Şimdi Ara

Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
2
Favori
1.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyor
    Intel'in 2026’da piyasaya sürmeyi planladığı Nova Lake mimarisiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Şirketin masaüstü için hazırladığı Nova Lake-S serisi TSMC’nin 2nm (N2) üretim süreciyle tape-out aşamasını geçti. Bu da mimarinin artık fiziksel örnekler üzerinden test edildiğini doğruluyor.

Hedef Q3 2026 lansmanı

Yapılan haberlere göre Intel, daha önce tahmin edildiği gibi yalnızca kendi 18A düğümünü değil, aynı zamanda TSMC'nin yüksek hacimli üretim (HVM) kapasitesinden de yararlanacak. Nova Lake-S için karma bir üretim modeli için testler başladı. Bunun arkasında ise Intel'in kendi 18A hattında yaşanabilecek olası gecikmelere karşı güvence oluşturma isteği yer alıyor.

Aktarıldığı kadarıyla Tape-out sonrası test süreci şu an aktif olarak devam ediyor. Bu süreç genellikle birkaç hafta ile bir ay arasında sürüyor. Hacimli üretim ise bundan sonraki aşamada başlayacak ve ürünün son kullanıcıya ulaşması 2026'nın üçüncü çeyreğini bulacak gibi görünüyor.

Ayrıca Bkz.Intel Nova Lake işlemcilerin performans rakamları sızdırıldı

Teknik tarafta ise daha önce sızdırılan detaylar büyük ölçüde geçerliliğini koruyor. Nova Lake-S işlemcilerde toplamda 52 çekirdek (16 performans, 32 verimlilik ve 4 düşük güçlü çekirdek) yer alacak. Yeni seri, 8800 MT/s bellek denetleyicisiyle birlikte gelecek. Grafik tarafında Xe3 "Celestial" mimarisi kullanılırken, medya ve görüntüleme görevleri Xe4 "Druid" üzerinden sağlanacak.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/338867/intel-nova-lake-s-tapes-out-on-tsmc-n2-node

• AMD'yi çekirdek artışına zorlayan tüketici dostu İntelimiz makinayı kurmuş yardıra yardıra geliyor yine...

AMD'ye bu kadar avans verdiğimiz yeter der gibi bir hali var dev firmanın.

Video VICEyoutube
    #dog#dogs#doglover#trending#animals#rhino
    https://www.youtube.com/watch?v=eoV23IdnJ3g

Kim ne derse desin yine ne varsa intel'de var. Stabilite desen stabilite, masaüstünde akıcılık desen onlarda, boşta çok düşük güç tüketimi desen adamlar uzmanı olmuşlar. Performans zaten en iyisi. 10nm 13600K ile 4nm 9700X tokatlıyor çatır çutur.

AMD giriş seviyesini tümüyle unutmuşken, 2025 yılında 500-600 dolara 8/16 ittirme derdine düşmüşken, fakirleri düşünen, i3 serisini i5 serisini çekirdeğe boğan intelimiz adeta bir yıldız gibi parlıyor. İnsanların akın akın firmaya yönelmesi tesadüf değil.

Forumda intel fanatiği yok, fanı da yok (akif kullanıcı olarak) ancak severi vardır. Bunlardan biriyle konuşmuştum, neden tercih ettin diye, intel aldım çünkü seviyorum diyordu. Neyse, tüm tartışmalar sürüsüne bereket amd fanatiğinin amd ürünlerini şişirmesi yüzünden çıkıyor olay tamamen bu. Ve bu elemanların burst fire modunda safsata üretip karşı tarafa attığı pislikleri biz çevre gönüllüleri gibi temizlemeye çalışıyoruz, amaç marka savunması değil, wattpad kıvamında hikayeleri bu bölümden arındırmak. Bu forumun ve benim gibi gördüğü gerçekleri diğer kullanıcılarla paylaşanların esas amacı olabildiğince objektif açıdan mevcut ürünleri inceleyip öne çıkan özelliklerini vurgulamak ve doğru yönlendirmeler yapmaktır. Umarım bu bilgilendirmeden sonra bu tartışmaların sebebini temellendirebilirsiniz.

Ben de hangi mağazaya gitsem elinde mavi işlemci kutusu ile kasada bekleyen mutlu insanlar görüyorum.

Biz intelciler fiyat/performansa değer veren bilinçli tüketicileriz.

AMD 2025 yılında 500-600 dolara 8/16 ittirmeye devam edebilir, R3 serisini üretmeye bile tenezzül etmeyebilir. Bizi ilgilendirmez o AMDciler ile firma arasındaki mesele. İnsanlar akın akın intel'e geliyor. Bunu herkes bilir.

