Şimdi Ara

İlk zaman ki gibi araba süremiyorum!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
1.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şuan 19 yaşındayım. Önceden babam yanımdayken(ehliyet sınavı hazırlığı) 2-3 km uzaklıkta ki yerlerde arabayı ben sürerdim ve gayet iyi sürerdim.Bu aralar debriyajı kullanmada sıkıntı yaşıyorum. Aracımız 2004 focus , debriyaj yukardan kavrıyor ve bende herkes gibi ayağımı kaldırarak debriyajı kullanıyorum.Ne zaman kasisten arabayla geçsem , -yavaş bir şekilde- debriyaj fren yaparım. Araba kasisten geçtikten sonra ayağımı debriyajdan çok geç çekmeye başladım ve bunu ilk defa bu sene içinde yapmaya başladım , huy gibi birşey oldu. Ayağımı debriyajdan kaldırırken , her çukur veya kasisten geçerken ayağım debriyajla ileri geri gidiyor , ayağımı sabit tutamıyorum. Bir de o kadar alışmışım ki yarım debriyaj kullanmaya , her zaman yokuş yukarı geri geri giderken yarım debriyajla gidiyor ve balata kokusuyla karşı karşıya kalıyorum. Oturma pozisyonumu bir türlü ayarlayamıyorum , koltuk en alt alçaklıkta ve dik. Direksiyonla aramda bir kol hizası kadar boşluk var.Koltuk ayarını nasıl yapacağımı bilmiyorum ?

    Var mı bana destek olacak ? , deneyimlerini paylaşacak abilerim. Artık araba sürmekten soğudum

    Edit : yazım hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SevilenAdam -- 1 Mayıs 2017; 13:31:45 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • Koltuğun dik, bacakların hafif kırık konumda oturacaksın. Kolunun bilek kısmını direksiyonun en üst noktasına koyduğunda omzun oynamıyorsa direksiyon ayarın tamamdır.



    Debriyaj işi kullanım sıktığın arttıkça oturur, trafiksiz alanda veya babanla kullanırken kendini daha rahat hissedip olması gereken hareketi yapıyorsundur, Tek başına sürdükçe zamanla daha iyi olur. Çok yarım debriyaj yapmak yerine kasislerde 1 vites küçült, Hatta gerekiyorsa 1. Vitese in kafan rahat olsun. Zamanla arabayı da tanıyıp nerede ne yapman gerektiğini düşünmeden kullanırsın zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hasan7 kullanıcısına yanıt
    Hocam şöyle birşey var , araç konusunda deneyimliyim ama anlattığım o debriyaj olayı beni bitiriyor. İnanmazsınız ama haftalık 300 km yol yapıyorum bu arada yorumunuz için teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SevilenAdam -- 1 Mayıs 2017; 13:48:27 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıllarca manuel kullandım, otomatiğe geçtiğimden beri diyorumki bu kadar ilkel bir sistem olan ve tamamen hamallık olan manuel vitese neden bu kadar uzun süre katlanmisim.



    Bence satin otomatik alın .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SaabAero

    Yıllarca manuel kullandım, otomatiğe geçtiğimden beri diyorumki bu kadar ilkel bir sistem olan ve tamamen hamallık olan manuel vitese neden bu kadar uzun süre katlanmisim.



    Bence satin otomatik alın .

    Hocam otomatik vites hakkında hiç fikrim yok.Size bir sorum olacak.Acaba otomatik araçlarda debriyaj var mı?Biraz saçma olacak ama gerçekten merak ediyorum.
  • Tabiki yok.Debriyaj olsa otomatik vites nasıl olacak . Trolleniyorum sanırım şu an :).

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SaabAero

    Tabiki yok.Debriyaj olsa otomatik vites nasıl olacak . Trolleniyorum sanırım şu an :).

