|
Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde
-
-
Sadece Asml litografi cihazlarında Çin için ambargo olmasa şu an yapay zeka çok farklı bir noktada olabilirdi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Çin için ASML tarafından üretilen EUV ve High-NA EUV cihazlarına yönelik ambargo olmasaydı Çin önce bu cihazları neredeyse başka kimseye kalmayacak şekilde devasa miktarlarda sipariş eder ve geri kalan tüm dökümcüleri akıl almaz devlet sübvansiyonları sayesinde inanılmaz ucuz döküm fiyatları ile öldürürdü. Tek düşüncesi kısa dönem karı olan dev firmaların CEO'ları koşa koşa giderdi bu bedava fiyatlara.
Çin sektörde tek kaldıktan sonra da fiyatları bugünkünden çok daha yüksek seviyeye çıkarmakla kalmaz (mesela basit bir politik yorum hoşlarına gitmedi diye) kafasına göre " benim ürettiğim şu çipleri ve bu çiplerle yapılmış cihazları şu ülkeye satamazsın diye" tasarımcıları darlardı yada yasaklardı.
Her türlü hatasına rağmen Amerika ve modern batı dünyası bunu hiçbir zaman yapmadı-yapmaz.
Bu sırada elinde olan bu cihazları tersine mühendislik ile eninde sonunda kopyalayıp bir süre sonra ASML'yi de tamamen batırırdı.
Bu andan itibaren de dünyadaki ileri döküm yani ileri teknoloji temelli her türlü üretim (yani dünyanın kontrolü) tamamen onun eline geçerdi. Ne makine üretiminde ne de dökümde başka tek bir firma kalmazdı.
Bu güce erişmiş bir Çin mesela Akdeniz'in ortasına Kıbrıs'ın tam karşısına yapay bir ada inşa edip (benzerini Asya'da yapıyor senelerdir) burası benimdir yaklaşmayın tarzı şeyler bile yapsa kimse ses dahi çıkartamazdı.
Amerika berbat halde. Çok da hatası oldu tarih boyunca. Fakat Amerika'nın başat olduğu bir düzende mesela Türkiye isterse High-NA EUV bile satın alabilir. Çin'in tek başına söz sahibi olduğu yukarıdaki hayali durumda ise kolay gelsin...
Tayvan-TSMC, Kore-Samsung, Amerika-Intel tüm hatalarına rağmen asla geri kalan diğer tüm firmaları batırayım tek kalayım kafasıyla çalışmadı çalışmaz. Küreselleşme/serbest ticaret böyle çalışan bir sistem değil. Modern serbest ticaret "her alanda sadece ama sadece ben kalayım" şeklinde bakmaz olaylara. Ticaret yoluyla tüm toplumların birlikte zenginleşmesi böylece talebin artması yoluyla daha da zenginleşme şeklinde bir fikre ve temele sahiptir. Çin böyle değil. Bu cihazlara erişimi olduğu anda ilk hedefi geri kalan herkesi batırıp tüm dünyayı kendine bağımlı kılmak şeklinde çalışacak.
Amerika'dan nefret etmek başka bir şey, Amerika'dan o yada bu sebeple nefret ediyorum diye çok daha berbat bir durumu övmek, bunu tercih etmek, bunu istemek, dünyanın üstüne koşa koşa gelen treni görmemek tamamen başka bir şey.
Eninde sonunda bir gün Çin Manhattan benzeri bir proje ile kendi EUV'sini ve ötesini yapacak. ASML'yi TSMC'yi tümden batıracak. O zaman bu yazdığımı hatırlarsınız.
Lafım size değil genel bir yorumdur: Çin'in dünyaya bakışı, olaylara yaklaşımı ve bu tür meselelerde nasıl çalıştığı ile ilgili biraz bilgi sahibi olmak lazım. Amerika'dan ve batı dünyasından nefret etmek kolay. Çin'i övmek daha da kolay. Yalnız o şeyler olduğunda gerçeklerle karşılaşınca "bu ne yav, biz dünyayı böyle hayal etmemiştik" demek yok. Sürekli Çin öven, batıdan nefret ettiği için Çin'in her başarısını elleri kızarıncaya kadar alkışlayanları çok tatlı sürprizler bekliyor haberleri olsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 11:11:1 >_____________________________
-
+1
Bkz Avrupa güneş paneli sektörü, elektrikli otomobil piyasası. Yaşananlar olacakların habercisi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Her zaman söylerim; bu forumda entelektüel birikime sahip birey sayısı had safhadadır.