Kimse yazmamış, ben yazayım: Madem intel diğer dökümcü firmaların 2nm etiketli süreçleriyle yarışabiliyor o zaman neden TSMC'nin kapısını çalıyor, yalancı ajanlar, backdoor koyuyorlar zaten, intel geçmişte rüşvet verdi,
    güvenilirliği yok kim tasarım verecek bunlara çalarlar, bakkal dükkanı işletiyor ya bakar bakar cetvelle çizerler aynısını. Neyse benim alnım çok kalın ve öne çıkık, duvara kafa atmayı çok seviyorum, bir şey yazarsanız arada gelir bakarım.
  • Yıl bitmeden kasalara girebilirse AMD'nin bir sonraki neslinin gelişi hızlanır, rekabet iyidir.

• AMD'yi çekirdek artışına zorlayan tüketici dostu İntelimiz makinayı kurmuş yardıra yardıra geliyor yine...

AMD'ye bu kadar avans verdiğimiz yeter der gibi bir hali var dev firmanın.

Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyorVideo VICEyoutube
    #dog#dogs#doglover#trending#animals#rhino
    https://www.youtube.com/watch?v=eoV23IdnJ3g

Kim ne derse desin yine ne varsa intel'de var. Stabilite desen stabilite, masaüstünde akıcılık desen onlarda, boşta çok düşük güç tüketimi desen adamlar uzmanı olmuşlar. Performans zaten en iyisi. 10nm 13600K ile 4nm 9700X tokatlıyor çatır çutur.

AMD giriş seviyesini tümüyle unutmuşken, 2025 yılında 500-600 dolara 8/16 ittirme derdine düşmüşken, fakirleri düşünen, i3 serisini i5 serisini çekirdeğe boğan intelimiz adeta bir yıldız gibi parlıyor. İnsanların akın akın firmaya yönelmesi tesadüf değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 12 Temmuz 2025; 12:0:24 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Kimse yemiyor artık , çevremde intel alan kimse kalmadı.

• DISTURBED kullanıcısına yanıt

Ben de hangi mağazaya gitsem elinde mavi işlemci kutusu ile kasada bekleyen mutlu insanlar görüyorum.

Biz intelciler fiyat/performansa değer veren bilinçli tüketicileriz.

AMD 2025 yılında 500-600 dolara 8/16 ittirmeye devam edebilir, R3 serisini üretmeye bile tenezzül etmeyebilir. Bizi ilgilendirmez o AMDciler ile firma arasındaki mesele. İnsanlar akın akın intel'e geliyor. Bunu herkes bilir.

• Kimse yazmamış, ben yazayım: Madem intel diğer dökümcü firmaların 2nm etiketli süreçleriyle yarışabiliyor o zaman neden TSMC'nin kapısını çalıyor, yalancı ajanlar, backdoor koyuyorlar zaten, intel geçmişte rüşvet verdi,
    güvenilirliği yok kim tasarım verecek bunlara çalarlar, bakkal dükkanı işletiyor ya bakar bakar cetvelle çizerler aynısını. Neyse benim alnım çok kalın ve öne çıkık, duvara kafa atmayı çok seviyorum, bir şey yazarsanız arada gelir bakarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 12 Temmuz 2025; 12:36:40 >
  • Intel mi kaldı AMD varken.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    İntele kalsa hala 32 bit işlemci kullanıyorduk. İntelin ne halt olduğunu herkes biliyor rahat ol.

• Hayaller/Söylemler: Başkalarına üretim yapmak.

Gerçekler: Başkalarına üretim yaptırtmak.

Öncelikle, (Bilişim çağında) herkesi aldatmaya çalışmaktan vazgeçmek lazım.

Abudik gubudik bir firma değilsin ki!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 14700K iade edip 9800x3d geçtikten sonra intel isterse 100 çekirdekli işlemci çıkarsın umurumda değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    TSMC makinayı kurmuş geliyor diyecektin galiba. :))
    Adamların rakip firmaya işlemci ürettirmesi ne rezil bir durum.
    stabilite, akıcılık filan ben hayatımda görmedim intelden. intel'i hep fan sesleri ile anıyorum.
    TSMC'ye ürettirecekleri işlemci ile para kazanamayacaklar ama en azından ortaya güncel teknolojide bir şey koymuş olacaklar.

Ama kendileri işlemci üretemedikten sonra bunlar eski fanatikleri 1-2 yıl daha oyalayacak para kazandırmayacak numaralar.

Çoğu kişi duruma uyandı ve intel'den uzaklaştı. Normalde Türkler uyanıktır ama intel'e en geç uyanan Türkiye olması şaşırtıcı. Hala mağazalarda i7 itelemeye çalışıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 12 Temmuz 2025; 16:03:12 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

Yazarlar merak etmeyin intel fanları gelmiş bile çoğuda block listemde zaten ne yazdıklarını görmediğim için kafam rahat.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Intel'in kapasitesi 10nm ama rakipler 2nm üretince bunlar da mecbur 1.8nm üreteceğiz demek zorunda kaldı.

