Şimdi Ara

insanin kaderi gerçekten kendi elinde mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler öncelikle belirteyim okuma önerilerine açığım. konu hakkinda link veya kitap olur ne varsa paylaşın herkes yararlansin.

Konu şu mesela düşünün babanız veya anneniz 45 yasinda. İşsiz. Benim üni.deki hocam da 45 yaşında. Onun çocukları benden rahat ve ileride de rahat olacak.
    Babası ayrı olanlar var. Kısaca anne babayı biz seçmiyoruz bu durum da kader.

İnsanın kaderi ne derece kendi elinde? Kuran 'da (isra:13) bu konuda diyor "biz insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık" ki bu ayetin de yanlış çevrildiğini savunanlar var bkz:

(not: kuran a inanmayan vardır saygı duyarım)

Bakın en basiti forumda bir arkadaş benle yaşıt. Bilkenti kazandı şimdi yurtdışında doktorayi bitirdi veya bitirmek üzere. Ben yüksek lisansla uğraşıyorum daha.
    Şimdi bana demeyin "Sen niye çalışmadin bilkent kazanmadın." Benim sorumluluklarim farklı başkasının farklı. Meseleyi ben ya da bilkent olarak da düsünmeyin. Yurtdışına kabul almak, dahası gitmek çok çok zor. Bilkent mezunuysan o kapı daha kolay açılıyor bilkent örneğini bu yüzden verdim. Ya da daha basiti fen lisesini kazanmak.

Bunlar birer örnekti ( anne baba ve eğitim konusu). Baska örnekler de verilebilir.

Kaderin bizim elimizde olma ihtimali %20 gecmez diyorum. Siz ne diyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Osiris34 -- 29 Aralık 2019; 4:39:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• .... özet geçiyorum yazdığımı silip :D.
    Bazı şeyler değişir, bazı şeyler ise öyle olmaları gerektiği için hep öylelerdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapcak bişey yok

• Daha doğmadan, anne karnında ölen insanlar var lan.
  • Kader, %80 çevre koşulları ve genetiğin etkisi altındadır.

• Bu tamamen şahsi düşüncemdir. Galiba paralel evrenler kuramının etkisiyle bu düşünceye sahip oldum. Bence bir insan için bir tane kader yoktur, sonsuz sayıda kader vardır. Yaşadığımız her "an" da yani zamanın en küçük biriminde yaptığımız tercihler bizi başka bir kadere götürür. Hani bazı oyunlarda da olduğu gibi bir olay karşısında yaptığın tercihe göre oyunun devamındaki senaryo şekillenir.

Mesela örneklendirecek olursak yatarken 3 ihtimal vardır diyelim. Ya sağa dönersin, ya sola dönersin, ya da sırt üstü yatarsın. Bu üç tercihten her biri senin vücut yapındaki fizyolojik olaylara farklı etki edecek ve yarın daha başka uyanacaksın. Fakat bunlardan birini seçme olasılığın diğerlerinden daha fazladır. Sağ kolun ve sırtında ki ağrı dolayısıyla sola dönük yatma olasılığın diğerierinden yüksektir. Burada da olasılıklar devreye girer ki o da bambaşka bir ayrıntı

Bizdeki tek kader anlayışıyla taban tabana zıt bu. Kadere küfredenler, isyan edenler yok efendiyim kader mahkumuyuz biz, kader utansın... gibi sözler tamamen geçersizdir çünkü senin için şekillenmiş sonsuz sayıdaki kader içinde bu kaderi kendi tercihlerinle yani kendi ellerinle sen seçtin. Tek bir kader olsa seçim hakkın olmasa belki isyan etme hakkın olabilir.

Bu arada elbette seçilemeyenler unsurlar da yani tercih dışı unsurlar da kaderde vardır. Burda da şuna inanıyorum. Bu unsurlar senin için başkaları tarafından tercih edilen unsurlardır. Senin akrabalarını sen değil ailen belirler. Senin ismini ailen belirler. Diyelim ki fizikel sorunlarla doğdun. Bu da ailenin tercihidir. Sperm hücrelerinin ya da yumurta hücresinin kalitesini düşüren annen ya da babandır. Kromozomal hataların oluşma riski yüksek birleşmelere sebep olan anne babadır.

