Şimdi Ara

İlk program nasıl yazıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
2
Favori
14.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler bu ilk pc programları nasıl yazıldı. Bir yazılımı yazmak için bir çok program kullanıyoruz. Yani yazılımı yazılımla yazıyoruz. Peki ilk yazılım nasıl yazıldı ?

Yani "a" , "b" , "c" bunları ilk nasıl kodladılar bilgisayara ? Kodlamak için kod kullanmak lazım peki onlar nasıl kodlandı.

Yani ilk yoğurt nasıl mayalandı gibi birşey

• Hastayım, düzelince yazarım...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kafamı kurcalayan soruyu sormuşsun.
  • İlk program tahmin ettiğin gibi bir dil ile yazılmadı. 2 lik sistemde kodlandı sadece.

http://forum.donanimhaber.com/m_68031332/tm.htm
  • Bence önce kağıda yazıldı sonra pc ye

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben ilk isletim sistemi nasil yazildigini takmistim kafaya bayagi bir arastirmistim sonuc: donanimsal bisiler yapiolar oluo kasmaya gerek yok

• Windows format atarken, nasil tasarliyolar fikri banada ordan geldi.

Cidden guzel soru

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu program nasıl?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayak kokusu -- 13 Kasım 2012; 22:13:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elektroniker

İlk program tahmin ettiğin gibi bir dil ile yazılmadı. 2 lik sistemde kodlandı sadece.

2 lik sistem nasıl işletildi pc ye ?

0 sanırım elektrık var 1 yok anlamındaydı. Peki bunu anlamlandıran sistem nasıl gelişti.

Ve 0 ve 1 lerde her ne anlama geliyorsa o anlamı nasıl kazandı ?

Ve bu 0 ve 1 lerle yani elindeki malzemelerle sadece elindeki malzeme içeren birşey yapabilirsin. Ama nasıl 0 ve 1 ler çok çok dışarı kaçtı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mert_Jeksin -- 13 Kasım 2012; 22:17:28 >
  • tesadüfe bak bilgisayar hocası bize bunu sormuştu öğrenene yüz vercekmiş bi söyliyiverinde 100 alim
  • Bende ilk çöken program neydi onu merak ediyorum
  • sağlam soru.
    Makina dilinde yazılmış olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mert_Jeksin

quote:

İlk program tahmin ettiğin gibi bir dil ile yazılmadı. 2 lik sistemde kodlandı sadece.

0 sanırım elektrık var 1 yok anlamındaydı. Peki bunu anlamlandıran sistem nasıl gelişti.

Ve 0 ve 1 lerde her ne anlama geliyorsa o anlamı nasıl kazandı ?

Ve bu 0 ve 1 lerle yani elindeki malzemelerle sadece elindeki malzeme içeren birşey yapabilirsin. Ama nasıl 0 ve 1 ler çok çok dışarı kaçtı.

dijital elekronik.
    0 ve 1 in ne anlama geldini nasıl işe yaradığını uzun uzun öğrenip akıllı devreler yapmıştık. Anlatması uzun hikaye. Devre oluşturmak için tablolar vs vardı.

• quote:

quote:

Ve 0 ve 1 lerle her ne anlama geliyorsa o anlamı nasıl kazandı ?

Verdiğim linkte anlattım 1 ve 0 ın nasıl anlamlandığını.

"Ve bu 0 ve 1 lerle yani elindeki malzemelerle sadece elindeki malzeme içeren birşey yapabilirsin. Ama nasıl 0 ve 1 ler çok çok dışarı kaçtı."

Bunu anlamadım ama şöyle diyim : Elimde DEĞİL VE VEYA malzemeri vardı. Bunlarla toplama çıkarma çarpma devresi yaptım. Bunları birleştirip lojik işleme ünitesi oluşturdum. RAM ve IO birimleri ekledim.

Artık 0110001010101010011010..... diye komut verdiğimde toplama çıkarma hafızaya aktarma vb işlemleri yapabilen bir işlemci oldu. Tek yapmam gereken 1 ve 0 değil de anlaşılır bir dil olan ASM olarak yazdığım kodları 1 ve 0 lara çevirebilecek olan Assembler ı oluşturmaktı.