    Hocam trolleme değil,ciddi anlamda sordum.Ne bileyim belki D,R'ye falan atarken gerekir diye düşündüm.Sağ olun.Trolleme yok.Ne demişler,bilmemek değil,öğrenmemek ayıp.
  • Debriyaja basarken topugun aracın zemininde sabit olursa sıkıntı yasamazsin, koltuk ayarina gelince onuda ayarlarken koltugun en arkasina atacaksin poponu ayagini debriyaja sonuna kadar basip dizin hafif kirik sekilde ayarlayacaksin sonrada bileklerin direksiyona degecek sekilde sirtini ayarlayacaksin koltuk kafaliklarini kafanla ayni hizaya getireceksin direksiyonuda en alttaki km sayacini tam sıfır görecek sekilde ayarlayacaksın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • direksiyonu yukarı mı kaldıracağım yani ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SevilenAdam

    direksiyonu yukarı mı kaldıracağım yani ?

    Direksiyon duz konumdayken ustteki boşluktan kadranin en alt noktasini silme görecek sekilde ayarlayacaksin kadranin en alt hizasi ile ayni olacak.Cok yukseltirsen direksiyon hakimiyetin azalir cok alcaltirsan dizlerine carpar videoda anlatiyor memur bey izleyin derim





    https://m.youtube.com/watch?v=sgxbacAKu8U

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Debriyajla olan alakanızı en aza indirin. Kasislerden geçerken ya vites küçültme yapıp öyle girin, yada boşta geçin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kasisten gecerken debriyaja mi basilir diye ogretiyorlar artik ?



    Kasisten gecerken fren dahil butun pedallar ile ilisiginizi kesmis olmalisin.



    Mumkunse araç kendi devirinde ve hizinda gecmeli.



    Sorun kasise yaklasiminda yapman gerekenleri kasis gecisinde yapiyormussun gibi geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 1 Mayıs 2017; 21:36:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru diyorsunuz hocam. Kasisten tam geldiğimde arabayı yavaşlatıp kasisten geçirdikten sonra arabaya hareket veriyorum. Bir de debriyajı çok fazla bekletiyorum. Özellikle yokuşlardan geri geri ve ileri giderken.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • SevilenAdam kullanıcısına yanıt
    El freni cekili halde kavrama noktasini buldurup birakmayi birkackez her araca bindiginde denersen pratik yapmis olursun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O taktiği deneyeceğim. Kusursuz kalkmak için arabanın tamamen gittiğini gördükten sonra ayağımı debriyajdan çekiyorum. Bir de tek anlamadığım nokta, koltuğun yükseklik ayarını nasıl yapacağım ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Otomatik hakkında çok verilecek bir bilgi yok aslında ama başlıca şeyleri yazayım.

    Araçta sadece Fren ve Gaz mevcut.

    Vitesler şu sıralama da ;

    P: Park vitesi arabayı park edince buna çekiyorsunuz bazı araçları çalıştırmak için bu vitesde olması gerekiyor.
    R: Geri vites.
    N: Boş.
    D: Sürüş vitesi ileri doğru sürerken genelde hep bunda kullanıyorsun.

    Bunların dışında 1 2 vs. var bunlarda dik yokuşları çıkmak ve inmeye yardımcı olmak için ama gerek kalmıyor genelde, adı üstüne 1 birinci vites 2 ikinci vites.

    N ile D arasında araba giderken değişim yapabiliyorsun araba yürürken boşa atabilir oradan D ye çekebilirsin, diğer viteslere geçirmek için frene basman gerekiyor bu kadar basit.

    Otomatik araç gerçekten çok rahat fakat ben Manuelden daha çok keyif alıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teneke1236737


    quote:

    Orijinalden alıntı: SaabAero

    Tabiki yok.Debriyaj olsa otomatik vites nasıl olacak . Trolleniyorum sanırım şu an :).

    Hocam trolleme değil,ciddi anlamda sordum.Ne bileyim belki D,R'ye falan atarken gerekir diye düşündüm.Sağ olun.Trolleme yok.Ne demişler,bilmemek değil,öğrenmemek ayıp.

    Yanlış cevap, otomatik viteslerde de debriyaj (kavrama) bulunabilir. Yalnız bu debriyaj sizin ayakla bastığınız türden değil. Balata olarak debriyaj balatası bulunuyor yani.

    Otomatik vites tipleri 4e ayrılır.

