Şimdi Ara

İnanmak, inandırmak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
95
Cevap
0
Favori
3.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir dine inanmayan insanların kalkıp insanlara kendi düşüncelerini dikta ettiklerini hiç görmedim. Ama Müslümanlık'ta inanmayanlar kafir olarak görüldüğünden ve onları İslam'a yönelterek sevap kazanılacağı düşüncesinden dolayı çoğu kişi insanların inançlarına saygı göstermez. Bunlara Din'i bir alet olarak kullanan insanların yönlendirmeleride eklenince insanlar sağa sola saldırmaya başlıyor. Mesela evrim teorisinin inançlarla alakası olmamasına rağmen ne zaman dini bir tartışmaya girsem evrim teorisi gündeme geliyor. Google'da evrim diye aratınca çıkan 100 siteden 80'i mâlum kişinin sitelerine yönleniyor ve insanlarda bunu okuyup yanlış bilgileniyor.
  • Aslında bütün bu tartışmalar uslup ve niyet yüzünden çıkıyor. Tam olarak açıklayabilecekmiyim bilmiyorum şöyle başlayayım. Bilim dünyasında birçok teori vardır, her teoride açıklanmamış boşluklar vardır. Bir teori aklınıza yatmaz, aklınıza yatmayan kısımları makul deliller ile açıklamaya çalışırsınız. Yine de size göre saçmadır ama bu sizin içinizde kalır. Karşıdaki insan sizin itirazlarınıza bir şekilde cevap verir. Sizin elinizde bütün her şeyi eksiksiz açıklayacak ve karşı olduğunuz teoriyi rafa kaldıracak tam kesinlikte bir teori yoksa sadece elinizdeki bulguları dile getirirsiniz. "Senin teorin şunu açıklayamıyor o halde saçmadır" diyemezsiniz.

Bunu şu şekilde bir örnekle açıklamaya çalışayım. Mesela sizin aklınıza "big-bang" teorisi yatmadı. Dediniz ki "galaksilerin tayfındaki kırmızıya kayma doppler etkisinden kaynaklanmıyor, compton etkisinden kaynaklanıyor. Compton etkisi şudur, dolayısıyla galaksilerin uzaklaştığını söyleyemeyiz". Karşıdaki insan da cevap olarak dedi ki "hayır şu şu nedenlerden ötürü dopler etkisinden kaynaklanıyor". Bunun üzerine siz kalkıp ta "Hadi o zaman eksiksiz olarak açıkla bakalım patlama nasıl olmuş, açıklayamıyorsun o zaman senin teorin saçmadır" diyemezsiniz.

Bunu ne zaman dersiniz? Eğer karşıdaki insan "Benim teorim kesin doğrudur, bunun dışındakiler saçmadır, herkes buna inanmalıdır" şeklinde iddiali bir uslup kullanıyor ise işte o zaman dersiniz.

Bir de hiç isimli arkadaşın kullandığı usluba bakalım.
    quote:

aslında mfizin sorularında gözardı edilen bir nokta var. sorular elbette sorulmalı ancak verilen cevaplar tatmin edici ve inandırıcı olmadığı müddetçe ve soruları cevaplandıranlar da kendi cevaplarınan inanmadıkları ama inanıyor gibi yaptıkları müddetçe bu tartışmalar devam edicektir.

Kişilerin kendi cevaplarına inanmamaları ve inanıyor gibi yapmaları ne demek. Bu tamamen nesnelliği olmayan kişiye özel yani subjektif bir ifadedir. Karşı fikirdeki insanları tahrik etmek amaçlı, iyi niyetten uzak düşmanca ifadelerdir. Asıl bu gibi ifadeler devam ettiği müdetçe tartışmalar devam edecektir. Bu ifade "Sen fenerin büyük takım olduğuna kendin de inanmıyorsun fakat hala bu takımı tutuyorsun" ifadesi kadar nesneldir.

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

tesadüf sonuçları toplamda istatistiksel bir davranış gösterebilir.

