Şimdi Ara

Intel Panther Lake üretimi tehlikede: 18A mimarisi sınıfta kaldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel Panther Lake üretimi tehlikede: 18A mimarisi sınıfta kaldı
    Intel'in heyecanla beklenen Panther Lake işlemcileri, üretim sürecindeki zorluklar nedeniyle planlanandan daha geç piyasaya çıkabilir. Özellikle şirketin iddialı 18A üretim teknolojisi, hedeflenen verim oranlarına ulaşamıyor. Kaynaklara göre, şu anda üretilen Panther Lake çiplerinin yalnızca %10'u, Intel’in kalite standartlarını karşılayabiliyor.

18A mimarisi sınıfta kaldı

18A üretim sürecindeki düşük verim, Panther Lake platformunun yüksek hacimli üretimini doğrudan etkiliyor. Intel'in daha önce 2025'in son çeyreğinde piyasaya sürmeyi planladığı Panther Lake işlemciler, yaşanan verim sorunları nedeniyle sınırlı sayıda üretilecek. Hacimli üretim ise en erken 2026'nın ilk çeyreğinde başlayabilir.

Kaçıranlar için yeni nesil Cougar Cove ve Darkmont çekirdeklerini bir araya getiren Panther Lake işlemciler, aynı zamanda Xe3 "Celestial" grafik mimarisi ve 5. nesil yapay zeka motorlarıyla gelecek. Ancak iddialara göre Panther Lake yongaları, "yüksek hacimli üretim için üç kat fazla hata" içeriyor. 

Ayrıca Bkz.Intel, Panther Lake serisini tek modelle başlatacak: Gerisi 2026’da

Bu arada, Panther Lake serisi, Intel'in yeniden ivme kazanması için kilit rolünde. Ancak şu aşamada, üretim verimliliğindeki bu aksaklıklar hem işlemci pazarındaki rekabeti hem de Intel'in yol haritasını etkileyebilir. Bu sürecin nasıl şekilleneceği veya 18A teknolojisinin akıbeti içinse bir süre daha beklememiz gerekecek.

Kaynak:https://wccftech.com/intel-is-reportedly-struggling-with-its-next-gen-panther-lake-chips/

• Bir ek yapalım:

"Intel Panther Lake üretimi tehlikede: 18A mimarisi sınıfta kaldı" başlığı yanlış.

18A bir mimari değildir. Bir döküm nodudur. Bir döküm nodunun PDK'sına (Product Design Kit) uygun şekilde tasarlanmış her mimari o dökümcünün o nodu ile basılabilir.

Süper haber.

Gerçekse bildiğimiz anlamda intel'in bitişinin gayrı resmi ilanıdır. TSMC'ye ve tüketici dostu AMD'ye kaldık.

Artık 9800X3D muadilini 500-600 dolara değil 1000-1200 dolara ittirir AMD.

Ben kuru yük gemisinde çarkçıbaşıyım. 31 yıldır denizlerde makine dairesinde çürüdüm kaldım. Yağ, kir, pas, nem içinde bittim. Ama para bende. Çuvalla hem de. Her limanda da ayrı bir kestane kebap mekanımız ve sevgilimiz var elbet. 69 yaşına kadar da çalışırım. O yüzden bana koymaz. İntel'in batması için sabah akşam dua eden AMD fanatikleri düşünsün bundan sonrasını.

Bir de 2007'li üyesin, hiç mi feyz almadın hocam? Intel, AMD'ye değil kaçınılmaz olarak TSMC'ye yenildi. TSMC hacmi > Intel foundry. Bu ne demek daha büyük Ar-ge ve know how anlamına geliyor. Tabi bu basiretsizliğin müsebbibi intel'in geçmişteki yönetiminin çok büyük hataları (bkz mobil çipler işlerini almayışları) Amd ne zaman öne çıktı 3000 serisiyle, intel'deki sorunlar ne zaman göze batmaya başladı bu dönemlere denk geliyor çünkü amd gibi dışarıya bir üretim yaptırmayacaksan, nihai ürünün bilançosu tüm parametrelerle birlikte hesaplandığında üretim kapasitenin sınıtlarıyla limitlidir. Velhasılıkelam amd mühendisleri tsmc teknolojilerini, yüksek transistör bütçe haklarını iyi değerlendirdiler ve avantaj elde ettiler. Buna rağmen bence mutlak bir başarı yakalanamadı ve intel'in geri kalmış döküme rağmen yer yer ve modele göre kötü sonuçlar ortaya konuldu.
  • En geç 1 ay sonra:

quote:

Intel 18A'da; öyle böyle değil, nah şu kadar verimliliğe ulaştı.