Peki hayata akranından daha eksik şartlar altında başlayan insan isyan etme hakkına sahip midir? Bence yine değil. Diyeceksiniz ki yukarıda tek kadere sahip olunsa belki isyan etme hakkına sahip olunur demiştin ama. Evet onun kaderinin sonu belli olacağından ve sonuna kadar bir tercih yapma olasılığı olmadığından o kadere isyan etme hakkına sahip olur. Fakat hayatın başında ki tercih imkansızlığı sonundaki yaşantının sadece bir parçası olarak kalacak. Aradaki tercih dönemleri yine bizim sorumluluğumuzda.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Bence benim elimde değil, ayağımda xd
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ne kadar garip insanlar var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yaptıklarımızın dışında bir kader yoktur terminator 3 te geçen bir söz

• Kesinlikle buna inaniyorum . İnsanin kaderi kendisidir

• Zamanında bununla ilgili bir çalışma vardı. Algoritmaya dökmüşlerdi. %94 oranında şans faktörü vardı işin içinde.

Hayatın %6'sı gibi bir kısmı sadece değiştirebilineceğine dair (genele vurulduğunda) net rakamlardan bahsediliyordu.

Genetiğin, dolayısı ile tipin, zekan, genel fiziksel özelliklerin, maddi durumun, çevren, bu çevrenin bir biri ile iletişime geçiş şekli (kelebek etkisi), ailen, kültürün, alt kültürün, dilin vs vs vs

Binlerce paramatre var. Ve hem irade hem imkan olarak tepe noktada - tamamen başarılabilinirse %6'lık bir bölümüne müdahale edilebiliniyor (bu bazen kilit noktalar olabiliyor)

Hayatımızın çok çok az kısmı bizim kontrolümüz altında.
  • Kadere inanırım..

• Geleneksel manada ki kader inanci Kuranin anlattigi ögrettigi dine sonradan sokulmus bir inanctir.
    Kader ölcü miktar demektir.
    Ezelden yazilmis cizilmis bir sey yoktur. Hele tercihlerimiz asla.

• Kader insanin kendi elindedir. Cogu bunu yasar fakat farkinda bile degildir . Kader yasadiginiz olaylari bilincli veya bilincdisi yorumlama seklinize gore sekillenir. Zengin degilim diye yakinirsin aslinda zengin olmayi istemiyorsundur! Bilinciniz neyi cekerse ona gore hayatiniz olur. Bu sebeple dusuncelerinize cok dikkat edin cunku kaderiniz olmadan once aldiklari ilk sekildir bu.

• kader hiç bir şeyi başaramayan aptalların inandığı bir şeydir. kader diye bir şey yoktur olmasıda mümkün değildir. kediye araba çarpıyo ölüyor ama insana araba çarpıp ölünce kader diyorlar. dünya fiziksel bir yerdir bu nedenle kader diye bişey olması mümkün değildir. kısacası kader dediğimiz şey şanstan ibarettir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostweb -- 29 Aralık 2019; 11:39:1 >
  • Mesela aileni olumu hatta kazalari bile tamamen kontrol edemezsin
    secebilceklerinde var ama sonradan secim yaptıginda iyi olan birsey kotu sonuclanabilir.
    yani sans onemlidir
    %10 civarinda belki etkin olur.ama bu %10uda kullanmazsan dahada beter olur.ayrıca heran olebilirsınde.

• Kader gayrete tabidir. Oturup bekleyerek kaderim bu diyemezsin. Arabanın önüne atlayıp kaderimde varsa yaşarım diyemezsin. Çok detaylı birşey.
  • Karma sadece filmlerde olur.Kötülük yapanın başına kötü bir şey gelmesi gerçek hayatta olmaz.Böyle bir beklenti içine girmeyin hayal kırıklığına uğrarsınız.
  • Kardeş yazdıkların için bir kaç kitap önerisi yapacağım, okumak uzun bir zamanını alabilir ama kendimden örnek verecek olursam sana da çok faydalı olacağına inanıyorum.
    1. İbn Haldun - Mukaddime
    2. Necati Öner - İnsan Hürriyeti
    3. John Stuart Mill - Hürriyet Üstüne
    4. Mirza Tokpınar - Tevekkül
    5. Mustafa Mecit - Kadercilik
    Bunlara ek kitap aralarında önerebileceğim bir çok yer var ama, bunlar bile başlı başına soruna ufakta olsa bir çözüm sunabilir. Ufak diyorum çünkü bu bahsettiğin kader konusu gerek İslami mecrada gerek batılı kaynaklarda hep gündem olmuş, gerekli Kişiler konu hakkında bir çok eser telif etmişlerdir. İlgilendiğim alan olan İslami mecrada en çok tartışılan, mezhepleşmelere, mezhepleşmeler üzerinden düşünde dünyası geliştirmeye en çok katkı sağlayan bir konudur. Bu tarihi sürecin hepsini okumak dahi hepimize ciddi büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

• Redmi K20 Pro kullanıcısına yanıt
    hocam bu mizah seviyesiyle nasıl yaşıyorsunuz? çevrenizde buna maruz kalan günde kaç kişi gülmekten bayılıyor? zor olsa gerek.

• cevap veren herkese teşekkürler hepsini okudum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.