Mesela bir kimyasal reaksiyonda belirli 2 molekülün ne yapacağını bilemezsiniz ama toplamda % kaçının birleşeceğini , % kaçının birleşmeyeceğini , yani denge konumunu hesaplayabilirsiniz. kimse de çıkıp kimya bilimi tesadüflere bel bağlıyor demiyor, değil mi?

Açalım:

en başta birer mol X ve Y olsun.

X + Y <-> XY

reaksiyonunda mesela, tüm X ve Y ler birleşmez,
    bir noktada dengelenir tepkime.
    % kaçının birleşeceği hesaplanabilir ama Ali isimli X molekülünün ne yapacağı tesadüflere kalmıştır.

Bakın bu doğru şimdi

• Bir de "tesadüf insanın bilmemesinden kaynaklanır" denmiş. Ben buraya bir açıklama getireceğim. Bilemediğimiz şey nedir ve bu bilemememiz ne derecede "bilinmezlik" dir. Mesela bir elektron bilinmez değildir, çünkü dalga denklemi ile ifgade edilebilir. Ama bu dalga denklemi tesadüfü ortadan kaldıracak şeyleri bilmemizi sağlamaz. Asıl mesele tesadüfü ortadan kaldıracak kesin değerlerin gerçekte var olup olmadığını bilemememizdir.

evet evrim bir teoridir. ama neden burada evrimi bir kanun gibi savunmaktadırlar. neden evrimin eksikliklerini kendi masalsı anlatımları ile kapatmaya çalışmaktadırlar.

bir karaciğerin 500 den fazla görevini açıklıyamıyor ve bütün memelilerde ortak organ var o zaman ortak bir ata olması gerekli gibi bilimden mesnetsiz bir düşünceyi fayatma çabası içerisindedirler. hadi memelilerin organları aynı da bitkiler, eklembacaklılar, mantarlar, virüsler, balıklar, kuşlar vs tüm sınıfları da ortak bir atadan getirme POTANSİYELLERİ nereden gelmektedir. bildiğmiz kadarı ile bu sınıftakiler pek de ortak yapıya da sahip değiller. öyle değil mi ?

merak edilen konu da asıl bunca cevapsız soru ve bunca tutarsız cevaplar olmasına rağmen evrim aşkının temelinde ne yatmaktadır ? siz rastgele oluştuğuna inandığınız canlılara benzer rastgele oluşmuş başka bir örnek verebiliyor musunuz ? rastgelenin bilimdeki mantığı nedir haberiniz var mı ? kaotika yukarıda veseye destek çıkmış. Buna tabii kimsenin itirazı olmaz. Ama siz milyarlarca baza sahip DNA dizilerini de bu mantıkla tesadüfen oluştu derseniz birileri de size "DUR bir de şöyle bakalım" elbette diyecektir. Bunda rahatsız olunacak ne var ?

hangi su molekülünün denizden buharlaşacağı belki de insan için tesadüf olabilir ancak suyun denizden buharlaşması, atmosferde yükselmesi, rüzgarlar ile taşınması, soğuk hava katmanına geldiği zaman canlılar için gıdaya dönüşerek yeryüzüne inmesi, yeryüzünde dağlarda depo edilmesi, yaz aylarında oralardan süzülerek pınarlardan fışkırması, akarsulara kaynak olması da TESADÜF olamaz ki. var mı yeryüzünde böyle milyarlarca sene işlemiş tesadüfen kurulan bir sistem.

siz zeki bilimdar arkadaşlarımız. burada size karbon, azot, oksijen vs çevrimlerini anlatmayayım. e bilirsiniz artık. tüm bu sistemlerde mi rastgele yoksa tesadüfen kuruldu.

canlılar tesadüfen ya da rastlantısal oluştu deyince birşey yok. karaciğer nasıl oluştu deyince (e her soruya da cevap veremeyiz ki !!) dedikten sonra alacağınız cevap (madem bir karaciğere cevap veremiyorsunuz nasıl bütün canlıları tesadüflerin rastgeleliklerin eline terkedersiniz olabilir).

siz rahatsız olmayın. farklı görüşlere de kulak tıkamayın. unutmayın eleştirdikleriniz de bilim ile içli dışlı.

