Şimdi Ara

Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde
    Intel, ASML'nin yeni nesil High-NA aşırı ultraviyole (EUV) litografi teknolojisini kullanarak yüksek hacimli çip üretimine başlayan ilk şirket oldu. ASML, yaptığı açıklamada Intel Foundry'nin Oregon'daki tesislerinde Intel 18A üretim süreci kapsamında belirli katmanları High-NA EUV ile üretmeye başladığını doğruladı.

Panther Lake işlemcilerinin üretiminde kullanılmaya başlandı

High-NA EUV teknolojisi, Intel'in Core Ultra Series 3 "Panther Lake" işlemcilerinin belirli katmanlarının üretiminde kullanılıyor. Ancak Panther Lake çipleri tamamen bu yeni teknolojiyle üretilmiyor. Intel, yalnızca en kritik katmanlarda High-NA EUV'den yararlanırken, çipin geri kalan bölümleri mevcut EUV ve diğer litografi yöntemleriyle üretilmeye devam ediyor.

ASML'ye göre High-NA ile üretilen katmanlar, mevcut 0.33 NA NXE EUV sistemleriyle üretilen katmanlarla aynı verimlilik seviyesine ulaştı. Ayrıca bu katmanlar "çift kalifikasyon" özelliğine sahip olduğu için aynı tasarım hem NXE hem de 0.55 NA EXE makinelerinde üretilebiliyor ve ortaya çıkan wafer'lar birbirinin yerine kullanılabiliyor.

Daha küçük transistörler ve daha yüksek hassasiyet

High-NA EUV, mevcut EUV sistemlerinde olduğu gibi 13,5 nanometre dalga boyundaki ışığı kullanıyor. Ancak optik sistemin sayısal açıklık (Numerical Aperture - NA) değeri 0.33'ten 0.55'e yükseltilerek çok daha küçük devre desenlerinin tek pozlamada oluşturulmasına imkan tanıyor.

Bu sayede tek pozlamada çok daha küçük devre desenleri oluşturulabiliyor ve üretim hassasiyeti önemli ölçüde artırılıyor. Artan çözünürlük, özellikle en kritik katmanlarda çoklu desenleme (multi-patterning) ihtiyacını azaltarak üretim sürecini sadeleştirirken desen doğruluğunu da yükseltiyor. Uzun vadede ise daha yüksek transistör yoğunluğu ve daha güçlü işlemcilerin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde
    Intel ile ASML, High-NA EUV teknolojisinin ticari kullanımı için uzun süredir ortak çalışmalar yürütüyor. Intel, 2024 yılında Oregon'daki Hillsboro tesisine sektörün ilk ticari TWINSCAN EXE:5000 High-NA EUV sistemlerinden birini kurmuştu. 400 milyon dolara mal olan sistem, standart EUV makinelerinin yaklaşık iki katı fiyata satılıyor. Daha sonra şirket, daha yüksek wafer üretim kapasitesi ve daha iyi hizalama doğruluğu sunan ikinci nesil TWINSCAN EXE:5200B sistemini kalifiye eden ilk üretici olmuştu.

Ayrıca Bkz.Intel’de tarihi an: AMD, Nvidia ve OpenAI şirketin kapısında

Intel 14A sürecinde kullanım alanı genişleyecek

Intel Foundry Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Naga Chandrasekaran, High-NA EUV'nin Intel 18A sürecindeki belirli katmanlarda kullanılmasının mevcut üretim ekipmanlarından daha yüksek verim alınmasını sağladığını ve gelecekteki üretim teknolojileri için önemli esneklik sunduğunu belirtti. Şirketin yol haritasına göre High-NA EUV, bir sonraki nesil Intel 14A üretim sürecinde çok daha fazla kritik katmanda kullanılacak.

ASML CEO'su Christophe Fouquet, High-NA EUV'nin yarı iletken üretiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, daha küçük ve daha yoğun devre desenlerinin özellikle yapay zeka odaklı yeni nesil işlemcilerin geliştirilmesini hızlandıracağını ifade etti.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/intel-becomes-the-first-company-to-ship-high-volume-logic-chips-made-with-asmls-high-na-euv-select-panther-lake-layers-on-18a-are-now-dual-qualified-for-0-55-na-scanners
    Kaynak:https://www.asml.com/en/news/press-releases/2026/high-na-euv-reaches-new-readiness-milestone

• Çin için ASML tarafından üretilen EUV ve High-NA EUV cihazlarına yönelik ambargo olmasaydı Çin önce bu cihazları neredeyse başka kimseye kalmayacak şekilde devasa miktarlarda sipariş eder ve geri kalan tüm dökümcüleri akıl almaz devlet sübvansiyonları sayesinde inanılmaz ucuz döküm fiyatları ile öldürürdü. Tek düşüncesi kısa dönem karı olan dev firmaların CEO'ları koşa koşa giderdi bu bedava fiyatlara.