Güzel forumumuzda Çin'in liderliği ele alması yönündeki temennileri bu sayede görebiliyoruz zaten.
Örnek vermek gerekirse, 'Çin öne geçince sizi göreceğim' çıkışlı postların alt metninde saklı olan 'Çin başa geçince ucuz tedarikçimiz olacak' teması, haber başlıklarımızın altında bolca işlenmektedir.
_____________________________ -
Tek bir sektör bırakmayacaklar yada bırakmamaya çalışacaklar.
Yeni bir şey de değil. Kanadalı efsane Nortel Telekom'un başına neler gelmiş bilen biliyor. O kadar çok örnek var ki burada konu bu olmadığı için yazmak anlamsız olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 15:16:30 >_____________________________ -
Şimdi burada böyle konuşuyorsun da geçen hafta herkesin önünde bana aynen şu şekilde davrandığını unuttum mu sanıyorsun?
Burhan AltıntopyoutubeBest of sahnelerimi izlemek için: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5up6ojjbZN0iZ5_REY693rj3mq3MvMPE Ben Burhan Altıntop! Üniversite mezunuyum, Avrupa Yakası dergisinin İdare Müdürüyüm, Nişantaşı'nın gözde bekarı ayrıcanadan Sütçüoğlu Rezidansının neşesiyim. Sacıt Bey olsun Şahika Hanım olsun zengin sosyal çevrem arasında popüler bir kişiliğimdir. Hobilerim arasında seramik yapmak, golf oynamak, cirit atmak, hentbol oynamak gibi hobilerim var... İfot ve Makbile bebişim ile dedikodu yapmayı, 16:9 plazmamda tv seyretmeyi ve çikoyla dertleşmeyi çok severim. Bıyıklı idare müdürleri grubunun da kurucu üyesiyim efendim. Dip not: Paşalık babadan oğula geçtiği üçün otomatik olarak ben de paşa oluyorum. Paşa Jr. 😎 Çook eğleneceukkkk yievrum. Kanalıma abone olmak için: http://atv.link/lhsvsh #AvrupaYakası #BurhanAltıntop #EnginGünaydınhttps://www.youtube.com/shorts/6VyIP3piiUYSenin bu yaptığını Tim Foster bile yapmadı bana be!
_____________________________ -
Intel'ın 14 ile fantezisi var sanırım. 14nm sonrasında 14A ile bu sefer başaracak gibi
-
Ele aldığınız konulardaki perspektifiniz, rasyonelliğiniz; bir forum mesajından beklediğimiz, 'bence-sence' ilkel iletişiminden öte paragraf paragraf bilgi dolu mesajlarınız ve bunlara mükemmel serpiştirilmiş espri dozuyla forumun can damarı BoşnakAga'sı ile tüm bu konularda düştüğümüz fikir birliği/dostluğu, bir süreden sonra aşırı tekdüzelik, 'mükemmel sıkıcıdır' noktasına gelmiş olabilir...
İşte bu noktada öyle 5 nesil boyunca destekleme kararımı gözden geçirmiş durumdayım.
Yok öyle 4 nesil kesintisiz destek. Bitim kanlanırsa keserim desteği...
Sonra baktım böyle olmuyor aga yürümüş gitmiş, hop bir destek mesajı oooo her yerden şak şak sesleri...
Şakası bir yana cidden seviliyorsun hocam...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 16 Temmuz 2026; 17:19:55 >_____________________________ -
İntelin forum temsilcisi gibi adamsın, o dediğini amerikalılar yapıyor çinliler değil. şöyle olurdu böyle olurdu diye sallamak kolay tabi.
-
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 20:50:7 >_____________________________
-
Halk eğitimde kutu boyayan ablaların vazgeçilmezi. Nerede görsem tanırım bunun tonunu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 16 Temmuz 2026; 21:50:47 >_____________________________ -
-
Neyi başaracak?
Rahime KırboğayoutubeNasıl soruya soruyla cevap verme ? Soruya soruyla cevap verme Jf Kennedy En komik videolar Komik videolar Unutulmaz sahneler Komik sahnelerhttps://youtu.be/RUM4GNRjrrE_____________________________ -
Saygı çerçevesinde her türlü eleştiri ve fikir paylaşımına açığım. Açıkçası size hak vermemek elde değil. Ancak benim kastettiğim, gerçek anlamda rekabetin olabilmesi için bu işin sadece ABD firmalarının tekelinde kalmaması gerektiğiydi.
