|
Intel’in 18A süreci hız kazandı: Samsung’u geçti, TSMC’nin gerisinde

-
-
AMD olmasa biyerleri tutuşmucaktı intelin ....
-
yılbaşından beri ne zaman bir dökümcü haberi okusak peşi sıra diğerleri geliyor haberimsi reklamları okuyorduk yarış dolu dizgin devam ediyor.. verimlilikte rakamda vermişler. :)))
-
Yine başladı intel çok iyi, intel 3nm şöyle güzel, 1.8 böyle iyi, çok sağlıklı, intel yardıra yardıra geliyor hikayeleri...
Yemiyoruz kardeşim yemiyoruz bunları. Bıktık artık sizin intel gazlayan yazılarınızdan gına geldi. Yıllardır gazlıyorsunuz İntel her sene daha da batıyor. İntel'in elinde sadece 14nm var. Yanına +++ koydular oldu 10nm. Onun da yanına +++ koydular oldu sözde 7nm
Başka yok. İntel = 14++++++++++++++++++++++++++++++++nm
Ağlasanız da durum bu sızlansanız da durum bu. İntel 4nm, 3nm, 1.8nm yok. Bunlar üfürme. Olmayacak ta.
Hem AMD olmasaydı bugün hala 4/8 kullanıyor olurduk.
AMD olmasa bu dünyada yaprak kımıldamaz yaprak.
AMD çoğeyi.
-
evet ironi yaptigin sey gercegin ta kendisidir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
%55'i biraz abartmışlar bence. Komple işlemciyi baştan sona yaptık da %55 başarı elde ettik demiyorlardır. Plakaya + işareti koymaya çalıştık %55 başarı elde ettik; biz de boş değiliz demek istemiş olabilirler. :)
Ciddi çalışan işlemciyi baştan sona %55 başarı ile yaptılarsa helal olsun. Ama yok test amaçlı çiziktirdilerse bir anlamı yok.
Çünkü 3nm'yi beceremeyip tsmc'ye yaptıran adam nasıl 1.8a'da %55 başarı elde etsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 14 Temmuz 2025; 21:52:36 >
-
Samsung ne alaka kendi telefonlarının cipini bile beceremiyorlar snapdragon islemciler çok daha verimli çalışıyor
-
Sebebi çoğu teknoloji editörlerinin wccftech i kaynak alması. Evet eskilerden beridir olan büyük bir site ama uzun süredir tıklanma almak için boş haber veaya zaten bilenen bilgileri tekrar yayınlayan bir yere döndü ama hala çoğu haberde kaynak gösterilmeye devam ediliyor. Artık haberleri okuduktan sonra kaynağa bakıp wccftech i görünce haberin çoğuna şüphe ile bakıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oğuz51515151 -- 15 Temmuz 2025; 0:58:41 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Dış müşterilere açılırlarsa sadece tasarım değil, üretim anlamında da büyük adım atmış olurlar. 18A'dan sonraki 14A'ya geçiş önem arz ediyor, diğer taraftan TSMC'nin de Zen 6'da 2 nm'yi kullanacağı söyleniyor.
Sözü açılmışken Zen 6'da bahsedilen 2 adet IMC eski nesile göre latency anlamında fark yaratabilir, L3 cache'de ufak artış olacak deniyor, bakalım göreceğiz. Söylentiler doğruysa sistemi yenilemek için, 24 HT'li çekirdekli Zen 6 ve 52 hibrit çekirdek yapılı Nova Lake rekabetini beklemeye değer bence.
@Boşnak Ağa
Density farkı transistör farkı dersi verecek değiliz hocam, sadece sayılar üzerinden karşılaştırma yapıp, demek ki AMD işlemciler nm konusunda çok daha iyi varsayımı elde edilir gayet basit, sadece AMD'cilerin anlayacağı yapıda sade ve mantıklı bir yaklaşım.
Arrow Lake işlemcilerde Compute Tile 3 nm iken, Zen 5 CCD'leri 4 nm üretim, AMD geride kalmış malesef.
Intel istese TSMC'nin en son teknolojsini önce kendi kullanır, AMD'ciler Intel'in kendi üretimini kullandığı için sevineceğine laf atıyorlar durmadan. Onlar eski zamanda yaşamaya devam etsinler, Nova Lake 52 çekirdek ve 18A olarak gelirse hayalleri yıkılacak. Bunları söylemeye aynen devan etsinler, AMD olmasa Intel hala 4 çekirdekte kalacaktı. i5 işlemciler çok çekirdek performansında bu yüzden R7'ler ile yarışıyor, yani 6 çekirdek üzerine çıkmayan R5'ler için söylüyoruz bunu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 15 Temmuz 2025; 11:1:52 >
-
ibareler hala aşmış olabilir taş yuvarlanabulü ayu çıkabulü şeklinde. aştı ahanda % şu diye değil. bu başarı işi yanlış anlaşılmış %55 başarı yaptık derken wafer'in %45'ini yakarak üretim yapıyoruz demek yani yarısı boşa gidiyor. bir işlemcinin maliyeti neyse iki katına çıkıyor. TSMC bile şu anda %65 ise ben ihtimal vermiyorum intel'in Q4'te falan %70'lere çıkabileceğine. kendi bile kullanmayacak yine TSMC'ye yaptıracak 15. seri gibi nova lake'leri. %55 yield ile ki o da olabülü şeklinde şu anda seri çıkarıp fiyatta rekabet edemezsiniz daha ucuza mal eden rakibinizle. ayrıca arz kesinliği de veremezsiniz. diyelim tuttu seri ama üretemiyorsunuz yarısını yakarak fiyatı arttırıp talebe yetişemiyorsunuz o da olmaz. bu da olabülü şeklinde yani sanmam kimse intel alacam diye sıraya girsin hele 50 60 bin lira olursa bu üretim verimiyle ama mesela yani. TSMC'ye yaptırdıkları bile 27 binden gelmedi mi aylar aylar önce? şimdi daha çok çekirdek daha az verimle düşünün espri değil yani 50 60 bin o da şimdinin parasıyla düşünün.
