bayilik yaptığını söyleyen birtakım başka kişilerce de öne sürülüp desteklenmeye devam etti. Söylentiler gittikçe kuvvetleniyordu. Bunun üzerine teyakkuza geçerek İSS’lere sosyal medya kanalıyla iddiaları ve gerçekliğine dair sorularımızı yönelttik.

    Bu söylentilere göre, adı geçen İSS'ler AKK'li tarifelerini satıştan kaldıracak, mevcut AKK’li internet yerine aşım ücretli KOTALI tarifeleri satışa çıkaracaktı. TÜRKSAT Kablonet için KOTA aşım ücreti GB başına 2 TL olacakken, Turkcell Superonline için 1 TL olacağı söyleniyordu.

    TÜRKSAT Kablonet, cuma gününün akşamı mayıs sonu, haziran sonu gibi bitecek kampanyalarının bitiş tarihini nisan sonuna çekti. Bu işlem TÜRKSAT Kablonet tarafındaki iddiaları destekler nitelikteydi. Bunun ardından cumartesi günü Turkcell Superonline için de benzer iddiaların ortaya atılması İSS'lerin BTK'nın düzenlemelerini "baypas" etmek için bir yöntem bulduğu, internet kullanıcılarını çok daha ağır tarifeler ile "cezalandıracağı" şüphesini kuvvetlendirdi.

    TÜRKSAT Kablonet, 30 Nisan Pazar günü akşama doğru bu tarifeleri müşteri temsilcilerine aktardı ve bu olayı söylenti olmaktan çıkardı. Sonraki gün ise web sitesinde yaptığı güncelleme ile bunları gün yüzüne çıkardı. TÜRKSAT Kablonet'te artık AKK'li tarifeler bulunmuyor. Kotalı tarifeleri tartışmaya bile gerek yok, kullanıcılara bu paketlerin fiyatı sebebiyle tercih edilesi ve baskın bir alternatif olarak sunulması geriye gidiş ve kullanıcıların mağdur edilmesi anlamına gelir. Kotalı olmayan veya "akıllı kota" ismini verdikleri kotaya tabi olan tarifeleri ise cep yakıyor ve hızları önceki AKK’li sisteme göre daha düşük. Sonuç olarak TÜRKSAT Kablonet, BTK'nın yeni düzenlemesinin etrafından dolaşmış ve taahhüdü dolan, dolacak kullanıcılarını mağdur etmiş oldu.

    Turkcell Superonline tarafından ise konuyla ilgili tarafımıza herhangi bir cevap verilmediği gibi, sadece bu iddiaların doğruluğunu teyit etmelerini istediğimiz için ilgili sosyal medya hesaplarından birer birer engellenmeye başlandık.

    1 Mayıs Pazartesi günü Turkcell Superonline bir kamuoyu duyurusu yayınladı. Ancak bu duyuruda, AKK'li tarifelerin tamamen kaldırılıp yerlerine aşım sonrası GB başına ücret alınacak kotalı tarifelerin getirileceği iddiasına hiçbir cevap bulunmamaktadır.

    Turkcell Superonline tarafından, BTK’nın yeni mevzuatına göre AKK'li tarifelerde kota aşımı sonrası GB başına ücret alınmayacağı belirtilmiş, fakat mevzuata göre bu zaten söz konusu olamaz, dolayısıyla böyle bir iddia da söz konusu değildi. Ortadaki esas iddia, yani yeni gelecek tarifelerde AKK yerine aşım ücretli kota bulunacağı iddiası halen cevapsızdır. Turkcell’den, yeni gelecek tarifelerin taahhütleri dolacak ve yeni abone olacak kullanıcıları aşım ücretli KOTA gibi AKK’den bile daha ilkel bir uygulamaya mahkum etmeyecek ve sonuçta bir mağduriyete yol açmayacak şekilde düzenleneceğine ilişkin bir garanti beklemekteyiz.

    Bütün bunlar olurken BTK’dan da beklenen açıklama bir haber yoluyla gelmiş oldu. @BTKbasin twitter hesabından paylaşılan habere göre BTK; takipte olduklarını, yeni çıkarılan paketleri incelediklerini, her operatörün AKK’siz paket çıkaracağını ve aykırı durumlarda müdahale edeceklerini, mevcut/eski kullanıcıların yeni düzenlemenin tadını çıkarması gerektiğini söylüyor. Fakat bu açıklama yeni müşterilere AKK’siz paket yerine aşım ücretli KOTALI paket satılmayacağının garantisini vermiyor. Böylece BTK, AKK’li paketlerin kaldırılabileceğinin, yerlerine farklı kotalı ve kotasız paketlerin gelebileceğinin sinyallerini verdi, ancak bu paketlerin yeni düzenleme ile kullanıcılara birtakım avantajlar sağlayan AKK sisteminden daha kısıtlayıcı ve çok daha pahalı olacağı şüphelerini ortadan kaldıracak net bir bilgi bulunmamakta.

    Turkcell Superonline ve TÜRKSAT Kablonet dışında Türk Telekom’un da kotalı tarifeler yayınlayabileceği iddia ediliyor. Ayrıca Vodafone hakkında, yeni düzenlemeyi uygulamadığı hakkında şikayetler giderek artıyor ve bu düzenlemeyi engellemeye çalıştığı, ücret aşımlı KOTALI tarifelere geçme çabasında olduğu gibi daha vahim iddialar da bulunuyor.

    Özetle herkes mevcut müşterileri ürkütmeyecek cevaplar vermeye çalışıyor ve kimse ne olacağına dair tatmin edici cevaplar ver(e)miyor.





    TÜRKSAT, dün gece eski tarifeleri kaldırıp tüketici aleyhine olan yeni tarifelerini satışa sundu. Superonline'ın durumu ise henüz net değil. En yakın kampanyası 5 Mayıs'ta bitiyor, konunun takipçisiyiz.







    TÜRKSAT müşteri temsilcisi ile yaptığımız görüşmede bahsedilen iddiaların gerçek olduğu doğrulandı.













    Skandal karara karşı Twitter etkinliğimiz başlamıştır. Herkesin gönderiyi beğenip retweet etmesi, yorum yazması ve etiketi kullanarak ayrıca tweetler yazması gündeme çıkmamız için gereklidir. Hepinizin desteğini bekliyoruz.












    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    Türk Telekom, Superonline ve Türksat'ın AKK uygulaması yerine kota aşımı sonrası ücret alınan uygulamaya döneceği öne sürülüyor. Bu sayede yeni düzenlemenin etrafından dolaşılacak ve yıllar sonra biz internet kullanıcılarına birtakım küçük avantajlar sağlayan bu düzenleme pratikte neredeyse hiçbir şekilde uygulanmıyor olacak. Üstelik bu düzenleme uygulanmadığı gibi aşım sonrası ücret alınan kotalı interneti de yıllar sonra geri getirmiş olacaklar.

