Şimdi Ara

intel i7 3632QM ısınma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar notebook bilgisayarımda intel i7 3632QM işlemci ve nvidia gt630m ekran kartım var,işlemci 2.2ghz (turbo boost ile 3.2ghz) normal masaüstünde dururken veya hafif işlemler yaparken işlemcinin 3,15ghz kadarını görüyorum fakat battlefield 4 , prototype 2 , NFS Rivals tipi oyunlara girdiğimde işlemci sıcaklığı 85-90 C sıcaklıklara ulaşıyor ve işlemci 2,16 ghz de kitleniyor bu da oyunlardaki performansı etkiliyor, oyunları kapattığımda frekans düzeliyor, yakın zamana kadar böyle bir problemim yoktu oyunlar daha akıcıydı ve oyun oynarken 3,10ghz hızları görüyordum, şimdi ise oyuna girdiğimde 2,16ghz. bilgisayarımın tozlanmış olduğunu düşünüp söktüm tamamen temizledim, işlemci ve ekran kartının termal macunlarını yeniledim ama sonuç aynı, bu konuda bilgisi olan veya yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa lütfen cevap atsınlar. teşekkürler

• Teknik servise gönderip macun yenilenmesini ve fan temizliğini isteyebilirsiniz arayıp konuşun
  • fanı temizleyip işlemci ve ekran kartının macunlarını yenilediğimi belirtmiştim, acaba bios ile ilgili olabilir mi ?
  • rahh00 kullanıcısına yanıt
    Hocam çoğu dizüstü bilgisayarda macun yerine termal pad denilen malzeme bulunuyor. Sizde de termal pad varsa ve siz bunları söküp macun sürdüyseniz soğutucu ile çip arasında belli miktarda boşluk kalmış olabilir çünkü termal padin bir kalınlığı vardır ve ona göre üretilir soğutucu. Bu da ısınmaya sebep olur. Eğer normalde de termal macun sürülüyse fazla sürmüş olabilirsiniz ya da kalitesiz bir macun kullandıysanız ondan kaynaklı da olabilir. Bilinen ve kaliteli firmaların termal macunlarını kullanın. Beyaz macunlardan uzak durun. Gri ya da kapalı gri renk olsun. Soğutucuyu tam oturacak şekilde monte edememiş de olabilirsiniz.

Bir de CPU-z açıkken işlemciye yüklenin (Prime 95 ile olabilir) ve CPU-z programında işlemcinin CPU voltajını buraya yazın. Core Voltage diye geçiyordu sanırım. Bu voltaj fazla olursa işlemci çok ısınır.
  • Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    evet muhtemelen benim bilgisayarımda da termal pad kullanılmıştı, işlemciyi soğutucudan ayırmak için bayağı uğraştım çünkü tamamen kurumuştu(taş gibi), söktüğümde termal macun kare şeklinde sürülmüştü açıkçası nasıl o kadar düzgün olabildiğine hayret etmiştim demek ki termal pad miş. İkincisi benim sürdüğüm termal macun beyaz renkte , termal macunları yeniledikten sonra bilgisayarın durumunda bi değişim olmadığı için tekrar söküp macunları incelttim, soğutucuyu tam oturtup bilgisayarı açtım yine değişen birşey olmadı.

Dediğiniz işlemleri yaptım prime95 ile stress test yaptım sonuçlar aşağıdaki linkte, zaten işlemcinin ağır durumlarda 2.16ghz e takıldığı orada da görünüyor, son olarak teşekkürler bilgilendirmelerinize açığım

http://i.hizliresim.com/Z2p5J0.jpg

O kuruyup çıkan şey ince bir tabaka halinde değil de kalın bir kare şeklindeyse termal peddir. Termal pedi söktüğünüz zaman oraya termal macun sürerek soğutma yapmanız pek mümkün değil. Çünkü termal pad, termal macuna göre daha kalın olur. Bu nedenle soğutucu ve anakart termal pade göre tasarlanır. Siz araya termal pad koymadan montajı yaparsanız (termal macun sürmeniz fark etmez) arada çok az bir boşluk kalır. Bu boşluk ısı iletimini engeller ve aşırı ısınmaya neden olur.

