ÜLKEMİZDE YARARLI BİRŞEY HERZAMAN GEÇ YAPILIR ZATEN NE DİYEYİM, O KADAR TANTANA OLDU HALA SONUÇ YOK...
KAÇAK TELEFONLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI GELECEK YILA KALDI
Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna SMS ile ''Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin'' mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu. (15 Kasım 2005 Salı)
Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri gelecek yıla kaldı. Telekomünikasyon Kurumu, 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan ve kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 Sayılı kapsamında bir ihale düzenledi.
Cep telefonlarının GSM operatörleri ve Kurum tarafından kayıtlarının tutulmasına yarayacak ''Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı'' ile ihbar ve bilgi merkezi işlevini yürütecek çağrı merkezinin kurulması için düzenlenen ihale Eylül ayında gerçekleştirildi. Kanunun, 5 ay içinde bu merkezin kurularak aktif hale getirilmesini hükme bağlaması nedeniyle hazırlıklar yapılarak Telekomünikasyon Kurumu'nca ihale yapıldı.
Kurumun ihalesine 5 firma katılırken, 2 firma şartnamede öngörülen gerekleri yerine getirmediği gerekçesiyle elendi. 3 firmanın teklif verdiği ihalede, elenin firmalardan birisi Kamu İhale Kurulu'na itiraz etti. Konuyu değerlendiren Kurul, ihalenin iptaline karar verdi. Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna SMS ile ''Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin'' mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.
İhalenin iptali üzerine kayıtdışı cep telefonlarının kayıt işlemlerinde gecikme yaşanacak. Yasa gereği, kayıtdışı tüm telefonların kanunun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 5 ay içinde tüm kayıtdışı cep telefonlarının gerekli belgelerle kurum ve kurumun göstereceği yerlerde kayıt yaptırılması gerekiyordu. 5 aylık süre ise 13 Aralık 2005 tarihinde sona eriyor. Yasa gereği, 13 Aralık'tan itibaren kayıtdışı tüm cep telefonlarının GSM şebekelerinde görüşme yapmalarının sona erdirilmesi, bu telefonların görüşmeye kapatılması gerekiyordu. Altyapı ihalesinin iptaliyle süreç gelecek yıla uzadı. Bu nedenle kayıtsız telefonlara gönderilecek mesajlar da ancak gelecek yıl gerçekleştirilebilecek. Telekomünikasyon Kurumu, altyapının kurulması amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkacak.
arkadaşım vermiş olduğun bilgi için teşekkür ederiz .Yalnız bu bilgiyi nereden aldığını söylermisin kusura bakma ama neye inanacağımızı şaşırmış durumdayız saygılar aslanx
10 sayfayazı okudum ve benim sorumun tipinde bi soru göremediğim ( belkide kaçırdım kusura bakmayın ) için bunu sormak istiyorum arkadaşlar...
Almanyada oturan kardeşim c.tesi akşamı bana faturalı ( almanyadan ) bir pda getiricek. bunun elbetteki telefon özelliğide var. şimdi ben bu aleti kayıt mı ettiricem ( tabii nereye nasıl olduğu halem meçhul ) yoksa sadece PDA sını kullanıp cep telefonu özelliğinden faydalanmıcakmıyım ??
Nedir olay. ?? komedi yaa şu bizim halimiz. devletimize bakıpta gülsekkkmii ağlasakmı karar veremiyorum halen.. çok vahim çokk ://
home_sweet_chaos faturalı oldugu için 5 ytl karşılıgı kayıt ettirip kullanacaksın sorun yok
quote:
Orjinalden alıntı: voltran
arkadaşlar birşeyi çok merak ediyorum bilen varsa lütfen cevaplasın..
şimdi bu kullandığımız telefonlarının imei numaralarını değiştirilmek mümkünmü, eğer değişiyorsa imei değişen telefon yeni imei numarası kayıtlı bir telefonun numarasını aldıysa kayıtlı diyemi görünür.. yani ben değişebiliyor diye duymuştum değişiyorsa nerede yaptırabiliriz bu işlemi.. saygılar..
İmei değiştirmek mümkün, Zahmetli bir çalışma olduğunu ve birçok tamircinin bu işi yaptığını biliyorum, Ancak yeni imei numarası kayıtlı gözükürmü onu bilmem, mantıklı geliyor:)
quote:
Orjinalden alıntı: aslanx
arkadaşım vermiş olduğun bilgi için teşekkür ederiz .Yalnız bu bilgiyi nereden aldığını söylermisin kusura bakma ama neye inanacağımızı şaşırmış durumdayız saygılar aslanx
dostum bu haber kesin doğru ama nereden olduğunu bilmiyorum maille çok güvendiğim bir arkadaşım yolladı merak etme
"Cep" lerin kayıt işlemleri ertelendi! Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri önümüzdeki yıla kaldı.
