Şimdi Ara

İnişli çıkışlı yolda gel-git yakıt tüketimi. ( Grafik)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba dostlar. Sonunda tayinim memleketime yakın bir ilçeye çıktı . Ve artık önümüzdeki 5 sene boyunca her gün işe gel git yapacam ( ailevi nedenlerden dolayı yapmak zorundayım ).

    Once yol hakkinda bilgi vereyim
    Toplam yolumuz 50 km git 50 km gel. Bölünmüş, trafiksiz yol.
    Yol hakkında fotolar :

    İnişli çıkışlı yolda gel-git yakıt tüketimi. ( Grafik)

    Bu yol ücretsiz. Hemen parelelinde de otoban var. Otoban kullanmayi düşünmüyorum. Yolumu 14 km uzatıyor ve otoban ücreti de cabası .

    Aşağıya grafik çizmeye çalıştım . 120 metre rakımdan önce 904 rakıma ve ordan inişe geçip 570 rakımlı işe gidecem . Tekrar aynı yol dönüş olacak.


    İnişli çıkışlı yolda gel-git yakıt tüketimi. ( Grafik)

    Merak ettiğim sorular :
    Öncelikle henüz bir araca sahip değilim bir araç alacam.

    1- lpg li mi dizel mi ? ( Rakımı göz onunde bulundurarak)
    Tamamen ekonomi odaklı soruyorum

    2- fizik bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Giderken daha fazla yakıt yakacağım kesin. Gidiş dönüş tamamlandiktan sonra ortalama yakit tuketimim düz Yolda gitmiş gibi olur mu ? ( Sonuçta çıkarken harcadığım enerjiyi inerken geri kazanıyorum diye tahmin ediyorum)

    Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hemşerim memleket nire

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • düz yol kadar yakarmı bence yakmaz çünkü genelde kayıp kazanımdan fazla oluyor(benim fikrim)



    Ama farkı aza indirmek için bence kaç vitesliyse son vitesi uzun olan araba farkı azaltır diye düşünüyorum.

    Çünki misal kısa oranlı olan yokuş aşağı 95 de sabitlencek 110 a gelebilmesi için yine gaza basacaksınız

    Ama son vitesi uzun olursa belki 110 da sabitlenicek daha uzun mesafeleri gaz vermeden alabilceksiniz.



    Genelde dizellerin vites oranları benzinlilere göre daha uzun oluyor ayrıca yokuşlu yol olduğu içinde dizel daha mantıklı gibi geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaptainBosche -- 17 Eylül 2017; 4:13:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Temelde bakış açısı çıkarken çok yakıyorsun inerken az şeklinde ancak şu da gözden kaçmasın, inişte çıkış kadar mesafeyi geçtikten sonra kalan düzlüğü ya da eğimi araç yine hızıyla ile gitmeye devam ediyor.

    Dediğiniz şekilde en iyi örnek sütçüler-Bornova arasında var. Bir yeni açılan ücretsiz Kemalpaşa otoyolu var, bir de belkahveden giden yol var. Her iki yolun da boş olduğu sabahın körü saatinde gitmiş biri olarak sütçülerden otoyol üzerinden 105 sabit gidip belkahve'nin üst noktasına kadar 105 gerisini gaza basmadan giderek normal yolda 0.2-0.3 daha az tüketim görebiliyordum, tabi araç dizeldi. Benzinlide daha az tüketim yakalanabilir dediğim durumda, çünkü benzinli araçta gaza basmasanız da araç hemen yavaşlamaya başlamaz, çok uzun mesafeler daha akıcı biçimde devam eder.

