Şimdi Ara

Intel, 13. nesil Raptor Lake fiyatlarını artırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
24
Cevap
1
Favori
638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel, 13. nesil Raptor Lake fiyatlarını artırıyor
    Intel, 2026'da Arrow Lake yenilemesini ve yıl sonunda Nova Lake'in tanıtımını planlıyor. Ancak bunun öncesinde, mevcut 13. Nesil Raptor Lake işlemcilerinin fiyatında yaklaşık %10 artış yaşanacağını gösteriyor. DigiTimes'a göre bu artış, daralan stoklar ve yükselen üretim maliyetlerinden kaynaklanıyor.​​​​​

Paylaşılan detaylara göre özellikle standart RPL-S modelleri 150-160 dolardan 170-180 dolara yükselebilir. Sınırlı stok ve artan bellek maliyetleri, üreticilerin agresif fiyat teklifleri sunmasını engelliyor ve bazı markalar eski nesil işlemcileri tercih ederek maliyetleri kontrol altında tutuyor.

Ayrıca Bkz.Intel’e şaşırtan teklif: Borsadan çekil, şirketlere ayrıl

Yeni fiyat artışı, Arrow Lake yenilemesini daha az cazip hale getirebilir. Core Ultra 200S serisi, yapay zekâ odaklı özelliklerine rağmen Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh kadar hızlı benimsenmedi. Nova Lake'in yeni soket yapısı ise mevcut Arrow Lake kullanıcılarının yükseltmesini zorlaştırıyor. Sonuç olarak Intel, 2026 planlarını güçlü bir Nova Lake ile tamamlamayı hedeflerken, kısa vadede fiyat ve stok sorunları sektörde dalgalanmalara yol açabilir.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/341338/intel-to-hike-13th-generation-raptor-lake-cpu-pricing-by-10#g341338

• 14700F aldım. bios microcode güncellemesi yaptım. webde gezerken çekirdek sıcaklıkları 40C geçmiyor. oyunlarda 50C. işlemci yanıyor kafa ütülüyor diyenlere kulak asmayın. fan hızı 750rp de. duyulmuyor. 8-p core 12 -e core ve 60mb'a yakın cache bellekle akıyor. tek çekirdekte güncel işlemciler arasında tepeye yakın. 13 ü bilmiyorum ama intel cidden ucuz amd ye göre.
  • işlemci fiyatlarına sürekli zam, her sene yeni soket isteme.. bir amdye bak bir şunlara bak. batsınlar da kurtulalım

• intel'e para yardımı intel'i kurtarmaz
    intel'in kurtulması için ilk önce gereken intel zihniyetinin değişmesidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RadioactiveBlackBox -- 25 Eylül 2025; 19:53:11 >
  • elde kalmış artıklar bitirilmeye çalışılırken bir de zam yapılması düşündürücü. mobilde hatalarla dolu 8,10,11,12 ve bazı 13.nesil ısıl dengesizlik sorunu yüzünden fan bağırtan örneklerden sonra yine benzer bir cpu'ya denk gelme olasılığına yatırım yaparak riske girmek ne kadar mantıklı?
    önce 200V dizisi (lunar lake) yaygınlaştırılmalı.
    13 ile 14 nesil yerine, 200V (lunar lake) dizisi gelene kadar Ryzen 7000 ve 8000 CPU 'lara bakmak mantıklı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 26 Eylül 2025; 14:44:21 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tez zamanda batması dileğiyle.

• 14700F aldım. bios microcode güncellemesi yaptım. webde gezerken çekirdek sıcaklıkları 40C geçmiyor. oyunlarda 50C. işlemci yanıyor kafa ütülüyor diyenlere kulak asmayın. fan hızı 750rp de. duyulmuyor. 8-p core 12 -e core ve 60mb'a yakın cache bellekle akıyor. tek çekirdekte güncel işlemciler arasında tepeye yakın. 13 ü bilmiyorum ama intel cidden ucuz amd ye göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi basarank -- 25 Eylül 2025; 21:13:37 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • basarank kullanıcısına yanıt
    Mobil 14700hx yanıyor valla. Laptopu alalı 4 bios güncellemesi geldi bir şey değişmedi.