• quote:

quote:

quote:

Ve 0 ve 1 lerle her ne anlama geliyorsa o anlamı nasıl kazandı ?

Verdiğim linkte anlattım 1 ve 0 ın nasıl anlamlandığını.

"Ve bu 0 ve 1 lerle yani elindeki malzemelerle sadece elindeki malzeme içeren birşey yapabilirsin. Ama nasıl 0 ve 1 ler çok çok dışarı kaçtı."

Bunu anlamadım ama şöyle diyim : Elimde DEĞİL VE VEYA malzemeri vardı. Bunlarla toplama çıkarma çarpma devresi yaptım. Bunları birleştirip lojik işleme ünitesi oluşturdum. RAM ve IO birimleri ekledim.

Artık 0110001010101010011010..... diye komut verdiğimde toplama çıkarma hafızaya aktarma vb işlemleri yapabilen bir işlemci oldu. Tek yapmam gereken 1 ve 0 değil de anlaşılır bir dil olan ASM olarak yazdığım kodları 1 ve 0 lara çevirebilecek olan Assembler ı oluşturmaktı.

Eyallah hocam hemen hemen esas mantıgın sonrasını çözdüm ama birşey diyeceğim.

Mesela 0 vs 1 ler "değil ve veya" ile aynı anlamı taşıyordu ilk başlarda. Mesela program yazarken sadece "değil ve veya" yeterli olmaz binlerce kelimede yazsan yetmez mesela bağlantı olacak bir çok fonksiyon mesela bunun dışına nasıl çıkıldı işte.

Veya şöyle diyeyim o A yı nasıl soktular oraya 0011 nasıl a anlamını aldı ? O A karekterini sokmak içinde nasıl bir yol izlediler paintten sokacak değillerdi herhalde.

Teşekkürler

• bu konu darwine kadar gider..

hadi ateistler.
  • @Mert_Jeksin

Önceleri klavye yoktu elbet. Anahtarlar vardı.

Atıyorum bilgisayarın panelinde 8 adet anahtar vardı. Bunların ilk 4 ünü açık sonraki 4 ünü kapalı konuma getirince ilk 4 girişe elektrik gidiyor, diğer 4 üne gitmiyordu. Yani sisteme 11110000 sayısını girmiş oluyordun.

A dediğin de bir karakterdir. Karakterlerin ASCII kodu olur. (O zamanlar ASCII falan yoktu elbet) A nın ASCII kodu 65 mesela yanlış hatırlamıyorsam. Yani sisteme 65 girince (01101001) girince A girmiş olursun. (Örnek için verdim, dediğim gibi o zaman ASCII falan yoktu)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektroniker -- 13 Kasım 2012; 22:39:18 >
  • Tabiiki de çiviyle

• quote:

@Mert_Jeksin

Önceleri klavye yoktu elbet. Anahtarlar vardı.

Atıyorum bilgisayarın panelinde 8 adet anahtar vardı. Bunların ilk 4 ünü açık sonraki 4 ünü kapalı konuma getirince ilk 4 girişe elektrik gidiyor, diğer 4 üne gitmiyordu. Yani sisteme 11110000 sayısını girmiş oluyordun.

A dediğin de bir karakterdir. Karakterlerin ASCII kodu olur. (O zamanlar ASCII falan yoktu elbet) A nın ASCII kodu 65 mesela yanlış hatırlamıyorsam. Yani sisteme 65 girince (01101001) girince A girmiş olursun. (Örnek için verdim, dediğim gibi o zaman ASCII falan yoktu)

Çok sağol hocam bende şimdi hatırladım discovery channelde gösterıyordu ilk pc leri ampuller vardı tabi sonra transistör çıkıyordu. Olay kapanıyordu. (01101001) girince A nın çıkması aslında insanların belirlediği birşey yani ona b de dıyebılırlerdi. Daha sonra a ve b gibi karekterlerle yada yine elektrik var yok 01010 yöntemiyle yazılan ilk programlar yine sadece karekter olamazdı çünkü programın özelliği algoritmatik olmasıdır. Algoritma ise sadece elimizdeki karekterlerden yapılamazdı değilmi ?

• Citizen yazdi ama coktu hemen
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.