Şimdi Ara

İlk Müslüman Türk Devleti Neydi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
0
Favori
1.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar İlber Hocanın videolarını izliyordum şöyle bir şeye denk geldim :

Burada "İlk Müslüman Türk devleti Uygurluktur." şeklinde bir söz geçiyor. Ne derece doğrudur ? Yoksa kasıt farklı mıdır ? Ayrıca benim okuduğum kaynaklarda ya İdil Bulgarları ya da Karahanlılar olarak geçiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca bu konuyla ilgili kaynak bilenleriniz varsa aranızda söylerse çok memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jellal Fernandes -- 20 Nisan 2015; 0:31:07 >

• Uygurlar dememiş bölgeden bahsetmiş İlber Hoca yani Bugünkü Çin'deki (Uygur) Doğu Türkistan bölgesini kastetmiş.İlk Müslüman devlet Karahanlılar da Uygur Devleti'nin olduğu yere Balasagun'a kuruluyor zaten ona ima yapmış.
  • Bildiğim kadarıyla islamı ilk kabul eden topluluk Karahanlılardır. Tam emin değilim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turk7

Uygurlar dememiş bölgeden bahsetmiş İlber Hoca yani Bugünkü Çin'deki (Uygur) Doğu Türkistan bölgesini kastetmiş.İlk Müslüman devlet Karahanlılar da Uygur Devleti'nin olduğu yere Balasagun'a kuruluyor zaten ona ima yapmış.

Teşekkürler hocam farketmiştim zaten öyle bir kasıt olduğunu ancak yine de bir sorayım dedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Net bir yorum yapmak çok zor.
  • İlk Müslüman Türk devleti Karahanlılar fakat ilk Müslümanlığı kabul eden Türk boyu Karluklar değil . Kim olduğunu hatırlamıyorum şu an malesef.
  • İlk Müslüman Türk Devletini İdil Bulgarlar'ı yani onların kurduğu Büyük Bulgarya olarak kabul edebiliriz. Bulgarlar İslamiyeti 922 yılında kabul ederken, Karahanlılar 932 yılında kabul etmiştir.

Kaynak olarak Ramazan Şeşen'in çevirdiği İbn Fadlan Seyahatnamesi okunabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TÜRKler nasıl müslüman oldu?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

İlk Müslüman Türk Devletini İdil Bulgarlar'ı yani onların kurduğu Büyük Bulgarya olarak kabul edebiliriz. Bulgarlar İslamiyeti 922 yılında kabul ederken, Karahanlılar 932 yılında kabul etmiştir.

+1...
    benim bilgim de bu yönde...
    kaynağım da aynı, seyahatnameyi 1986'da okumuştum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: baberti

quote:

İlk Müslüman Türk Devletini İdil Bulgarlar'ı yani onların kurduğu Büyük Bulgarya olarak kabul edebiliriz. Bulgarlar İslamiyeti 922 yılında kabul ederken, Karahanlılar 932 yılında kabul etmiştir.

+1...

Zaten başka kaynak da yok hocam. Maalesef Doğu Avrupa Türklüğü üzerine çalışan neredeyse kimse yok. İki elin parmağı kadar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: baberti

quote:

+1...

Zaten başka kaynak da yok hocam. Maalesef Doğu Avrupa Türklüğü üzerine çalışan neredeyse kimse yok. İki elin parmağı kadar.

hocam bu seyahatnameyi batılılar 1820'lerde çevirip basmışlar, bizimkilerin 150 yıl sonra aklına gelmiş...düşünebiliyor musunuz konu bizimle direkt ilgili ama ilgilenenler başkaları olmuş...

diğer örnek; talas savaşının türk-islam süreci bakımından öneminden bahseder dururuz ama tarih kaydı tutma alışkanlığımız olmadığından savaşı arap ve çin kaynaklarından öğrenmişiz...ihmal ettiğimiz ne varsa aynen devam ediyor, okumamak-yazmamak bizim milli geleneğimiz olmuş maalesef...

• bakış açısına göre degişen ve neye inanmak istiyorsan ona inanacagın türden bir konudur. her yazılana inanırsak şöyle bir araştırma yapılmıştır;

islamiyetten sonra yayılan ve genişleyen kitle zamanla türk topluluguna kadar ulaşır. o zamanlar kabul edilmeyen islamiyet, arapların elinde olan ticari yollar ve geniş pazar kitlesi ile türk ler mecburiyetten araplar ile pazar ilişkisine girmişlerdir. zamanla yapılan alışverişler uzun süreler sonra yerini arkadaşlık, dostluk ve anlayışa bırakmıştır. inanç geregi ortak noktaları çok olan ve sonuçta gök ilahına inan türklere yakın gelen bu din ile islamiyete giriş yavaş yavaş başlamıştır.

