Şimdi Ara

Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
2
Favori
1.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bazen konuya fazla kaptırıyorum kendimi, kusura bakmayın.

Siz geçen sene yıl başına kadar intel show yapacak demiştiniz değil mi? 1 sene ne kadar çabuk geçiyor. intel show yapamadan m4 çıktı. intel yine show yapacak diyorsunuz ama yakında m5'i patlatırlar.

insanlara düşmanlığınız mı var, onlara intel aldırarak acı çektirmeye çalışıyorsunuz. :)

• A.rr A kullanıcısına yanıt
    Forumda intel fanatiği yok, fanı da yok (akif kullanıcı olarak) ancak severi vardır. Bunlardan biriyle konuşmuştum, neden tercih ettin diye, intel aldım çünkü seviyorum diyordu. Neyse, tüm tartışmalar sürüsüne bereket amd fanatiğinin amd ürünlerini şişirmesi yüzünden çıkıyor olay tamamen bu. Ve bu elemanların burst fire modunda safsata üretip karşı tarafa attığı pislikleri biz çevre gönüllüleri gibi temizlemeye çalışıyoruz, amaç marka savunması değil, wattpad kıvamında hikayeleri bu bölümden arındırmak. Bu forumun ve benim gibi gördüğü gerçekleri diğer kullanıcılarla paylaşanların esas amacı olabildiğince objektif açıdan mevcut ürünleri inceleyip öne çıkan özelliklerini vurgulamak ve doğru yönlendirmeler yapmaktır. Umarım bu bilgilendirmeden sonra bu tartışmaların sebebini temellendirebilirsiniz.

• belki de amd bir pr/troll ekibi kurdu. belki de bu ekip çok başarılı olduğu için dünya çapında başarı geldi.

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

16 çekirdek olurdu en az hocam, amd bir kerem kullanıcı dostu bir firma bunu aklınızın bir köşesine post it edin. Tek çekirdek e8400 yer yer geçilse de tam bir amerikan kası💪 v16 sunardı.

• webin sosyal medyasının bu kadar güçlü olduğu bir dönemde firmaların pr/troll ekiplerinin olmadığını düşünmek sanırım hayalcilik olur. "Şeytanın yaptığı en büyük hile, dünyayı var olmadığına inandırmaktır."

• herhangibiri1980 H kullanıcısına yanıt

Biz bunları tiye alıyoruz, eğleniyoruz, troll diyorlar. AMD geldi, intelin 200$'lık 4 çekirdek dönemini bitirdi, amd olmasaydı intel bugün 1000$ 4 çekirdek satarlardı diyorlar, evet tekel olmak böyle bir şey zaten. Ama bugüne bakıyorsun aradan 8 sene geçmiş amd 200$ 6 çekirdek satıyor, gidin icabında 13400f alın diyorsun, troll oluyorsun. Goygoy yapan yapsın bizi de engellesin, iki bir şey paylaşıp biraz değer içeren bir yorum yazan hocalarım yeter bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 12 Temmuz 2025; 21:48:37 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

daha önce intelden gelen açıklamayı sunan linke sahiptim. şimdi ancak bunu bulabildim.

https://www.wpgindiasupportongen13gen14.com

13400f olur. o vmin shift konusunda etkilenen işlemcilerden değil. şahsen bu kapsamın dışındaki tüm 12nci nesiller, kapsam dışı 13 ve 14ncü nesiller, tüm core ultralar olmak üzere bende yerine göre önerebilirim. yapılacak işe göre intelde amd de önerilebilir. hatta Mx tabanlı mac bile olabilir. kullanıcının amacı nedir ? hangi uygulamaları kullanacaktır ? konfigirasyon kurulacaksa ilmek ilmek doğru işlenirse kullanıcı mutlu olur.

Masaüstü kalıbının hepsi aynı zar. Yüksek modeller daha yüksek hızlara çıkacağından verilmesi gereken vcore voltajı ve anakarta göre limitler bu durumu tetikledi. Çok sınırlı bir işlemci için üretim veya paketleme prosesinde bir kontaminasyondan söz edildi ancak olay yine olduğundan fazla büyütüldü; bunu derken gidin 13900ks alın demiyorum kimseye, zaten ipte limitlerde yürünüyordu, kaza ihtimali varsa er ya da geç o ihtimal yaşanır. Ama tabi 12 ve 13'cü nesiller dünya kadar sattı, anıldığı gibi üretim süreci kaynaklı hayati bir hata olsaydı geri dönen işlemciden başlarını kaşıyamazlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 12 Temmuz 2025; 22:27:35 >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

"TSMC'de henüz kurulu High-NA-EUV yok"