• quote:

evet evrim bir teoridir. ama neden burada evrimi bir kanun gibi savunmaktadırlar.

Öyle mi acaba, kanun gibi mi savunuluyor? Bence öyle değil.

Ayrıca size göre bir tasarlayıcı olmadan oluşamayacak herşey bence oluşabilir. Bunda itiraz edilecek bir nokta göremiyorum. Ayrıca "Bir tasarlayıcı olmadan oluşabilmenin" adını siz "kör tesadüfler" koymuşsunuz. Sanki karaciğer rastgele ve bir anda ortaya çıkmış gibi, evrimin tüm diğer mekanizmalarını yok saymışsınız.

Orjinalden alıntı: kaotika

Aslında bütün bu tartışmalar uslup ve niyet yüzünden çıkıyor. Tam olarak açıklayabilecekmiyim bilmiyorum şöyle başlayayım. Bilim dünyasında birçok teori vardır, her teoride açıklanmamış boşluklar vardır. Bir teori aklınıza yatmaz, aklınıza yatmayan kısımları makul deliller ile açıklamaya çalışırsınız. Yine de size göre saçmadır ama bu sizin içinizde kalır. Karşıdaki insan sizin itirazlarınıza bir şekilde cevap verir. Sizin elinizde bütün her şeyi eksiksiz açıklayacak ve karşı olduğunuz teoriyi rafa kaldıracak tam kesinlikte bir teori yoksa sadece elinizdeki bulguları dile getirirsiniz. "Senin teorin şunu açıklayamıyor o halde saçmadır" diyemezsiniz.

her teoride açıklanmamış boşluklar vardır diyosun ama o boşluklar oldugu halde Allah yoktur diyebiliyosun hele hele ilk canlının nası oluştugu gibi bir boşluk.

• Evrim teorisindeki boşluklar ile Allahın var olup olmaması tartışmalarının alakası yoktur. Sen nasıl var diyorsan ben de yok diyorum. Ben nasıl senin var demene itiraz etmiyorsam sen de etmemelisin.

Asıl mesele tesadüfü ortadan kaldıracak kesin değerlerin gerçekte var olup olmadığını bilemememizdir.

Kuantum mekaniği için bu kesinlikle doğrudur. O yüzden de -doğaya bakışı açısından- kuantum mekaniği teorisinin diğer klasik teorilerden (hatta görelilikten bile) hatırı sayılır bir farkı vardır.

Orjinalden alıntı: krayt_dragon

her teoride açıklanmamış boşluklar vardır diyosun ama o boşluklar oldugu halde Allah yoktur diyebiliyosun hele hele ilk canlının nası oluştugu gibi bir boşluk.

Sanıyorum hâlâ birbirimizi anlayamıyoruz. Bir bilimsel teori nasıl Allah'ın varlığına ya da yokluğuna ispat olabilir? Böyle birşey çok anlamsızdır.

quote:

evet evrim bir teoridir. ama neden burada evrimi bir kanun gibi savunmaktadırlar.

Ayrıca size göre bir tasarlayıcı olmadan oluşamayacak herşey bence oluşabilir. Bunda itiraz edilecek bir nokta göremiyorum. Ayrıca "Bir tasarlayıcı olmadan oluşabilmenin" adını siz "kör tesadüfler" koymuşsunuz. Sanki karaciğer rastgele ve bir anda ortaya çıkmış gibi, evrimin tüm diğer mekanizmalarını yok saymışsınız.

bu işin bencesi sencesi olur mu kaotika ? neden itiraz edilmeyecekmiş. elinize alacaksınız bütün bilimi. bütün bilim adamları bizim yanımızda diyeceksiniz. sonra da karaciğer nasıl oluşur sorusuna cevap veremeyeceksiniz. burada soru karaciğer değil. karaciğer yeryüzündeki trilyonda bir örnek. ama siz hala karaciğere cevap veremezken trilyonlarcasına cevap verdim zannı içerisindesiniz. o zaman gel bize bilimsel argümanlar ile desteklenen bir karaciğer gelişimi anlat. bizlerin sorduğu basit sorulara cevap ver.