Malum, son zamanlarda başta Anthropic/Amodei olmak üzere yapay zekâ firmaları, bir korku ortamı oluşturarak en güncel modelleri yalnızca ABD’nin ve ABD’nin izin verdiği firmaların kullanımına sunmak istiyor.
En Beğenilen Yanıtlar
|
Çin için ASML tarafından üretilen EUV ve High-NA EUV cihazlarına yönelik ambargo olmasaydı Çin önce bu cihazları neredeyse başka kimseye kalmayacak şekilde devasa miktarlarda sipariş eder ve geri kalan tüm dökümcüleri akıl almaz devlet sübvansiyonları sayesinde inanılmaz ucuz döküm fiyatları ile öldürürdü. Tek düşüncesi kısa dönem karı olan dev firmaların CEO'ları koşa koşa giderdi bu bedava fiyatlara. Çin sektörde tek kaldıktan sonra da fiyatları bugünkünden çok daha yüksek seviyeye çıkarmakla kalmaz (mesela basit bir politik yorum hoşlarına gitmedi diye) kafasına göre " benim ürettiğim şu çipleri ve bu çiplerle yapılmış cihazları şu ülkeye satamazsın diye" tasarımcıları darlardı yada yasaklardı. Her türlü hatasına rağmen Amerika ve modern batı dünyası bunu hiçbir zaman yapmadı-yapmaz. Bu sırada elinde olan bu cihazları tersine mühendislik ile eninde sonunda kopyalayıp bir süre sonra ASML'yi de tamamen batırırdı. Bu andan itibaren de dünyadaki ileri döküm yani ileri teknoloji temelli her türlü üretim (yani dünyanın kontrolü) tamamen onun eline geçerdi. Ne makine üretiminde ne de dökümde başka tek bir firma kalmazdı. Bu güce erişmiş bir Çin mesela Akdeniz'in ortasına Kıbrıs'ın tam karşısına yapay bir ada inşa edip (benzerini Asya'da yapıyor senelerdir) burası benimdir yaklaşmayın tarzı şeyler bile yapsa kimse ses dahi çıkartamazdı. Amerika berbat halde. Çok da hatası oldu tarih boyunca. Fakat Amerika'nın başat olduğu bir düzende mesela Türkiye isterse High-NA EUV bile satın alabilir. Çin'in tek başına söz sahibi olduğu yukarıdaki hayali durumda ise kolay gelsin... Tayvan-TSMC, Kore-Samsung, Amerika-Intel tüm hatalarına rağmen asla geri kalan diğer tüm firmaları batırayım tek kalayım kafasıyla çalışmadı çalışmaz. Küreselleşme/serbest ticaret böyle çalışan bir sistem değil. Modern serbest ticaret "her alanda sadece ama sadece ben kalayım" şeklinde bakmaz olaylara. Ticaret yoluyla tüm toplumların birlikte zenginleşmesi böylece talebin artması yoluyla daha da zenginleşme şeklinde bir fikre ve temele sahiptir. Çin böyle değil. Bu cihazlara erişimi olduğu anda ilk hedefi geri kalan herkesi batırıp tüm dünyayı kendine bağımlı kılmak şeklinde çalışacak. Amerika'dan nefret etmek başka bir şey, Amerika'dan o yada bu sebeple nefret ediyorum diye çok daha berbat bir durumu övmek, bunu tercih etmek, bunu istemek, dünyanın üstüne koşa koşa gelen treni görmemek tamamen başka bir şey. Eninde sonunda bir gün Çin Manhattan benzeri bir proje ile kendi EUV'sini ve ötesini yapacak. ASML'yi TSMC'yi tümden batıracak. O zaman bu yazdığımı hatırlarsınız. Lafım size değil genel bir yorumdur: Çin'in dünyaya bakışı, olaylara yaklaşımı ve bu tür meselelerde nasıl çalıştığı ile ilgili biraz bilgi sahibi olmak lazım. Amerika'dan ve batı dünyasından nefret etmek kolay. Çin'i övmek daha da kolay. Yalnız o şeyler olduğunda gerçeklerle karşılaşınca "bu ne yav, biz dünyayı böyle hayal etmemiştik" demek yok. Sürekli Çin öven, batıdan nefret ettiği için Çin'in her başarısını elleri kızarıncaya kadar alkışlayanları çok tatlı sürprizler bekliyor haberleri olsun. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt