Şimdi Ara

İLİÇ DE ÇETNİK ÇIKTI#

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
57
Cevap
0
Favori
1.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İliç de 'Çetnik' çıktı
    Fenerbahçe'ye transfer olan Mateja Kezman'ın performansından ve kariyerinden çok Bosna-Hersek maçından sonra Çetnik selamı yapması gündeme gelmişti ülkemizde. Bosna-Hersek'i kardeş ülke gibi benimseyen Türkiye'de 'ırkçı' olarak nitelendirilen Mateja Kezman'ın nasıl forma giyeceği gazete sayfalarına, spor programlarına yansımıştı. Bunun üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım da medyaya savaş açmış ve gerekli mercilere başvuracağını duyurmuştu.

Anlaşılan ülkemizde Sırp futbolcuların sayısı arttıkça bu Çetnik selamı daha da çok konuşulacak. Şimdi de sırada İliç var! Superspor.com'un eline ulaşan bir fotoğrafta Galatasaray'ın Sırp futbolcusu Sasa İliç'in de galibiyeti 'Çetnik selamı' ile kutladığı görülüyor. Sasa İliç karede en solda bulunuyor ve 22 numaralı formayı giyiyor.

• iyi ya yeniden yeniden açıyoruz kezman da iliçde çetnikmiş

• Abi jeton geç çark etti galiba
    Gereksiz ve tartişma yaratacak topiclere girmeyelim beyler..
    Benim mesajimin ardindan kimse mesaj yazmassa sevinirim
  • offffffffffffff
  • evet sayenizde çetnik özgürlük savaşçıları oldu...
  • kezman hakkında açılan sayısız topicte hiçte can sıkmıyordu bu konular ama belirtiyim forumda verilmişti
  • yeter artık yaa yeter anladık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arda Turan için Süper İddia
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu öf leyip pöfleyen arkadaşlar daha bir kaç gün önce ırkçılık konularında sosyal içerikli yazılar yazıyorlardı ayrıca " iliç te sırp ama öle hareket yapıyomu hiç " diye yazılar hala gözümün önünde. bu gs ve kardeş takımları bjk li arkadaşlardan bir de iliç konusunda bir iki yazı rica ediyoruz...
  • Bu konular kapanmıştır artık.

Hoobastank bir yazı yazmış. Onu okuyun..

http://forum.donanimhaber.com/m_9088358/tm.htm
  • Hoobastank baktı İlicde aynı haltı yedi hemen temizleme calısmalarına baslamıs...
    her zaman yaptıgı sey alıstım ben...

o hareketin dogusu su anda yuklendigi anlam farklı hoca.
    bunu kabul etsenizde kabul etmesenizde boyle.
    dogrular yanlıslar gorecelidir kisiye gore degisir ama gercekleri degistirmeye kimsenin gucu yetmez Allahtan baska...
  • Muhtemelen tepki gelecek ama ben niye göremiyorum o hareketi?

Sadece avucunu açıyor, büyük resimlerde de gördüm.. Çetnik işareti öyle değilki..

Kezman'ın, Divac'ın veya diğerlerinin yaptığına hiç benzemiyor bence..

Ekleme: Bir de suratındaki masumiyete bakın ya, çocuk gibi bu İliç..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beckhir -- 4 Eylül 2006; 11:25:03 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: beckhir

Muhtemelen tepki gelecek ama ben niye göremiyorum o hareketi?

Sadece avucunu açıyor, büyük resimlerde de gördüm.. Çetnik işareti öyle değilki..

+1905

• quote:

Orjinalden alıntı: ilkerinanç

Hoobastank baktı İlicde aynı haltı yedi hemen temizleme calısmalarına baslamıs...
    her zaman yaptıgı sey alıstım ben...

o hareketin dogusu su anda yuklendigi anlam farklı hoca.
    bunu kabul etsenizde kabul etmesenizde boyle.
    dogrular yanlıslar gorecelidir kisiye gore degisir ama gercekleri degistirmeye kimsenin gucu yetmez Allahtan baska...
    Iliç'in yapıp yapmaması ile alakalı değil yazdıklarım. Kezman'ın özellikle Bosna maçında yaptığı hareket masum bir harekettir dediğimi de hatırlamıyorum. Ancak hareketin nerden çıktığı, kimlerce kullanıldığı önemlidir. Forumda herkes yalan yanlış bilgilerle konuşuyor bu olayı.

Zamanında bu hareketlerin benzerlerini NBA'da oynayan Divac da Stojakovic de yapıyordu. Hatta bu konuda yapılan bir haberde o zamanlar Bosna'dan Amerika'ya göç etmiş Boşnak 21 yaşındaki Senka Filipovic ile röportaj yapmışlar. Filipovic savaş sırasında Sırp askerin bu hareketi yaptığını ve bu hareketi gördüğünde o kötü anıların aklına geldiği ve bu yüzden rencide olduğunu anlatmış.

Divac ise sorulara şöyle cevap vermiş: Özellikle ülke dışında bir vatandaşımı gördüğümde kısaca selam vermek için bu hareketi yaparım demiş. Ona göre bu işaret bir hoşgörüsüzlük ya da diğer milletlere karşı bir nefret içermiyormuş.

Sonra şöyle devam etmiş: Biliyorum bunu askerler de yaptı ama bu işaret benim için aynı anlamı ifade etmiyor. Ben kalbimden neler geçiyor biliyorum, kimseden nefret etmiyorum ve herkese saygı gösteriyorum... Herkesi memnun etmeye çalışarak yaşamam mümkün değil. İnsanlar bu konuyu artık aşmalı.

Filipovic'e göre ise Divac uluslararası arenada böyle pozlar verirken daha dikkatli olmalıymış. Şöyle devam etmiş "Herkes ulusuna duyduğu sevgiyi gösterme hakkına sahiptir. Fakat binlerce insana karşı yapılan saldırıyı ifade eden bu işaret savaşı yaşayanlara kötü anıları hatırlatmaktadır."

Savaşı yaşayan Filipovic son cümlesinde çok haklı. Ancak tepki verirken Sacramento yerin dibine girsin neden Divac'ı transfer etmişler ki de demiyor. Oyuncuların kullandıkları bu harekete daha çok dikkat etmelerinin gerektiği bir gerçek. O yüzden bu konuda hassas olan Türkiye'de bu hareketi yapmalarını kimse tasvip edemez. Iç dünyalarını bilmediğimiz sürece ve bu hareketi ülkemizde tekrar etmedikleri sürece konuşabileceğimiz tek şey spor olmalıdır. Ülkemizdeki tek Sırp oyuncu Kezman değil. Savaş sırasından beri bir sürü oyuncu gitti geldi. Bunların tek tek nerde hangi hareketi yaptığı araştırıldı mı? Çifte standart olursa ki şuan var işte bu noktada Fenerbahçe haklı olur.

Ama Fenerbahçe taraftarının da yaptığı bir yanlış var. Haşmet Babaoğlu için yazılan çirkin şeyler ve forumlarında Kezman'ı savunmak için yazdıkları "Hepimiz Sırp'ız o zaman" cümleleri tabiki renk aşkının insana yaptırdığı şeyler. Ancak bu transfer yüzünden "tuh Fener'in yapacağı transfere onların topu böyle zaten" demek de yine renk aşkının bize söylettiği yanlış bir cümledir.

Bak şimdi Haşmet'in yazısından sonra Kayserispor taraftar sitesinde Tamer Soysal diye biri "MATEJA KEZMAN HESAP VERMELİ YA DA GİTMELİ…" diye bir köşe yazısı yazmış. Acaba Kezman'dan ve Haşmet'in söylediklerinden önce kaç kere "üç parmak selamı" bu vatandaşın aklına gedi. Olayın ne kadar alakasız bir noktaya geldiğinin bir göstergesidir bu yazı.

Türk insanı genelde araştırmayı sevmez. Türk insanı bilgilenmeyi uzun yazılar okumayı da pek sevmez. Genelde biri ortaya birşey artar çoğu da onun peşinden gitmeyi sever.

En büyük yapılan ölümcül hata işaretin sürekli Çetnik işareti olarak anılması. Bu konuda en açıklayıcı yazıyı bir master tezinden altıntı yaparak ben yazdım sanırım.

Yarın öbürgün aşırı Türk milliyetçisi bir taraftar Kezman Iliç ya da bir başka Sırp oyuncuya fiziksel zarar verirse kimse bunun hesabının altından kalkamaz.

