Şimdi Ara

İngilizce öğrenin ve oyunlar TR'de çok satmıyor diyenler hakkında (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
197
Cevap
2
Favori
7.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
72 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1993 yılından beri bilfiil aktif olarak video oyunlarını oynarım ve sektörü takip ederim. Benim kanaatim TR de uzun yıllar orijinal içerik satışları düşük olmasından dolayı firmalar TR çeviri işine sıcak bakmadı fakat son yıllarda satışlardaki kayda değer artışlar neticesinde TR oyun sayısında eskisye nazaran ciddi artış oldu, hatta bazı oyunların satışlarının artma sebebi TR dil secenegi ile birlikte gelmesi oldu. Sony bu konuda epey destek verdi, bircok oyun altyazı, bazıları dublaj destegi ile geldi. İngilizce bilinsin yada bilinmesin bencede TR secenegi kesinlikle olmalı, batı ülkelerindede bilinse dahi kendi dillerinin dışında bir dil seceneginin tercih edilecegini hic sanmiyorum. Hatta gecmiste almanyadan kargo ile bir ps4 oyunu almistim fiyati uygun diye, genelde ingilizce tüm oyunlarda standart olur fakat bu oyunda almanca dışında hicbir dil secenegi cikmadigi icin satmak durumunda kaldım. İngilizce yerel dile karsi tercih edilen bir secenek olsaydi tek dil ile oyunu piyasaya sürmezlerdi diye düşünüyorum. Sonuç olarak dünya çapında başarı yakalamış bir oyun TR dil secenegi ile geldiginde ben TR de de yeterince satış yapabileceğini düşünüyorum, bunun örnekleride mecvut zaten. Bu potansiyeli farkeden firma sayısı arttıkça TR içerik sayısıda artacaktır ve bu talebin bir şekilde firmalara iletilmeside bu sürecin hızlandırılmasına katkı sağlayabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kıçı kırık çok satın alınmayan ülkelerin bile dilleri oluyor la genellikle Türkiye den eminim daha fazla satın alım gerçekleşiyor ama bizlere garezleri var

• LGatakan kullanıcısına yanıt

First blood demek sana havalı geldiği için böyle düşünüyorsun. Ben de oyunlardan öğrendim, uygulama sayesinde b1'e kadar gelip sonra işe başlayınca a1'e düştü. Dediğim gibi kendin istersen japonca oyna ama insanlar Türkçe oynamak istediğinde gelip de İngilizce öğrenin yazmayın, karışmayın.

• welmour kullanıcısına yanıt

Konuda yazdığım mesajı 50 kere oku.

• Hadsiz çok insan var. İnsanlara karışmaya hakkının olduğunu sanıyorlar.

• Ne derseniz diyin bazi firmalar bilerek cikartmiyor turkce dilini, sebebi de politika tabiki de. Sirf bu yuzden olan turkce dil isteyen arkadaslara oluyor. Bunun oyunlar TR satmamasindan vs degil, yukaridaki arkadasin dedigi gibi cogu AAA oyunda adini 1 kere belki duydugunuz diller bile olurken, turkce olmuyor.

Kesinlikle ve kesinlikle politika tek sebebi, baska bir sebebi yok. Sizi dusman gibi goren, bu insan toplulugu ister oynasin ister oynamasin cokta tipi kafasinda olan firmalarin oyunlarini alip oynamayin siz de.

• Ömer Hayyam12 kullanıcısına yanıt

Okudum zaten. Boş romantizmden başka bir şey yok maalesef. Asıl sen benim yazdığım mesajı okursan belki faydalı olabilir.

• BF.Skinner kullanıcısına yanıt

kardeşim oyunlara tr desteği gelmesin diyen yok. (ha tr desteği gelse bile ben ingilizce seçer öyle oynarım o benim kendi kararım)

biz sadece dünyanın büyük çoğunluğunun konuştuğu bir dili öğrenmeniz sizin yararınıza diyoruz, olayın özeti aslında bu. okey? kapiş?

• Argüman bak. Kimse senin babanın oğlu değil Türkiye oyun satışlarında çok küçük bir pazar hatta görmezden gelinebilecek kadar küçük, oyun firmalarının tek bir amacı var kar elde etmek hiç birisi babasının hayrına oyun yapmıyor. Bir oyunun pazarlaması planlanırken tüm mali tablolara bakıp analizlerini yapıyor adamlar hangi pazarda ne kadara satılacak, hangi pazarda tahmini ne kadar satar, hangi pazarda satışları artırmak için ne yapabiliriz vs. Türkiyede satışlar göz önüne alınınca neredeyse hiç bir firma Türkçe dil desteği koyma gereğide görmüyor bu yüzden. Sırf sen talep ettin diye adamlar oyuna dil desteği eklemez. Almanyada örnek vermişsin madem bende ordan gideyim, almanyada ki yıllık oyun satışları ile ülkemizde ki satışları karşılaştır istersen ve adamlar bu oyunları senin benim gibi bölgesel fiyatlandırmadan 60-70 uerodan ucuza almıyor tam fiyatla alıyor. Evet oyun oynamak istiyorsab İngilizce öğrenmek zorundasın bu kadar basit bunu kabullenmek neden bu kadar zor anlamıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: TiesTorN

kardeşim oyunlara tr desteği gelmesin diyen yok. (ha tr desteği gelse bile ben ingilizce seçer öyle oynarım o benim kendi kararım)

biz sadece dünyanın büyük çoğunluğunun konuştuğu bir dili öğrenmeniz sizin yararınıza diyoruz, olayın özeti aslında bu. okey? kapiş?

Aynı şeyi tekrarladigin için bir önceki mesajımda cevabını vermiş olmuşum yine. Kitap okuman yararına olacaktır.

