Şimdi Ara

INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] (216. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6.840
Cevap
33
Favori
225.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 214215216217218
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sieger kullanıcısına yanıt

    Boşta işlemci hızını düşürme mevzularını disable yapmaya gerek yokki ln2 ile ext. oc yapıp skor kovalanmayacak oyun oynanacak latency takıntısı iyi bişey değil amd kullananlar ne yapsın.INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 

    Kontrolcüler mosfetler yeterince hızlı zaten kimseyi voltaj vericez hız yükselticez diye bekletmezler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 23 Ocak 2021; 23:27:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam ln oc yaparken power savinglerin neredeyse tamamı açık olur, kesinlikle stabilite değil anlık bir maksimum değere bakılır çünkü, burada en stabil sistemi arıyoruz. Bi de intel başlığındayız o yüzden yorumları intele göre yaptım.


    Bir de boşta neden hız ve voltajı düşürsün ki? Sırf llc bile önceki bir başlıkta anlatmış ve makale pdfi vermiştim. Gereksiz yere aylık elektrik faturasından 2 lira inecek diye o kadar performanstan gereksiz yere feragat etmeye hiç gerek yok.

  • sieger kullanıcısına yanıt

    Luumi 10980x oc videosuna baktım öylemi yapıyorlar diye dediğiniz gibi güç tasarrufu ayarları açık ama sebep olarak kapalı halinin açık halinden daha stabil olmayacağı diyor stabilite için açık tutuyor yani.

    18.dk dan itibaren.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 24 Ocak 2021; 0:57:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısınız hocam, kısaca şöyle özetleyebilirim.

    sıvı azotlu ocler uzun vadeli değildir, orada aranan stabilite, aslında kesinlikle stabil değil, herhangi bir stabilite testini asla geçemez. Orada önemli olan bilgisayarı açar açmaz mavi ekran almamak, bilgisayarı açabilmek, skor almak için olan benchmark programını açınca çalışabilsin. Hatta belki bakmışsınızdır bir çok test winXP ile yapılır, ve driverlar bile yüklenmez, işlemciye herhangi bir şekilde nanosaniyelik bile bir yük bindirmemek. Ve llc en yüksek delta hangisindeyse ona seçilir ki, daha yüksek voltaj mavi ekran almadan, ya da anakartı yakmadan verilebilsin. Zaten degration o kadar yüksek ki, testlerden sonra onlarca anakart ve işlemci direk çöpe gider. Bazen ebaye koyuyorlar ben hiç denemedim ama onlar bile çok ucuza gidiyor.


    Bu kısmı geçelim zira normal bir kullanıcı ile alakası yok. Power savingler nasıl bir şeydir bir kaç örnekle anlatayım. Bilirsiniz mouselarda bazen uyku modu olur, 3-5 saniye ellemeseniz uyku moduna girer alttaki ışığı azalır ve ilk hareket ettirdiğinizde bi bekleme yapar, sonra ekranlar kapatır kendisini sonra açtığınızda beklersiniz. Ya da bazen bir süre bilgisayara dokunmazsınız, sonra ilk dokunduğunuz anda bi donuk olur. Bunlar en bariz olanlar, siz diğer güç tasarruf modlarını açtığınızda aslında onlarca şey için bu durumu açmış oluyorsunuz. MEsela spectre ve meltdown, kesin duymuş ve kapatmanız gerektiğini bilgisayar kaynağı yediğini bilirsiniz, ancak gerçek etkilerine baktığınızda her 100mse birkaç ns harcadığını görürsünüz. Hani devede kulak bile değil bir atom, ancak bunlar hep toplanarak giderler. Hele ram güç tasarrufları, her an bir kontrol edilir, bilgi gelmediği an o chipi uykuya alır, bilgi geleceğinde yeniden açar, sırf bunu kapatmak bile sistemine göre 20-30ns kazanç sağlıyor. Biraz önceki spectre ile kıyaslayınca inanılmaz bir rakam.


    Şimdi stabiliteye gelelim, burada o kadar çok girdi var ki, mesela ben 850W psu kullanırken 12-14 saatlik ram testlerinde 1-2 hata alıyordum, aradım aradım açıkçası çözemedim, çünkü ısılar doğu yerde, vrm doğru yerde, ramde sorun olmaması lazım, sonra psu yu değiştirdim ax 1600i ile, ve 47 saatlik testte bile hata almadım, olay, yüksek voltaj geldiğinde elektrik hattından ripple değerinin diğer psuda o kadar iyi olmamasıymış, yani voltajdaki minimal ufacık bir yükseliş alçalış bunu yapıyormuş. şimdi güç tasarruf modlarını, llcyi, işlemci hızını düşürmeyi, voltajı auto regule etmesini düşünün. Bu stabil olmayan voltajı her an yapıyorsunuz, hem stabilite sorunu olacaktır, hem de gereksiz yere bir sürü performans kaybedeceksiniz.


