Araçları ölçüyorlar ya özel gazlarla felan..Her insan arasındada farklılıklar gösterirmi bu acaba? Malum hepimizin gövdesi farklı, suratı farklı vs.
Buda hızlı koşmaya bir etkenmidir? Gece gece aklıma geldi...
Doğrudur, fark vardır ve bu da hızlı koşmaya etki ediyor. Ancak fark sadece saniyenin yüzde birleri kadar oluyor.
Bu bakımdan sadece profesyonel/amatör atletler tarafından dikkate alınan bir konu. Dikkatinizi çekiyor ise özellikle sprinterlar öne eğik şekilde koşuyorlar. Bu rüzgarı yarmak için uygulanan bir teknik. Ayrıca son yıllarda yaygınlaşan dalgıç kıyafetini andıran koşucu formalarının sebebi de bu. Saçlar bile etkiliyormuş aerodinamiyi.
Sanki uzmanmışım gib anlattım ama, ben de Discovery' de syretmiştim.
Neticede var yani böyle bir olay...
kepçe kulaklılarda da sn nin %2 si kadar zaman kaybı oluyomuş tur başına
Öne eğik koşmalarını anlarımda, insan yüzüde aerodinamiyi bozmazmı?
kobe brynta profilden bir bak olduğunu anlarsın.
kepçe kulaklarına estetik ameliyat yaptıran bir bisikletçi vardı yanlış hatırlamıyorsam
iyi düşünmüşsünde konuyu sanki yanlış yere açmışsın gbi kanımca o konunun yeri burası değil
bi bisikletçi hızını kesiyo diye kulak kepçelerini aldırmıştı ama sonra rahmetli olmuştu bişeyden dolayı.ayrıcayarışlarda bisikletçiler takım halindedir, genelde en önde bi tane güçlü herif gider, rüzgar direncini azaltır, böylece hemen arkasındaki esas oğlan yorulmaz
alet büyükse ne yapacak onu da mı kestirecek
gidon idare eder orayı ona gelmeden dağılır hava
ama yan rüzgarlardan da etkilenebilme söz konusu
bu konudan yola çıkarsak Laz'ların burun yapısından dolayı rüzgarı çok iyi yırtmaları ve iyi bir aerodinami ye sahip olduklaırnı çıkarırız dogrumudur :)
bizim atletlerden başarılı olanlar lazmı bi araştırayım
Keller daha aerodinamiklerdir diye biliyorum
yolda dimdik duran adamın hiçbir aerodinamiği yoktur..fakat bu kişi belli sporu yapıyorsa kendisini o spora göre uygun aerodinamiğe sokar..aklıma gelen birkaç örnek..bisikletçiler,motorsiklet yarışçıları,yüzücüler,birde adı aklıma gelmedi şimdi (buzdan bir kulvarda kızak üstüne yatılarak gidilen bir spor var)...ayrıca kayak sporları..özellikle kızakla atlama şeklinde olanlar..yani anlatmak istediğim bazı durumlarda işe insan vücudunun aerodinamiği de giriyor..ama bu sporları yapan kişiler aerodinamiği sağlamak için özel giysiler giyiyor..bu durumda demektir ki insan vücudunun da bir aerodinamiği vardır
quote:
Orjinalden alıntı: m.C.k.
ama yan rüzgarlardan da etkilenebilme söz konusu
senin havayı yardığında yanından geçen hava engeller yan rüzgarı ayrıca kesmesende her türlü aerodinamik bişi zaten
türbülans@ hocam güzel örnekler vermişin
yüzücülerde koşucularda ayaklarındaki kılları kestiğini duymuştum sürtünmeyi azaltır die
quote:
Orjinalden alıntı: Power Of The Renault
yüzücülerde koşucularda ayaklarındaki kılları kestiğini duymuştum sürtünmeyi azaltır die
o yüzden yüzücüler ve koşucular artık tüm bedenlerini kaplayan kıyafetler giyiyor
mythbuster lık bir konu yazayım da belki araştırırlar.
quote:
Orjinalden alıntı: m.C.k.
Altinde hızı %3 oranında arttırdıgını duymuştum
quote:
Bu konu bu gidişle kilidi yer yarın... -Bu arada koşucuların son metrelerde eğilmesinin sebebi aerodinami filan değil; yarışı burun farkıyla önde bitirmektir. Yarışın diğer bölümlerinde, hiçbir koşucu eğilmez. Çünkü eğilirlerse belki ufak bir aerodinami avantajı sağlayacak ama randımanlı koşamayacaklardır... Bir de eklemek isterim ki; Profesyonel yarışlarda aerodinamiğin etkili olduğu yarışlar sadece 100 veya 200 m. yarışlarıdır. Diğer uzun menzilli yarışlarda dayanıklılık ön plandadır. 100 - 200m. gibi kısa yarışlarda da, aerodinamik çok önemli olmaz zannımca. Çünkü rüzgardan etkilenmez ise şayet, arkadan gelen rüzgarın avantajını kulanamaz; rüzgardan etkilenirse de önden gelen rüzgarın dezavantajı üstüne biner... (Yani çok değişken) ---Konuyu açan arkadaşın sorusu olan; "insan aerodinamiği, hızlı koşmaya sebepmidir" sorusunun cevabı ise, eğer aerodinamikten kasıt rüzgar direnciyse hayır değildir. Esas etken; ağırlık merkezi (boy), çevik ve kaslı bir vücut ve sağlıklı - hızlı bir kalp, dolaşımdır. Tabi bide en önemlisi kilo...