Şimdi Ara

İnkılap ile devrim aynı şey midir ? ? ? ? ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
3.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • İnkilap Varolan düzende yenilik yapmaktır.

Devrim Varolan rejimi yıkıp , yerine eski rejimi yıkanların kurduğu bir rejim getirmesidir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Farabî

quote:

Orjinalden alıntı: emure

quote:

Orjinalden alıntı: Farabî

Sosyalist rejim meraklısı kişiler ağızlarında devrim kelimesini sakız ettiği ve Atatürk inkılapları ile bunun alakası olmadığı için devrim denilmez genelde.

Sol görüşlü kısım sağ kısmı rencide etmek için devrim der,tam tersi durumda inkılap der.

Bir nevi Memed,Mehmet ilişkisi

hiçbir alakası yok.

cumhuriyetin kurulması bir devrimdir inkılap değildir...

İlk cümlemi kanıtladığınız için teşekkür ederim

• quote:

Orjinalden alıntı: ZamansizKar

quote:

Orjinalden alıntı: radyasyo_N

İnkilap köpek demektir. İnkılap olucak. Önce nasıl yazıldığını öğrenin lütfen.

"Köpek" değil "köpekleşmek" demektir.Kısaca daha kötü birşey...
    Kelp köpek demektir.
    Sonrada anlamını öğrenelim.

Mutlu oldun mu? Dağlar kadar anlam farkı varmış afedersin.
  • 1980 darbesinden sonra Kenan Evren'lerin, bizzat Atatürk tarafından oluşturulduğu söylenen 'devrim' sözcüğü yerine, kitaplara 'inkılap' sözcüğünü koydurması yüzünden bu karışıklık meydana gelmiştir.

Devrim sözcüğünden korkmayınız!
  • devrim sözcüğü Türkçe kökenli diyenler yanılıyorlar çünkü öz Türkçede V harfi bulunmaz
  • tdk da ararken denk geldi öğrenmiş oldum

ıngılıp

Çok zayıf: O öküzler ıngılıp olmuş iş yapar mı?
    Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğüıngılıp

İğreti duran, sağlam olmayan: Ingılıpın üstündesin.
    Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
  • atatürk'ün yaptıklarına devrim demek saygısızlıktır; çünkü "devrim" "devirmek"ten gelir. fakat inkılap devrimden daha geniş manalıdır, devirdikten sonra tekrar inşa edersin. atatürk çürük düzeni devirip bıraksaydı devrim derdik ama devirip yenisini yapmış o yüzden inkılap doğrusudur.

"v" harfinin türkçede bulunmadığını söyleyen arkadaş kaynak gösterirse sevinirim. ilk kez duyuyorum böyle bir bilgiyi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tapdk

atatürk'ün yaptıklarına devrim demek saygısızlıktır; çünkü "devrim" "devirmek"ten gelir. fakat inkılap devrimden daha geniş manalıdır, devirdikten sonra tekrar inşa edersin. atatürk çürük düzeni devirip bıraksaydı devrim derdik ama devirip yenisini yapmış o yüzden inkılap doğrusudur.

"v" harfinin türkçede bulunmadığını söyleyen arkadaş kaynak gösterirse sevinirim. ilk kez duyuyorum böyle bir bilgiyi.

orhun alfabesine bakarsan v,c,h,j gibi seslerin bulunmadığını görebilirsin
  • İNKILAP:var olanı daha da geliştirmek değiştirmek daha iyi bir duruma getirmektir
    DEVRİM:Kökü devirmekten geliyor var olanı devirmek yıkmak ortadan kaldırmak tamamen yok etmek demektir
  • farklı kavramlardır. Atatürk'ün yaptığı olay Türk Devrimi diye adlandırılır. bundan 25 30 yıl önce devrim tarihi diye ders varmış. Atamız yaptığına devrim demek nasıl saygısızlık oluyor anlamadım.
    ıslahat ve inkılap birbirne benzer kavramlardır ama devrim kökten değiştirmek anlamındadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tufan. -- 16 Ocak 2009; 22:00:04 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: muster

quote:

Orjinalden alıntı: tapdk

atatürk'ün yaptıklarına devrim demek saygısızlıktır; çünkü "devrim" "devirmek"ten gelir. fakat inkılap devrimden daha geniş manalıdır, devirdikten sonra tekrar inşa edersin. atatürk çürük düzeni devirip bıraksaydı devrim derdik ama devirip yenisini yapmış o yüzden inkılap doğrusudur.

orhun alfabesine bakarsan v,c,h,j gibi seslerin bulunmadığını görebilirsin

Ses değişikliği orhun abidelerinde olmayan pek çok ses zamanla değişime uğramış ve türkçenin içine yerleşmiş durumdadır

Devrim +im Devrim olmuştur ikinci hecedeki ünlü ünlü ile başlayan bir ek geldiğinden dolayı düşmüştür tamamen türkçe bir kelime bu
    çevir+e ekini alınca çevre olması gibi

• M.Kemal kendi yaptıklarına 'devrim' demekte...
    Hala 'devrim' demek saygısızlıktır diyen zihniyeti, anlamakta güçlük çekiyorum.
  • Devrim ; Türkiye Cumhuriyeti tarafından bilmem kaç senesinde "Sosyalizmi,Anarşizmi,Komünizmi yani kötüyü" hatırlattığı , çağrıştırdıgı gerekçesi ile devrim yerine "İnkılap" kelimesi getirmiştir !..
    İnkılap'ın Arapça anlamını da açıklamışsınız zaten detaya inmeye gerek yok..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umbaba -- 16 Ocak 2009; 22:21:42 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: umbaba

Devrim ; Türkiye Cumhuriyeti tarafından bilmem kaç senesinde "Sosyalizmi,Anarşizmi,Komünizmi yani kötüyü" hatırlattığı , çağrıştırdıgı gerekçesi ile devrim yerine "İnkılap" kelimesi getirmiştir !..
    İnkılap'ın Arapça anlamını da açıklamışsınız zaten detaya inmeye gerek yok..

çok güzel açıklamış arkadaş zamanında devrim sözcüğünden korkan korku imparatorları tarafından kaldırılmış devrim sözcüğü. üniversitede tarih dersi alana kadar hiçbir ders kitabında devrim diye geçtiğini görmemiştim. taa ki bu sene gerçekleri öğrenene kadar....

hadi komünist düzeni anladım da sosyalizme kötü demenin mantığını çözemedim bu ülkede.
    solcuysan kötüsün dinsizsin elitsin burjuvasın ....

• Halifeliğin,saltanatın,medreselerin kaldırılması devrimdir.Çarşafın,fesin kaldırılması inkılapdır.
    Devrim İsmet İnönü'nün son senelerinde veya Necmettin Erbakan döneminde kitaplarda yerini İnkılab'a bırakmıştır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: vaynett

İNKILAP:var olanı daha da geliştirmek değiştirmek daha iyi bir duruma getirmektir
    DEVRİM:Kökü devirmekten geliyor var olanı devirmek yıkmak ortadan kaldırmak tamamen yok etmek demektir

dilbilim açısından tanımları budur ve bu anlamda kesinlikle farklı kavramlardır
  • http://tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F75456518CA

anlamını bilmeyenler buradan bakabilirler

inkılap da derim devrim de, bir sakıncası yoktur.
    devrim Türkçe bir kelime olduğunu düşünüyorum, en azından başka bir dilden geçmiş bir kelime değil. korkmayın
  • Açıkçası , insanlar devrim kelimesini kullanmaktan rejim karşıtı insanlar tarafından çokça söylenen bir kelime olduğu için kullanmak istemiyorum. Buna ben de dahilim.
  • İnkılap yeniliktir. (Latin Alfabesi, Kıyafet İnkılabı gibi..) Devrim ise, çağ atlamaktır. (Saltanat sisteminden Cumhuriyet ve Demokrasiyle yönetim biçimine geçmek.) gibi..

Ekleme: Ayrıca senin insanların Atatürkçülüğünü sorgulayacak kadar bilinçi ve bilgili bir kimse olduğuna inanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Güven -- 25 Ocak 2009; 2:00:05 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.