Böyle bir şey gördüyseniz termal peddir:

Böyleyse termal macundur:

Termal macun %99 bu şekilde çipin kenarlarından taşar. Eğer çıkan maddenin termal macun olduğundan eminseniz bilinen kaliteli bir termal macun alıp onu ince bir şekilde sürün.

Yok termal ped olduğundan eminseniz bu sefer yeni termal ped almanız lazım. Gittigidiyor gibi sitelerde termal ped bulunuyor. Oralardan alabilirsiniz. Muhtemelen 1 mm kalınlığında olanlar uygun gelecektir.

Bir de o aradaki boşluğun yerini doldurmak için başka bir yöntem var ama pek önermiyorum açıkçası: Araya metal levha konabiliyor bazen. Mesela aşağıdaki ürün gibi:

http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/1x-hp-dv-serisi-anakartlar-icin-bakir-levha-0-8m-111979907

Benim de HP laptobum var ikinci el aldığım. Aldığımda hızını düşürüyordu ısınmadan. Söktüm epey uğraşarak. Her yerde termal ped vardı ve benim termal pedim yoktu. İşlemcinin termal ped olmadan da soğutucuya temas ettiğini gördüm. Bunun üzerine termal macun sürdüm ona. Ama köprü yongası ve ekran kartı işlemcisi temas etmiyordu. Çıkardığım termal padleri iyi kötü üzerlerine koyup kapattım, hiç yoktan iyidir diye. Ekran kartı hız düşürüyordu yüklenince. Ben de geçenlerde bu metal plakalardan aldım. Korka korka montajını tamamladım. Sorunsuz çalıştı ve sıcaklıklar düştü. Hız düşürme sorunu da gitti tabi. Ama vidaları ters sıksaydım ve metal plaka işlemci-soğutucu arasındaki mesafeden daha kalın olsa bazı çipleri mefta edebilirdim.

Bence bu nedenlerle iyi bir servise vermek daha iyi olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan07-36 -- 19 Ağustos 2014; 0:44:58 >

• Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    İşlemcideki kusursuz bi şekilde kareydi ve biraz kalın olduğunu söyleyebilirim, ekran kartındaki termal macundu.Bugün 5 tane bilgisayarcı gezdim hiçbiri sorunun neden kaynaklandığını çözemedi sadece olasılıklarla yorum yaptılar. Sorun %99 sizin belirttiğiniz gibi termal pad ile ilgili.Tanıdığım iyi bir bilgisayarcı arkadaş var, şu anda tatilde olduğum için oraya gidemeyeceğim. Birkaç gün bilgisayarı zorlamadan idare edeceğim artık. Döndüğümde belirttiğiniz işlemleri uygulayıp buraya sonuçları yazarım. Bu konuda bana çok yardımcı oldunuz teşekkür ediyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İ7 10750H ısınma problemi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • markası ne. termal pedlerin ısı iletim katsayıları macunlara göre düşüktür. kesin emin değilsen macun yerine pad koymak sakıncalı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selmand -- 19 Ağustos 2014; 7:05:49 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
    O zaman termal peddir hocam. Termal macun sürülüp, soğutucu üzerine kapatılınca macun üzerindeki basınç nedeniyle pek kalın kalamaz. En kötü etraflardan taşar ve kusursuz kare şeklinde sürülse bile o kare şekli bozulur taşma nedeniyle. Bir de unutmadan şunu da söyleyeyim. Termal macun genellikle hem çipin üzerinde kalır hem de soğutucunun üzerinde kalır soğutucuyu çıkarınca. Termal ped genelde sadece bir tanesinin üzerinde kalır. Ya da termal ped yırtılır ve bir kısmı soğutucu üzerinde bir kısmı çipin üzerinde kalır. Dediğiniz gibi fazla zorlamadan idare edin. Daha sonra gösterin. Zaten bu işlemcileri yakmanız cidden çok zor. Geçenlerde ekran kartının fan kablosunu takmayı unutmuşum. 100 dereceye çıkıyor ve hız düşürüyordu ama bir hasar almadı. 10 yıllık AMD Athlon 64 3000+ işlemcinin fan kablosunu da takmayı unuttuğum zamanlar oldu. AMD yanar kanısı bu günlere kadar gelmesine rağmen ben 10 yıllık AMD işlemciyi bile yakmayı beceremedim.

İnşallah sorunu çözersiniz. :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.