ne sorularımıza cevap verecek durumdasınız. ne de bilim (gerçek bilim) sizin fikirlerinizi savunmaktadır.

evrimin tüm mekanizmaları bir araya da gelse sen bize bir karaciğerin gelişimini bilime dayanarak masallardan yardım almayarak açıklayamazsın. sen de bunun farkındasın.

tamam bir Tasarlayıcıya inanmayın ama biraz da mantıklı olun. inanmadıklarınızı savunmayın. İnanmadıklarınızı savunduğunuz için bu konu tartışılmakta burada.

bu arada biraz karaciğer hakkında bilgi edinsen iyi olur.

• quote:

Orjinalden alıntı: mfiz

quote:

Asıl mesele tesadüfü ortadan kaldıracak kesin değerlerin gerçekte var olup olmadığını bilemememizdir.

Kuantum mekaniği için bu kesinlikle doğrudur. O yüzden de -doğaya bakışı açısından- kuantum mekaniği teorisinin diğer klasik teorilerden (hatta görelilikten bile) hatırı sayılır bir farkı vardır.

bizim açımızdan tesadüf olan değerler bütününden ortaya çıkan durumun gelişimin tesadüfi olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. denizlerin üzerinden hangi molekülün buharlaşacağı ve kursağımızdan geçeceği bilinmese de işleyen bir mekanizma var ortada. bizim açımızdan molekülün seçilimi bilinemez olsa bile su çevrimi milyarlarca yıldır süren bir gerçektir.

hangi su molekülünün denizden buharlaşacağı belki de insan için tesadüf olabilir ancak suyun denizden buharlaşması, atmosferde yükselmesi, rüzgarlar ile taşınması, soğuk hava katmanına geldiği zaman canlılar için gıdaya dönüşerek yeryüzüne inmesi, yeryüzünde dağlarda depo edilmesi, yaz aylarında oralardan süzülerek pınarlardan fışkırması, akarsulara kaynak olması da TESADÜF olamaz ki. var mı yeryüzünde böyle milyarlarca sene işlemiş tesadüfen kurulan bir sistem.

• @hiç: biliyorsun bugün evrim konusu kilitlendi. Neden kilitlendi acaba? Bilim herşeyi açıklayabilse o zaman bilim yapmaya gerek olmazdı. Bilim daha 100 yıl önce atomun çekirdeğinin yapısını bile çözmemişti. Bilim daha 80 yıl önce evrendeki galaksilerin birbirinden uzaklaştığını bile bilmiyordu. Ne bekliyorsunuz bilimden? Karaciğerin şu an için nasıl oluştuğunu açıklayan doyurucu bir teori olmayabilir. O zaman bilim yapmayalım mı? O zaman bir Yaratıcı yarattı deyip işin içinden sıyrılalım mı? Eğer alternatif bilimsel teoriler çıkarsa neden bunlar da tartışılmasın? Öte yandan "herşey çok karışık" o zaman Allah var demek bilimsel bir argüman olamaz. Bilim ayrı şey Din ayrı şey. Canlıların oluşumlarını bilimsel olarak anlamaya çalışmanın Dinle hiç bir ilgisi yok. Yani bu tartışma çok gereksiz.

Orjinalden alıntı: hiç

quote:

quote:

bizim açımızdan tesadüf olan değerler bütününden ortaya çıkan durumun gelişimin tesadüfi olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. denizlerin üzerinden hangi molekülün buharlaşacağı ve kursağımızdan geçeceği bilinmese de işleyen bir mekanizma var ortada. bizim açımızdan molekülün seçilimi bilinemez olsa bile su çevrimi milyarlarca yıldır süren bir gerçektir.