Halbuki adamlar 10nm'yi doğru düzgün üretemiyor. Nerede 1.8nm üretecek. tsmc 2nm üretsin bunlarda 1.8nm köşeye nokta koyarlar ancak. Intel, noktayı koyarken en köşeye koyun da adamların tasarıma denk gelip bozmasın. :))

Ortalara yaklaşırsanız daha 1-2 sene ertelenir o iş. Ben intel'in yerinde olsam komple tsmc'ye ürettirir yıl sonuna raflara koyardım. Kendileri gurur yapıp azcığını da biz yapalım dediklerinden bunca yıl ertelendi.

Başta bir kıvırmaya çalıştılar. 2A demek 2nm sayılmaz. 18A demek 1.8nm sayılmaz filan demeye çalıştılar ama ilgi görmedi.

nm tüm maskeleri düşürdü. İsterlerse 1 saat çıkaracakları işlemciyi övsünler sonunda milletin soracağı ilk soru kaç nanometre bu işemci.

Bunu bildikleri için kendi kapasiteleri olan 10nm ve kıçlarını yırtarak yapabilecekleri 7nm'yi övemiyorlar bile.

Biliyorsunuz bu büyük firmaların 10 sene ileriyi gören vizyonları vardır. Yani 10 sene sonrasının teknolojisini çalışıyorlardır.

Olay şu ki diğer firmalar intel'in 10 sene sonraki planlarını bile tokatladılar. 5 yıl geçti adamlar hala bu şok'u atlatamadılar. Düşün 10 sene sonrası için plan yapmışsın, yatırım yapmışsın, umut bağlamışsın. Sen daha piyasaya süremeden bunları tokatlamış rakiplerin. Şimdi ellerinde 1 sene sonrayı kurtaracak planları bile yok. Avuçları bomboş. İçinde bulundukları durumu hayal edebiliyor musunuz? 10 sene sonrası net olan bir konumdan 1 sene sonrası için bile eli bomboş olan bir firma haline geldiler.

Mecburen rakiplere ürettirip üstüne intel yazacaklar. Biner biner değil, 10 biner 10 biner eleman çıkaracaklar. Devlet desteği ile 2-3 sene daha yürür işler. Sonrası karanlık. Şu an ellerinde intel adından ve eski teknoloji patentlerinden başka bir şeyleri yok.

Hani 10 yıl yatarsın da üniversite sınavına 6 ay kalır. Artık sen sabahlara kadar çalışsan da o sınavı kazanamazsın.

Duygusal yaklaşan 45-50 yaşlarındaki eski kullanıcıların belki 3-5 bişey alır ama bu da işleri yürütmeye yetmez. Devir değişti.

Şimdi ben bu yazıyı 5 sene önce alınan macbook pro m1 bilgisayardan yazıyorum. işlemci ısısı 36 derece. İşte 5 sene önce yediği bu darbeden sonra intel hala kendine gelemedi.

Eskiden bende intel kullanırdım, yazın ortasında intel kullanmanın acısını ben de bilirim. Sizi anlamadığımı düşünmeyin.

2020 macbook pro m1 16 ram sıcaklık 36 derece. Önce intel 2020'deki işlemciye yanıt versin de sonra 2025'tekilere yanıt vermeye sıra gelsin. Ekran resmi:

Not: 36 dereceye bakıp aldanmayın. Fan açmadığı için öyle. İstese fan açıp 30 dereceye de düşürür, 20 dereceye de düşürür. Sıfır ses. Hani sizin intel bilgisayar kapalıyken olan sessizlik var ya. Aynı o sessizlikte 36 derece. :)

Not2: Bu arada sabahtan beri şarja takmadım. Pil şuan %57'de. 5 sene öncenin bilgisayarı olduğunu dikkate alarak değerlendirin. Sabahtan beri yüzlerce resim dosyası ve pdf'lerle uğraştım. Pythonda kod yazdık. Excel'de ufak tefek işler.
    Kullandığım programlar: Affinity Photo, Affinity Publisher 2, UPDF 2.
    Visual Studio Code

Bu apple bilgisayar kullanmayı zevk haline getirdi. Aslında intel macbook pro da duruyor ama o ısındığı için ve pili daha çabuk bittiği için ayda bir filan ancak açıtğım oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 12 Temmuz 2025; 17:14:54 >

• matematikselll M kullanıcısına yanıt
    Önce intel 2020'deki işlemciye yanıt versin

Core ultra 258V den haberiniz yok sanırım hatta sizin m1 den iyi gibi duruyor.