Çin sektörde tek kaldıktan sonra da fiyatları bugünkünden çok daha yüksek seviyeye çıkarmakla kalmaz (mesela basit bir politik yorum hoşlarına gitmedi diye) kafasına göre " benim ürettiğim şu çipleri ve bu çiplerle yapılmış cihazları şu ülkeye satamazsın diye" tasarımcıları darlardı yada yasaklardı.

Her türlü hatasına rağmen Amerika ve modern batı dünyası bunu hiçbir zaman yapmadı-yapmaz.

Bu sırada elinde olan bu cihazları tersine mühendislik ile eninde sonunda kopyalayıp bir süre sonra ASML'yi de tamamen batırırdı.

Bu andan itibaren de dünyadaki ileri döküm yani ileri teknoloji temelli her türlü üretim (yani dünyanın kontrolü) tamamen onun eline geçerdi. Ne makine üretiminde ne de dökümde başka tek bir firma kalmazdı.

Bu güce erişmiş bir Çin mesela Akdeniz'in ortasına Kıbrıs'ın tam karşısına yapay bir ada inşa edip (benzerini Asya'da yapıyor senelerdir) burası benimdir yaklaşmayın tarzı şeyler bile yapsa kimse ses dahi çıkartamazdı.

Amerika berbat halde. Çok da hatası oldu tarih boyunca. Fakat Amerika'nın başat olduğu bir düzende mesela Türkiye isterse High-NA EUV bile satın alabilir. Çin'in tek başına söz sahibi olduğu yukarıdaki hayali durumda ise kolay gelsin...

Tayvan-TSMC, Kore-Samsung, Amerika-Intel tüm hatalarına rağmen asla geri kalan diğer tüm firmaları batırayım tek kalayım kafasıyla çalışmadı çalışmaz. Küreselleşme/serbest ticaret böyle çalışan bir sistem değil. Modern serbest ticaret "her alanda sadece ama sadece ben kalayım" şeklinde bakmaz olaylara. Ticaret yoluyla tüm toplumların birlikte zenginleşmesi böylece talebin artması yoluyla daha da zenginleşme şeklinde bir fikre ve temele sahiptir. Çin böyle değil. Bu cihazlara erişimi olduğu anda ilk hedefi geri kalan herkesi batırıp tüm dünyayı kendine bağımlı kılmak şeklinde çalışacak.

Amerika'dan nefret etmek başka bir şey, Amerika'dan o yada bu sebeple nefret ediyorum diye çok daha berbat bir durumu övmek, bunu tercih etmek, bunu istemek, dünyanın üstüne koşa koşa gelen treni görmemek tamamen başka bir şey.

Eninde sonunda bir gün Çin Manhattan benzeri bir proje ile kendi EUV'sini ve ötesini yapacak. ASML'yi TSMC'yi tümden batıracak. O zaman bu yazdığımı hatırlarsınız.

Lafım size değil genel bir yorumdur: Çin'in dünyaya bakışı, olaylara yaklaşımı ve bu tür meselelerde nasıl çalıştığı ile ilgili biraz bilgi sahibi olmak lazım. Amerika'dan ve batı dünyasından nefret etmek kolay. Çin'i övmek daha da kolay. Yalnız o şeyler olduğunda gerçeklerle karşılaşınca "bu ne yav, biz dünyayı böyle hayal etmemiştik" demek yok. Sürekli Çin öven, batıdan nefret ettiği için Çin'in her başarısını elleri kızarıncaya kadar alkışlayanları çok tatlı sürprizler bekliyor haberleri olsun.

• Sadece Asml litografi cihazlarında Çin için ambargo olmasa şu an yapay zeka çok farklı bir noktada olabilirdi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • khaos kullanıcısına yanıt

Çin için ASML tarafından üretilen EUV ve High-NA EUV cihazlarına yönelik ambargo olmasaydı Çin önce bu cihazları neredeyse başka kimseye kalmayacak şekilde devasa miktarlarda sipariş eder ve geri kalan tüm dökümcüleri akıl almaz devlet sübvansiyonları sayesinde inanılmaz ucuz döküm fiyatları ile öldürürdü. Tek düşüncesi kısa dönem karı olan dev firmaların CEO'ları koşa koşa giderdi bu bedava fiyatlara.

