Şimdi Ara

İntel x25-m G2 80 GB 2.5 Solid State Disk İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
0
Favori
6.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İmzamdaki sistemimin performansını frenleyen mekanik harddiskimden (Seagate Momentus 7200.4, 7200 rpm, 16 mb cache 320 gb) kurtulmak için ssdye geçme kararı aldım ve yoğun araştırmalarım sonucu fiyat performans olarak intel x-25 m 80 gb ssd siparişi verdim. webdenal.com sitesinden kargo dahil 449 tl ye aldım, fiyatı aslında 1 hafta önce 420 tl idi ama malum dolar yerinde durmuyor zam gelmiş.

- Ürün geldi, kutudan çıkarttım, internette büyük gibi görünen kutu aslında ufacık. Kutu içinden kasa içinde kullanmamız için 3.5 disk oturtma kızağı ve vidaları, kullanma klavuzu, cd ve my ssd rocks! stickeri çıktı. Disk antistatik poşette özel bir etiketle kapatılmış, etiketi bir kez açtığınızda aynı şekilde kapatmanız imkansız. Ancak kafama takılan durum ssdnin arka tarafının izlerle dolu olması, nemli bir bezle sildim ama geçmiyor, sanki kullanılmış gibi bir görüntüsü var ssdnin arka tarafının, bir an şüpheye düştüm kullanılmış mı bu diye ama etiketi ilk ben açtım ve youtube daki unbox videolarındada aynı durumu gördüm. (http://www.youtube.com/watch?v=Cbwa1xIEQoM)
    Arka tarafın fotoğrafı en sonda bakabilirsiniz.

Neyse kutu içeriği ile ilgili fotoğrafları çektim aşağıdan bakabilirsiniz.

-------------------------------------------------------------------------------------------
    WİNDOWS 7 DE TAM PERFORMANS VE EKSTRA ALAN KAZANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

1) Diske yazma önbelleğini mutlaka açın, genelde ssdler için cache kapatılmalı tavsiyesinde bulunulur ama benim gözlemlerimde cache kapatıldığında özellikle yazma hızlarında performans düşüşü yaşanıyor.
    2) Dizin indexlemeyi kapatın, hem fazla yer kaplar hemde ssdye sürekli yazım yaparak performansı düşürür, kapatırsanız birşey kaybetmessiniz.
    3) Disk birleştirmeyi kapatın, tercihen hizmetler üzerinden kapatın ssdler için disk birleştirmeye gerek yoktur, ssdnin problem çıkarmasına neden olabilir.

4) Superfetchi kapatın
    Regedit.exe’yi açın ve aşağıdaki yolu izleyin
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters
    Satıra sağ tuş tıklayın -> değiştir -> 3 değeri yerine 0 yazın ve tamam yapın.

5) Prefetchi kapatın
    İşletim sistemi açıldığında belleğe otomatikman yüklenen programları kaldırmanız başarımı olumlu etkileyebilir.
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters
    Satıra sağ tuş tıklayın -> değiştir deyip 3 değerini 0 yapın.

6) Sanal belleği kapatın, 4 gb ve üstünde raminiz varsa veya sürekli %90 üstünde ram kullanımı yapmıyorsanız sanal belleğe ihtiyacınız yok, sanal belleği kapattığınızda ram miktarınız kadar alan boşalır.

7) Tercihe bağlı olarak sistem geri yüklemeyi kapatın, performansı etkilemez ama ssd üzerinde alan kaplar.
    Başlangıç -> bilgisayara sağ tuş tıklayın ->özellikler -> gelişmiş sistem ayarları -> sistem koruması sekmesi -> yapılandır… -> sistem korumasını kapat -> Sil -> tamam

8) Tercihe bağlı olarak uyku modunu kapatın, performans olarak birşey değişmez ama hatrı sayılır oranda alan boşalır.
    Başlat -> arama çubuğuna cmd yazın -> cmd ikonuna sağ tuş tıklayın -> yönetici olarak çalıştır -> powercfg -h off yazın ve enterleyin -> exit yazın ve enterleyin. (tekrar etkinleştirmek için off yerine on yazmanız gerekli)

TRİM DESTEĞİ AÇMA-KAPAMA-KONTROL

Windows 7 de otomatik açıktır.

TRIM özelliğinin etkin olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Cmd komut satırına fsutil behavior query disabledeletenotify yazın. Karşınıza aşağıdaki yazı geliyorsa TRIM zaten etkindir.