    Sonra iki şey daha göstereceğim, ilk mouse graph. Özetle mousedan çıkan veriyi bilgisayar nasıl algılıyor, birisi normal bios, tweak edilmemiş ve sanırım sadece xmpyi açmıştım, 2. grafik ise bios ayarları düzeltilmiş. Başka hiç bir fark yok.

    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]


    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]

    İşte bu power savingler llcler voltaj düşürmeler bunu yapıyor. 2. Örnek

    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]


    Default bios ve xmp açık halde (sanırım %99 insan bunu kullanıyor) yanda da tweak edilmiş bir bios. Grafikleri anlamak için de şöyle düşünebilirsiniz, soldaki 45mb ı 176 sürede, sağda ise 62mbı 101 sürede yapıyor gibi düşünebilirsiniz. En alttaki de idle latency, idle pek önemli değildir ama yine de aradaki fark gelen bilgi arttıkça daha da artıyor. Yani ayda birkaç lira kazanç sağlayayım bilgisayar daha az güç harcasın derken bunca şeyden hakkaten feragat etmeli misiniz? Benim için asıl stabilite budur zaten, o mouse grafiklerinden baya bariz şekilde belli bence.





  • sieger kullanıcısına yanıt

    Çok ince testler yapmışsınız ama bu kazanımlar çok küçük değilmi en sondaki görüntüde 75ns farkı ms ye çevireyim dedim aldığım değer 0.000075 ms yani en iyi donanımlarıda alsak bu farkı hissetmek mümkün değil monitör fare klavye vb.

    Oyunda default ile tweaked arasında min max fps de bir değişim oluyormu mesela işlemciyi fazla kullanan ac:odyssey kendi benchmarkı var yada daha iyisi rainbow six siege dahili benchmarkında cpu render süresi var grafiği ile gösteriyor 1080p low ayarda default ile tweaked ayarlarınızla bir test yapabilirseniz aradaki farkı görmek isterim mesela ben afterburner ile fps sabitlediğimde bu süre 11ms sınırı kaldırınca 3.5ms işlemciyi 5ghz yaptığımda 2ms ram timinglerini kıstığımda 1.7ms değerini almıştım bu yüzden tam bu konuya göre bir test olduğunu düşünüyorum.


    Mouse un uykudan uyanık duruma geçme süresi saniyeleri bulabilir ama orta seviye bir z490 anakartta mosfetlerin zaman detayları var tabloda üst seviye bir mosfette değil tüm süreler ns ile ölçülüyor yani işlemcinin düşük frekanstan yüksek frekansa çıkması için gereken voltaj çok hızlı bir şekilde gönderiliyor.

    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]

    Bu mevzu birazda eski işlemcilerden kalma bir alışkanlık gibime geliyor günümüzdeki teknoloji bu gecikmeleri en düşük seviyelere indirmiş zaten.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam bu konuda sanırım teknik olarak anlatamıcam size, keşke imkan olsa da bi kullanabilseniz, sonra anlardınız arkadaki farkı. Daha geçen hafta 3770k kullanan bir arkadaşım evime geldi, ki latency bakımından 10. nesilden çok daha iyi bir işlemci. Ve bilgisayara oturur oturmaz abi bu mouse fazla hızlı, çok hızlı tepki veriyor bişi var dedi. Sonra CS oynadık falan, eve gidip abi bu ne her şey çok geç tepki veriyor demeye başladı.


    Ama kısaca oradaki değerler sizin hesapladığınız gibi değil maalesef, o yüzden spectre meltdown üzerinden örnek verdim, 2 ns gecikmeye sebep olan 2 programdan bahsediyoruz, neden millet çıldırdı? Hissedilebilir mi sizce 2ns? Hem de nasıl hissedildi.


    Bu konuda size tek önerim denemeniz, yoksa teorik olarak benim yapacağım hiç bir ispat sizi tatmin etmeyecektir. Zira moouse için hz olarak 940-1060 arası ve 999.2-1000.8 arasındaki farklı gösterdim, bunu fark edememeniz bariz şekilde imkansız. Ama bana örnek luumiyi verirseniz, ki kendisi youtubedaki en düzgün oc yapan kişilerden birisi, bu kadar hassas şeylere önemsiz dememelisiniz.