    Bundan sonra kota aşıldığında her GB için Türksat'ta 2 TL, Superonline'da ise 1 TL ücret alınacağı söyleniyor. Yeni düzenleme ile tüketiciler olarak kazandığımız hakları elimizden alarak adeta bizleri cezalandıran bu uygulama kabul edilemez. BTK'nın aldığı kararlardan "kıvrak bir zeka" ile sıyrılma niyetinde olduğu iddia edilen İSS'lerin büyük bir mağduriyete sebep olmamak adına bu kararlarından vazgeçmeleri gerekmektedir.

    Romanya'da 2015 senesinde 200 Mbps download / 30 Mbps upload hızına sahip tamamen limitsiz internet 39 Ley iken, günümüzde 300 Mbps download / 150 Mbps upload hızına sahip tamamen limitsiz internet 28 Ley olarak satılmaktadır. İnternette her geçen yıl hızlar büyük oranda artarken, bu yüksek hızlara ödenen fiyatlar hızla azalmaktadır. Eğer İSS'lerin getireceği söylenen yeni uygulama ile ilgili olan bu söylenti doğru ise, ülkemizde BTK tarafından biz internet kullanıcılarına tanınan ufak avantajlar İSS'ler tarafından çeşitli akıl oyunları ile yok edilecek, yıllar içerisinde internette bir adım dahi ileri gidilememiş olacak ve hatta yıllar öncesinde kullanmaya mecbur kaldığımız ücretli kota sistemi ile geri gitmiş olacağız.







    BTK'nın Twitter hesabından paylaştığı gazete haberine göre İSS'ler, 1 Mayıs'ta hayata geçmesi beklenen düzenlemeyi ertelemek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na talepte bulundular. BTK ise bu isteğe karşı olumsuz yanıt verdi ve gerekliliklerin belirlenen tarihe kadar tamamlanması konusundaki talebini yineledi.








    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    Görüş alma süreci bitmiştir. İlgi gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.



    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ülkemizdeki internetin geleceğine dair yapılacak çalışmalara yön vermek için istediği görüşleri derleyeceğimiz metni beraber hazırlamamız için aşağıdaki adresten bize görüşlerinizi bildirmenizi istiyoruz:

    Google Docs
    Bakanlığa Gönderilecek Metin Hakkında Öneri
    https://docs.google.com/forms/d/1dZHb2GKMag6-aF3Ay4W1K5CAviOyPrKqP1BooFRLEo4/edit








    1 Mayıs’tan sonra kotam dolduğunda hızım kaç Mbps seviyesine düşecek?


    Bu konuda çok fazla soru aldığımız ve kafası karışık insanlar gördüğümüz için bir tabloyla açıklamak istedik. Paylaşın ve herkesi bilgilendirin.

    Solda yer alan hızlar satın aldığınız pakette size vadedilen ya da sunulan ve aslında hakkınız olan hızları gösterir. Sağdaki hızlar ise 1 Mayıs 2017 itibarı ile yürürlüğe girecek olan düzenlemeden sonra kotanız dolduğunda düşürüleceğiniz hızları göstermektedir.




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!







    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    Uzun süredir bir anket hazırlığı içerisindeydik. Nihayet çalışmamızı sonlandırdık ve anketi paylaşmak için uygun zamanı bulduk. Mayıs düzenlemesine kadar sürecek bu anket ile ülkemizdeki kotadan rahatsız ve bize destek olan internet kullanıcılarının kullanım alışkanlıklarını, hangi kesimlerden destek gördüğümüzü ve kotadan kimlerin rahatsız olduğu konusundaki gerek bizim tahminlerimiz gerek oluşmuş genel kanının doğru olup olmadığını kabaca öğrenmeyi amaçlıyoruz. Verilen sözler tutulur ve Mayıs düzenlemesi gerçekleşirse oluşacak yeni ortamdaki deneyim ve tatmini ölçmek için yeni bir anket hazırlayacağız. Topluluk olarak elde edeceğimiz tüm bu verilerin gelecekteki çalışmalarımızı doğru şekilde yönlendirmemize yardımcı olacağını düşünüyoruz. Birkaç dakikanızı ayırıp anketimize katkı sağlarsanız memnun oluruz.


    Anket:






    GÜNCELLEME: Ekşi Sözlük'ün ilgi gören ve önem verdiği başlıkları yayınladığı sitesi olan Ekşi Şeyler tarafından dün açtığımız başlık yayınlandı ve resmi Facebook sayfası üzerinden paylaşıldı.



    Ekşişeyler
    Romanya'da 23 TL Olan 100 Mbps Kotasız Simetrik İnternetin Türkiye'de 5610 TL Olması
    https://seyler.eksisozluk.com/romanyada-23-tl-olan-100-mbps-kotasiz-simetrik-internetin-turkiyede-5610-tl-olmasi







    Ekşi Sözlük'teki başlıklarımıza desteğinizi bekliyoruz.

    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    ekşi sözlük
    romanya'da 23 tl olanın türkiye'de 5610 tl olması
    https://eksisozluk.com/romanyada-23-tl-olanin-turkiyede-5610-tl-olmasi--5302572?focusto=66296527


    ekşi sözlük
    internet'te kotaya hayır topluluğu
    https://eksisozluk.com/internette-kotaya-hayir-toplulugu--5302571






    Sizlerle Balkanlardan gelen yürek burkucu bir haberi paylaşıyoruz. Reddit'te yaptığımız araştırmalar esnasında bir Romanya vatandaşının acıklı hikayesine denk geldik. Siz de okurken gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız.

    Romanya'daki en yaygın İSS olan RCS & RDS (DIGI) isimli İSS'nin en düşük tarifesi 100 Mbps download ve 100 Mbps upload hızı sunmaktadır. Bu paketin fiyatı 28 Rumen Leyi (yaklaşık 7 ABD Doları) iken 1000 Mbps download ve 500 Mbps upload hızı sunan paketin fiyatı 39 Rumen Leyidir (yaklaşık 9 ABD doları).

    İşte bu arkadaşımız orta ölçekte bir şehirde yaşadığını ve hala eski 7 dolarlık paketi kullandığını söylüyor. Bizim hayal ettiğimiz hızlardan “eski” diye bahsediyor, beğenmiyor ve yakında taşınıp bu durumdan kurtulacağını ima ediyor. Ardından hız testini yapıştırıyor ve bizleri gözyaşlarına boğuyor.



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    Sıra geldi cevaba... İşte karşınızda Kazakistan! Kazakistan'da 120 Mbps download ve 120 Mbps upload hızına sahip tamamen limitsiz simetrik internet tarifesinin fiyatı 6300 Kazak Tengesi (74 Türk Lirası). Ülkedeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir ise 151770 Kazak Tengesi (1766 Türk Lirası).


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    Kaynak:








    Daha önce Romanya, Rusya ve Moldava'daki tamamen sınırsız ve simetrik internet fiyatlarını siz değerli destekçilerimizle paylaşmıştık. Ülkemizde binlerce TL seviyesinde olan bu internet hizmetlerinin bu ülkelerde ne kadar ucuz olduğunu gördüğünüzde doğal olarak şaşkınlığınızı gizleyememiştiniz. Sırada, bu ülkelerdeki fiyatları gördükten sonra bile şaşırtmaya devam edecek bir ülke var.

    Bu ülkenin ismini açıklamadan önce siz değerli destekçilerimizin tahminlerini beklemekteyiz. 120 Mbps tamamen limitsiz simetrik internetin 74 TL'ye denk gelen bir fiyattan satıldığı ülke hangisi olabilir?

    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!





    VATANDAŞ: İNTERNETTE KOTAYA HAYIR!

    İBB: İNTERNETE HAYIR!



    İstanbul Elektronik Haberleşme ve Altyapı Hizmetleri San. ve Tic. AŞ (İSTTELKOM), geçen yılın sonunda aldığı karar sonucunda internet ve telefon hizmetleri sunan şirketlerin fiber kablo döşeme izinlerini metro, metrobüs ve füniküler güzergahlarını için iptal ettiğini ve izinlerin yenilenmeyeceğini açıkladı. Ayrıca birçok şirket tarafından çekilen kabloların ve ekipmanların İBB tarafından toplanacağı belirtiliyor. Halihazırdaki omurga hatlarının büyük bir bölümünün bu güzergahtan geçmesi bu durumun vahametini artırıyor. Bu durumda milyonlarca sabit ve mobil internet kullanıcısı ile sabit telefon hizmeti kullanıcısı iletişim imkanını kaybedecek. Kısacası İstanbul'un büyük bir kısmı internet ve telefon bağlantısını, diğer illerin çoğu ise yurtdışı çıkışlarında yaşanacak sorunlardan dolayı internet bağlantısını kaybetme tehlikesi yaşıyor.

    22 Ocak 2017





    AKK’nin her şeyden önce bir uygulama sorunu olduğunu her defasında dile getirmekteyiz. Altyapı yetersizse bile adil ve optimum trafik dengelemesinin AKK uygulaması ile yapılamayacağı ortadadır. Yaptığımız geniş kapsamlı araştırmalar ve uzun süren çalışmalar sonunda, eğer bir kısıtlama yapılması gerekiyorsa bunun en adil şekilde nasıl yapılabileceğini daha önce somut örneklerle ortaya koymuştuk. Buna göre, en kötü durum senaryosu için internet trafiğinin nasıl dengelenmesi gerektiğine dair önerilerde bulunmuştuk. Peki ne önerdik, karşılığında ne yapıldı? Bunu sizler için hazırladığımız bir karşılaştırma tablosu ile özetledik.

    Ancak tekrar söylüyoruz: Rusya, Fransa, Japonya gibi ülkelerin yanısıra Moldova, Romanya, Litvanya, Estonya, Bulgaristan, Letonya, Gürcistan gibi ülkeler ve yakında açıklayacağımız ülkede dahi internet kullanıcıları bir hız kısıtlama uygulamasına mahkum değilken AKK uygulamasının bir an önce tamamen kaldırılması, gerçek anlamda sınırsız ve makul fiyatlı internet erişiminin sağlanması gerekmektedir.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!







    BTK DÜZENLEMESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜMÜZ


    Yaptığımız detaylı araştırmaları göz önünde bulundurarak uzun süren çalışmalar sonucu farklı analizlerle yeni düzenlemeleri değerlendirdik. Derinlemesine bir değerlendirme yapabilmek ve düzenlemelerin olumlu yanlarını bulabilmek için acele etmemeyi tercih ettik. BTK, yeni düzenlemeleri ilan ettiği günden bu yana çalışmalarımızı sürdürdük ve sonunda bu ayrıntılı değerlendirmeyi sizler için hazırlamış bulunuyoruz.



    Çabalarımız Meyve Verdi (Ama Yemeden Önce Dikkat!)


    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) biz kullanıcıların çağrısına kayıtsız kalamadı ve “Adil Kullanım Kotası” (AKK) adı verilen uygulama için birtakım düzenlemelere gitti. BTK’nın yayımladığı metne göre AKK ile elimizden alınan hız, artık paket içeriğindeki hıza göre değişen miktarlarda olacak. Bunun yanında, bazı internet servis sağlayıcılarının (İSS) uzun bir süredir farklı isimlerle ayrı bir paket olarak sattıkları “gece yarısından sonra belli bir saate kadar AKK’nin olmaması” konseptli uygulama tüm İSS’ler için standart bir hâle getirilecek. Yani 02.00 – 08.00 saatleri arasındaki internet kullanımı AKK’den muaf olacak. Ayrıca İSS’lere AKK’siz paketleri artırmaları yönünde bir talimat verildi.

    Günümüz şartlarına göre olması gerekenin çok gerisinde kalan, günü kurtarmaya yönelik bu düzenlemelere yakından bakalım ve olması gerekenlere ilişkin gerçekleri tekrar hatırlayalım.

    Bildiğiniz üzere, AKK sınırı aşıldığında satın aldığımız paket ile bize verilmesi gereken hız ne olursa olsun 3 Mbps seviyesine düşürülüyordu. İster 16 Mbps ister 100 Mbps hız vadeden bir paket satın almış olalım fark etmiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte paket içeriğinde vadedilen hızlar 7 farklı hız aralığı kategorisine ayrılmış durumda ve artık AKK kısıtlaması ile hızımız bu kategorilere göre elimizden alınacak. Örneğin, 24 Mbps vadeden bir pakete abone olan kullanıcının hızı, mevcut durumda AKK kısıtlaması ile %87,5 oranında elinden alınırken yeni düzenlemenin uygulamaya konulmasından sonra %66,7 oranında elinden alınıyor olacak. Bir diğer deyişle, bardaktan dökülen suyun %21,8’i bardakta kalacak, ama bardağın bomboş görüntüsünden değişen pek bir şey olmayacak.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    AKK ile elimizden alınan hızın bir kısmını geri verecek olan bu düzenlemenin yanında, karar metninde yer alan bir diğer düzenleme ise 02.00 - 08.00 saatleri arası yapılan internet kullanımlarının AKK uygulamasının dışında tutulmasını sağlayacak. Hatırlayacağınız gibi, Superonline “Gece Kuşu”, Türksat ise “Uyku Yok” adı altında buna benzer bir uygulama yapıyor ve bunu ayrı bir paket olarak satıyorlardı. Düzenleme ile bunun her İSS için standart bir hâle gelmesi öngörülüyor. Karar metninde yer alan bu iki düzenlemenin hayata geçirilmesi için ise 1 Mayıs 2017 tarihine kadar süre tanınmış durumda. Yani yapılan bu ufak düzenlemeleri dört ay daha göremeyecek olma ihtimalimiz hayli yüksek.

    Üstelik bu “gece” düzenlemesi BTK tarafından bir lütuf mahiyetinde sunuluyor. Bu düzenleme gerçekleşirse küçük bir kesimi mutlu edecektir fakat çoğunluğun mağduriyetine çare olmayacaktır. Çünkü internetin en çok kişi tarafından ve en yoğun kullanıldığı saatler akşam üstünden itibaren başlayıp geceye kadar devam etmektedir. İnsanlar işten, okuldan eve geldiklerinde -tamamen yasal kanallardan- çevrimiçi videolar izlemek, müzikler dinlemek ya da filmler izlemek isteyebilirler. Erken saatte kalkması gereken ve hatta erken kalkmayan kişiler bile bunlar için gece yarısına kadar beklemek zorunda değildir. Bunlara olması gerektiği şekilde erişmek herkesin doğal hakkıdır. Bu düzenleme normal kullanımı ve normal zamanlarda kullanımı iyi yönde etkilemeyen niteliktedir. Kısacası gece saat 02.00 - 08.00 saatleri arasında internet kullanımının kotasız olması, bunun olmadığı duruma göre olumlu ancak yetersizdir, çözüm hiç değildir. Neden yetersiz olduğundan ve uygulanabilecek çözümlerden yazımızın devamında bahsediyoruz.

    Öte yandan 5 Mbps, 8 Mbps düzeyindeki hızların bütün bu servisler için yeteceği gibi yanlış bir düşünceye sahip olanlar olabilir. Her hanede interneti tek kişi kullanıyor olsaydı belki buna mümkün diyebilirdik. Ancak aile düzeyinde ele aldığımıza bir kişi telefonundan bir servisi çevrimiçi kullandığı esnada tüm bant genişliğini sömürmekte ve ailenin geri kalanına bu hızlarla kullanabilecekleri internet kalmamakta. Mesela dört kişilik bir ailede Spotify ile müzik dinleyip, sosyal medya sitelerine bakan bir kişi, Youtube’dan HD olarak video açan bir kişi, Instagram’da fotoğraf albümlerine bakan bir kişi ve internette haberleri takip eden bir kişi olduğunda 5 Mbps ya da 8 Mbps internet bir çekirdek ailenin ihtiyacını karşılayacak durumda olmayacaktır, gereken hız en az 24 Mbps seviyesinde olacaktır.

    Görüldüğü gibi bu düzenlemeler günümüzün internet gerçeklerine karşı çok geride kalmakta. Gelin hepimizin bildiği o nedenleri tekrar hatırlayalım ve düzenlemedeki belirsizliklerin neler olduğuna bakalım.

    AKK’nin her şeyden önce bir uygulama sorunu olduğunu her defasında dile getirmekteyiz. Altyapı yetersizse bile adil ve optimum trafik dengelemesinin AKK uygulaması ile yapılamayacağı ortadadır. Yaptığımız geniş kapsamlı araştırmalar ve uzun süren çalışmalar sonunda, eğer bir kısıtlama yapılması gerekiyorsa bunun en adil şekilde nasıl yapılabileceğini daha önce somut örneklerle ortaya koymuştuk. Buna göre; bir kısıtlama yapılacaksa bunun sadece yoğun saatlerde olması gerektiği açıktır. Karar metninde yer alan, kısıtlamaların kaldırıldığı 6 saatlik dilim yerine internetin en yoğun olarak kullanıldığı saatler tespit edilmeli, bu saatlerden yeni bir aralık oluşturulmalı ve sadece bu saatlerde hıza müdahale edilip geriye kalan saatlerde herhangi bir kota ya da sınır uygulanmamalıdır. Zira bu yoğun saatlerin dışında hıza müdahale edilmesi için hiçbir geçerli ve makul sebep yoktur. İnsanların hakkı olan hızı belirli bir saat kotası ile kısıtlı bir süre için “bahşetmek” zihniyetin değişmediğinin göstergesidir.

    Fiyatlar ve kotalardan hiç bahsedilmiyor. Yapılan düzenleme ile, elimizden alınan hızın bir miktarı geri verilirken bunun fiyatlara yansıyıp yansımayacağı konusunda hiçbir bilgi bulunmamakta. Geçmişte yapılan fiyat artışlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile bir fiyat artışı olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca kotalardan hiç bahsedilmiyor oluşu kota miktarlarında bir artışa gidilmeyeceği, düşüş dahi yaşanabileceği ihtimallerini akıllara getiriyor. Görünen o ki yine kaliteli bir internet erişimi için çok yüksek meblağları gözden çıkarmamız gerekecek. Bir başka deyişle; makul fiyatlı, kaliteli ve hızlı internete erişmemiz ufukta gözükmüyor. Geçmişe yönelik araştırma yaptığımızda ve eski kullanıcılar olarak eski ödeme tecrübelerimize ve aldığımız hizmete baktığımızda; Türkiye’de xDSL başladığından beri fiyatlar sürekli artmasına rağmen hızlar sabit kalmış ve üstüne kota gibi sınırlamalar getirilmiştir. Hatta Türk milletinin internet hizmetine her dönem yaklaşık olarak maaşının %10’u kadar para ödemek zorunda bırakıldığı gibi bir gerçek ortaya çıkıyor. İnternet masraflarının gün geçtikçe azalmasına rağmen ülkemizde aynı internet hizmetine ödenen fiyatlar artmaktadır.

    Bahsedilmeyen bir diğer konu ise gönderme (upload) hızları. İnternet, televizyon gibi tek taraflı bir yayın değildir. İnternet kullanıcıları sürekli karşılıklı bir veri alış-verişi halindedir. İnsanlar internette paylaşım yapamazsa içerik üretilemez. Türkiye’de düşük gönderme hızları kullanıcıları sadece tüketime yönlendirmekte. Mesela bir öğrenci dersleriyle ilgili birkaç belge paylaşmak istediğinde saatlerce beklemek zorunda kalabilmekte, aile arasında çekilen bir videoyu akrabalarıyla paylaşmak isteyen aile bireyleri bunun günlerce yüklenmesini beklemek zorunda kalabilmekte. İnternetin en büyük özelliği karşılıklı paylaşım olmasına rağmen hiçbir sebep olmaksızın bu göz ardı edilmektedir. İSS’lerin gönderme için yaptığı ödemeler indirme ücretinden fazla değilse hızları düşük tutmanın farklı sebepleri olmalıdır. Gönderme hızları birçok ülkede indirme hızına yakın ya da eşit tutulmaktadır. Dolayısıyla daha az masrafla daha çok kâr etmek dışında bir sebep yoksa günümüzün ihtiyaçlarını karşılaması için en az 10 Mbps civarına yükseltilmesi gerekmektedir. Turkcell’in yaptığı gibi gönderme tarafına bile kota koymak ise, indirme için olduğu gibi gönderme için de insanları sebepsizce kısıtlayıp çok daha az masrafla daha çok kâr etme amacı gütmek anlamına gelmektedir.