Dosta güven verdi, düşmana korku saldı.

gibisinden haberler (!?) görürsek şaşırmayalım.

Evet, Geyik...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Süper haber.

Gerçekse bildiğimiz anlamda intel'in bitişinin gayrı resmi ilanıdır. TSMC'ye ve tüketici dostu AMD'ye kaldık.

Artık 9800X3D muadilini 500-600 dolara değil 1000-1200 dolara ittirir AMD.

Ben kuru yük gemisinde çarkçıbaşıyım. 31 yıldır denizlerde makine dairesinde çürüdüm kaldım. Yağ, kir, pas, nem içinde bittim. Ama para bende. Çuvalla hem de. Her limanda da ayrı bir kestane kebap mekanımız ve sevgilimiz var elbet. 69 yaşına kadar da çalışırım. O yüzden bana koymaz. İntel'in batması için sabah akşam dua eden AMD fanatikleri düşünsün bundan sonrasını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 5 Ağustos 2025; 23:6:34 >
  • Bir ek yapalım:

"Intel Panther Lake üretimi tehlikede: 18A mimarisi sınıfta kaldı" başlığı yanlış.

18A bir mimari değildir. Bir döküm nodudur. Bir döküm nodunun PDK'sına (Product Design Kit) uygun şekilde tasarlanmış her mimari o dökümcünün o nodu ile basılabilir.

• amd vuruyordu kırbacı intel vurma dedikçe çaat çaaat vuruyordu.

alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste

not: sevinmiyorum rekabet iyiydi.

• Tsmc ve amd tekelliği garantileme yolunda emin adımlarla. Olsun amd hayrına yapıyor zaten bu işi ucuza verir yine de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canoktun -- 5 Ağustos 2025; 22:51:48 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    Bir de 2007'li üyesin, hiç mi feyz almadın hocam? Intel, AMD'ye değil kaçınılmaz olarak TSMC'ye yenildi. TSMC hacmi > Intel foundry. Bu ne demek daha büyük Ar-ge ve know how anlamına geliyor. Tabi bu basiretsizliğin müsebbibi intel'in geçmişteki yönetiminin çok büyük hataları (bkz mobil çipler işlerini almayışları) Amd ne zaman öne çıktı 3000 serisiyle, intel'deki sorunlar ne zaman göze batmaya başladı bu dönemlere denk geliyor çünkü amd gibi dışarıya bir üretim yaptırmayacaksan, nihai ürünün bilançosu tüm parametrelerle birlikte hesaplandığında üretim kapasitenin sınıtlarıyla limitlidir. Velhasılıkelam amd mühendisleri tsmc teknolojilerini, yüksek transistör bütçe haklarını iyi değerlendirdiler ve avantaj elde ettiler. Buna rağmen bence mutlak bir başarı yakalanamadı ve intel'in geri kalmış döküme rağmen yer yer ve modele göre kötü sonuçlar ortaya konuldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 6 Ağustos 2025; 12:22:50 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    ağam lütfen ultiyi aç ve yardır amd ye , intele samsunga vs vs

kalırsa bize de giydir , ki gölgesinde serinleyelim.

Hatırlarsan intel'in verimi %20'den fazla değildir demiştim. Sen de %75 mi %80 mi ne demiştin. Haberde %10 demişler. Onu da ayıp olmasın diye yuvarmalışlar heralde. İnsan biraz küsüratlı verir ki gerçek sansın insanlar. Bu haberin üzerine tahminlerimi güncelliyorum:

Nerde lan o %10, çıkar göster desen bir şey koyamaz bunlar masaya. :)) %10 demeye utanır insan. Bence %0 istenen kalitede ürün. Yani ortada tek bir tane ürün bile yok.