DisableDeleteNotify = 0

Eğer 0 yerine 1 yazıyorsa etkin değildir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Arkadaşlar diskin kurulumu çok basit, notebookunuzun bataryasını çıkartın disk kapağını çıkartın, diski tutan vidalar varsa gevşetin hafifçe çekin diski, disk muhtemelen bir kızağa sabitlenmiştir, vidaları gevşetin ssdnizi kızağa takın vidaları sıkıştırın, eski diskin yerine hafifçe itin tamamdır. Biosta disk modu ide ise ahcı moda alın kaydedin çıkın tamamdır, kuruluma geçebilirsiniz.

Bazı test programlarıyla yaptığım okuma, yazma, access time, buffer cache testleri. Testler için yorum yapamıyorum karman çorman sonuçlar aldım. Ama en güvenilir crystaldiskmark programına itimat ediyorum. En sonda windows puanlamalarını görebilirsiniz. ( Versiyon 02HD )

ÖNEMLİ HATIRLATMA: Arkadaşlar, deneme amaçlı olarak önerilen ayar olan ''Aygıtta Önbelleğe Yazma'' ayarını kapalı tuttuğumda, yazma hızlarında büyük düşüşler gerçekleşiyor, random yazma hızı 55 mb, 4k sıralı yazma hızı ise 3 mb civarına düşüyor. Aygıtta Önbelleğe Yazma ayarını açtığımızda tekrardan normale dönüyor random yazma 86 mb, 4k sıralı yazma ise 32 mb civarına çıkıyor. Bu bahsettiğimiz ayarın altında ''Önbelleğe yazma arabelleğini temizlemeyi kapat'' ayarınıda tıkladığımızda yazma hızında pek değişiklik olmuyor ama okuma yazma hızlarında bariz bir gecikme yaşanıyor.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ve son olarak videolu testlerimize geçelim...

İlk testte seagate momentus 7200.4 7200 rpm 16 mb cache 320 gb diskimizde windows 7 64 bit açılış ve kapanış sürelerini paylaşıyorum. Açılış süresi windows başlatılıyor yazısı çıktığı andan masaüstünü görene kadar olan süreyi kapsar. Kapanış ise kapat komutu verildiği andan ekran siyaha döndüğü ana kadar olan süreyi kapsar.

Standart Harddisk ile Windows 7 64 bit açılış süresi ---- 34 SANİYE

Videoyu indirmek için tıklayın...

Standart Harddisk ile Windows 7 64 bit kapanış süresi ---- 13 SANİYE

Videoyu indirmek için tıklayın...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İntel x25-m G2 80 GB SSD ile Windows 7 64 bit açılış süresi ---- 16 SANİYE

Videoyu indirmek için tıklayınız...

İntel x25-m G2 80 GB SSD ile Windows 7 64 bit kapanış süresi ---- 9 SANİYE

Videoyu indirmek için tıklayınız..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Standart Harddisk ile Adobe Flash Cs 4 kurulum süresi ---- 7 DAKİKA 20 SANİYE

İntel x25-m G2 80 GB SSD ile Adobe Flash Cs 4 kurulum süresi ---- 3 DAKİKA 3 SANİYE

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    SSD doluluk/performans testi

%51 doluluk (38 gb dolu - 36 gb boş)

%95 doluluk (70 gb dolu - 4 gb boş)

Görüldüğü gibi düşüş var ama çok çok az seviyelerde, performansı etkileyecek bir düşüş yok.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SiSoft Sandra Disk Benchmark

Arkadaşlar okuma hızı testinde intel x25-m 80 gb ssdnin rakipleri; OCZ APEX 128 GB, G.SKILL TİTAN 256 GB, SAMSUNG MMDOE56G5MXP 256 GB, KINGSTON SNV325S2 512 GB. Testlerde görüldüğü gibi intel x25-m hepsini geçiyor, erişim sürelerinde ise intel x25-m kıl payı kingston ssdye kaptırıyor birinciliği. Bu testlerdeki ssdler arasında intel x25-m 80 gb ssdyi geçen ssdler yine intelin 160 gb ve üstündeki ssdleri oluyor, onları teste dahil etmedim.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AS SSD BENCHMARK SONUCU

Bu arada depolama bölümünde murat arkadaşımız corsair nova series 64 gb lık 2 ssdyi raid yapmıştı, onun as ssd benchmark sonucunda alta ekliyorum, arkadaşın adına üzgünüm ama skor olarak intel raid ssdleride geçmiş :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ATTO DİSK BENCHMARK

