Şimdi Ara

İngiltere, ağır kan hastalıkları için Casgevy tedavisini onaylayan ilk ülke oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İngiltere, ağır kan hastalıkları için Casgevy tedavisini onaylayan ilk ülke oldu
    Son zamanlarda, semptomları hafifletmek ve muhtemelen genetik hastalıkları iyileştirmek için tek seferlik bir tedavi geliştirmeyi amaçlayan bilim insanları başarılı bir çözüm bulmuş durumda. Yeni bir çalışmada, orak hücre anemisi ve akdeniz anemisi (β-talasemi) gibi iki ciddi kan hastalığını tedavi etmek için CRISPR-Cas9 kullanılarak yapılan bir gen düzenleme aracı olan Casgevy'nin geliştirildiği bildirildi.



    Bir dönüm noktası



    Casgevy ile süreç, kan üreten kök hücrelerde hemoglobin kodlayan genlerin düzenlenmesini içeriyor. Birleşik Krallık ilaç düzenleyicisi İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), klinik deneylerin başarısının ardından bu tedaviyi onaylayan ilk kurum oldu. Oxford Üniversitesi'nde genetik uzmanı olan Kay Davies şunları söyledi: "Bu, birçok genetik hastalığın potansiyel tedavisi için gelecekte CRISPR tedavilerinin daha fazla uygulanmasına kapı açan bir dönüm noktası niteliğinde bir onaydır."



    Nature dergisine göre, tedavi damar yoluyla uygulanıyor. Öte yandan tedaviyi Vertex Pharmaceuticals ve CRISPR Therapeutics geliştirdi. Casgevy'nin başarısına atıfta bulunan bilim insanları, tedavinin orak hücre hastalığında hastaları zayıflatıcı ağrıdan kurtardığını ve akdeniz anemisinde (β-talasemi) düzenli kan nakli ihtiyacını azalttığını veya ortadan kaldırdığını ortaya koydu.



    Sonuçla inanılmaz



    İngiltere, ağır kan hastalıkları için Casgevy tedavisini onaylayan ilk ülke oldu
    Aktarılanlara göre orak hücre anemisi hastalığına yönelik yapılan denemede 45 katılımcıdan 29'unu ara sonuçların alınmasına yetecek kadar uzun süre takip edildi. Casgevy sayesinde bu kişilerden 28'ini tedaviden sonra en az bir yıl boyunca zayıflatıcı ağrı ataklarından tamamen kurtardığı tespit edildi.



    Standart tedavinin aylık kan nakli gerektirdiği ağır akdeniz anemisi (β-talasemi) için yapılan denemelerde, Casgevy alan 54 kişiden 42'sinin ara sonuçların elde edilebileceği kadar uzun süre tedaviye katıldığı bildirildi. Bunlardan 39'u bir yıl boyunca kan nakline ihtiyaç duymazken, kalan üç kişinin kan nakli ihtiyacında yüzde 70'in üzerinde bir azalma görüldü.



    Ayrıca Bkz.Beyni vücuttan bağımsız olarak canlı tutacak bir sistem geliştirildi



    Bu tedavinin devrim niteliğindeki yönü, kan üreten kök hücrelerdeki genleri hassas bir şekilde düzenlemek için 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan bir araç olan CRISPR-Cas9'u kullanması. Casgevy, BCL11A adlı belirli bir geni hedef alarak fetal hemoglobin üretimini tetikliyor ve bu da dokulara oksijen tedarikini iyileştirerek semptomları hafifletebiliyor.



    Tedavi oldukça maliyetli



    Bununla birlikte, klinik çalışmalarda katılımcılarda mide bulantısı ve ateş gibi bazı yan etkiler gözlendi, ancak büyük güvenlik endişeleri tespit edilmedi. Öte yandan bilim insanları, CRISPR-Cas9'un potansiyel istenmeyen genetik modifikasyonlarına ilişkin endişelerini de dile getirdiler. ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere diğer ülkeler Casgevy'yi onay için inceliyor. Ancak, yüksek maliyet ve karmaşık teknoloji, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde erişilebilirliği sınırlayabilir. Hesaplamalar, tedavinin hasta başına yaklaşık 2 milyon dolara mal olabileceğini gösteriyor.