Çin sektörde tek kaldıktan sonra da fiyatları bugünkünden çok daha yüksek seviyeye çıkarmakla kalmaz (mesela basit bir politik yorum hoşlarına gitmedi diye) kafasına göre " benim ürettiğim şu çipleri ve bu çiplerle yapılmış cihazları şu ülkeye satamazsın diye" tasarımcıları darlardı yada yasaklardı.

Her türlü hatasına rağmen Amerika ve modern batı dünyası bunu hiçbir zaman yapmadı-yapmaz.

Bu sırada elinde olan bu cihazları tersine mühendislik ile eninde sonunda kopyalayıp bir süre sonra ASML'yi de tamamen batırırdı.

Bu andan itibaren de dünyadaki ileri döküm yani ileri teknoloji temelli her türlü üretim (yani dünyanın kontrolü) tamamen onun eline geçerdi. Ne makine üretiminde ne de dökümde başka tek bir firma kalmazdı.

Bu güce erişmiş bir Çin mesela Akdeniz'in ortasına Kıbrıs'ın tam karşısına yapay bir ada inşa edip (benzerini Asya'da yapıyor senelerdir) burası benimdir yaklaşmayın tarzı şeyler bile yapsa kimse ses dahi çıkartamazdı.

Amerika berbat halde. Çok da hatası oldu tarih boyunca. Fakat Amerika'nın başat olduğu bir düzende mesela Türkiye isterse High-NA EUV bile satın alabilir. Çin'in tek başına söz sahibi olduğu yukarıdaki hayali durumda ise kolay gelsin...

Tayvan-TSMC, Kore-Samsung, Amerika-Intel tüm hatalarına rağmen asla geri kalan diğer tüm firmaları batırayım tek kalayım kafasıyla çalışmadı çalışmaz. Küreselleşme/serbest ticaret böyle çalışan bir sistem değil. Modern serbest ticaret "her alanda sadece ama sadece ben kalayım" şeklinde bakmaz olaylara. Ticaret yoluyla tüm toplumların birlikte zenginleşmesi böylece talebin artması yoluyla daha da zenginleşme şeklinde bir fikre ve temele sahiptir. Çin böyle değil. Bu cihazlara erişimi olduğu anda ilk hedefi geri kalan herkesi batırıp tüm dünyayı kendine bağımlı kılmak şeklinde çalışacak.

Amerika'dan nefret etmek başka bir şey, Amerika'dan o yada bu sebeple nefret ediyorum diye çok daha berbat bir durumu övmek, bunu tercih etmek, bunu istemek, dünyanın üstüne koşa koşa gelen treni görmemek tamamen başka bir şey.

Eninde sonunda bir gün Çin Manhattan benzeri bir proje ile kendi EUV'sini ve ötesini yapacak. ASML'yi TSMC'yi tümden batıracak. O zaman bu yazdığımı hatırlarsınız.

Lafım size değil genel bir yorumdur: Çin'in dünyaya bakışı, olaylara yaklaşımı ve bu tür meselelerde nasıl çalıştığı ile ilgili biraz bilgi sahibi olmak lazım. Amerika'dan ve batı dünyasından nefret etmek kolay. Çin'i övmek daha da kolay. Yalnız o şeyler olduğunda gerçeklerle karşılaşınca "bu ne yav, biz dünyayı böyle hayal etmemiştik" demek yok. Sürekli Çin öven, batıdan nefret ettiği için Çin'in her başarısını elleri kızarıncaya kadar alkışlayanları çok tatlı sürprizler bekliyor haberleri olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 11:11:1 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

+1

Bkz Avrupa güneş paneli sektörü, elektrikli otomobil piyasası. Yaşananlar olacakların habercisi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Güzel forumumuzda Çin'in liderliği ele alması yönündeki temennileri bu sayede görebiliyoruz zaten. 

Örnek vermek gerekirse, 'Çin öne geçince sizi göreceğim' çıkışlı postların alt metninde saklı olan 'Çin başa geçince ucuz tedarikçimiz olacak' teması, haber başlıklarımızın altında bolca işlenmektedir.

@Boşnak Ağa

Tek bir sektör bırakmayacaklar yada bırakmamaya çalışacaklar.