Siz sanıyor musunuz ki Kezman şuan Sırbistan'da tartışılmıyor. Hoşgörü milleti olan Türkler şuan Kezma'a 1 tepki veriyorsa Sırplar en az 10 tepki veriyordur. Geçen sene kendi forumlarında Iliç Türkiyeye nasıl gider, sarı kırmızı forma yüzünden göğüsünden nasıl ay yıldız taşır diye eleştiriliyordu. Bunu bizzat forumlarında okudum. Ancak bunu yazan Sırp'a yine eleştiri getirenler de diğer Sıplar'dı. Tartışma o kadar büyümüştü konu Iliç'ten ta Osmanlı'ya uzanmıştı. Etliye sütlüye pek dokunmayan Iliç bu kadar tartışılıyorsa daha agresif duran Kezman kimbilir ne kadar tartışılıyor. O vakit bu konuyu X kişi üzerinden tartışmanın bize fayda getirmeyeceği açık. Bu hareketi yapmadığı sürece bizim ülkemize gelir ve paşa paşa futbolunu oynar. Onun ötesinde ortada birşey yok yapılan tartışmalar çifte standarda girer.

Yeterince açıklayıcıdır sanırım.

Hoobastank

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 4 Eylül 2006; 12:27:30 >

• bırak hoca Kezman konusulurken ortada yoktun ne zaman İlic cıktı baktık damladın foruma.
    aslında hep buradasın ama yazmıyorsunn hızır hesabı takılıyorsun kendi kafanca.
    gecen serefli ikincilik muhabbeti yuzunden de Fenerlilerle birlik olmustun cunku onunda ucu size dokunuyordu.

benimde hatalarım var yanlıslarım var ama her zaman dobrayım tukurdugumu yalamam aramızdaki fark bu sizin gibilerle..

neyin ne oldugunu sende biliyorsun ama dedigim gibi isin icinde Ilic var korumak zorundasın cunku GS li...bırakın gecin bunları...
  • O hareketi (katliamcı ve ırkçı kafayı temsil eden) yapan kezman, iliç vs kim olursa olsun kınıyorum !
  • @Hoobastank

hocam ne işle mmeşgulsün bilmiyorum ama senin spor yazarı olman lazım çok ciddiyim..
  • Güzel kardeşim ben çifte standardı sevmem. Savaştan beri buraya bir sürü Sırp oyuncu geldi gitti. hanginizin aklı bu üç parmak selamındaydı?

Farzi misal diyelim ki ben Galatasaraylıyım ya tüm bunları Kezman'ı değil de Iliç savunmak adına yapıyorum.

O vakit yazdıklarımı değerlendirmek lazım yanlış mıdır değil midir diye? Balkan halklarını bu sitedeki bir çok kişiden daha iyi tanırım. Ama sadace tanımakla olmaz ne yazdıysam o yüzden sağlam kaynaklar vererek yazdım.

1-Üç parmak selamı Çetniklerin bir üst kümesi olan Sırplar'a aittir.
    2- Selamın dini bir anlamı olduğu gibi ulusal bir kimliği de tanımlar.
    3- Sırplar'ın bu işaret ile ırkçılık yapmalarına imkan yok çünkü Sırplar, Güneydoğu Avrupa'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve Ortodoks Hıristiyan dinine mensup bir halktır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan din, kültür, kısmen dil ve alfabe bakımından ayrılırlar ama aynı ırktırlar. Zaten Yugoslavya (Güney Slavya) demektir. Yani güneydeki slav devleti anlamına gelmektedir.

Slavlar da Doğu Slavları, Batı Slavları ve Güney Slavları olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

Ruslar, Ukraynalılar ve Beyaz Ruslar Doğu Slavları grubuna girer.
    Polonyalılar, Çekler ve Slovaklar Batı Slavları grubuna girer.
    Sırplar, Slovenler, Bulgarlar, Hırvatlar, Boşnaklar ve Makedonlar Güney Slavları grubuna girer.

Zaten aynı dili konuşup aynı ırktan oldukları için semboller veya çeşitli ritüeller daha fazla ön plana çıkmış durumda.

Millet hala bu işaret ırkçılıktır, kafa tasçılıktır diye yazıyor. İnsanları konuya ne kadar vakıf oldukları bu cümleden anlaşılıyor zaten.

Benim yazdığım yazılarda teknik bir arıza olmadığına göre Iliç'i savunsam da savunmasa da gerçekler beni şuan bulunduğum noktaya getiriyor. Bu noktadan sonra benim bu yazıları Iliç savunmak adına yazıp yazmamam pek birşey ifade etmiyor.

Kezman'ın Bosna maçında yaptığı hareketi hiçbir zaman tasvip etmedim. Divac'ın da dediği gibi Kezman o işareti kendi vatandaşını selamlamak adına kullansabile Bosna halkina bu işaret savaşın kötü anıları hatırlatıyor. Sebep ise savaş sırasında Sırp askerlerin bu işareti kullanması. Ama sahalarda bu herzaman olan şey. Bizler belki katliam yapmadık ama bir Yunan maçında tribünlere "Since 1453" yazabiliyoruz. Kaba tabirle bu "size o zamanda koyduk şimdi de koyacağız" anlamına geliyor.

Sırp halkından benim atalarım da eziyet çektiği için kişilerin yaşam haklarına müdahale eden bir zihniyeti hoşgörüyle karışılamam mümkün değil. Lakin ortada bazı gerçekler de var. O yüzden hata yapmadığı sürece ortada bir art niyet olmadığı sürece herhangi bir Sırp oyuncu gelir ülkemizde futbolunu oynar misyonunu tamamlayınca ülkesine geri döner. Bilinçsizce yapılan eleştiriler her iki tarafa da zarar vermekten öte başka birşeye yaramaz.

Fenerbahçe haklıdır demek Kezman'ın Bosna maçında yaptığı hareket de haklıdır demek değildir. Fenerbahçe yapılan çifte standart noktasında haklıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 4 Eylül 2006; 14:04:46 >

• quote:

Orjinalden alıntı: beckhir

Muhtemelen tepki gelecek ama ben niye göremiyorum o hareketi?

Görmek istemediğinden görmüyorsun.

Ayrıca o hareketi medya çok yanlış açıkladı. Tamam önceleri özel bir anlamı vardı ama sonradan "zafer işareti" niteliğini aldı. Sırp oyuncular milli maçlarda çok yapıyor bu hareketi "zaferin göstergesi olarak"

• evet iliçde yapmış kezman da yapıyor tüm sırplar da öyle. ama bosna maçında yapmanın hiç mi farkı yok bunu merak ediyorum..yani bir hareketin yapılış zamanı da önemlidir. yanlış anlaşılma olmasın bunları iliçi savunma için yazmıyorum ama bir fark olduğunu düşünüyorum doğrusu.
  • yahu bu gorusteki adamlar sadece Sırpları kabul ediyor diger milletleri gerekirse yokedilmesini savunuyor neyin ispatı pesindesin sen ban anlamadım gitti kardesim.Kurtlerde siilerde sunnilerde aynı ırktan ama birbirlerini kabul etmiyorlar gerekirse savasıyorlar misal...
    tarihimi inkar etmeye calısıyorsun Ilic bu isareti yaptıgı icin?...
    ben bu uc parmak selamının ne manaya geldigini onceden bilmiyordum o yuzden daha oncekiler yapıyorsa veya yapmıyorsa onları elestirmemiz soz konusu degildi...bu birincisi.
    ikincisi ya dikkat etmedi kimse ki manasını bilmedigin birseye dikkat etmemen cok dogal..ya da daha once bir futbolcudan gormedim bu hareketi yaptıgını.
    ucuncu olarak kimse Sırplara karsı falan degil uydurup uydurup yazı yazmayın.bizdede Sırp futbolcu vardı zamanında savasa denk geldigi icin insanların kafasında onyargı olustu adam gitmek zorunda kaldı.hemde sırf Sırp oldugu icin.o sırada bircok gol attı bu adam bir kere bile gormedim ondan.adam sırf Sırp oldugu icin baskı gordu kamuoyundan basından.en sonunda dayanamadık gonderdik...o zaman neredeydi burada Kezmanın arkasına gecen vatandaslar?yargısız infaz budur iste.Kezman denen adamın yaptıgı hareket ortada.hareketin manası ortada..simdi ben bu adam Sırp milliyetcisidir diye eleştirmeyeyimmi bunu?normal milliyetcilikle bunu ayırt edemediginiz surece cok arkasına gecersiniz bu tur adamların.ama gun gelir Bosnadaki gibi onlar birilerinin arkasına gecer...

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.