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet benim yapacağım testler sona ermiştir, sonuç olarak ssd ile bilgisayarın genel performansı arttı, anlamsız takılmalar kayboldu, programların açılış süreleri %50-60 hızlandı, ses azaldı, kasada harddiskin olduğu kısıma elinizi değdiğinizde soğukluğu hissediyorsunuz. Kusurlara gelirsek yazma hızı 90 mb altında doğal olarak yazma işlerinde aşırı bir performans artışı olmuyor tabi bu random büyük dosya yazımında var, onun haricinde ufak boyutlu dosyaların sıralı, random yazım hızlarında eski diskime göre 30 kat performans artışı var, bunun faydasını işletim sisteminde hissediyorsunuz. Bunun haricinde diğer olumsuz tarafı tabiki alanın daha az olması işletim sistemi kurulduktan, sistem geri yükleme, uyku modu, sanal bellek gibi uygulamaları kapattığınızda kullandığınız alan 10-12 gb a kadar düşüyor, geriye 62-64 gb alan kalıyor programların kurulumu, 2-3 büyük oyun için gayet yeterli. 64 gb fiyatına 80 gb alanınız oluyor, intel kalitesi, okuma hızındaki performans ve 4k sıralı,random yazmadaki performansıyla intel x25-m G2 serisi tam bir fiyat / performans ürünü.

İstediğiniz testler varsa konu altına yazın uygun zamanda yapmaya çalışayım.

Sağlıcakla...
    donanımcı123 - forum.donanimhaber.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 10 Haziran 2010; 18:50:00 >

• merakla bekliyoruz hayırlı olsun yeni diskiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: (MURAT)

merakla bekliyoruz hayırlı olsun yeni diskiniz

Teşekkür ederim murat bey
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 19 Temmuz 2010; 13:27:15 >
  • Takipteyim
  • okuma hızı 250mb/s deniliyor. güle güle kullanın diskinizi
  • takipteyim konuyu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İPTAL
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ben de takipteyim
  • Ssdim geldi, kutu içerik bilgileri ve fotoğraflarını ilk mesajdan takip edebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Ssdim geldi, kutu içerik bilgileri ve fotoğraflarını ilk mesajdan takip edebilirsiniz.

Your SSD Rocks
  • Hayırlı olsun

Takipteyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak9006 -- 29 Mayıs 2010; 17:54:41 >
  • Şu an sistem kurulumu ile cebelleşiyorum başka bilgisayardan girdim, merak ettim hızlıca 2-3 test yaptım crystaldiskmarkda 262 mb okuma 87 mb yazma çıktı ancak hd tach ve hd tune de hayal kırıklığı yaşadım hd tach 170-180 mb okuma, hd tune ise 160 mb okuma değeri verdi. Bu arada windows 7 sabit disk puanı 7.8, en düşük puanım oydu en yüksek ram puanım 7.4 tü hepsini geçti nasıl oluyorsa

Şu kargaşa bitsin testleri detaylı olarak koyacağım buraya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 29 Mayıs 2010; 21:39:29 >
  • bekliyoruz sonuçları bir de hocam ürünü nerden aldınız kaça mal oldu size? tabiki yanıtlamakta zorunda değilsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: menem

bekliyoruz sonuçları bir de hocam ürünü nerden aldınız kaça mal oldu size? tabiki yanıtlamakta zorunda değilsiniz

Estağfurullah niye yanıtlamayayım :)

Ürünü webdenal.com dan kargo dahil 449 tl ye aldım, fiyatı 410 - 420 tl civarıydı 1 hafta önce ama dolar yükseldi fiyatta arttı. Şu anda webdenal.com da kalmamış ama yeni hafta stok oluştururlar muhtemelen, bunun haricinde tanbul.com da 460 tl, nova bilgisayarda 480 di.

Bu arada acronis ile önceki yedeğimi direk atayım dedim ama performans sıkıntısı oldu o yüzden sıfır kurulum yapacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 29 Mayıs 2010; 22:17:40 >
  • sağol hocam ne bileyim herkes söylemez de
    değerlerini bekliyoruz yeni sistemle
  • Konu güncellenmiştir, test programları ve windows puanlaması sonuçları eklenmiştir.
  • resimleri göremiyorum ben

edit: yeni eklenenleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peace_346 -- 30 Mayıs 2010; 13:18:25 >
  • Çok iyi günlerde kullanmanız dileklerimle.bildiğiniz gibi ben de 160 gb olanından var ve windows 7,buna 7.5 puan verdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: peace_346

resimleri göremiyorum ben

edit: yeni eklenenleri

Başka bir yere yükledim şimdi görebilirsiniz.

Teşekkür ederim sevgili @marseltalon sizde güle güle kullanın. Gerçekten bilgisayar önünde hiçbir engel kalmadı.
  • gerçektende önünde bişey kalmamış güzel bileşenler ssd de cuk oturmuş.. hayırlı günlerde
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.