    Ayrıca ufak bir not, fps denen şey fight clubtaki söz gibi, masturbasyondan öte bir şey değildir, zira ortalama 500 maks 1000 min 1 fps olsa, bir de min 500, max 500 olsa siz hangisi tercih ederdiniz? O testlerde 1000 olanı değil mi? Yanlış cevap olurdu ama.


    Diğer yandan günümüz donanımları hiç de öyle değiller, hatta gittikçe latency artıyor, Geçmiş senelerde en iyisi 9. nesildi, ondan daha iyisi 3770kydı, öncesi artık pentiumlar, bu 10. nesil berbat, amd zaten neredeyse bilgisayarı 50 pingle kullanıyorsunuz, bunların neresi en düşük seviyeye indirmiş ki? Bunu anlamak da kolay herkes sadece fps reklamı yapar, böyle saçmalık olur mu? Pre rendered ayarları 7ye alın, mis gibi fps artar, ama 1 saniye arkadan gelir her şey bitti ama di mi. Ya da rgb, sırf xm1r de yapılan testlerde rgbyi açtığı anda voltaj dalgalanıyor ve stabilite bozuluyor. Ne kadar iyi olabilir ki hakkaten?


    Nvidia sayesinde piyasa doğru yöne kayacak gibi görünüyor, latency checkerda biraz sorunlar var şu an, ama zamanla toplanacaktır, artık bilgisayarda gerçek performans ne demektir insanlar öğreniyorlar yavaş yavaş. Düşünsenize intel vs amd testi yapıyorlar arada 5fps var, bu daha iyi deniyor, yahu ne alakası var, çok acaip!


    tabi bir de seyi atlamamak lazim, bi degerler tekil 2ns gbi degil hepsi birbirinin karesi olarak ilerliyorlar. Yani bi ramin 50ns ile olmasiyla 35ns olmasi arasi 2 kat gecikmeye sebep oluyor ve masaustunde mouseu hareket ettirirken bile fark edebiliyorsubuz. Ve bu sadece ram, gerisini daha saymadik bile.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 24 Ocak 2021; 13:34:56 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Patren

    Bu mesaj silindi.

    Kesin bir şey yok şu an için, daha üst modellere daha fazla hız konumlandırması olabilir. Alt seviye ürünler için yüksek hızlar da pek bir şey ifade etmiyor zaten. Zira üstlerden yazılan değerlerin birçoğu düşük C değerlerinde açılamıyor hatta XMP de bile açılamıyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 24 Ocak 2021; 17:17:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Latency mevzusunda çok etken olduğu için bir yeri düşürüyoruz ama bizim bunu hissetmemiz arasında çok katman var mouse çipi, monitörün içindeki görüntü işlemcisi ekran kartında sinyali hdmi yada dp den veren çipler anakart çipseti ssd nin gecikmesi en basiti en düşük monitör gecikmesi 1ms iken bizim sistemde mouseu daha fazla düşürmemiz nasıl bir fark hissettirebilirki bu farkı ancak bellek gecikmesi düşürüp fps yükseldiğinde yada sizin yaptığınız test gibi ns lik değerler içeren sistem içinde sonuç veren testlerle görebiliriz.
    En iyisi anlaşamadığımızda anlaşalım.

    Ama bir default ile tweaked r6 bench iyi olurdu fps değil gecikme ms değeri için ben bu değer üzerinden test yaptığımda 11ms-3ms arası farkı bariz hissederken 3ms-1.7ms arasında bir fark hissetmedim benim algılama seviyem 3ms ve üzerindeki farklar diye düşünmeye başladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 24 Ocak 2021; 13:59:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MALİ MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

    benı kandırabılmesı ıcın o değerlerle 33-35 olması lazımINTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    sonucta cepten 1000 tl extra cıkartacazINTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 

  • 50 saniyeden aonrasina bakin hocam. Hissetmemeniz mumkun degil. 2. Videoda da o degerler nedir onu gosteriyor. Genel bir yanilgi mevcut cunku.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • FX-8350 işlemci ve R9 270X ekran kartıyla 5-6 yıldır csgo oynuyorum, forumda o kadar yazı okudum sistemi upgrade edeyim diye. Neyi okusam kafam karıştı INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 

    Ryzen 3600 ile 10400f arasında efsane yorumlar var, b550 tomahawk lı bir sistem toplayacaktım parayı çar çur etmeyeyim diye hala bekliyorum

    Bakalım en son neye karar vericem kafam karışık INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 

  • sieger kullanıcısına yanıt

    10ms ile 1ms arasındaki fark çok net hissedilir zaten ama işlemcinin düşük frekansdan yükseğe geçmesi o değerlerden çok uzak.