daha farklı bakış açısı için;

http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-1809&Bilgi=t%C3%BCrklerin-islamiyeti-kabul-etmesindeki-fakt%C3%B6rler-sebepler

bunu herhangi bir milliyetçi duyguya bağlı olarak söylemiyorum, türk öyle herhangi bir kılıç zorundan ötürü "kitleler hâlinde" din değiştirecek bir adam değildir.

edit: emeviler her daim arap milliyetçiliğin ve arap müslümanlığı üstün tutmuş ırkçı bir millettir. ayrıca türklerin islamiyete geçişi sırasında abbasilerin hükümdarlığı vardır. lütfen doğru bilgi paylaşalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi New Ottoman Teacher -- 20 Nisan 2015; 19:39:14 >

• Talas Savaşı sırasında Türklerle değil, Soğd milleti ile savaşılmış diye biliyorum. İlber Ortaylı' da Doğu Türkistan ilk Müslüman devlet diyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Talas Savaşı sırasında Türklerle değil, Soğd milleti ile savaşılmış diye biliyorum.

talas savaşı arap-çin savaşıdır, türkler savaşta kilit rol oynamış ve savaşın gidişatını değiştirmiştir...
    bizde bu savaş türklerin islamla yakınlaşmasında mihenk taşı olarak görüldüğünden önemli bir olay olarak anılır...
  • Bu savaşta birçok Türk katledilerek geri kalanların Müslüman olmaya zorlandığını söyleyenler var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Bu savaşta birçok Türk katledilerek geri kalanların Müslüman olmaya zorlandığını söyleyenler var.

savaşın bilinen hikayesi şöyle...
    araplarla çinliler savaşa giriyor, çin ordusu karma ve içinde türkler de var, savaşın çinliler lehine sonuçlanacağını farkeden karluk türkleri durumun vehametine binaen taraf değiştirip arap tarafına destek veriyor, çünkü yıllardır çin egemenliği ve zulmü altındalar...
    savaşın akıbeti bir anda değişiyor ve araplar kazanıyor...
    araplar kendilerine yardım eden bu askerlerden bazılarına ordularında önemli mevkilerde komutanlık vs. gibi görevler veriyor ve onları halifelik merkezine götürüyorlar...
    geri dönen türkler ise kendi toplumlarına bu olayı anlatıyor ve onların ilgisinin artmasını sağlıyor...bu savaşın türklerin islamlaşmasında katalizör görevi yaptığı kabul edilmiştir...
    bunun devamında ise orduda etkin güç haline gelen türklerin abbasiler döneminde hilafette büyük rol oynadıkları da bilinmektedir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bayberty -- 20 Nisan 2015; 21:07:36 >

• Olabilir. Sadece söylenti olarak bilgi sahibiyim.
  • İlber hocada kitabinda bu konunun baya bir uzerine basmis
    örnek olarak

Kadı Ahmed diyor ki,Turklerin medeniyete felsefe,matematik,cografya,tarih yazma konusunda katkilari yok.Bu sadece bunla ilgili degil tabi Zeki Velidi Togan bizim adam akilli tek bir cografyacimiz.Bu tarz konularda geriyiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: İmam Gazali

İlber hocada kitabinda bu konunun baya bir uzerine basmis
    örnek olarak

Kadı Ahmed diyor ki,Turklerin medeniyete felsefe,matematik,cografya,tarih yazma konusunda katkilari yok.Bu sadece bunla ilgili degil tabi Zeki Velidi Togan bizim adam akilli tek bir cografyacimiz.Bu tarz konularda geriyiz

tarih kaydı olmayan bir milletin "milli tarihi" de olmaz doğal olarak, kendini başkalarından öğrenir ama onların gözünden...
    orhun anıtlarını bile çinli hattatlara yazdırdığımız söyleniyor, öyle bir maziden geliyoruz maalesef...
  • İşte bu maalesef çok büyük bir eksiklik...İlber hocanın da dediği gibi türkler olmadan başka milletlerin tarihi araştırılamaz.Türkler her yerdedir.Ancak biz bu koca tarihimize maalesef sahip çıkamıyoruz.Hele bir de Tarihi kullanarak prim yapanlar yok mu...
  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Bu halen daha çok tartışılan bir konu .Fikir edinmeniz için İslamiyet ve Türkler adlı kitabı önerebilirim.Ek olarak şunları belirteyim.
    1-İslamiyette bir adamı kılıç zoru ile müslüman yapılamaz.
    2-Katliamlar tabii ki o dönemlerde yapıldı Kuteybenin yaptığı katliamlar ve diğerleri..
    3-mÜSLÜMANLIK PAT DİYE YAYILMADI O ZAMANLARDA İLK MÜSLÜMANLIĞA GEÇİŞİMİZ 10.ASIR İTİBAREN ABBASİLER DÖNEMİNDE OLMUŞTUR.VE DEDİĞİM GİBİ BU 18.ASIRA KADAR SÜRMÜŞ BİRŞEYDİR.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.