Bir de üslubuma özeniyor 😀 hahah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BF.Skinner -- 24 Ağustos 2022; 10:58:39 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • BF.Skinner kullanıcısına yanıt

neyse buradan anlama yeteneğinin olmadığı anlaşılıyor, daha fazla boş yapma.

• quote:

Orijinalden alıntı: TiesTorN

neyse buradan anlama yeteneğinin olmadığı anlaşılıyor, daha fazla boş yapma.

Kim boş yapıyor? Sen mi ben mi?😀 Hahah.

Şu "boş yapma" lafını kullananların hepsi mi aynı olur arkadaş. 😀

• Baldurs gate milyon tane mi satıyor da adamlar TR dil desteği veriyor. Şirketlere ortak mısın?

• Yıl oldu 2022 hala İngilizce bilmeyen insanlar var. Hatta %99 u üniversite mezunu. Elbette vaktini uzay mekaniklerine harcayarak yabancı dil öğrenmeye vakti kalmamış insanları ayrı tutuyorum. Anadilim gibi İngilizce ve Almanca konuşurum ama bir oyunu asla almanca oynamam çünkü dil, oyunun kalıplarına uymuyor tıpkı Türkçe nin de uymadığı gibi. Oyun endüstrisi ezelden beri anadili İngilizce olan insanlar tarafından geliştirildi, belirli kalıpların oluşması yıllar aldı, en nihayetinde bugün bir oyunun bütününü oluşturan kalıplar İngilizce. Game over dendiğinde oyunun bittiğini 70 yaşındaki dayı bile anlayabilir. Ama Türkçe olarak söylendiğinde ne oyunu? Tiyatro mu sorusuyla karşı karşıya kalabilirsin. Bu olayı Türkçe çeviri yapan arkadaşlar daha iyi anlar. Demem o ki İngilizce yi öğrenmek zorundasınız.

• Asparagas Tvyoutube
    Celal Şengör- Cehennemdeki Türkler Hikayesi
    https://www.youtube.com/watch?v=bDQmNcDw4T0
  • Hem milliyetçi hemde hırsız!!

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • @KlavYE@ kullanıcısına yanıt

Kime ne demek istediniz?

• Devlet ahçeli ye😂

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yine her zamanki gibi milletimiz şaşırtmıyor. Bir bütün olmaktan çok uzaktayız.. Bir tarafta para vererek aldığı oyunu kendi anadilinde oynamak isteyenler, diğer tarafta en hafif tabirle yazıyorum ‘’ben ingilizce biliyorum, oyunların türkçe çıkmasına gerek yok’’ diyenler.

İnsanlar bir konudan dert yanarken karşısına firma, kurum, kuruluş değil bu tarz insanlar çıkıyor. Nasıl GoW veya farklı türkçe dile sahip oyun çıktığında bir yerin eksilmiyorsa, diğer oyunlarda türkçe çıktığında eksilmeyecek.

İngilizce öğrenmek kişinin insiyatifindedir. Dünya dili öğrenilmesi tabi ki bence gereklidir ama zorunlu falanidkfkfk güldürmeyin.

• Birileri gelmiş diyorlar ki, "İngilizce dünya dili, İngilizce öğrenin, İngilizce şöyle böyle, İngilizce öğrenmek ZORUNDASINIZ" :D

Hiçbir şey için zorunda değiliz. İstersem hiçbir şey öğrenmeden ot gibi yaşayıp, ölürüm kimse de buna karışamaz. İngilizcenin faydalarından da bahsetmeyin artık baydı. 70 yaşındaki dede bile biliyor.

Orijinal dilinde oynamak daha iyi, Türkçe oynarken ölüyorum diyenler var. Tamam sen 35 dil bilen bir insan olarak orijinal dilinde oyna sıkıntı yok. Ama Türkçe dil isteyen kimseye de laf söyleyemezsin. Koskoca edebi eserler bile günün sonunda onlarca farklı dile çevriliyor insanlar anlasın, rahat okusun diye. Sizin hesaba göre herkes 35 dil bilip okuduğuna, izlediğine, oynadığına göre dil seçsin :D böyle bir şey olamaz.

Burada kimse şirketleri, kurumları savunmasın. Hepimiz onlar için sadece parayız. Ben paramı hakkıyla vermek istiyorum, gerisi beni ilgilendirmez. Herhangi bir oyun firmasının 5-10 kişilik çeviri ekibi kurması onları ne zarara sokar ne de masrafa. Zaten sırf çeviri var diye alacak insanlarla beraber kâr bile yaparlar.

Sizin 3-5 kuruş paranıza kalmadılar, niye masraf etsinler diyenleri de anlamıyorum. Benim 3-5 kuruş parama kalmadılarsa benim bölgemde oyunu çıkartmazlar kardeşim. Ayrıca her firmanın bölgelere özel hedefleri vardır. 3-5 kuruş paramıza kalmadılar evet ama totalde hedeflerine ulaşmak isterler. İlk mesajda arkadaş zaten satış oranlarını da paylaşmış. Hâl böyleyken bir zahmet Türkçe dil de olsun.

Bir oyun alırken baktığım ilk şeylerden biri genelde Türkçe dil var mı diye oluyor. Olmasa da sorun yok ama ben Türkçe okumak, görmek istiyorum. Gayet makul bir istek.

Bak yine yazarken aklıma geldi, İngilizce öğrenmek zorundaymışız. :D iyiiii ben oyunu rahat rahat oynayabilmek için İngilizce öğrenmek zorundaysam yapımcı firma oyunu da direkt bana yaptırsın. Biz neyiz ki :D olaya bak ya

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.