Gecikmenin nedeni, Telekomünikasyon Kurumu'nun altyapıyla ilgili ihalesine katılıp elenen bir firmanın, Kamu İhale Kurulu'na itirazı ve ardından ihalenin iptal edilmesi.
Kurulması öngörülen altyapıyla, 12 milyon kayıtsız cep telefonuna kısa mesajla "telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin" mesajı gönderilmesi ve kayıt işlemi için yol gösterilmesi öngörülüyordu.
İhalenin iptaliyle, bu mesajlar ancak önümüzdeki yıl gönderilebilecek. Telekomünikasyon Kurumu, altyapının kurulması amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkacak.
İhale süreci gözönüne alındığında, kayıt işlemlerinin ancak 2006 yılında yapılabileceği belirtiliyor.
kaynak:maksimum.com
DEJ@WU haber bencede dogru...
T610 IMEISINI GIRERKEN tire işareti var aralarda "-" nasıl yazacaz gerçi iki türlü denedim bulunamadı diyor kayıtsız olunca "kayıtlı değil" mi yazar.. bunun imeisini nasıl yazacaz..?? ayrıca 17 rakam var yurt dışından gelmiş olursa böyle bir farklılık olurmu??
Sen hiç bir yere para yatırma kardeşim gel sen o beş ytlyi benim hesaba yatır daha makbüle geçer. :D:D
quote:
Orjinalden alıntı: mussa
kaçak telefonlar için nereye 5ytl yatıracaz?
quote:
Orjinalden alıntı: Nazım58
T610 IMEISINI GIRERKEN tire işareti var aralarda "-" nasıl yazacaz gerçi iki türlü denedim bulunamadı diyor kayıtsız olunca "kayıtlı değil" mi yazar.. bunun imeisini nasıl yazacaz..?? ayrıca 17 rakam var yurt dışından gelmiş olursa böyle bir farklılık olurmu??
Direk tire koymadan tüm nuramarayı yaz. 17 haneli olması birşey değiştirmiyor.
Benim telde de tire var. Yok yani bi farklılık.
Yahu yuh be. 2 hafta önce bayiden 0 telefo aldım faturası falan da elimde duruyo. telefon kayıtlı değil. neys onun faturası var hallederiz de 7610 var iran dan aldım. onu nası yapacaz bilmem. inşallah dediiniz gibi 5 ytl ile iş hallolur. bana 5 ytl ile önce kimde kaçak göçek var onu kayıt altına alırlar soora da verin vergisini derler gibi geliyo. hadi bakalım.
Cep" lerin kayıt işlemleri ertelendi! Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri önümüzdeki yıla kaldı.
evet beyler bende okudum bu haberi geçmiş olsun Türkiye de bu işler daha çook ertelenir Hay beyin kıvrımlarına hayran olduğumunun yurdum insanı
quote:
Orjinalden alıntı: visualize
Cep" lerin kayıt işlemleri ertelendi! Türkiye'de kayıtdışı olduğu saptanan 12 milyona yakın cep telefonunun kayıt altına alınması işlemleri önümüzdeki yıla kaldı.
Yani şimdi kaçak telefon alırsak bi problem olmaz anlamınamı geliyor.
Eğer bu konuda bilginiz varsa bekliyorum. Ona göre tel sipariş etcemde
kaçak veya spot almak tehlikeli yeni aletler biraz sorunlu eskilere nazaran...
quote:
Orjinalden alıntı: faruk
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: bersoy
quote:
Orjinalden alıntı: faruk
17.07.2005 de vatan bilgisayardan cx70 aldık ama bu sitede imei numarası gözükmüyor.Yani şu anda tamamı yazılmış değil.Bu sitenin güncellenmesi lazım
Umarım dediğin gibidir.. Ama bence Vatan'ın bir üçkağıdı var gibi. Çünkü sattıkları telefonlarda K.V.K, Genpa , Netcell gibi şirketlerin logo ya da hologramı yoktu.
işte olay bu kimin ithalatını satıyor bunlar peki...
vitrindeki telefonda netcell hologramı vardı ama bize verdikleri kutuda hologram olduğunu hatırlamıyorum
Kim olduğunu bilmiyorum ama bizim şirkette üç kağıtçılık yoktur ya sen üç kağıtcılık ne dir onu bilmiyorsun yada bugüne kadar hiç yakalanmadın bence bu konuyu bir daha düşün
quote:
kaçak veya spot almak tehlikeli yeni aletler biraz sorunlu eskilere nazaran...
aman haaaa spot almayın artık elinizde patlar sonra
Kaçak cep telefonları mesajla evden kayıt altına alınacak
Kaçak cep telefonlarını kayıt altına alma işlemlerinde yaşanan gecikmenin daha fazla uzamaması için yeni önlemler alındı. Çağrı Merkezi (CEIR) kurulana kadar uyarı mesajlarını GSM operatörleri gönderecek.