hayır, sorun ağırlıklı olarak mobilde.
    mobilde 8,10,11,12 cidden sorunlu.
    tümünde benzer iki durum; yüke girmeden gereksiz yüksek fan hızı, bazılarında aşırı ısıdan kaynaklı fan hızı. bu gibi sorunla ilk kez 8.nesil bir monster dizüstünde karşılaştım. daha sonra bu haberler gündeme gelmeden işlemcilerde üretim hatası olduğu kanısına varınca bu nesillerle ilgili uyarı durumuna geçtim. bu nesillerde sorunsuz çalışan bilgisayarlara denk gelmedim.
    13.nesilde 1 defa kısa süreli tek acer nitro kullandım, sorun yok gibiydi.
    haftaya sıfır 13450H 'li MSI dizüstü gelecek, güncel olarak onu da deneyip durumu göreceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 26 Eylül 2025; 16:54:51 >
  • dr20mouse kullanıcısına yanıt
    mobilini almazdım. masaüstünün tüm termal tasarımını ben düzenliyorum. kule tipi fan, macunun termal iletkenliği, fan-sıcaklık fonksiyonu herşeyi tek tek seçip kuruyorum. laptopta bu imkan yok. onu geçtim bios üzerinden hiç bir setup'a izin yok. 100 derecede belki işlemci yanmıyor frekansı biraz kısıyor ama o fan sesine katlanamazdım. laptopta kesinlikle termal verimi yüksek işlemcilere bakılmalı (ultra serisi laptopta fan sesi yok diyorlar. ben almadım). masaüstünde 14 serisinde sorun yok. sessiz ve serin artık.

Buradaki işlemci taraftarlığı yapanlar da çok komik.. Bir taraf tutup diğerini batırmaya çalışmalar falan. bir yandan rekabetten faydalanıp diğer yandan batmasını temenni ediyorlar XD. intel kapitalist de amd sosyalist mi sanıyorlar:D yada biri rusçu desek o da değil. ikisi de amerika merkezli şirket. ortadoğuda ciddi iq problemleri mevcut. yaptığın işe göre iyi performansı en ucuza vereni tercih edeceksin bu kadar basit. intel şu an f/p de iyi. laptopta ultra serileriyler yine fp de iyi. ultralar en üst seviye bile sayılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi basarank -- 25 Eylül 2025; 23:49:26 >

• taoson kullanıcısına yanıt
    benzer şeyleri yazdım. ama mesajım silinmiş. uğraşamayacağım artık.
    sadece şunu söyleyeyim; artık bir web sayfaları bile ciddi işlemci yüküne sebep olabiliyor bu sebepten hızlı ve termal verimi yüksek işlemcilere yönelmek gerek. 12-13-14 serisi 10nm lik iyi işlemcileri olan seriler ama termal verimleri kötü ve güncel uygulamalarla fan sesini kesemiyorsunuz. ama masa üstünde durum farklı. orada kontrol sizde.

anlıyorum. teşekkürler. bu doğru.

yeni hatırladım: bir arkadaşım 13.nesil üst dizilerden bir MSI almıştı, farklı windows kalıpları, farklı sürücüler, bios güncellemesi dahil herşeyi yapmıştık, half-life 1 de bile fanlar 4000 devirlerde çalışıyordu. çıkan gürültü, açıkça kronik bir sorun olduğunu anlamaya yetiyordu. verdiğimiz saatlere yazık olmuştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 26 Eylül 2025; 4:28:41 >
    hx işlemcilere yönelik 'belki' sorunsuz olabilir diye düşünüyordum fakat bu söylediğin doğru ise, baştan düşündüğüm ile aynı durum sürüyor. çünkü 14.nesil kullanma durumum olmadı.
    hata olmamasını umduğum Ultra 200V (lunar lake) konusunda bile konuşmak için bile erken. şu an satışta olan 11,12,13,14.nesil mobil işlemcilerde sürücüleri kurduktan sonra bir de film oynatıp fan sesine bakıp, o kadar az yükte neler olduğunu görmek gerek. 8 den 12 ye kadar sorunsuz bilgisayara denk gelmedim. bir 13.nesil msi sorunlu, bir yine 13.nesil acer nitro tüm kurulumlar ve sonrasında sorunsuz gibi 'görünüyordu'.
    işimiz şansa kalmış gibi seçimlerle uğraşmamızı bekliyorlar. bana gönderilse dener, anında iade ederim.