    1-) Tek kavrama, yarı otomatik: Bu araçlarda bir tane debriyaj balatası yani baskı balata bulunur ve vites değişimleri diğer şanzımanlara göre çok daha yavaş yapılır. Sebebi çift kavramadaki gibi (birazdan bahsedeceğim) bir sonraki vitesi hazırda tutamaması, değişim anında vitesi sizin değiştirdiğiniz gibi değiştirmesidir. Amatör bir sürücü gibi silkeleyerek kullanır. Ortalama ömürlü şanzımanlardır. Genelde beyin üniteleri haricinde mekatronikte sorun çıkaran tek kavrama şanzıman görmedim.

    Bu tip şanzımanı Opel eski astrasında (H kasa), Corsada (kullanımı hala devam ediyor) kullanıyor. Adı Easytronic. Birkaç hondada, PSA grubunda ve birkaç Hondada bu şanzıman kullanılıyor. Adlarını bilemiyorum. Kullanım sebebi ucuz olmasıdır.



    2-) Çift kavrama: Bu araçlarda iki tane debriyaj balatası bulunur, arkadaşın söylediğinin aksine, inanmıyorsanız internetten de araştırabilirsiniz. Çok verimlidirler, vites geçişlerini çok seri ve sarsıntısız yapar, çünkü bir vitesi kullanırken akıllı olarak bir üst veya bir alt vitesi hazır tutar (devir ve yolun eğimine göre anladığım kadarıyla). Aynı zamanda yakıt tüketimleri de oldukça düşüktür. Eee, neden bütün firmalar bu sistemi kullanmıyor? diye bir soru geliyor aklımıza. Bu şanzımanın yönetimi karmaşık ve üretimi oldukça masraflıdır, ayrıca oldukça narindirler. Yanlış kullanımda bozulmaları 1000 kilometreyi bile bulmayabilir. Aynı zamanda bozulursa, vücudunuzun kimyasını bozacak bir fiyat çıkar cebinizden. Bozulana kadar çok iyi, bozulduktan sonra çok kötü bir şanzımandır , D ye atarsınız yürümez, Pye atarsınız durduğunuz yerde araba durmaz kaymaya başlar, Pden çıkaramazsınız Rye atamazsınız vs. vs. (bozulduğu zaman).

    Bu şanzımanı Volkswagen grubun neredeyse tamamında DSG,PDK ve S-Tronic adıyla (Seat,Skoda,Volkswagen,Audi,Porsche,Bugatti , Bentley, Lamborghini ) kullanılır. Neredeyse diyorum çünkü amarok Tam otomatik Tork konvertörlü şanzıman kullanıyor (birazdan gelicem ), aynı zamanda Reno EDC olarak, Fiat grupta TCT olarak, Fordda Powershift adıyla (yalnız Powershiftlerin tamamı çift kavramalı değil.) kullanılırlar. DSG bu tip şanzımanda en çok arıza veren lider şanzıman olarak Otomobil tarihine ALTIN HARFLERLE adını kazımıştır. Dikkat etmek lazım.

    3-) CVT: Oranları devamlı olarak kontrol sonsuz olasılıkla edilebilen debriyajı yani baskı balatası bulunmayan şanzıman tipidir. Sadece japon otomobillerinde kullanılırlar. Sorunsuzluklarını bilemiyorum.

    Buraya kadar okuyabildiyseniz , sonuncu ve bence en dayanıklı şanzımana geçelim;

    4-) Tork Konvertörlü, Tam otomatik: Motorun gücünü bir tork konvertörüyle şanzımana ileten, debriyaj yerine tork konvertörünün kullanıldığı şanzıman tipidir. İşte bu şanzımanda kavrama yani baskı balata kullanılmaz. Dikkatli kullanımda fabrikasyon hatası yoksa ömürlük şanzımanlardır. Yalnız bu şanzımanlar çift kavramaya göre daha az verimlidirler ve yakıt tüketimleri genelde yüksektir. Şanzıman yağı değişimi hariç size bir masraf çıkarmaz. (esasında şanzıman yağı değişimi, manuel vitesler de bu gruba katılmak üzere, bütün şanzımanlarda yapılması gereken bir işlemdir.)

