Şimdi Ara

İnsan gözü kaç megapiksel görebiliyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
1.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaslar insan gözü kaç megapiksel görebiliyor? bu sorunun cevabını hep merak etmişimdir

malum hergün daha üstün cep telefonları ve digital fotograf makinaları çıkıyor insan gözünün görebildigi megapikseli aşabilecek bir fotograf makinası olabilirmi?

cvplarınızı bekliyorum...

• http://www.clarkvision.com/imagedetail/eye-resolution.html adresine göre 120 derecelik bir alanı gördüğümüzü kabul edersek 576 megapixel.
  • göz sinirlerini yoğunluyla alakalı olmalı .Acaba bir santimetrekarede kaç sinir var buradan bulunabilinir.
  • 34 megapixel çözünürlük .. 6x digital, 2x optik zoom var üzerinde.. Yanlız garantisi yok, her an bozulabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mika_hakinen

34 megapixel çözünürlük .. 6x digital, 2x optik zoom var üzerinde.. Yanlız garantisi yok, her an bozulabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: mika_hakinen

34 megapixel çözünürlük .. 6x digital, 2x optik zoom var üzerinde.. Yanlız garantisi yok, her an bozulabilir.

• ama yedekli gelmiş birine bişi olursa diye
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 1 pixel
  • megapixel terimi dijital fotoğrafçılıkla ilgili bir terimdir. görüntüyü karelere bölerek bir düzlemin üzerine aktarır.
    eski filmli makinelerde hiç megapiksel diye bişey duydunuz mu?

insan gözü de eski makinelere benzer.
  • İnsan gözünden daha net görebilen bir "şey" var mıdır?

Ayrıca net görüntüyü nasıl tanımlayabiliriz ki? Şimdi bir bilim-kurgu hikayesi uydurayım:

Diyelim gözümüz 576 megapixel çözünürlüğünde olsun. Varsayalım teknoloji çok gelişmiş olsun ve insanlara göz takılabilsin. Bir insana 976 megapixel çözünürlüğünde göz takıldığında o adam nasıl görür? Hayalini kurabilir miyiz?
  • "net görme" ve ya "görme farkı" ancak bir türe ait iki birey arasında göreceli değerlendirileblecek bkavramlar.
    iki insandan biri diğerinden net görebilir yada daha uzağı daha iyi görebilir.
    ama bbir insanla köpek arasında karşılaştırma yaparken köpek hiçbir zaman "yaw ben herşeyi gri görüyorum, insanlara bak ne güzel renkli görüyorlar" demiyecektir.

biz başka bir varlığın yerine geçip şuanki görme tecrübemizle onun gözlerinden dünyaya bakamadıkça "neyi ne kadar görüyoruz" tarzı bir soruya cevap verebilmemiz kanımca imkansız. örneğimizde olduğu gibi kimse köpeklerin daha az megapiksele sahip olduklarını idda edemez. görme olgusunun megapiksel gibi bir kavramla açıklanmaya-karşılaştırılmaya çalışmak mantıksız bence.

benzer alternatif sorular: insan beyni kaç mb hafızaya sahiptir? beyin, işlemleri kaç megahetz hızla yapar? vs. vs.

• yaw arkadaşlar ne pixel i
    pixel denen şey karedir.

eski fotoğraf makinesi diyorum,
    insan gözü diyorum,

yok öyle bişey.
  • quote:

Orjinalden alıntı: the_point

"net görme" ve ya "görme farkı" ancak bir türe ait iki birey arasında göreceli değerlendirileblecek bkavramlar.
    iki insandan biri diğerinden net görebilir yada daha uzağı daha iyi görebilir.
    ama bbir insanla köpek arasında karşılaştırma yaparken köpek hiçbir zaman "yaw ben herşeyi gri görüyorum, insanlara bak ne güzel renkli görüyorlar" demiyecektir.

biz başka bir varlığın yerine geçip şuanki görme tecrübemizle onun gözlerinden dünyaya bakamadıkça "neyi ne kadar görüyoruz" tarzı bir soruya cevap verebilmemiz kanımca imkansız. örneğimizde olduğu gibi kimse köpeklerin daha az megapiksele sahip olduklarını idda edemez. görme olgusunun megapiksel gibi bir kavramla açıklanmaya-karşılaştırılmaya çalışmak mantıksız bence.

benzer alternatif sorular: insan beyni kaç mb hafızaya sahiptir? beyin, işlemleri kaç megahetz hızla yapar? vs. vs.

