Şimdi Ara

İnsan gerçekten objektif olabilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle tarafsızlık ile objektifliği ayırarak yazdığımı belirteyim.

İnsanın kendine ait duyguları, ön yargıları, ilkeleri, yapısı vardır. Fikir belirttiği şey kendisine dair olmasa da mutlaka içinde kendi ön yargıları, tecrübeleri olacaktır.
    Sonuç olarak; "objektif olmak gerekirse" veya "objektif bakarsak" gibi cümleler doğruyu yansıtmaz.

• Dışavurum da olabilse bile, kendi içdünyasında olamaz.
  • illaki fikirlerimiz objektifliği zor kılacaktır ama analitik düşünme yeteneği kazanılmışsa, hatırı sayılır bir hayat tecrübesi edinilmişse en azından objektifliğe yaklaşım sağlanabilir.
  • Objektif bakmaya çalışmakla başlayan cümleler inandırıcı olmuyor pek. Ancak şu bir gerçekki kendi şahsıma konuşursam, inanç, değerler, genel itibari ile ortak değerlerimizide katarsak objektif bakamadığımız bir çok nokta var. Ben kendi şahsıma konuşursam bazen objektif bakamıyorum.

Örnek verecek olursak Kürt meselesine kesinlikle objektif bakamıyoruz. Daha ben bu cümleyi yazarken tepkileri düşünebiliyorsunuzdur. Öyle şeymi olurmuşla başlayan cümleler... Tabi buda toplumun genel yapısını ortaya koymakta.
  • Kesinlikle %100 objektif olamaz.
  • Duruma göre değişebilir aslında, nebiliyim Abd deki herhangi bi olay hakkında objektif olabiliriz belki ama olay Türkiye, din, takım vs olunca daha objektif bir yorum görmedim ben
  • objektif olmak için objektif gibi olman lazım.yani 0 düşünce. 0 düşünce de beyin durmadığı sürece imkansız. özetle yoktur
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Forum çok sakin değil mi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu bilinçaltı denen şey hakkında çok şey bilmiyorum fakat bizi hayatın her alanında farkında olmadan yönlendiriyor bence. hiç alakamız olmayan bir konuda 2 şıktan birini seçecek olsak bile tam anlamıyla objektif olamayız diye düşünüyorum.
  • elbette birçok şeyde olduğu gibi mutlak anlamda objektif olunamaz ama en azından yaklaşık bir sonuç alınabilir. diğer türlü tüm adalet mekanizmasını ya da tüm bilimsel disiplinleri ciddiye almamamız lazım.
  • Aklın yolu bir değildir. Göz önündeki doğruları her birey kendi yöntemi ve üslubunca tahlil ettikçe objektiflikten bahsetmek imkansızlaşır. Günümüzde objektiflik, çoğunluğun duygularını okşayıcı eylem ve söylemlerde bulunmak koşuluyla kazanılabilen bir değerdir. Azınlığın duygularına tercüman olanlar ise, çeşitli çıkar odaklarının etkisinde kalanlarca, "subjektif", "marjinal" gibi sıfatlar ile nitelendirilirler. Zalime "zalim" dersen iftiracı olursun; ama zalime "adil" dersen maaşa bağlarlar. Böyledir...
  • İnsanın duyguları olduğu sürece tamamen nötr ve objektif olamaz.Ancak bi robot olumlu ve olumsuz şeyleri tarttıktan sonra mantığa en yakın olanını seçebilir bence.
  • ben objektfliğimle tanınıyorum zaten
  • Eğer kendi fikrinizi bir alanda savunuyorsanız, haksız olduğunuzu bilseniz bile 100de 100 objektif olamazsınız. Ama sizi ilgilendirmeyen bir konuda objektif olabilirsiniz. Mesela ben futbol konusunda objektif olamam ama örneğin Amerikadaki bir beyzbol takımlarına karşı 100de yüz objektif olabilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ©hessmaste®

Dışavurum da olabilse bile, kendi içdünyasında olamaz.

Bence içdünyasında objektif olabilir.
  • benim inancımda bu yönde. yanı insanın tarafsız olması , herkese eşit mesafede durması mümkün değil. tarafsızlıkta bir taraflıktır zaten.
  • Duygular bu işi zorlaştırıyor. Ama bence olunabilir, kimine göre zor, kimine göre kolay. Kendi adıma konuşacak olursam her konuda objektif olabiliyorum.
    Atıyorum bir konuda tartışırken ben haksızsam, her ne kadar kötü bir his olsa da objektif davranabiliyorum.

Not: Kolumu keserseniz kan akıyor.
  • Objektif olunamaz ancak objektif olmak için gayret sarf edilebilir diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: demonchild

ben objektfliğimle tanınıyorum zaten

Hangi çevrede?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.