    Bu şanzıman tipi yukarıda bahsettiğim bütün corsalar ve Astra H hariç bütün Opel modellerinde 1960lardan beri kullanılmaktadır (Güncel ismi Active Select). Volkswagende yukarıda bahsettiğim gibi sadece amarok bu şanzımanı kullanmaktadır (ZF8). BMWnin bugüne kadar ürettiği bütün otomatik modellerinde (M araçlarını hariç tutuyorum, M2-M3-M4-M5-M6) tam otomatik şanzıman kullanılır (ZF8 HP) . Mercedesin C serisinde, E serisinde, S serisinde ve daha birçok (hepsi değil) aracında tam otomatik şanzıman kullanılır (Güncel ismi 7G-Tronic, 9G-Tronic). VW DSGye geçmeden bu tip şanzımanları kullanıyordu.

    Bu listeyi sabaha kadar uzatabilirim fakat siz de akşama kadar okursunuz. Bu yüzden gerek yok, belli avantajları (sağlamlık ve ilk gaz tepkisi) ve belli dezavantajları var (verimi düşük, yakıt tüketimi manuel modele göre yüksek), sebebi tork konvertöründe yatıyor. Teknik yapısını okumak isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

    Teşekkürler..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 18XET01


    quote:

    Orijinalden alıntı: teneke1236737


    quote:

    Orijinalden alıntı: SaabAero

    Tabiki yok.Debriyaj olsa otomatik vites nasıl olacak . Trolleniyorum sanırım şu an :).

    Hocam trolleme değil,ciddi anlamda sordum.Ne bileyim belki D,R'ye falan atarken gerekir diye düşündüm.Sağ olun.Trolleme yok.Ne demişler,bilmemek değil,öğrenmemek ayıp.

    Yanlış cevap, otomatik viteslerde de debriyaj (kavrama) bulunabilir. Yalnız bu debriyaj sizin ayakla bastığınız türden değil. Balata olarak debriyaj balatası bulunuyor yani.

    Otomatik vites tipleri 4e ayrılır.

    1-) Tek kavrama, yarı otomatik: Bu araçlarda bir tane debriyaj balatası yani baskı balata bulunur ve vites değişimleri diğer şanzımanlara göre çok daha yavaş yapılır. Sebebi çift kavramadaki gibi (birazdan bahsedeceğim) bir sonraki vitesi hazırda tutamaması, değişim anında vitesi sizin değiştirdiğiniz gibi değiştirmesidir. Amatör bir sürücü gibi silkeleyerek kullanır. Ortalama ömürlü şanzımanlardır. Genelde beyin üniteleri haricinde mekatronikte sorun çıkaran tek kavrama şanzıman görmedim.

    Bu tip şanzımanı Opel eski astrasında (H kasa), Corsada (kullanımı hala devam ediyor) kullanıyor. Adı Easytronic. Birkaç hondada, PSA grubunda ve birkaç Hondada bu şanzıman kullanılıyor. Adlarını bilemiyorum. Kullanım sebebi ucuz olmasıdır.



    2-) Çift kavrama: Bu araçlarda iki tane debriyaj balatası bulunur, arkadaşın söylediğinin aksine, inanmıyorsanız internetten de araştırabilirsiniz. Çok verimlidirler, vites geçişlerini çok seri ve sarsıntısız yapar, çünkü bir vitesi kullanırken akıllı olarak bir üst veya bir alt vitesi hazır tutar (devir ve yolun eğimine göre anladığım kadarıyla). Aynı zamanda yakıt tüketimleri de oldukça düşüktür. Eee, neden bütün firmalar bu sistemi kullanmıyor? diye bir soru geliyor aklımıza. Bu şanzımanın yönetimi karmaşık ve üretimi oldukça masraflıdır, ayrıca oldukça narindirler. Yanlış kullanımda bozulmaları 1000 kilometreyi bile bulmayabilir. Aynı zamanda bozulursa, vücudunuzun kimyasını bozacak bir fiyat çıkar cebinizden. Bozulana kadar çok iyi, bozulduktan sonra çok kötü bir şanzımandır , D ye atarsınız yürümez, Pye atarsınız durduğunuz yerde araba durmaz kaymaya başlar, Pden çıkaramazsınız Rye atamazsınız vs. vs. (bozulduğu zaman).