Ben de aynen böyle düşünüyorum. Ama günümüzde bilim insanları hangi hayvanın hangi renkte ve nasıl gördüklerini tespit edebiliyorlarmış. Nasıl acaba?

quote:

Orjinalden alıntı: basicbats
    yaw arkadaşlar ne pixel i
    pixel denen şey karedir.

eski fotoğraf makinesi diyorum,
    insan gözü diyorum,

yok öyle bişey.

Megapix-ks-el terimi yanlış kullanılıyor olabilir. Yok öyle bir şey bence de. Ama eski fotoğraf makinesi ne iş? Yani biraz daha açarsan diyorum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iZCi_500 -- 17 Aralık 2006; 2:56:49 >

• hani oluyo ya...

eski fotoğraf makinelerinde pixel diye bir kavram yoktu.

dijital fotoğraf maakinesinde çekilmiş resmi yeteri kadar büyütürsen sonunda karşına kareler gelir. işte bunlar pixeldir.

ama eski tip fotoları büyütürsen sadece netlikleri bozulur.

düşünsenize o kadar teknoloji var. o kadar projektör var.
    peki sinemalar neden hala film şeridi kullanıyorlar?

cevabı; dijital bir filmi veya resmi o büyüklükte bir perdeye aktarırsanız kare kare gözükecektir.
    net görüntü alabilmek için muhtemelen dünyada çok az bulunan cihazlarınızdan olması gerekir.

pixel sadece dijital ortama bağlı bir terim.
    yani gözümüzün pixeli kaç ? komik bi soru.
  • quote:

hani oluyo ya...

dijital fotoğraf maakinesinde çekilmiş resmi yeteri kadar büyütürsen sonunda karşına kareler gelir. işte bunlar pixeldir.

cevabı; dijital bir filmi veya resmi o büyüklükte bir perdeye aktarırsanız kare kare gözükecektir.
    net görüntü alabilmek için muhtemelen dünyada çok az bulunan cihazlarınızdan olması gerekir.

Aslında pek değil,anlatılmak istenen gözümüzün pikselle gördüğü değil,gözümüze eşdeğer bir cihaz yapılsa kaç piksel gerekeceği olarak düşünülürse pek de mantıksız olmadığı görülebilir...

• quote:

hani oluyo ya...

Filmlerin de bir çözünürlüğü vardır ve bu çözünürlük filmin ASA değeriyle orantılıdır. Ama filmlerde görüntü karelerden değil, kimyasal bileşiklerin oluşturduğu daireciklerden oluşur. Ve tabi ki belirli bir yüzey alanı ancak belirli sayıda kimsyasal noktacık barındırabilir. Bu da filmin nokta yoğunluğunu belirler. Mesela düşük ASA'lı filmlerin nokta sayısı daha fazladır, dolayısıyla daha net görüntü verir. Ama nokta sayısı fazla olduğu için yeterli ışık alabilmesi için fazla süre ışık alması (pozlanması) gerekir.

Tabi ki aynı mantıkla çözünürlüğü arttırmanın ikinci yolunun sensörü büyütkmek olduğu anlaşılabilir. Bu yüzden reklam çekimlerinde büyük formatlı filmler kullanılır.

Göze gelirsek... Bence olaya şöyle yaklaşırsak konu daha mantıklı olacak. Retinası zarar gören insanlara günümüzde şu an için çok yetersiz de olsa yapay retina takılabiliyor (Merak edenlerin BBC belgeseller serisine göz atmalarını öneririm. Yanlış hatırlamıyorsam bu konu insan vücudu-yedek parçalar bölümünde geçiyordu). Çok yetersiz diyorum, çünkü bu yapay retinanın çözünürlüğü yaklaşık 100 piksel. Yani sadece insanın önüne çıkan bir engelin karartısını görüp yolunu değiştirmesini sağlayacak nitelikte.

Şimdi soruyu şu şekilde değiştirelim. Bu yapay retinanın çözünürlüğü ne olursa bu retinayı kullanan kişi eskisine göre hiçbir değişiklik hissetmez? Oldu mu?

• How many megapixels equivalent does the eye have?

The eye is not a single frame snapshot camera. It is more like a video stream. The eye moves rapidly in small angular amounts and continually updates the image in one's brain to "paint" the detail. We also have two eyes, and our brains combine the signals to increase the resolution further. We also typically move our eyes around the scene to gather more information. Because of these factors, the eye plus brain assembles a higher resolution image than possible with the number of photoreceptors in the retina. So the megapixel equivalent numbers below refer to the spatial detail in an image that would be required to show what the human eye could see when you view a scene.