yeni hatırladım: bir arkadaşım 13.nesil üst dizilerden bir MSI almıştı, farklı windows kalıpları, farklı sürücüler, bios güncellemesi dahil herşeyi yapmıştık, half-life 1 de bile fanlar 4000 devirlerde çalışıyordu. verdiğimiz saatlere yazık olmuştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 26 Eylül 2025; 4:31:28 >

• taoson kullanıcısına yanıt

Belki işine yarar. 12800h laptop günlük kullanım ort 45C. fan sesi yok şu an.

Throttle stop ile pl1 55 watt lmitli pl2 75 watt limitli. PL3 ise biosdan 110watt limitli ki intel normalde 157 watt diyor maksimum ama HP düşürmüş max tdp'yi.

100 dereceyi görünce th'ye giriyor frekans düşürüyor. Laptop'un soğutması iyi hp yapmış güzel daha kötü durumda asus rog strix de gördüm bir tanıdıkta fakat bu işlemciyi dizginlemek zor cidden. Undervolt da yaptım -130 mv kadar ama yok gene de olmuyor.

RTX 4070 ise sessiz sakin ısınmıyor ne güzel.

Benim de bir tandığımda 13. nesil asus rog strix vardı hani şu sıvı metalli olanlardan onunda pcsi benden beter durumda. Ben yine cinebench r23 de 25 bin puanı görüyorum arkadaş onuda göremiyor ısıdan.

bu ortalama kullanım derken birşeylerin çalışıyor olması demek ise (örneğin film oynatma vb), fena sayılmaz. her işlemcide aynı durumun çıkmaması yönünden yararlı bilgi. hafta başı 13450H denemesi olacak, onu da ayrıntılı denemiş olurum.

o hatalı cpu 'ların bir süre sonra arıza çıkacaracağını düşünüyorum.
    durum kabul edilebilirlik sınırını aşmış.
    intel bu sorunlara gözünü kapamış durumda.
    bu da intel'in tekelci skandallarını kaçınılmaz olarak hatırlatmaya devam edecek.
    bilinçsiz kullanıcı kitlesi, bilgisayar üreticilerinde sorun arıyor. sorunun işlemci üreticisi intel 'in hatalı ürünlerinden kaynaklandığını hatırlatmak zorunda kalıyoruz. defolu ürünlere yığınla ödedikten sonra çıkan hayalkırıklığının getirdiği stresi ancak deneyimleyenler çok iyi biliyor...
    artık lunar lake 'i görüp emin olmadan mobilde asla intel cpu'lu dizüstü önermiyorum.

• 1.5 yıl önce 13600k ile z690 tomahawk ddr4 anakart aldım . Sistem yükselttim. Diğer parçalar halen sorunsuz şekilde çalışıyor. İşlemci ile anakart bir arada olunca sistem açılıyordu. Başka işlemciler ve anakartlar ile sistem açılıyor ama benim anakart ile işlemci bir araya gelince açılmıyordu. Sıfır İşlemciyi servise yolladım direkt olarak değiştirdiler. B760-f anakart ile ddr5 ram aldım ve 1.5 yıl kullandım. 25 gün önce sorun çıktı işlemciyi tekrar servise yolladım ve yine değişim oldu. İşlemci kutusunda duruyor. Bu hafta yeniden sistemi toplayacağım. İntel üzerinden bakınca bu işlemci de 4 yıl garanti görünüyor. Herhalde üretimleri sonlandırdıktan sonra garantiye giden işlemcilerin yerine misli ile değişim yaparlar. Veya şuan üretilen işlemciler de bu sorun giderilmiş de olabilir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.