-
-
Boşnak ağa nasılsın
Bunlar nasıl bilgiler hocam, üretim fabrikaları wafer silikon yield hesaplama formülleri vs, AMD'ciler bilgi kaynağı görsün diyeceğim ama anlamazlar. 18A'nın üretileceğine inanan 1-2 kişi var diyecek kadar AMD fanı olmuşlar, üretemeyeceklerse bu kadar dönüm arazi ve fabrikalar için milyarlarca doları çöpe atmışlar yazık, Intel'in yanlışı bu konularda DH forumundaki AMD'cilere danışmadan böyle girişimlerde bulunmaları aslında.
3 nm üretecek kabiliyete bile sahip değilmiş, Meteor Lake Intel 4'ü kullanacaktı vazgeçip, direk 18A'ya yöneldiler hatta 20A'yı da pas geçtiler.
www.anandtech.com
Intel 4 Process Node In Detail: 2x Density Scaling, 20% Improved Performancehttps://www.anandtech.com/show/17448/intel-4-process-node-in-detail-2x-density-scaling-20-improved-performanceIntel 4 için bir önceki nod'a göre 20% perf/watt gelişimi deniyor, desktop serisinde kullanmak istemediler ayrı mevzu. Panther Lake'in üst segment işlemcisi 18A üretimde toplamda 114 mm² zar alanına sahipse, iyi denebilir bence de çünkü 16 çekirdekli olacak deniyor, Zen 5'de CCD'ler hariç I/O çipi sadece 122 mm². Nova Lake'de 18A olarak sadece Compute Tile çipi üretileceği için, verimlilik konusunda yine sorun yaşanmayacak, çünkü sadece çekirdeklerin bulunduğu çip olduğundan zar alanı ufak olacak, diğer çipler TSMC üretimi olacaktır. Zaten verimlilik direk mm² ile alakalı, wafer'da çip ne kadar büyükse, hata oranı daha yüksek olur ama 18A'nın avantajı zaten düşük mm². Şimdiki 4 nm FinFET'e göre büyük avantaja sahip, aynı zamanda PowerVia güç yönetimi olarak da.
Intel daha 3 nm üretmeyi beceremiyor, daha büyük zarlı 120 çekirdekli Xeon modeli bile 3 nm üretim. Cahilce yorumlara devam etsinler hocam, okumak eğlenceli oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Temmuz 2025; 6:1:51 >
-
Rekabet iyidir vaktinde AMD bu rekabeti getirmişti şimdi intelin artık rekabette hızlanması lazım. Nvidia bile işlemci uretecem dediği yerde son kullanıcı olarak bize yarayacak. Makul fiyata 50 kusur cekirdekli 18a işlemci neden almayayım ?
Fanboyluk farklı da bazıları orta çağda kalmış donkişot hesabı hayali degirmenlerle savaşıyor gibi fanatizmin dibine vurmuş durumda. Ama ne yapacaksın popüler kültürün popüler köleleri başka bir şey değil.
Favori yorumlarda 3 sayfa uzunluğunda mesajı görünce dedim kesin Boşnak Ağa yazmıştır
-
sanırım yorumlardaki en uzun olan mesajı siz yazdınız boşnak hocam. O mesajdaki anlatılan şeyleri anlamak istiyorum ama aşırı bilgi eksiğim var. Yani kütük gibi cahilim. Hiç bir şey bilmiyorum Desem yeridir. Bunları anlayabilmek için Sizin önerdiğiniz bir site, makale, kitap var mı? Böyle şeylerin başlangıçını yapmak için gereken bir yazı lazım. Eğer bilen başkası varsa o da söyleyebilir
-
Asıl hesabın ile yazmayı denersen belki yardımcı olur, gerçi boşnak senin kim olduğunu anlayacak kadar zeki adam belki olmaz.