Haklı olabilirsin ama şu an kuantum mekaniği çerçevesinde sunduğun argümanların bilimsel olarak ispatları henüz yok. Bilimsel açıdan şu an için elimizde yeterince veri ve teori ne yazık ki yok.

• quote:

@mfiz
    Öte yandan "herşey çok karışık" o zaman Allah var demek bilimsel bir argüman olamaz.

bütün memeliler ortak organları olduğu için ortak ataya sahiptir demek bilimsel midir ?

ortak organlara sahip olmayan bitkiler, virüsler ve memeliler de ortak ataya sahiptir demek bilimsel midir ?

evrimi savunanların elinde yüzlerce sayfa doküman olmasına rağmen burada sorulan amatör sorulara bile masalsı cevaplar verilirken evrimcilere de şunu sormak lazım :

evet evrim bir teoridir. ama neden burada evrimi bir kanun gibi savunmaktadırlar. neden evrimin eksikliklerini kendi masalsı anlatımları ile kapatmaya çalışmaktadırlar.

bir karaciğerin 500 den fazla görevini açıklıyamıyor ve bütün memelilerde ortak organ var o zaman ortak bir ata olması gerekli gibi bilimden mesnetsiz bir düşünceyi fayatma çabası içerisindedirler. hadi memelilerin organları aynı da bitkiler, eklembacaklılar, mantarlar, virüsler, balıklar, kuşlar vs tüm sınıfları da ortak bir atadan getirme POTANSİYELLERİ nereden gelmektedir. bildiğmiz kadarı ile bu sınıftakiler pek de ortak yapıya da sahip değiller. öyle değil mi ?

merak edilen konu da asıl bunca cevapsız soru ve bunca tutarsız cevaplar olmasına rağmen evrim aşkının temelinde ne yatmaktadır ? siz rastgele oluştuğuna inandığınız canlılara benzer rastgele oluşmuş başka bir örnek verebiliyor musunuz ? rastgelenin bilimdeki mantığı nedir haberiniz var mı ? kaotika yukarıda veseye destek çıkmış. Buna tabii kimsenin itirazı olmaz. Ama siz milyarlarca baza sahip DNA dizilerini de bu mantıkla tesadüfen oluştu derseniz birileri de size "DUR bir de şöyle bakalım" elbette diyecektir. Bunda rahatsız olunacak ne var ?

siz zeki bilimdar arkadaşlarımız. burada size karbon, azot, oksijen vs çevrimlerini anlatmayayım. e bilirsiniz artık. tüm bu sistemlerde mi rastgele yoksa tesadüfen kuruldu.

canlılar tesadüfen ya da rastlantısal oluştu deyince birşey yok. karaciğer nasıl oluştu deyince (e her soruya da cevap veremeyiz ki !!) dedikten sonra alacağınız cevap (madem bir karaciğere cevap veremiyorsunuz nasıl bütün canlıları tesadüflerin rastgeleliklerin eline terkedersiniz olabilir).

siz rahatsız olmayın. farklı görüşlere de kulak tıkamayın. unutmayın eleştirdikleriniz de bilim ile içli dışlı.

Bu bölümde çok fazla yorum yapardım fakat gözleri görmeyen kulakları duymayan insanlara bişiler Anlatmamın dogru olmadıgını düşünüyorum.Çok güzel açıklamışsın fakat Senın laf anlatmaya Çalıştıgın insanlar "ANLAMAYAN DEGİL" "ANLAMAK İSTEMEYEN" kişiler.Yazdıkları cümleleri okursan hepsi birbiriyle çelişiyor.Anlamak isteyen kişi Zaten forumda Tartışmaya girerek kaybedicegi vakitte Araştırma yapar,Evreni anlamaya çalışır.Kaldıki Onlara bişileri Anlatamazsın.Anlamaya çalışan adam Aynanın karşısına geçip "Neden Gözümün Üstünde Kaş var?" sorusunu sorarakta Evreni anlayabilir.Açıklaman için genede sagol ne demek istedigimi umarım anlamıstırsın.