• Mylevi M kullanıcısına yanıt

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 6 Ağustos 2025; 11:46:18 >
  • matematikselll M kullanıcısına yanıt
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

feyzimizin kralı bizde. bana geçmişi anlatma geçmişlerinin içinden geçtiler. geleceğe bakmak lazım.

• Mylevi M kullanıcısına yanıt

meteor yağmurundan kaçmakla meşgul :D

Aynen ultiyi aç

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Ben sana yurtdışı-ingilizce temelli forumların birinde yaşadığım bir anımdan bahsedeyim.

Zamanın birinde yurtdışı forumların birinde bir üye vardı.

Günün 12 saatini o forumun AMD Ryzen ANA KONU'sunda geçirirdi. Birisi bir şey mi yazdı 30'sn sonra bu hemen yanıt yazardı falan. Baya baya PC başından kalkmadığı başka bir meşgalesi olmadığı belli biriydi. Belli ki müthiş bol zamanı vardı. Benim yazdıklarımdan da çok tetiklenirdi. Büyük AMD fanboyu idi. 

Bilgisi de beklenileceği üzere çok zayıftı. Yazdıklarıma yanıt veremiyordu haliyle. AMD serilerinin boşta vs de ne tükettiğini de bilmiyordu elbette.

Ben bir gün o konuya bir şey yazdım. Teknik bir bilgi. Bu AMD'sine laf geldiğini düşünüp acayip tetiklendi ve çaresizlikten şu komedi cevabı yazdı bana yanıt diye:

"Seni bilmem ama biz çalışan insanlarız. Sizin faturanızı anneniz ödüyor olabilir ama biz elektrik faturamızı kendimiz çalışarak ödüyoruz o yüzden AMD almaya devam edeceğiz"

Ben tabi o kardeşimizin durumu iyi kötü tahmin ettiğimden yanıt olarak şunu yazmadım:

"Ulan senin her tarafın çalışsa ne olur? Sen günün 12 saati forumdan ve tek bir konudan ayrılmıyorsun-ayrılamıyorsun. Biri bir şey yazsa da cevap versem vakit geçse diye kıvranıyorsun. Bu halinle kim seni hangi işte çalıştırır, bu vaziyetinle çalışsan kime ne faydan olur?" 

Yazmıyordum. Yazmam. İnsanları kırmayı sevmiyorum. Özelliklede vaziyetini sıkıntılı gördüğüm insanları kırmaktan hoşlanmıyorum. Biraz anlayışlı olmak lazım diye düşünüyorum. 

Yurt dışı ingilizce forumlardan birinde yaşadığım böyle de bir olay vardır. 

• 18A dökümüyle ilgili bir olumlu haber bir olumsuz haber. 14nm+++... üretim fiyaskosundan sonra ne bir ışık ne de hacimli üretim bekliyorum. Bu gidişte Lipo kardeşimizde yolcu. Hadi, bir ihtimal 2 yıl sonra beni şaşırtırlarsa âlâ bir işlemci derim. Ne de olsa rekabet işime yarar. - Kaynak: donanimhaber.com

• İntel sınıfta kalmaya devam ederse ondan başka şeylerle bakmak zorunda kalırız

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Fanboylar kurtarır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Epirus kullanıcısına yanıt

Katılıyorum, iki CEO da verimlilik konusundaki şüpheleri ortadan kaldıracak paylaşımlar yaptılar. Birileri itibar suikastı peşinde ve Reuters da bu oyuna gelmiş. Şimdi ortalıkta saçma sapan haberler dolaşıyor ama bence her şey sorunsuz şekilde ilerleyecek. Bunları yayanlar utanır mı, orası belirsiz

• Sızıntı sahte, Haber sahte. Gerçeklikten uzak.

Intel cfo'su David yolda dedi, Yaptığı açıklamaların tamamına bakarsak,

Çoktan %60 Verime ulaştı.

Bir foundry %10 Verim ile üretime geçemez, Gerizekalılar bile bilir bunu.

Sözde Sızıntı yapan kaynak O kadar gerizekalı ki, Bunu bile bilmiyor.

Siteyi suçalmıyorum, Sizin işiniz haber. Bu sızıntıyı yapanlar aptal.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.