    Türkiye’de altyapı meselesi her zaman geri kalmışlığa bahane olarak sunulmuştur. Altyapıyı geliştirmesi gerekenlerin altyapıyı yetersiz gösterip yüksek hız ve kotasız internet sunmamaları çifte kabahatli olduklarının itirafıdır. Asıl amaçları eski zamanların ihtiyacını karşılayacak şekilde telefon hizmeti vermek olan neredeyse asırlık, köhnemiş bakır kablolarla internet hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Dünyada ADSL teknolojisi hızla terk edilerek fiber altyapıya geçiş sağlanırken ülkemizdeki yetkili devlet kurumları ve internet servis sağlayıcıları hep olduğu gibi günü kurtarmaya yönelik çabalarla çürümüş bakır kabloları yamalı bohçaya çevirerek en az yatırım masrafı ile en çok kar hedeflerine ulaşmaya çalışmışlardır Altyapının bu halde olduğu bilinirken kotasız internet kullanılabiliyordu fakat hızlar yükseldikçe bakır kablolarla donatılmış altyapı yetersiz gelmeye başlamıştır. Yanıltıcı reklamlarla verilemeyeceği bilinen yüksek hızlar satılmaya devam edilmiştir. Çünkü kullanıcı sözleşmelerindeki birçok hukuksuzluktan birisi olan asgari hız maddesi ve ‘’x’e’’ kadar ibareleri o hızları veremeyecek olsalar bile parasını almayı meşru hale getirmiştir.

    Fahiş fiyatlara razı gelinip parası verildiği takdirde İSS’ler tarafından kotanın kaldırılması ise asıl sebebin altyapı olmadığının açıkça itirafıdır. Yakın tarihteki en önemli iki örnek olarak temmuz ayının son iki haftasında, kullanıcılar AKK’lerini doldurmuş olsa bile İSS’lerin kotaları tamamen kaldırabilmesi bunun mümkün olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak Türk Telekom’un Playstore’dan oyun alanlara kasım ayı boyunca kotasız internet verebilmesi kota meselesinin tamamen bir yalan üzerine kurulu olduğunun göstergesi olmuştur. Dolayısıyla kotanın varlığının asıl sebebi olarak İSS’lerin açgözlülüğünün etkisiyle fahiş fiyatlar belirlenerek daha fazla kazanma amacının bir ürünü olduğunu söyleyebiliriz.

    Milletten aldığı vergilerle çalışan, milletin hakkını koruması gereken bir devlet kurumu olan BTK, şirketlerin çıkarlarını korumaya öncelik vermektedir. Altyapı çalışmaları için İSS’lere ciddi yaptırımlarda bulunmayarak onları altyapılarını geliştirmeleri için teşvik etmemektedir. İSS’lerin her sene belirli bir oranda altyapı geliştirmesinin zorunlu olması gerekmektedir. Bu konuda İSS’leri teşvik ederek belediye izinleri, kazı izinleri, yurtdışı anlaşmaları gibi konularda yasal olarak tüm imkan ve kolaylıkları sağlamak BTK’nın asli sorumluluğudur.

    31.12.2018 tarihinde (2019’dan bir gün önce) AKK uygulamasının kaldırılacağı söylenmekte. Rusya, Fransa, Japonya gibi ülkelerin yanısıra Moldova, Romanya, Litvanya, Estonya, Bulgaristan, Letonya, Gürcistan gibi ülkeler ve pazar günü açıklayacağımız ülkede dahi internet kullanıcıları AKK gibi bir kısıtlamaya mahkum değilken ülkemizdeki İSS’lerin bunu yapabilmek için iki yıl kadar daha bekleyecek olmaları internet servisi sağlamakla değil interneti “sağmakla” ilgilendiklerini göstermektedir.


    Nasıl Olsaydı Yeterli Bulurduk, Ne İstiyoruz?


    Kotaların kısa -gerçekten kısa- süre sonra kalkacağı, gönderme hızlarında -kabul edilebilir- artış olacağı, fiyatlara zam ya da “güncelleme” yapılmayacağı söylenseydi internet kullanıcıları olarak memnun olurduk. Kısa süreli, geçici çözümlerle ve bunlara ulaşmamızı uzun tarihler vererek erteleyip bizi oyalamalarından memnun değiliz.

    Karar metninde AKK kısıtlamasının olmadığı paketlerin artırılacağı yönünde bir talimat bulunmakta. Hâlihazırda da AKK’nin olmadığı paketler mevcut, ancak bu paketlerin fiyatları oldukça yüksektir. Defalarca vurguladığımız gibi internette kota uygulamasını sorun hâline getiren asıl faktör, kotasız paketlerin fiyatlarının kullanıcıları kotalı paketlere mahkum edecek şekilde yüksek olmasıdır. Yeni düzenlemelerden sonra 25 Mbps ‘tamamen sınırsız’ internet 45 TL seviyesinden satılmaya başlanırsa kota ile oluşan mağduriyet pratik olarak ortadan kaldırılmış olur. Ancak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, karar metninde fiyatlara dair hiçbir düzenlemenin olmayışı fiyatların artacağı izlenimi vermektedir. Bu durum olumlu kazanımların harcanmasına ve durumun tekrar biz internet kullanıcılarının zararına dönmesine sebep olacaktır.

    İnternette Kotaya Hayır Topluluğu olarak kotaların, olması gerektiği gibi, oyalamaktan vazgeçilerek daha erken bir tarihte kaldırılması, gönderme hızlarının artırılması ve internet paket fiyatlarının makul hâle getirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.




    İnternette adil "kısıtlama" nasıl yapılır? Çözüm önerilerimiz: Çözüm Önerileri!





    Anket: Ne kadar taahhüdünüz kaldı ?

    Straw Poll
    İnternet Taahhüdünüz Ne Zaman Sona Erecek ? 
    https://www.strawpoll.me/11307232/r






    Facebook sayfamızda paylaşımlarımız devam ediyor. Lütfen sayfayı beğenmeyi ve paylaşmayı ihmal etmeyin.




    https://www.facebook.com/akkyehayir




    Geldik Moldova'ya... Moldova'da yaşayan bir internet kullanıcısı 100 Mbps download ve 100 Mbps upload hızına sahip simetrik internet hizmetine ülkesindeki aylık ortalama gelirin %3,7'si ile abone olabilirken, ülkemizde bireysel kullanıcılar böyle bir internet hizmetine abone dahi olamıyorlar. Eğer bir şirketiniz varsa ülkedeki aylık ortalama gelirin yaklaşık %350'sini, yani en az 5610 TL ödeyerek bu hizmete abone olma şansınız bulunmakta. Şirketiniz yoksa abone olabileceğiniz en hızlı simetrik internet 20 Mbps download ve 20 Mbps upload hızına sahip ve bu internet hizmeti için ise 500 TL'yi gözden çıkarmanız gerekmekte.