-
Intel fabrikalarından görüntüler paylaşmışsın. Başta kereste fabrikası sandım ama atom filan resmi koyunca intel'in hayallerini kurduğu mekan olduğunu anladım. :)
Toz girmesin diye köprü yapmış adamlar 200 metre için, başka türlü taşınmaz demişsin ama işte intel'in kapasitesi yetmezse mecbur rakip firmaya 11.000 km öteye postalayıp, bize şuradan 3nm bas geri gönder. Biz de kereste fabrikasında 10nm, 7 nm olan kısımları basalım demek zorunda kalıyor. Yoksa sana katılıyorum. Olması gereken senin anlattığın gibi. Kendi fabrikasında üretebilse toz bile girmesin diye bu önemleri almak zorunda. Ama yeteneği yoksa ne yapsın mecbur postalayacak 1 numaralı rakibine.
intel 3nm üretmede talebe yetişemiyor demişsin. Talebe yetişebilse işlemcilerini kendi üretecek ama yetişemediği için TSMC'ye ürettiriyor diyorsun. :)) intel 3 dese bile güvenme. intel 3 der ama gerçekte o belki 14nm çıkar, belki 10nm çıkar, belki 7nm çıkar, belki 5 çıkar ama 3nm çıkmayacağından kesin emin ol! Matematikteki 1+1+1=3 değil intelin 3'leri. :)) Gerçek 3 olsa niye gidip tsmc'ye ürettirsin. Yeteneği varsa yanına bir fabrika daha atar. intel'in talebe yetişememesi lafın beni bayağı güldürdü. Ben duyuyorum intel'e talep yok, sen duyuyorsun talep çok. Ayrı dünyalarda yaşıyoruz galiba. :)
Sızıntıları sevmem 18A %70 verimlilikte demişsin. Bundan intel'in haberi var mı acaba yoksa hayallerimizde mi görüyoruz %70'i. Benim hislerime göre %30 bile yoktur. Adam 10nm üretirken saçını başını yolmuş sen diyorsun 1.8nm'de %70 verimlilikte. İnsanlar ne kadar kolay kandırılabiliyor inanılmaz. Akıl-mantık olmasa inanmak istiyor insan.
Senin de dediğin gibi, bu işler bilim, akıl ve mantık işleridir. Ve bilimsel gerçekler, Intel'in güncel işlemcilerinde TSMC damgası olduğunu gösteriyor.
-
Hocam AMDciler yıllarca ağladı 7nm varken 14nm 10nm işlemci mi alınır diye şimdi diyorsun ki intel 265K müthiş fiyat performans bir işlemci hem de AMD 4nm iken intel 3nm yine ağlıyorlar
E hani siz nm'ye bakıp işlemci öneriyordunuz intel nm olarak önde buyurun önerin diyoruz: Araziler...
Çekirdek sayısına göre Ryzen 2700X Core 8700K'dan iyidir deyip herkese öneriyordunuz buyurun önerin 13600K diyoruz: Araziler...
Yıllarca soket güvencesi en önemli şeymiş gibi yazdılar sonra soketi yeni alder lake çıktı 12. nesil. O arada AMD 5800X3D çıkardı falan. Soketi bitik. Başka seri gelmeyecek o sokete.
Bir baktık bu AMD'ci tayfa soket güvenceli 12. nesil intel önermek yerine buradan millete şunu yazmaya başladılar:
"intel 12 nesil alacağınıza 5800X3D alın. 5800X3D soketi bitik olsa bile nasılsa en az 10 sene en iyi oyun işlemcisi olarak kalacak. O yüzden soket güvencesi önemli değil. 5800X3D alın. AMD alın"
Bunu diye diye yeni anakart alacak olana bile 5800X3D aldırdılar. 10 sene daha iyi oyun işlemcisi gelmeyecek demelerinden sadece 1 sene sonra 13600K hem tek çekirdekte hem çok çekirdekte hem de oyunda o işlemciyi rezil kepaze etti.
Bazılarının derdi fiyat/performans vs tüketici iyiliği falan asla değil. AMD için 1 sene önce söylediğinin tam tersini söylemeye hazır çok adam var. Bize de hırsları bundan. Açık ediyoruz vaziyetlerini
Yoksa ben AMD'yi bu tiplerden çok daha fazla seviyor ve önemsiyorum. Ama benim sevgim doğruları yazmama engel değil. AMD intel farketmez. Doğru ne görüyorsam onu yazarım.
Bak yıllardır "intel 500 watt, AMD çok iyi" diye yazıp durdular ya. Olur da bir gün intel enerji tüketiminde öne geçerse bu tiplerin her yere:
"Oyun-PC işi hobidir kardeşim! Orada 3-5 watt sayılmaz. Ne oluyor AMD 30 watt fazla tüketiyorsa! AMD daha ucuza vermiyor mu işlemcilerini, o zaman AMD alınmalı. Keyif işinde watt sayılmaz!!!1!1!!"
Bak hocam göreceksin o günleri görürsek aynen bunları yazacak şimdinin "intel 500 watt!!!!"cı tipleri
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2025; 13:38:27 >
En Beğenilen Yanıtlar

AMD olmasa biyerleri tutuşmucaktı intelin ....
|
Benzer içerikler
- berlin 2. sezon
- gmail toplu mail silme
- google maps radar
- vodafone mobil imza
- hepsiburada premium kaç tl
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X