Yeni bir şey de değil. Kanadalı efsane Nortel Telekom'un başına neler gelmiş bilen biliyor. O kadar çok örnek var ki burada konu bu olmadığı için yazmak anlamsız olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 15:16:30 >

Şimdi burada böyle konuşuyorsun da geçen hafta herkesin önünde bana aynen şu şekilde davrandığını unuttum mu sanıyorsun? Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde 

Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimdeBurhan Altıntopyoutube
    Best of sahnelerimi izlemek için: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5up6ojjbZN0iZ5_REY693rj3mq3MvMPE Ben Burhan Altıntop! Üniversite mezunuyum, Avrupa Yakası dergisinin İdare Müdürüyüm, Nişantaşı'nın gözde bekarı ayrıcanadan Sütçüoğlu Rezidansının neşesiyim. Sacıt Bey olsun Şahika Hanım olsun zengin sosyal çevrem arasında popüler bir kişiliğimdir. Hobilerim arasında seramik yapmak, golf oynamak, cirit atmak, hentbol oynamak gibi hobilerim var... İfot ve Makbile bebişim ile dedikodu yapmayı, 16:9 plazmamda tv seyretmeyi ve çikoyla dertleşmeyi çok severim. Bıyıklı idare müdürleri grubunun da kurucu üyesiyim efendim. Dip not: Paşalık babadan oğula geçtiği üçün otomatik olarak ben de paşa oluyorum. Paşa Jr. 😎 Çook eğleneceukkkk yievrum. Kanalıma abone olmak için: http://atv.link/lhsvsh #AvrupaYakası #BurhanAltıntop #EnginGünaydın
    https://www.youtube.com/shorts/6VyIP3piiUY

Senin bu yaptığını Tim Foster bile yapmadı bana be!

Ele aldığınız konulardaki perspektifiniz, rasyonelliğiniz; bir forum mesajından beklediğimiz, 'bence-sence' ilkel iletişiminden öte paragraf paragraf bilgi dolu mesajlarınız ve bunlara mükemmel serpiştirilmiş espri dozuyla forumun can damarı BoşnakAga'sı ile tüm bu konularda düştüğümüz fikir birliği/dostluğu, bir süreden sonra aşırı tekdüzelik, 'mükemmel sıkıcıdır' noktasına gelmiş olabilir...

İşte bu noktada öyle 5 nesil boyunca destekleme kararımı gözden geçirmiş durumdayım.

Yok öyle 4 nesil kesintisiz destek. Bitim kanlanırsa keserim desteği...

Sonra baktım böyle olmuyor aga yürümüş gitmiş, hop bir destek mesajı oooo her yerden şak şak sesleri...

Şakası bir yana cidden seviliyorsun hocam...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 16 Temmuz 2026; 17:19:55 >

• 6s 6 kullanıcısına yanıt

Yalnız Maradona'ya çakma kupa vermişler galiba Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde  O nasıl altın lan. Yağlı boya ile boyanmış gibi Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde  Polisajı geçelim natürel takılalım bu sene dediler herhalde. Pek olmamış gibi. Yine de su şişesinden iyidir :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 16 Temmuz 2026; 20:50:7 >

Halk eğitimde kutu boyayan ablaların vazgeçilmezi. Nerede görsem tanırım bunun tonunu.Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 16 Temmuz 2026; 21:50:47 >

Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde  Bu renkle ayakkabılığını boyayanı gördüm.

"sağ ayağına roman yazılır. romanın son cümlesi ise "messi solaktı" ile biter."

• Neyi başaracak?Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde 

Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimdeRahime Kırboğayoutube
    Nasıl soruya soruyla cevap verme ? Soruya soruyla cevap verme Jf Kennedy En komik videolar Komik videolar Unutulmaz sahneler Komik sahneler
    https://youtu.be/RUM4GNRjrrE
  • Saygı çerçevesinde her türlü eleştiri ve fikir paylaşımına açığım. Açıkçası size hak vermemek elde değil. Ancak benim kastettiğim, gerçek anlamda rekabetin olabilmesi için bu işin sadece ABD firmalarının tekelinde kalmaması gerektiğiydi.

Malum, son zamanlarda başta Anthropic/Amodei olmak üzere yapay zekâ firmaları, bir korku ortamı oluşturarak en güncel modelleri yalnızca ABD’nin ve ABD’nin izin verdiği firmaların kullanımına sunmak istiyor.

Eyvallah Intel'den tarihi başarı: ASML'nin High-NA EUV teknolojisi ilk kez yüksek hacimli üretimde  Çok güzel yazmışsın hocam.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.