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!






    Afiş Etkinliği



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Farklı içeriklerdeki bu 9 afişi vereceğimiz bağlantıdan indirerek kırtasiyeden, ozalitçilerden, matbaalardan veya istediğiniz şekilde baskı alıp asabilirsiniz. Afişleri asarken izin almanız sizlerin sorumluluğundadır, bu hususta yaşanabilecek yasal durumlardan bizler sorumlu değiliz. Astığınız afişlerin fotoğrafını çekip bize göndermenizi merakla beklemekteyiz. Gönderdiğiniz fotoğrafları Facebook sayfamızda paylaşıyor olacağız:

    Afişler:






    GENEL DEĞERLENDİRME


    Uzun süredir birçok etkinlikle beraber ülkemizdeki internet hizmetinin(!) pahalı, adaletsiz ve yetersiz olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu süreçte birçok insana bu haksızlığın ortadan kalkması gerektiğini ve bunu haketmediğimizi anlatmayı başardık. Ünlü haber sitelerinde ve mecliste bile bu konuyu gündeme getirebildik fakat bunlar kesinlikle yeterli değil.

    Maalesef, ülkedeki yoğun gündemden dolayı en iyi zamanlarımızda kampanyamız defalarca sekteye uğradı. Bu konunun doğduğu forumda bile malum yöneticiler tarafından milletvekilinin gelmesi gibi haber değeri taşıyan zamanlar dışında gözardı edildik.

    Geçen BTK etkinliğinde 1000 kişiden fazla indirme olduğunu gördük. Bu hem şaşırtıcı, hem de sevindirici bir gelişme gibi görünüyordu fakat işin aslı öyle değilmiş. İnternet servis sağlayıcıları dalga geçmek için hile yaparak indirme ve görüntüleme sayaçlarını yanıltmayı denediler. Böylesine gülünç hareketlerle bize köstek olduklarını sanıyorlar.

    Her etkinliğimizde elimizden geldiğince hazır olarak bir metin, görsel veya şablon sunarak işi basitleştirdik ve daha çok katılım olmasını hedefledik. Bu etkinliklerde bizim tarafımızdan hazırlanmış bir metni ilgili adreslere göndermek dışında bir uğraş yoktu. Afiş etkinliği de denedik ve çok olmasını beklemiyorduk; ne yazık ki tam düşündüğümüz gibi ona da yeterli katılım olmadı. Şu ana kadar yaklaşık olarak 1,3 milyon görüntülenme, 40 bin cevap olmasına rağmen çoğu etkinlikte 100 kişilik katılıma bile ulaşamadık. İnternetten yapılabilecek her şeyi yapmaya çalıştık. Eylül ayındaki BTK etkinliğinde 43 kişi, geçen BTK etkinliğinde ise yaklaşık 60 kişi katılım sağladı. 48 milyon internet kullanıcısının arasında 100 kişi bile bu etkinliklere katılım sağlamıyor. İnsanlar her şeyin birkaç kahraman tarafından yapılmasını ve onun peşinden gitmeyi bekliyorlar.

    Bu halkın büyük ilgisizliğine rağmen biz bu işin peşini asla bırakmadık. İnternette kota kalkana kadar, yükleme hızları artana kadar, fiyatlar düşene kadar ve altyapı iyileşene kadar bırakma niyetimiz yok. Bu mesele çözülene kadar haklı ve kararlı mücadelemizi büyük bir azimle sürdürmeye devam edeceğiz.


    20 Kasım 2016







    Milletvekilimizin basın toplantısı bir çok haber sitesinde yer buldu , basın toplantısını aşağıdan izleyebilirsiniz




























    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!





    Sayın Vekilimiz İbrahim Özdiş'in daveti ile Türkiye Büyük Millet Meclisindeydik! Sayın Vekilimiz ile yaptığımız toplantı çok başarılı geçti. Kendileri son derece samimi ve iyi yürekli bir insan. AKK uygulamasına karşı bizlere desteğini esirgemeyecek bir vekilimizin olmasına bizzat tanıklık etmek bizleri çok mutlu etti!

    Sayın Vekilimiz, yakın zamanda bir basın toplantısı yapacaklarını belirttiler.





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    Adana CHP milletvekili İbrahim Özdiş'in dün sorduğu fakat cevap alamadığu AKK sorusunu bugün tekrar dile getirdi





    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    Adana CHP milletvekili İbrahim Özdiş şubat ayında verdiği soru önergesini tekrar ilgili bakan sordu.





    Meraklısına diğer konularımız






    Bu güzel yazıları için kontratak'a teşekkür ediyoruz.





    Bunları biliyor muydunuz?



    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!







    Eee Röportajı




    Türk Telekom'un Kelime Oyunları




    AKK'ye Hayır - Kamu Spotu




    Düşük Hıza Hayır! Tanıtım Filmi




    Türk Telekom ile Şok Röportaj




    AKK ile Video İzlemek




    Ronaldo'da AKK'ye takılıyor.






    Forum İmzaları


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    [center][image]https://store.donanimhaber.com/15/e2/1d/15e21d092e6f30e6a440cd21ae542f33.jpg[/image][/center][b]
    [center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_117507603/tm.htm][color=#990000]AKK'ye Hayır! Bir imza da siz atın.[/color][/link][/center][/b]


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    [center][image]https://store.donanimhaber.com/f0/fd/9f/f0fd9f21744b867ac8d7cd9c0857476d.png[/image][/center][b]
    [center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_117507603/tm.htm][color=#990000]AKK'ye Hayır! Bir imza da siz atın.[/color][/link][/center][/b]


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!


    [center][image]https://store.donanimhaber.com/f1/3f/ea/f13fea4975936addbd89d075dd5777e8.png[/image][/center][b]
    [center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_117507603/tm.htm][color=#990000]AKK'ye Hayır! Bir imza da siz atın.[/color][/link][/center][/b]






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hümiyettin -- 11 Ocak 2020; 19:7:11 >