    Biraz araştırdım işlemci frekans değişimi gecikmesini 3770 için bu test var 1.6Ghz den 3.4Ghz e yükselişdeki gecikme 51 mikrosaniye bu da 0.051ms yapıyor tabloda en geç süre 2Ghz den 3.4Ghz e yükseliş olmuş buda 0.052ms bu hissedilmez.


    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]

    Ben yeni hızlı mosfetler ve kontrolcülerle bu sürenin daha fazla düştüğünü düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 24 Ocak 2021; 16:23:59 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: acura07

    benı kandırabılmesı ıcın o değerlerle 33-35 olması lazım 


    sonucta cepten 1000 tl extra cıkartacaz 

    AIDA’da ns değeri alınmasının 7/24/365 stabil olayı ile uzaktan yakından alakası yok bu arada. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    Ben de 30’lu ns değerleri atabilirim ancak desktop kullanımında sıkıntı olmasa bile daha TestMem5 başlarında veya Prime gibi testlerde direkt hatalar gelecektir.


    *Yeri gelmişken belirtiyorum ki; bazen bu yanılgılara düşüldüğü oluyor. AIDA veya Cinebench gibi uygulamalar asla ama asla stabilite testi veya geçerlilik sunan şeyler değiller. Onlardaki asıl amaç bellidir, görünen değerlerin sürekli artırılması veya düşürülmesi ile yüksek sıralamalar alma gayreti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 24 Ocak 2021; 17:32:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

    tabiki :)


    yoksa 42 43 oluyor benımde. fakat hata verdıkten sonra bır anlamı yok..


    cs de direkt crash yiyor zaten hiç birşey yapmana gerek kalmadanINTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 



    3 yada 4 defa memtest yaparım ..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ledd

    FX-8350 işlemci ve R9 270X ekran kartıyla 5-6 yıldır csgo oynuyorum, forumda o kadar yazı okudum sistemi upgrade edeyim diye. Neyi okusam kafam karıştı  

    Ryzen 3600 ile 10400f arasında efsane yorumlar var, b550 tomahawk lı bir sistem toplayacaktım parayı çar çur etmeyeyim diye hala bekliyorum

    Bakalım en son neye karar vericem kafam karışık  

    Hocam selamlar, eğer denk geldiyseniz benim bazı yorumlarımda YouTube da karşılaştırmalı testler var izleyin diye bir çok defa mesaj atmışımdır! Bu arada 10 derece daha serin çalışıyor izlediğim bazı karşılaştırmalı videolarda 10400f r5 3600 ü gayet güzel tokatlıyor; ayrıca eğer sistem toplayacaksanız intel tarafında Z490 orta halli bir anakart uzun yıllar sizi üzmeyecektir, r5 3600 fiyatı itibarı ile iyi değil! 3600 e verilecek para ile 10400f + 16 GB bellek alıyorsunuz şuanda güncel araştırmasını yapmadım ama bundan 1-2 ay öncesi öyleydi





  • Sırf bunun için konu açmak istemedim. İşlemcim 10600K, geçici olarak bir B460 anakart üzerinde çalışıyor. Yarın Z490 chipset bir anakart satın alacağım. Hali hazırdaki ramlerim 3000Mhz CL16 G-Skill marka ramler. 3600Mhz CL18 ram satın alsam. Gecikme süresi fazla olmasına rağmen bellek hızından dolayı bir avantaj elde eder miyim ? Yoksa varolanla devam mı edeyim ?


    Lütfen bilen ve müsait olan arkadaşlar yanıtlasın. Teşekkürler. :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7A1E308D7 -- 24 Ocak 2021; 21:28:9 >
  • Selamlar hocam. Bence acele etmeyin, ikisinin arasında çok bir fark olmayacaktır. Sonra bütçeyi biraz daha artırıp daha iyi binli bir ram alıp t1 yapıp biraz da timingleri sıkıştırarak kullansanız çok daha fazla fayda sağlarsınız.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Patren

    Bu mesaj silindi.

    Öyle bir ayrım hiç olmayabilir. Yine de şimdiden kesin bir şey söylemek zor. Zira detaylı diyebileceğimiz şekilde ram hızları ile alakalı sızıntı veya bilgiler gelmedi.

  • 
Sayfa: önceki 214215216217218
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.