Bence intel başkası makineyi alamasın diye bastırıp parayı almıştır. Yoksa kullanmayı bildiğinden değil. adamlar 7nm'den küçük şeyleri göremiyor zaten. Makineyi test eden elemanlar her gün üreticisine küfrediyordur. Böyle makine mi olur, şunu 10nm yapsaydınız ya diye ağlıyorlardır. :))

Bir de 2 makine var, 3. yolda demişsin de. 2 makine ile 0 makine arasında 2 makine fark var. Yani var ile yok arasında. 2 makine ile batmadan önce 2 sene anca kendileri eğlenirler. 2 makine ile seri üretim hayalleri kurduklarını sanmam. youtuber'ların 3d yazıcı alıp evde kalemlik basması gibi bir olay bence. O 2 makine bırak para kazandırmayı dünya para yakıyordur. Ben intel'in yerinde olsam tsmc'ye veririm makineyi. Zaten işlemcileri siz üretiyorsunuz, biz paketleme yapıyoruz. Şu makineyi alında yerine 20-30 karton kutu daha yığalım derdim. :)) intel o makineye para bağlayacağına yatırım yapsa daha çok para kazanırdı. Bu ceo'lar az uyanık değil. Senin gibi firmayı gözünde büyütenlerin parasını almak için göstermelik alıyorlar. Bakın makineyi aldık verin parayı görün etkiyi diye strateji yapıyorlar.

"İntel belki 20 yıldır TSMC'ye çip ürettiriyor"

çip ürettiriyor diye hafife almışsın da. Bildiğin komple işlemciyi ürettiriyor adamlar. sen televizyon kumandası chip'i filan ürettiriyor sanıyorsun galiba. Bildiğin işlemciyi komple ürettiriyor. intel'in elindeki High-NA-EUV makineleri dekor olarak duruyor fabrikanın bir kenarında. Meraklı çalışanlar numaradan kurcalıyor. intel kaza ile o makinelerle üretim yapıp seri üretim denese hayatının en büyük zararını eder.

7nm üretemeyen adam 1.8nm üretmeyi denerse ne olur tahmin etmek zor değil. Eğer bir gün derse ki biz 20 tane makine aldık. O zaman ciddiye alırım. 3-5 makine anca dekor olur. Benim fikrim başkası almasın diye pislik yapıyorlar. Ama sen üretemedikten sonra başkası almasa ne olacak. Adamlar zaten 3nm ile mis gibi işlemci basıyor. tsmc daha 5 sene daha 2-3 nm ile işleri yürütür. Ama intel para yağdırarak nereye kadar gidecek. Bir yerden sonra satış yapamayan firmayı gömerler.

"İntel'e laf eden karşısında bizi bulur. "

intel'ini satmak isteyen beni bulsun desen bizim evdeki tüm intelleri sana kitlerdim, ev rahatlardı. Yazın çay kaynatırsın, kışın soba yerine geçer.

"intel'i hep fan sesleri ile anıyorum" Bknz: Lunar Lake: made in TSMC

""TSMC'ye ürettirecekleri işlemci ile para kazanamayacaklar" Kaynak?

2024'te 5 milyar dolar vermiş TSMC'ye diyorlar. Bu kadar parayı onlara verdiyse kendisi ne kazancak? Rakiplerden daha pahalıya satsa kim alır? Sonuçta apple 25.000₺ ile m4 işlemcili masa üstü, 40.000₺ ile m4 işlemcili notebook satıyor. intel gibi 2-3 sene öncenin mallarını tezgaya koysa bu fiyatlar yarısına yaklaşır.

Benim intel para kazanamaz dememin nedeni, intel'in uyanıklık yapmaya çalışması. TSMC'ye gidip, işlemciyi komple sen üret demiyor. Sen %90'ını yap, ben %10'unu yapayım kendim yapmış gibi müşteriye kitlerim diyor. İşte o %10 masrafı 2 katına çıkarıyordur. Bunlar da tüm kazancını silip süpürür. apple gibi al abicim sen üret bunu, kutulayıp gönder bize dese belki kar eder.

Bir de şey var: Bu intel art niyetli. tsmc'den işi öğrenip teknolojisini çalma peşindeler. tsmc apple'a yaklaştığı gibi yaklaşmıyordur intel'e. intel uyanıksa karşısındaki firma da saf değil. tsmc oltaya gelmez bence. Yaptığı tüm uyanıklıklar ters tepecek.

• matematikselll M kullanıcısına yanıt

285hx diye bir gerçek var ölmüş bitmiş intel bile senin show yapan m4 max'ına fazla gelir.