    Bu şanzımanı Volkswagen grubun neredeyse tamamında DSG,PDK ve S-Tronic adıyla (Seat,Skoda,Volkswagen,Audi,Porsche,Bugatti , Bentley, Lamborghini ) kullanılır. Neredeyse diyorum çünkü amarok Tam otomatik Tork konvertörlü şanzıman kullanıyor (birazdan gelicem ), aynı zamanda Reno EDC olarak, Fiat grupta TCT olarak, Fordda Powershift adıyla (yalnız Powershiftlerin tamamı çift kavramalı değil.) kullanılırlar. DSG bu tip şanzımanda en çok arıza veren lider şanzıman olarak Otomobil tarihine ALTIN HARFLERLE adını kazımıştır. Dikkat etmek lazım.

    3-) CVT: Oranları devamlı olarak kontrol sonsuz olasılıkla edilebilen debriyajı yani baskı balatası bulunmayan şanzıman tipidir. Sadece japon otomobillerinde kullanılırlar. Sorunsuzluklarını bilemiyorum.

    Buraya kadar okuyabildiyseniz , sonuncu ve bence en dayanıklı şanzımana geçelim;

    4-) Tork Konvertörlü, Tam otomatik: Motorun gücünü bir tork konvertörüyle şanzımana ileten, debriyaj yerine tork konvertörünün kullanıldığı şanzıman tipidir. İşte bu şanzımanda kavrama yani baskı balata kullanılmaz. Dikkatli kullanımda fabrikasyon hatası yoksa ömürlük şanzımanlardır. Yalnız bu şanzımanlar çift kavramaya göre daha az verimlidirler ve yakıt tüketimleri genelde yüksektir. Şanzıman yağı değişimi hariç size bir masraf çıkarmaz. (esasında şanzıman yağı değişimi, manuel vitesler de bu gruba katılmak üzere, bütün şanzımanlarda yapılması gereken bir işlemdir.)

    Bu şanzıman tipi yukarıda bahsettiğim bütün corsalar ve Astra H hariç bütün Opel modellerinde 1960lardan beri kullanılmaktadır (Güncel ismi Active Select). Volkswagende yukarıda bahsettiğim gibi sadece amarok bu şanzımanı kullanmaktadır (ZF8). BMWnin bugüne kadar ürettiği bütün otomatik modellerinde (M araçlarını hariç tutuyorum, M2-M3-M4-M5-M6) tam otomatik şanzıman kullanılır (ZF8 HP) . Mercedesin C serisinde, E serisinde, S serisinde ve daha birçok (hepsi değil) aracında tam otomatik şanzıman kullanılır (Güncel ismi 7G-Tronic, 9G-Tronic). VW DSGye geçmeden bu tip şanzımanları kullanıyordu.

    Bu listeyi sabaha kadar uzatabilirim fakat siz de akşama kadar okursunuz. Bu yüzden gerek yok, belli avantajları (sağlamlık ve ilk gaz tepkisi) ve belli dezavantajları var (verimi düşük, yakıt tüketimi manuel modele göre yüksek), sebebi tork konvertöründe yatıyor. Teknik yapısını okumak isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

    Teşekkürler..

    Hocam elinize sağlık vallaha. Ileri de yeni bir araca sahip olursam otomatik düşünüyorum. O kadar da iyi bir şoför değilim. Teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: teneke1236737


    quote:

    Orijinalden alıntı: SaabAero

    Yıllarca manuel kullandım, otomatiğe geçtiğimden beri diyorumki bu kadar ilkel bir sistem olan ve tamamen hamallık olan manuel vitese neden bu kadar uzun süre katlanmisim.



    Bence satin otomatik alın .

    Hocam otomatik vites hakkında hiç fikrim yok.Size bir sorum olacak.Acaba otomatik araçlarda debriyaj var mı?Biraz saçma olacak ama gerçekten merak ediyorum.

    var
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.