Turkcell, Telsim ve Avea’dan gelen ‘Cihazınız kayıt dışıdır kaydettirin’ içerikli SMS’leri alan aboneler ‘Evet’ yazarak telefonlarının sisteme dahil olmasını sağlayacak. Kayıt işlemi için alınacak 5 yeni lira, faturalı kullanıcıların faturalarına yansıtılacak. Kontörlü hat sahiplerinde ise söz konusu ücret kontör hesabından düşülecek. Sistem sayesinde bayilerde oluşması beklenen uzun kuyruklar önlenecek.
12 Temmuz 2005 tarihinden sonra Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan yaklaşık 5 milyon kaçak cihaza af çıkmayacak. Kayıt dışı cihazların sisteme alınmasını öngören çalışmalarda karmaşa yaşanmaması için Telekomünikasyon Kurumu kolları sıvadı. Aynı anda 18 milyon kaçak cihaza mesaj gönderilmesini öngören CEIR sistemi ihalesinin iptali sebebiyle kayıt işlemi 1 aya sıkıştı. Bunun üzerine 3 GSM şirketi bölümler halinde SMS’ler gönderme kararı aldı. Aralık ayının ilk haftasına kadar kaçak telefon sahiplerine gelen mesajlara cevap vermek suretiyle kayıt işlemleri yapılacak. Bayilere gitmeden gelen uyarı mesajlarına ‘Evet’ yazarak sisteme dahil olma imkanı sağlanacak. Kurumun aldığı bir diğer önlem de klonlanmış telefonlara yeni cihaz numarası verilmesi. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği, klonlanan 6 milyon cihaza yeni kimlik bilgisi vermek için görevlendirildi. IMEI numarası kopyalanan telefonların işlemlerine 10 gün içinde başlanacak. Yasal uyarı ifadesi altında ‘Cihazınızın klonlanmış IMEI numarasının düzeltilmesi için MOBİSAD’a üye işyerlerine başvurmanız gereklidir’ mesajını alan aboneler, dernek üyesi 2 bin 500’e yakın işyerinde telefonlarına yeni cihaz numarası yükletecek. Klonunun düzeltilmesi işlemi 1 yeni lirayı geçmeyecek. Bu işlem sayesinde klonlanan telefonlar kayda hazır hale getirilecek. 100 binlerce telefonun IMEI numarasının aynı olduğunu belirten Dernek Başkanı Murat Dursun, bu numaraların birbirinden ayrılacağını ve kayıt altına almanın kolaylaşacağını söylüyor.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, gecikmeden dolayı mağduriyetler yaşanmaması için birtakım önlemler aldıklarını dile getirdi. Bayilere gidilmeden de SMS’lerle karşı cevap vererek kayıt işlemleri yapılabileceğini aktaran Kurum Başkanı, yasanın ertelendiği havasının oluşturulmasından yakındı. GSM operatörleri ise kurumun kendilerinden beklediği çalışmaları yerine getirmek için yoğun bir çalışma içinde. Turkcell yetkilileri, kayıt altına alma işlemlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için önlemler alındığını belirtiyor. Yetkililer kısa süre sonra vatandaşı bilgilendirme çalışması yapacaklarını da ifade ediyor. Bayiler önünde yığılmanın ancak karşı mesaj yoluyla çözülebileceğini belirten Tüketici Dernekleri Başkanı Engin Başaran, öngörülen çalışmayla kayıt işlemlerinde meydana gelen gecikmenin biraz olsun telafi edileceğini söylüyor.
cinman iyi guzel de peki faturali olupta telefonlari kayit disi gozuken (benim gibi) insanlar ne yapacak? Durup dururken niye 5 ytl verelim ki? Devlet bize durup dururken bir iyilik yapiyor mu?
herhalde yapsalardı dünyada birtek bizde olacaktı bu sistem baştan işi sıkı tutsalardı kaçaklar simcard taktıklarında tanımazdı sistem olur biterdi...