Apple fanboyu eksikliği yaşıyorduk zaten renk geldi foruma.

Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyor
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

Öncelikle siz fikrini savunan düzgün bir insan profilindesiniz. Bu bağlamda benimde amacım size zıt gitmek değil. Bilgim dahilinde fikirlerimi sunmak.

Doğru hepsi aynı zar. 125w pl1 tdp'li işlemcilerde bir şeyler oldu bende konuya mükemmel hakim değilim. Çalıştığım işletmenin 5 kadar 13600kf sisteminden biri gerekli macun bakımına rağmen önceki testlerde yük altında 80 derece görürken 100 c görmeye başladı. Yaklaşık 1.5 senedir kullanılan sistemlerdi. Kaç kullanıcı işlemciyi bu koşulda test eder, kaç kullanıcı çözüm amaçlı sunulan microcode 0x12b ve 0x12f bios güncellemerini (problem çıkmasın diye çıktıktan sonra bir faydası olmadığını okumuştum) yapar bilemiyorum. konu hakkında çok fazla yorum var iş yılan hikayesine dönüyor. bende kendimce önermeme çözümü oluşturdum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herhangibiri1980 -- 12 Temmuz 2025; 23:21:37 >
  • MetronoM M kullanıcısına yanıt
    şöyle ki ilk İşlemci üreten firma İntel ve o zamanlar amd İntelden kopya çekerek bir şeyler yapmaya çalışıyordu sonra olay rekabete döndü
    İntel askeri alanda ofislerde ve oyuncular olarak tercih edilen bir işlemci
    ve şuanda Steam analizlerine göre Amd'ye göre %60 payı olan bir firma
    fakat bu Amd yi kötü yapmaz firmalar birbirlerinin üzerine koyarak ilerler
    bu firma savunmacılığı sadece saçmalıktan ibaret ve bunu sadece amd kullanan insanlarda görünüyor çocuksu bir hareket

• bence amd yi de körü körüne savunan var intelide. tek taraflı değil olay. burda tartışmaya kim giriyor bu işlere bukadar vakit harcıyorsa en bildiğim tuzu kurudur :D millet çarşı pazar fiyatlar diyor bizler amd mi intel mi. ohoooo

Teşekürler, sorun zaten tartışma yapılmasında değil, burada toplanmamızın bir amacı da bu zaten. Benden 180 derece zıt görüş bildirebilirsiniz bu konuda mutabakata da varamayabiliriz, ama lisa su'yu mesih ilan ederseniz ip orada kopuyor. Bir iki sene önce konunun altına posterini asıyorlardı kadının. Dediğinizde gelirsek evet ne olduğunu tam olarak kimse bilmiyor. "Hiçbir şey olmasa da bir şeyler oldu"Intel Nova Lake-S için geri sayım başladı: TSMC N2 ile geliyor Hiç kullanmadım, bu saatten sonra bulaşmam da, önermem de. Beni cezbeden performance/fiyat ürünler 13400f dedik ve ilginç şekilde(ilginç değil aslında, herkes 13900k odaklandığı için) boşta, gündelik web browsing, ofis vs. işlerde güç tüketimi de çok iyi, tam yükte anlık tüketimi de sapıtmıyor. O yüzden öneriyorum, yoksa bütçe sınırsızsa neyi tartışıyoruz ki zaten? Bu kapsam da gidip 9600x de almam(bol çekirdeklisinden) seneye intelin fabrika yanmazsa 52 çekirdek, amd'de ise 24 çekirdekli seriler gelecek bunu biliyoruz artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 13 Temmuz 2025; 0:5:26 >

• Finnbhennach kullanıcısına yanıt

Evet dağıtır hocam, acımaz da mahveder. Ama bunlar bildiğiniz masaüstü işlemci kalıbının laptoplar için paketlenmiş halidir, hızlar/turbolar masaüstü kadar agresif değildir, belki silikon kalitesi vs daha iyi olanları da seçip (orasını tam bilemiyorum) daha düşük voltajlarla laptop çipi yapıyorlar ama gel buradan tartışma başlat. Apple'cı diyecek ki abi onu bir fişten çek bakayım nereye kadar gidebileceksin, x86'cısı gelecek ama şöyle performans sunuyor, oyun da oynatıyor, ben zaten o kadar sahada kullanmıyorum diyecek hiç girilmemesi gereken konular. Kendi açımdan konuşursam hx laptop almam, iş amacıyla elime tutuşturulmadıysa hayatımda mac kullanmam.

• Finnbhennach kullanıcısına yanıt

intel de tsmc işlemcilerinin müptelası oldu. 285hx dediğiniz de tsmc'nin üretip üstüne intel yazılan işlemcilerden biri. intel ben kendim üretiyorum dese o grafikteki yerini rüyasında görür. Dediğim gibi intel'in görüp görebileceği 7nm.