Based on the above data for the resolution of the human eye, let's try a "small" example first. Consider a view in front of you that is 90 degrees by 90 degrees, like looking through an open window at a scene. The number of pixels would be
    90 degrees * 60 arc-minutes/degree * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 pixels (324 megapixels).
    At any one moment, you actually do not perceive that many pixels, but your eye moves around the scene to see all the detail you want. But the human eye really sees a larger field of view, close to 180 degrees. Let's be conservative and use 120 degrees for the field of view. Then we would see
    120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapixels.
    The full angle of human vision would require even more megapixels. This kind of image detail requires A large format camera to record.

• acaba bu 300-500 megapizel olması gerekn mi olan değer mi?
    Benim şahsi görüşüm bu kadar sinit hücresi olmadan bu pixeli görüyor olmamız ilginç. Kartallar insan defalarca daha detaylı görürler belki bu sayı onun içi geçerli olabilir.Çünkü hangi mesefeden neyi ne kadar ayırt edebilirlik de hesaba katılmalı idi.Sanki sadece açı hesaba katılmış , belki de ben öyle anladım.
  • insan gözünün uyumu hiçbir optik cihazda yok ayrıca.

kartalların ayrıntılı görmesi uzağı görmeye daha uyumlu bir göz yapısına sahip olmalarından kaynaklanıyor.
    ayrıca görüş açısı olarak hesaplamaya kalkarsak kuşların gördükleri görüntü bizim gördüğümüzden daha akaliteli olmalı. çünkü kuşlar 300 dereceye kadar görüş açısına sahipler.

ayrıca burda üç boyutlu görme olgusuda sözkonusu.(binoküler)
    sonuçta bir resim veya ekran 3 boyutlu görüntü üreteme. (en azından şu anda baktığınız pc ekranı)

haliyle;
    ben hala daha pikselle açıklanmaya çalışılmasını anlamsız buluyorum..
  • quote:

Orjinalden alıntı: the_point

insan gözünün uyumu hiçbir optik cihazda yok ayrıca.

kartalların ayrıntılı görmesi uzağı görmeye daha uyumlu bir göz yapısına sahip olmalarından kaynaklanıyor.
    ayrıca görüş açısı olarak hesaplamaya kalkarsak kuşların gördükleri görüntü bizim gördüğümüzden daha akaliteli olmalı. çünkü kuşlar 300 dereceye kadar görüş açısına sahipler.

ayrıca burda üç boyutlu görme olgusuda sözkonusu.(binoküler)
    sonuçta bir resim veya ekran 3 boyutlu görüntü üreteme. (en azından şu anda baktığınız pc ekranı)

haliyle;
    ben hala daha pikselle açıklanmaya çalışılmasını anlamsız buluyorum..

Konunun biraz dışına çıkacak ama benim bildiğim kadarıyla kuşların ve çoğu otobur canlının görüş açısı fazla olmasına rağmen iki boyutlu görebilirler. Çünkü gözler kafanın iki yanında olduğu için ortak gördükleri alan neredeyse yoktur ve 3 boyut kavramı ancak iki gözün beraber gördükleri alanda algılanabilir.

Burada da ihtiyaçlar devreye giriyor. Etobur canlılar için avının mesafesini belirlemek, başarılı bir saldırı için çok önemlidir. Bu yüzden iki gözleri de öndedir ve 3 boyutlu görebilirler. Ancak otoburlar için mesafenin fazla bir önemli yoktur. Gördükleri alan içine hızla dalan bir yabancı gördükleri anda kaçmaları gerekmektedir, yani görüş açısı ön plandadır.

Konuya dönersek... İnsan gözünün MP değerini tanımlayabilmek için msurucu'nın alıntı yaptığı yazıda belirtildiği gibi görüntünün beyinde işlenişini de hesaba katmak gerekir. Çünkü olaya görüş açısı ve MP açısından bakarsak, iki gözden gelen görüntülerin kesiştiği (yani 3 boyutlu olarak algılanabilen) alan, aslında kayıptır.

O zaman doğal bir görüntü elde edebilmek için sahip olmamız gereken MP değerini nasıl hesaplarız? Kimbilir... Zaten o alıntıdaki hesaptan da hiçbirşey anlamadım

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.