Şimdi Ara

İlk şarj sırasında telefonu açmak zararlı mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni bir telefon aldım. (Motorola PEBL U6) İlk kez şarja taktım yarım saat kadar önce. Aldığım adam 12 saat kadar şarjda tut dedi.

Şimdi telefon kapalı halde şarj oluyor. Telefonu açıp kurcalasam, bataryaya bir zararı olur mu? Yoksa ilk şarj süresinde ellememek en iyisi midir?

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi age -- 6 Temmuz 2007; 16:03:40 >

• Bence Bir Zararı Yoktur Ama En Sağlıklısı Ellememek KaLsın 12 Saat Kadar.
  • Hayırlı olsun telefonun, bencede elleme kendi halinde kalsın ayrıca şarjdan sonra telefonu biraz kurcalayıp birkaç yorum yaparsan çok hoş olur...
  • Eyvallah. En iyisi ellememek sanırım.

Telefon hakkındaki ilk yorumum ise, kapağını açma sisteminin çok artistik ama çok tehlikeli olduğu yönünde. O kadar hızlı açılıyor ki, ilk açma da elimden fırladı, yere düştü telefon.
  • bence ellemeyle birşey olmaz,yeni bir telefon almışsın ve o heyecanla 12 saat el süremeyeceksin
  • Arkadaşlar daha şarja takalı 2 saat oldu, ekranda "şarj tamamlandı" yazıyor. Normal mi bu? Yine de 12 saat takılı durmalıdır değil mi?
  • Şarjda fazla durmasına gerek olduğunu sanmıyorum.Geçmişten gelen bir alışkanlık olarak telefoncular 12 saat vs. sarjda kalsın diyorlar.
    Sarj zaten dolunca telefon otomatik olarak kesiyor gelen akımı.

İlk sarjı telefonun içindeki batarya tamamen bitirildikten sonra yapılmalıdır.Sarj sırasında açmamakta fayda var çünkü çoğu telefonda açılış esnasında gelen akım kesilebiliyor.İlk birkaç sarjı batarya tamamen bitik şekilde ve dolana kadar kapalı kalmasını tavsiye ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: hakan.

Şarjda fazla durmasına gerek olduğunu sanmıyorum.Geçmişten gelen bir alışkanlık olarak telefoncular 12 saat vs. sarjda kalsın diyorlar.
    Sarj zaten dolunca telefon otomatik olarak kesiyor gelen akımı.

Şarj tamamlandı yazıyor ekranda. Batarya kısmına dokunuyorum, herhangi bir sıcaklık hissetmiyorum. Sanırım artık durmasının bir anlamı yok. Zaten 5 saattir şarjda. :)

Bu kadar bu konuya dikkat etmemin nedeni, bir önceki telefonumda ilk şarjın sorunlu olması ve sorunlu şarjlar nedeniyle artık 1 gün bile gitmemeye başlamıştı pili. O yüzden dikkat ediyorum buna. :)
  • İlk şarj 12 saat 688'ler de kaldı. Estetik bi telefon almışsın. Hayırlı olsun. Moto dünyasına hoşgeldin
  • quote:

Orjinalden alıntı: heartless

İlk şarj 12 saat 688'ler de kaldı. Estetik bi telefon almışsın. Hayırlı olsun. Moto dünyasına hoşgeldin

Zaten Moto dünyasındaydım. Bundan önceki telefon Mpx200'dü.
  • Telefonu 9-16 saat arası şarjda tutmak kesinlikle gerekmiyor. Telefonu şarj cihazından çıkarabilirsin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ..Knight..

Telefonu 9-16 saat arası şarjda tutmak kesinlikle gerekmiyor. Telefonu şarj cihazından çıkarabilirsin.

Çoktan çıkardım, 2 saattir kurcalıyorum da, şu WAP tuşunu disable etmenin yolu yok mudur? Yanlışlıkla basıyorum durmadan, hemen bağlanıyor, kontörler gidiyor.
  • Ayarlar / Uygulama kilitle Bölümünden web ile ilgili şeyleri kilitle.
  • quote:

Orjinalden alıntı: heartless

Ayarlar / Uygulama kilitle Bölümünden web ile ilgili şeyleri kilitle.

Çok teşekkürler dostum.
  • Bu şarj konusunda forumda uzun uzadıya bir sürü konuda tartışmıştık.
    Yine de kesin net bir karara varamadık
  • bu ilk sarj olayı pilin türüyle alakalı zannedersem.. li-on pillerde uzun süre sarj gerekmezken adını tam hatırlamadığım sanırım "NiMH" diye geçen eski tip bataryalarda hem ilk sarj çok önemli hemde cihazı her seferinde batarya tam bittikten sonra sarja takmak icab ediyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: face1tr

bu ilk sarj olayı pilin türüyle alakalı zannedersem.. li-on pillerde uzun süre sarj gerekmezken adını tam hatırlamadığım sanırım "NiMH" diye geçen eski tip bataryalarda hem ilk sarj çok önemli hemde cihazı her seferinde batarya tam bittikten sonra sarja takmak icab ediyor.

Doğru diyebiliriz.
    Eski cihazlarda (3310 vs) genelde NiMH türünde bataryalar kullanılırdı. Yani nikel alaşımlı bataryalar.
    Bunlarda ilk şarj önemli idi. Ve şarjları tam bittikten sonra tam dolun şeklinde yapılmalıydı.
    Bilimsel ve teknik olarak doğruluğu nedir bilmiyorum. Hepsi kulaktan dolma bilgiler.
    Sonra Li-ON piller çıktı. Yani Lityum alaşımlı olanlar.
    Bunlarda ise şarj zamanı ve süresi önemli değildi. İstediğin zaman takıp çıkarabilirdin.

Şimdiki tüm piller Lİ-ON piller.
    Yeni bir pil çıkıncaya kadar bunlar var.

Fakat ben bataryanın sağlığı ve uzun ömürlü olması için NiMH mantığı ile kullanılmasını tavsiye ediyorum.

• Bir süre önce dizüstü bilgisayarlarda ve cep telefonlarında ''Nikel Kadmiyum'' piller kullanılıyordu. Telefonu ilk aldığımızda pili en azından 9 ile 16 saat arası şarj etmek ve telefonun pili tam olarak boşalmadan şarj etmemek zorundaydık. Eğer pili uzun şarj etmezsek ya da telefonun şarjı bitmeden pili şarj edersek ''Bellek Etkisi'' denen bir olay gerçekleşiyordu. Böylece pil şarj tutma kapasitesini yitiriyor, bekleme süresi zamanla ciddi oranda azalıyordu.

Günümüzde telefonlar ''Lityum Polimer'' ya da ''Lityum İyon'' piller kullanıyor. Nikel kadmiyum pillerde yaşanan tüm problemler bu pillerde büyük ölçüde aşılmış bir durumdadır. Telefonu ilk aldığınızda şarjı tamamen bitirip telefonu şarj edebilirsiniz. Telefonun şarjı dolunca da telefonu şarj cihazından çıkarabilirsiniz. Pil dolar dolmaz şarj aleti düşük akım göndermeye başlar. Kısacası pil dolduktan sonra telefonu hala şarj cihazında tutmanın herhangi bir anlamı bulunmuyor. Ancak pil çok uzun süre şarjda kalırsa bu sefer ''sürşarj'' dediğimiz bir olay gerçekleşir ki bu da pile zararlıdır. Pilin esas performansı göstermesi için ilk 4-5 şarjı pili tam boşaltıp yapmanızı tavsiye ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.