  • Merhaba arkadaşlar. Ben İbrahim Özdiş , CHP Adana milletvekiliyim. Twitter'daki etkinliğinizi görüp buraya geldim, tek tek mesajla konuşmak yerine buradan topluca konuşabiliriz :) Bu hesabı ben ve danışmanım kullanacak ( danışmanım kullansa da pek tabi konuşulanları, yazılanları bana anlatacak) . Şimdi AKK gibi saçma bir uygulama üzerine toplanmışsınız, twitterdaki mesajlarınızda da çok güzel örnekler vardı. Benim tam da bu konuda Şubat ayında bir çalışmam oldu yukarıdaki bir kaç arkadaş link vermiş, dilerseniz ben de tekrar atayım onun üzerine konuşmaya başlayalım.
    Merhaba, yazılanları okudum kusura bakmayın yoğunluktan dolayı her an internet başında olamıyorum biraz geç olsa da takip ediyorum başlığı, yavaş yavaş da önceki yazılanları okuyorum.Sonuna kadar haklısınız arkadaşlar.Parası verilen ( hem de fazla fazla verilen) bir hizmet kesintisiz ve sağlıklı olmalı. Benim verdiğim soru önergesi AKK üzerineydi ancak yazdıklarınız üzere bir noktayı kaçırdığımı gördüm. Gerçekten (örneğin) 16 mbit'e kadar diye belirtilen ve sözleşme yapılan çoğu abonelikte bırakın 16mbit'i çoğu zaman 10 mbit hızı bile göremiyoruz.Bu noktada kullanıcı suçlanamaz. Yoğunluk var, altyapı kalitesi yetersiz diye açıklama yapmak son kullanıcıyı bağlamaz, bağlamamalı. Aynı bu tarz mücadeleyi şimdi elektrik kesintileri için veriyorum .Seçim bölgem ve memleketim olan Adana'da çok sık elektrik kesilir yaz aylarında. Sorduğumuzda cevap olarak altyapı eski, bazı sıcak günlerde aşırı yoğunluk oluyor denir. Ben milletvekili olsam da sonuçta bir orada yaşayan bir insanım ve düşününce bu beni bağlamaz diyorum.Parasını veriyoruz, altyapı eskiyle yenilersin, uzun vadeli de olsa yatırım programı oluşturursun bu kadar basit. Bu konuda (AKK) hep beraber çalışırsak bir değişim yaratabileceğimize inanıyorum. Bu hafta içerisinde diğer milletvekili arkadaşlarla da konuşacağım. Bugünlük benden bu kadar gençler. Yarın tekrar konuşuruz, görüşmek dileğiyle.
    Gençler merhaba, birkaç mesajda gördüm ki parti lafı geçmiş. Lütfen yapmayalım, çok gereksiz. A partisi, B partisi değil kim olursak olalım genel anlamda bir mağduriyet ve saçma bir durum varsa birleşmeliyiz, çözüm yolu oluşturmalıyız, bu oluşumu daha fazla insanın duymasını sağlamalıyız. Yaptığınız, yaptığımız şey suç değil, parti veya herhangi bir ideoloji ile alakalı bir şey hiç değil.Ben bir vatandaş olarak parasını ödediğim hizmeti düzgün almak istiyorum ama alamıyorum.Hakkımı arıyorum.Olay bu. Lütfen çözüm yollarını konuşalım. Ankara'da yaşayan, konunun ehli ve TBMM'ye gelip tanışmak/konuşmak isteyen birkaç arkadaş bana mesaj atarsa sevinirim.
    Merhaba gençler. İlk olarak şunu söyleyeceğim; maalesef soru önergeme cevap gelmedi. Muhtemelen de gelmeyecek. Ben de soru önergemi yenileyip, sizin yazdıklarınız üzerinden yeni eklemeler yapıp tekrar vereceğim zira ilgili Bakan değişti.Ayrıca konunun daha da dikkat çekmesi bakımından danışmanıma meclis araştırma önergesi hazırlama talimatı verdim en kısa sürede onu da hazırlayıp teslim edeceğiz. Sömürülmek ve paramızla rezil olmak bize yakışmıyor. Sizlerin twitter'dan DM veya mention tarzı eylemlerinin yavaş da olsa ses getireceği kanaatindeyim. Belki Ankara'daki arkadaşlarla beraber mecliste bu konuda bir basın toplantısı da düzenleriz ( Bu başlıkta yaptığınız fotoğrafları ve montajları, kısacası sizlerin diliyle caps'leri basın toplantısında da kullanabiliriz ) . Yeni önergeyi ve meclis araştırmasını hazırlayıp teslim ettiğimde buradan da paylaşacağım. Bu arada meclise odamda buluşup yüz yüze de konuşabiliriz, bu anlamda konunun ehli ve Ankara'da yaşayan arkadaşlar bana mesajla ulaşabilir. İletişimde olalım. Sevgilerimle.
    Bu kota uygulaması yanlış ve olmaması gereken bir uygulamadır ve bunun kesinlikle kaldırılması gerekmektedir.

    %94 kısıtlanıyoruzhttp://forum.donanimhaber.com/m_113440929/tm.htm

    IPTV'de olmayan "adil kullanım kotası" internette neden var?http://forum.donanimhaber.com/m_105229292/f_//tm.htm



    Şöyle bir dünya turu yapalım:


    İlk durağımız komşu Gürcistan:

    Caucasus Online

    http://www.co.ge/en/internet/

    50 mbps tamamen sınırsız internet ayda 50 Gürcistan Larisi (68 Türk Lirası)



    Oradan bir diğer komşumuz Bulgaristan'a yolculuk yapalım:

    Mtel

    https://www.mtel.bg/mtel-NET/mm/cart/mc/overview/ma/index/mf

    200 mbps tamamen sınırsız internet ayda 29 Bulgar Levası (49 Türk Lirası)



    Şimdi de Bulgaristan'ın komşusu ve yine bir Karadeniz ülkesi olan Romanya'dayız:

    RCS & RDS

    http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink

    300 mbps tamamen limitsiz internet ayda 28 Romen Leyi (20 Türk Lirası)

    1000 mbps tamamen limitsiz internet ayda 45 Romen Leyi (33 Türk Lirası)



    Hazır Romanya'ya gelmişken komşusu Moldova'ya da bir uğrayalım:

    StarNet

    https://www.starnet.md/abonamente-internet-only-sector-locativ/net-standard-sl/

    100 mbps tamamen sınırsız internet ayda 190 Moldova Leyi (28 Türk Lirası)



    Madem eski Doğu Bloku ülkelerinde seyahat ediyoruz, Polonya'ya da uğramadan olmaz:

    UPC

    https://www.upc.pl/internet/

    120 mbps tamamen sınırsız internet ayda 59 Polonya Zlotisi (45 Türk Lirası)



    Biraz da Estonya havası alalım:

    Telia

    https://www.telia.ee/era/internet/pusiuhendus/

    500 mbps tamamen sınırsız internet ayda 16 Euro (53 Türk Lirası)

    Not: TeliaSonera şirketi Turkcell'in %14,02 hissesini elinde bulundurmaktadır.


    Kotam doldu.
    Arkadaşlar meclis toplantısı gayet başarılı geçti, gerek ahmet, vekilimiz gerçekten çok uğraşıyorlar, yakın zaman bir basın toplantısı yapılacak.