    Tabi gerçekçi yaklaşımda bulunursak 3 şerit otoyolda trafik yok haliyle, iki şerit olan ve her yandan fabrika araçlarının fırladığı diğer yola göre bariz daha az tüketiliyor. Buradan da kendi yolunuzu da biraz düşünün tabi, diğer yolda daha fazla gaz-fren kullanılacaksa tüketim haliyle artar, otoyolda daha az tüketim olacaktır. Otoyol maliyeti muhtemelen 2.85-4.35 falandır, yani diğer yol size yarım lt-1 lt fazla yaktırır mı onu göz önünde bulundurun, dizel olursa ne yokuş oluşu ne de trafik kolay kolay 1 lt yaktırmaz, en çok yarım lt fark olur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1. Her Türlü Dizel.yokuş aşağı dizelde daha fazla yakarsın konusu yanlış, dizelin üst vites dişli oranları daha büyüktür, motor kompresyona sokulmadan uzun süre enerjiyi koruyarak gider, salınımda kalarak düzlükte de turbo dizelin Torku rölantide bile atmosferik benzinlinin maksimum torkuna yakın olabileceğinden ötürü çok daha fazla salınımda kalır
    Kaldı ki LPG tork konusunda çok avantajsız, yani rölantide 0,8lt/100KM yakan 1.4 dizel 130nm tork üretirken lpg ile 1.5lt/100km de yakar ve 50nm tork üretir ve rüzgar direnci ve küçük vites oranı karşısında yüksek tork neredeyse etkilenmezken lpg 3-3.5lt/100km seviyelerinde tüketim yapacaktır.







    2. Hem Otoban standardları gereği kıvrımların daha az olduğu için vektörel sadeleştirme hem de Düz seviyede olması ve hava yol koşulları dikkate alındığında Otoban gibi enerjiyi geri kazanmanız mümkün değildir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 17 Eylül 2017; 5:16:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dağlık coğrafyada dizel daha mutlu eder torktan dolayı.

    Düz yoldan fazla yakarsınız çünkü çıkarken kazandığınız potansiyel enerjinin tamamını inerken boş viteste kullanamazsınız. Bir kısmı frenleme ile zayi olur gider. Pratikte de böyle, dağlık parkurlarda yakut düz yola göre fazla olur ve olmuştur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jetta 1.9 dsg ye donesim var. Tam amacına uygun olurdu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu tarz yollarda çokça yakıt deneyim vardır.

    Arabadan (dizel veya LPG olmasını kast ediyorum) ziyade sizin nasıl kullanacağınız/kullanım sitiliniz ve ne istediğiniz ekonomiklik derecesini belirleyecektir.

    Altinizdaki araba Torku yüksek bir dizel olursa siz o yokuslarda hızlanarak çıkmak isteyeceksiniz ve yakıt çok makul olmayacak ancak güçsüz bir atmosferik (LPG li) aracınız varsa zaten gitmiyor diyip gaza abanmayacaksiniz ve arac az yakacak.

    Gibi onun için aracı nasıl kullanacağınızı bilmek ve ona göre yorum yapmak gerekir kaldıki bugün ben yavaş yavaş çıkarım yokuslari diye düşünürken yarın bıkıp keşke Torku yüksek bir dizel alıp solu kapatsaydim diye bilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Misal olarak düz yolda 5 lt ile gittiğiniz yolu yokuş çıkarken (ki ciddi rakım farkı var yokuş çıkacaksınız) 12-13 lt den aşağı yakmazsınız. Dolayısıyla düz yol tüketimi gibi olmaz bence.

    Araç kuvvetliyse kaptırıp giderseniz ben 110-120 km hızla hızımı koruyarak hafif eğimde de 6-8 lt tüketimle yol alabiliyorum ama yüksek torklu 1.6 üzeri dizel araç lazım bunun için.

    Bütçeniz ne kadar acaba ve nerde ikamet ediyorsunuz 🙂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1.6 Dizel

    Cruise control

    Baldır ve sırt desteği iyi bir sürücü koltuğu

    Iyi bir ses sistemi

    Termos bardak



    Bu sekilde hem az yakarsiniz hem de keyifle gidersiniz. Ankaradan Gebzeyr kadar neredeyse ayagimi pedala degmeden geliyorum böyle. 110-120 sabit.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dizel ya da turbo benzinli +lpg tavsiye ederim
    iniş ve yokuş arasında ekonomi sadece rakım farkına değil yaptığınız frene de bağlı olacaktır, özetle çok fazla viraj varsa ve sık fren yapacaksanız çıkarken harcadığınız enerjinin bir kısmını inerken frene harcayacak ve yakıt ekonomisini olumsuz etkileyecektir.
  • otomobilci_x kullanıcısına yanıt
    Dostum ben uzun süre kullanacam bi arac düşünüyorum. En az bi 5 yil kullanacam gel git yapacam supriz olmazsa. Yakitta 5 yilda kar etmeliyim.



    İnan biraz canlı olsa attrage cvt düşünüyorum. Lancer otomatik biraz yakıyor. Manueli cok iyi yakıtı lpg de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.