Ben niye apple tarafına geçtim?

Şuan kullandığım bilgisayarı fişe takılı olmadan dizüstünde kullanıyorum. Sizin grafik muhtemelen fişe takılı grafiktir. Fişten çeksen bir anda grafik tersine döner. Benim kullanımımda işlemci %5 kullanımda. Yani sistemimde düz m1 işlemci %95 boşta çalışıyor. İşlemci kullanımım 10 kat artsa ne olacak. Altı üstü işlemci %50 yük altında çalışacak. Isısı gündüz 35 gösteriyordu şimdi 32 derece gösteriyor. Aldığım günden beri fan açtığı olmadı, ısınma yok, ekran kaliteli. Fanatik olmamam için bir neden yok.

Bir günde ekranı kaldırdığımda görüntü gelmediği olmadı, ekranı kapadığım halde açık kalıp pili bitirdiği olmadı.

Windows'a da yol verdim, Adobe'ye de yol verdim. Dakka başı güncelleme istemesinden ve zam yapmalarından bıktırdı. Affinity Photo'yu ömür boyu satın aldım. Her ay fatura derdi de bitti. Her sene güzelcene işletim sistemimi de güncelliyorlar. Yakında macos 26 çıkarırlar. Her sene tam zamanında 27,28 gider böyle. Sizin windows 11'de demir attı. 12 bu sene gelir mi gelemez mi belli değil.

Bu arada benim telefon iphone 7.

9 senelik telefon. Biri aradığında bilgisayarda da çalıyor. bilgisayardan açıp konuşuyorum. sms gelse görürüm, yanıtlarım. Doğrudan işletim sisteminin özelliği. Ek yazılım kurmadım. Mouse'u ekranın sonuna kaydırsam imleç ipad ekranına geçiyor. Bilgisayardan kopyalıyorum, tablete veya telefona yapıştırıyorum. Gerekirse ekranı tablet ekranına genişletiyorum.

Bunları intel ve microsoft verdi de ben mi bırakıp gittim. Bu bilgisayardan önce de m1 air kullanıyordum. Onun işlemcisi de yetiyordu. sırf m serisi işlemcilere hayranlığımdan ve ram'i 8'den 16'ya çıkarmak için onu ikinci el satıp üstüne biraz ekleyip macbook pro'ya geçtim. Gidip güncel m4 max'e para vermem. Apple tercih etmemdeki bir nedende ikinci el piyasasının olması. Eskidikçe performansının düşmemesi.

Geçen sene intel bir bilgisayar alsam mı diye aklımdan geçmişti. Ama biraz olaylara ilgi gösterince intel'in elinin boş olduğunu farkettim. intel bilgisayar alırsam elimde patlar diyerek vazgeçtim.

• şahsen apple'ı hiç sevmem. bunun nedeni de fiyat politikasıdır. tekeldir fiyatlarda pek geri adım atmaz. ancak arm tabanlı masaüstü işlevsel sistemi ilk onlar sundu gibi bir durum var saygı gösteriyorum. neden hep x86 neden başka bir alternatif yok diye sorgulardım hep. istediğim tam olmadı apple kendi tekeline aldı işi ama bir sonuç ortaya çıktı.

arm tabanlı işlemciler mimari avantajları ile üretimi kolay ve güç tüketiminde ciddi derecede iyi olabiliyorlar. Mac mini m4'ün "16 GB unified memory, 256 GB SSD" kullandığı maksimum güç sadece 65w. boşta tüm makinenin güç harcaması sadece 4w. evime x86 ile sistem kurmaya kalksam bu performansı ve bu güç harcamasını yakalamaya kalksam ya zorlanırım ya olmaz.

daha önce gündelik şeyler için raspberry pi denedim. pi 2 masaüstü kullanımı için ağırdı pi 5 ile bayağı iş görme potansiyeline ulaştılar. birkaç yeni sürüm sonrasında performans dahada pik yapar iyice oturmaya başlayan linux altyapılarıyla bizde varız deseler (düşük ihtimal olsa da) güzel bir arm alternatif olur.

• 20 yıldan beri Intel kullanıcısı olarak Intelden umidim olmasada bu yeni 300 serisi galiba Advanced Micro Devices'ın x3d seviyesine yaklasabilir gibi duruyor. Islemciler kagıt uzerinde cok iyi,oyunda da bu sefer olması gerektigi gibi olacak gibi ama kafalar cok karısık iste. Hep bir belirsizlik var Intel cephesinde.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.