• Chadaturk kullanıcısına yanıt

Core ultra 258V'i hiç görmedim. Bir teknoloji mağazasına gittiğimde intel markalı bir şey görünce direkt uzaklaşıyorum zaten, ondan göremedim heralde. Batarken beni de yanlarında götürmesinler diye ilgi göstermiyorum.

Sizde varsa ekran görüntüsü paylaşın da bakalım. Sonuçta m1'e yanıt verebildiyse bayağı iyi satış rakamına ulaşmıştır.

Ben eskiden hep intel alırdım. Apple m'leri çıkarınca intel'e öyle bir kızgınlık duydum ki. Bunlar yıllarca bizi ayakta uyutmuşlar. Bize attıkları kazıkların karşılığını görebildikleri için seviniyorum. microsoft'a da aynı kızgınlığım vardır.

Google'a da kızgındım. Yapay zeka'nın google'u tokatlaması beni çok sevindirdi ama google ile aramız biraz düzeldi. Gemini ile yaptığı ataklar ile onunla barıştık.

Diğerleri de günümüze uygun, iyi işler çıkarırlarsa onlarla da barışırım. Ama beni enayi yerine koymaya devam edeceklerse bunlara inanacak yaşları çoktan geçtim. Artık iyi iş çıkaranı överim, beni enayi yerine koyanı da yerin dibine sokarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 12 Temmuz 2025; 17:51:25 >

Alıntı

metni:
    beni enayi yerine koymaya devam edeceklerse bunlara inanacak yaşları çoktan geçtim. Artık iyi iş çıkaranı överim, beni enayi yerine koyanı da yerin dibine sokarım.

deyip apple alarak çok isabetli bir tercih yapmışsınız tebrikler.

• Finnbhennach kullanıcısına yanıt
    Ben genelde ikinci el alıyorum. Hayatımda 2 kere sıfır apple ürünü aldım. O da ipad air ve mac mini idi. Çünkü ikinci elini sıfırından pahalıya satmaya çalıştıkları bir dönemdi.

Aldığım tüm ürünleri de ödediğimden daha yüksek fiyata satabildim.
    Alırken pahalı gibi görünüyor ama aslında çok zarar etmiyorsunuz. Bir de güncelleme şansı biraz daha yüksek.
    Şimdi bir windows bilgisayar alsam güncellemek istediğimde alıcı bulmam 10 kat daha zor oluyor. Muhtemelen de bayağı düşük fiyata satmak zorunda kalıyorum.

Ya ben beceriksizim ya da windows bilgisayarlarımın hiç birini satmayı başaramıyorum. Oysa gerek ipad, gerekse macbook bilgisayarları idare eder bir fiyata satabiliyorsunuz.

• Bu yorum kısmında neden insanlar bilgi alışverişi yapmak yerine tartışıyor pek anlayamadım

Hastalıklı bir fan boy gibi birbirlerine sallıyorlar

İntel de harika amd de öyle iki işlemcinin kendine özgü avantajları var hem oyunda hem işte

Ama hayır bu insanlar boş yere tartışmaya devam edecek.

• ya herkes ekmek yeme derdinde. firmalar siteleri fonluyor yada ekmek için bir şekilde haber yapılması gerek. yurtiçinde bu ürünleri satanlarında kazanabilmesi için ellerinde her şeyi satabilmeleri lazım. şimdi X ürün haber başlığında X ürünü kötülersen mutlaka birileri damlar. Y ürün haber başlığında Y ürünü kötülersen mutlaka birileri damlar. Ürün iyi kötü yeterli yetersiz hiç bir önemi yok. Çarkın dönmesi için bir yol aranıyor hepsi bu.

hani eskiden siber sosyal alanlarda insanlar kaynaşır, tartışır, kavga eder sonrada hadi görüşelim derler bir toplantı yaparlardı. en güzel yerlerde yerler içerler eğlenirlerdi. sonra bütün forumun göreceği şekilde boy boy fotolar yayınlanırdı. misal böyle bir donanımhaber dahili bileşenler toplantısı mümkün değil. iş sosyal paylaşımdan ziyade tamamen ticariye döndü.

Kardeşim biraz özet yazın özet.

Kim okuyacak bu kadar şeyi?

Derdiniz ne? Böyle sayfalarca paragraflarca uzun uzun yazmak nedir? Azıcık saygınız olsun üyelere saygınız.

Ne demiş Spinoza: "Kendini 5 cümleden fazlasıyla anlatmaya çalışıyorsan yanlış yoldasın." Bize Spinoza'nın bir saldırı sonrası yırtılmış ceketinden bahsedin ceketi diken terzinin hayat hikayesini anlatmayın!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 12 Temmuz 2025; 20:58:47 >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.