    Vekilimiz gerçekten çok samimi ve ilgili bir abimiz, biz mecliste ahmet bey ile yemeğimizi yiyip odaya geldiğimizde 5 dakika sonra vekilimiz bize katıldı hoş geldiniz vs bir kaç kelime konuştuk çok meşgul birisi 2-3 telefon konuşmasından sonra bütün telefon konuşmalarını iptal etti ve bizden özür diledi, tamamen AKK üzerine odaklandı, yapmış olduğumuz ülkelere göre internet hızları fiyatlandırmalara baktı vekilimizde gerçekten şok oldu bu kadar fark varmıymış dedi.

    Yakın zamanda basın toplantası yapacağını söyledi ve ekibe avukat arkadaş ve bilişimci bir arkadaş dahil olmasını istedi uzunca konuştuk, gerçekten çok hoş birisi idi, ve buradaki herkes gibi oda AKK konusunda çok ilgili ve kaldırılması , yapılanması için elinden geleni yapacağını söyledi.

    Gerçekten bu kadarını beklemiyordum sayın vekil ve ahmet bey çok iyi insanlar, donanım haber üyeleri olarak hepimiz teşekkürlerimizi sunmalayız.

    Bu gün gerçekten arkamızda baba gibi bir vekil olduğunu gördüm inş. bir şeyler değişecek yada yeniden yapılandırılacak vekilimiz dilekçeleri meclise vermiş yakın zamanda TBMM salonunda konuşması olacak.

    Ayrıca şunuda belirtmekte fayda bu gün meclis ekibinde olup son anda işi çıkanlara birşey demiyorum yedekte bekleyip telefonları dahi açmayan ve birisininde geleceğini söyleyip gelmeyen arkadaşlara yazıklar olsun.

    Lütfen destek olan arkadaşlar hep yanımızda olsun, artık eski konu yada basit bir şekilde 3-5 kelime yazılan bir ortam yok, adli ve idari makamlara ulaşılmış bir konu var.

    Meclis yazısını hazırlayan arkadaşa çok teeşekkür ederim gerçekten harika bir yazı idi meclis fotoğraflarını konuya mesaj atmak yerine muco arkadaşa gönderiyorum ana sayfaya hazırlar.

    Meclisten hepinize selam gönderdim (:
  • Devletin altyapısını bile kiralatmıyor!.
    Bir imza da sen at:
    Change.org
    Kampanyayı İmzala
    https://goo.gl/0l6YJf


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!




  • Bu resimde konuya gelip hiç bir yardım yapmayıp sadece eleştirenlere gelsin.


    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muco -- 8 Haziran 2016; 12:34:13 >
  • Su resimleri abartmasaniz bi konuya giriyorum akk doluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • destek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-77293B3E8 -- 5 Aralık 2016; 15:57:37 >
  • Hadi bakalım...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5000'e az kalmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doom. -- 8 Haziran 2016; 12:42:02 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tam destek devam arkadaşlar, burada hakkımızı arıyoruz daha fazlasını değil. Destek veren herkese özellikle bu işin kurucularına çok teşekkür ederim.
  • Hadi hayırlısı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu kota uygulaması yanlış ve olmaması gereken bir uygulamadır ve bunun kesinlikle kaldırılması gerekmektedir.

    %94 kısıtlanıyoruzhttp://forum.donanimhaber.com/m_113440929/tm.htm

    IPTV'de olmayan "adil kullanım kotası" internette neden var?http://forum.donanimhaber.com/m_105229292/f_//tm.htm



    Şöyle bir dünya turu yapalım:


    İlk durağımız komşu Gürcistan:

    Caucasus Online
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    http://www.co.ge/en/internet/

    50 mbps tamamen sınırsız internet ayda 50 Gürcistan Larisi (68 Türk Lirası)



    Oradan bir diğer komşumuz Bulgaristan'a yolculuk yapalım:

    Mtel
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    www.mtel.bg
    Телевизия, интернет, мобилни планове и онлайн магазин - А1
    https://www.mtel.bg/mtel-NET/mm/cart/mc/overview/ma/index/mf


    200 mbps tamamen sınırsız internet ayda 29 Bulgar Levası (49 Türk Lirası)



    Şimdi de Bulgaristan'ın komşusu ve yine bir Karadeniz ülkesi olan Romanya'dayız:

    RCS & RDS
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!



    300 mbps tamamen limitsiz internet ayda 28 Romen Leyi (20 Türk Lirası)

    1000 mbps tamamen limitsiz internet ayda 45 Romen Leyi (33 Türk Lirası)



    Hazır Romanya'ya gelmişken komşusu Moldova'ya da bir uğrayalım:

    StarNet
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    https://www.starnet.md/abonamente-internet-only-sector-locativ/net-standard-sl/

    100 mbps tamamen sınırsız internet ayda 190 Moldova Leyi (28 Türk Lirası)



    Madem eski Doğu Bloku ülkelerinde seyahat ediyoruz, Polonya'ya da uğramadan olmaz:

    UPC
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    https://www.upc.pl/internet/

    120 mbps tamamen sınırsız internet ayda 59 Polonya Zlotisi (45 Türk Lirası)



    Biraz da Estonya havası alalım:

    Telia
    İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!

    https://www.telia.ee/era/internet/pusiuhendus/

    500 mbps tamamen sınırsız internet ayda 16 Euro (53 Türk Lirası)

    Not: TeliaSonera şirketi Turkcell'in %14,02 hissesini elinde bulundurmaktadır.


    Kotam doldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 8 Haziran 2016; 13:28:52 >




  • Arkadaşlar belki bu imza kampanyası eskisi kadar imza toplamayacak, destek görmeyecek fakat biz yanımızda olan arkadaşlarla ağustos ayına kadar etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalışacağız. İsteyen destek olur isteyen olmaz, en azından denemiş oluruz. Destek olan herkese teşekkür ediyorum.
  • Tam destek (Onlerden)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umarım bir sonuç alınır. en azından 200 gb falan olması lazım. bununla beraber kotayı dilediğimiz gibi kullanabilmemiz lazım. yani gece yapacağım basit ve acelesi olmayan bir indirmeyi 3 mbit ile indirerek kotamı harcamama seçeneğimin olması şart.

    öte yandan 3 mbit nedir yaa?

    derdim kotanın kalkmasından ziyade 3mbit ve 50 gb olmasıdır. bunlar insancıl seviyelere çıksın.

    bir de youtube'a getirilen sınırlama kalksın. 1080p olmasa bile 720p izleyebilmeye razıyım arkadaş. kotaya ulaşmadan dahi 720p50 videoları izleyemiyorum. kotaya ulaşınca ise 480 bile hayal oluyor.


    YETER



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_gunner -- 8 Haziran 2016; 13:08:47 >
  • İnşallah etkisini gösterir.
  • Destek için mesajımız bulunsun bakalım umarım önceki kampanya gibi bir kitle toplayabiliriz.
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önlerden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GenkaNuank

    Su resimleri abartmasaniz bi konuya giriyorum akk doluyor

    konu 2.sayfaya geçince rahatlarsınız
  • Hadi bismillah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayirli olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.