    Kaynak:https://www.nature.com/articles/d41586-023-03590-6
    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/uk-first-approve-casgevy-diseases







  • Yüzyılın teknolojisi crispr gen teknolojisi ile ölümsüzlüğe az kaldı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • onay almis ilk crispr tedavisi olmasi acisindan onemli. bundan sonrasi corap sokugu gibi gelir, ilk zamanlarinda cok hatalar sikintilar elbet olur ama gen terapileri gelistikce insanligi olumsuzluge kadar tasiyabilir, onu acik teoride hic bir engel yok.

  • Bilen anlatsın

    Anemi kalıtsal bir hastalık, yani işin içinde dna var

    Anne karnında 2 ayı bulduktan sonra kemikler gelişmeye başlıyor

    Bu andan sonra yapılan müdahale nasıl bir değişim yapacak da bu aneminin önüne geçecek ki.

    Kemik iliğinde üretim hattı hatalı kod içeriyor zaten ve sürekli hatalı kırmızı kan hücresi üretecek
    Bu üretim hattı kendini nasıl düzeltecek onu anlamadım



    Geçen senelerde Çin'de olduğu gibi anneye tüp bebek yerleştirilirken yapılan bir müdahale olsa tamam. O zaman mantıklı

    Tabi bu durumda ipin ucu nereye gidecek onun deneyi nasıl yapılacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 19 Kasım 2023; 22:44:52 >
  • Vay anasını, 2 milyon dolar.

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    Kişilerin DNA'sı daha sonra da değiştirilebilir; Gen düzenleme teknolojisi Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (CRISPR), genetik uzmanları ve tıp araştırmacılarının DNA üzerinde ekleme-çıkarma yapmalarına, DNA dizilimini değiştirmelerine olanak tanıyor.

  • Üzerinden tır geçtimi yada depremde pestilin çıktı mı bakalım crispr ile ölümsüzlük işe yarıyor mu?

    Bunların hepsi safsata, insanoğlu çabuk bozulur dağılır et ve kemikten yaratılmış. Ölmek o kadar kolayki ne ölümsüzlüğünden bahsediyorsunuz Allah aşkına?

    Bilim adamları ölümsüzlük masallarını bıraksın otursun ölümden sonrası nedir nereye gidiyoruz onu çözsün. Ömrü uzatmak değil ölüm sonrasını çözmek asıl mesele.

    Sorular net. Nereden geldik, burada ne yapacağız ve nereye gidiyoruz?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt

    Kırmızı kemik iliklerindeki bütün hücrelerin dnası mı değiştiriliyor yoksa bazıları değiştirilse ya da bölünürken Rna ona göre ayarlansa ya da temiz hücreler dokuya yerleştirilse bunlar zamanla baskın hale mi geliyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 19 Kasım 2023; 23:59:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haberi ve devamını büyük bir umutla uzun bir süredir takip ediyorum. Müthiş bir başarı ve sunacağı fayda inanılmaz. Genetik ve tedavisi olmayan birçok hastalık için büyük bir umut. Kistik fibroz ve sma gibi nadir hastalıklar içinde umarım kısa sürede çalışmalar başlar.

  • Ölümsüzlüğü bilemem, ancak beta talasemi hastaları için dört gözle beklediğimiz güzel bir haber. İlik nakli için donör bulunamayan hastalar için çok önemli bir gelişme. Bazı mantıksız yorumlar yapılmış olsa da umarım İngiltere'nin ardından diğer Avrupa ülkeleri de bunu en kısa sürede onaylar.

  • Ölümsüzlüğü bilemem, ancak beta talasemi hastaları için dört gözle beklediğimiz güzel bir haber var. İlik nakli için donör bulunamayan hastalar için çok önemli bir gelişme. Bazı mantıksız yorumlar yapılmış olsa da umarım İngiltere'nin ardından diğer Avrupa ülkeleri de bunu en kısa sürede onaylar.
  • Ölümsüzlüğü bilemem, ancak beta talasemi hastaları için dört gözle beklediğimiz güzel bir haber var. İlik nakli için donör bulunamayan hastalar için çok önemli bir gelişme. Bazı mantıksız yorumlar yapılmış olsa da umarım İngiltere'nin ardından diğer Avrupa ülkeleri de bunu en kısa sürede onaylar.

  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    bu cahil kafani degistir biraz

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.