Ruhumun Anısına ; Çünkü Biz Aslında Kaybettiklerimiziz...

• quote:

quote:

quote:

quote:

Haklı olabilirsin ama şu an kuantum mekaniği çerçevesinde sunduğun argümanların bilimsel olarak ispatları henüz yok. Bilimsel açıdan şu an için elimizde yeterince veri ve teori ne yazık ki yok.

her insan kuantum bilemez. ama her insan bir çıkarım yapabilir. o çıkarım da şudur.

hangi molekülün buharlaşacağı bizim için tesadüf olabilir ama

böyle bir sistem tesadüf ya da rastlantısal olamaz.

sorun: bilim buna rastlantısal diyor mu demiyor mu ? yoksa rastlantısal diyen felsefi bir düşünce mi ?

• quote:

quote:

quote:

bu işin bencesi sencesi olur mu kaotika ? neden itiraz edilmeyecekmiş. elinize alacaksınız bütün bilimi. bütün bilim adamları bizim yanımızda diyeceksiniz. sonra da karaciğer nasıl oluşur sorusuna cevap veremeyeceksiniz. burada soru karaciğer değil. karaciğer yeryüzündeki trilyonda bir örnek. ama siz hala karaciğere cevap veremezken trilyonlarcasına cevap verdim zannı içerisindesiniz. o zaman gel bize bilimsel argümanlar ile desteklenen bir karaciğer gelişimi anlat. bizlerin sorduğu basit sorulara cevap ver.

ne sorularımıza cevap verecek durumdasınız. ne de bilim (gerçek bilim) sizin fikirlerinizi savunmaktadır.

evrimin tüm mekanizmaları bir araya da gelse sen bize bir karaciğerin gelişimini bilime dayanarak masallardan yardım almayarak açıklayamazsın. sen de bunun farkındasın.

tamam bir Tasarlayıcıya inanmayın ama biraz da mantıklı olun. inanmadıklarınızı savunmayın. İnanmadıklarınızı savunduğunuz için bu konu tartışılmakta burada.

bu arada biraz karaciğer hakkında bilgi edinsen iyi olur.

Bakın daha önce de itiraz ettim. İnanmadıklarınızı savunmamak ne demek. Asıl böyle nesnel desteği olmayan subjektif ifadelerle gelinirse tartışma bitmez. Sorarlar adama nereden biliyorsun inanıp inanmadığımı diye. Yani bu açıkça gösteriyor ki mantık zemininde söyleyecekleriniz tükendi ve kişisel saldırı hamleleri ile konuyu ayakta tutmaya çalışıyorsunuz. Karaciğerin oluşumunu açıklasam ne diyeceksin, zaten teorilere masal diyorsunuz. Gözün oluşumu açıklandı da ne oldu.

Evrim tartışması amacı dışında açılan bir konunun ne hale geldiğine şahit oluyorsunuz. Burada açıkça görülmüştür ki evrim fikrine körükörüne bir saldırı vardır. Bu kesinlikle bilimsellikten uzaktan bir yöntem. Sizin evrim teorisini çürütecek daha iyi bir açıklamanız varmı, mesela o zaman siz açıklayın karaciğer nasıl oluştu, moleküller nasıl birleşti.

• quote:

sorun: bilim buna rastlantısal diyor mu demiyor mu ? yoksa rastlantısal diyen felsefi bir düşünce mi ?

Zaten bilim ile felsefeyi ayıran da budur. Tanrı inancına göre tanrı indinde hiç bir şeyin rastlantı olmadığına inanırsınız. Oysa rastlantı kavramı birçok temel bilimde yer alan bir kavram.

Burada açıkça görülmüştür ki evrim fikrine körükörüne bir saldırı vardır.

yok öyle bir saldırı. biz de farklı bir bakış açısı sunuyoruz. biraz empati yapabilesiniz diye. evrim teorisinin canlılığı açıklamataki basiretsizliği görün diye. ama dört elle sarıldıysanız onu bilemem. burada beyin fırtınası yapıyoruz. rahatsız mı oldunuz ?
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.