Şimdi Ara

Cetnik hakkında bazı şeyler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
5.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Umarım konu silinmez. Tartışma olsun diye değil insanlar bilgilensin diye birşeyler yazacağım.

1. Çetnikler kimlerdir
    Çetnik deyimi Osmanlı İmp. karşı örgütlenen Makedonyalı gruplar tarafından çıkartılmıştır. Daha sonra Balkanlar'daki diğer milletler (Bulgarlar, Sırplar, Yunanlar, Arnavutlar) kendi gruplarını kurmuşlardır. Yani kökeni 19.yy dayanmaktadır. Bu gruplar öncelikle kendi aralarında anlaşmazlığa düştüler. Müslümanların olduğu bölgelerde genelde Türk ya da Türk yanlısı gruplarla savaştılar.

Bu akımın devamı olarak Mayıs 1941'de Sırplar bir gerilla grubu kuruldu. Çetnikler, Nazilerle gerçek anlamda bir savaşa girmedi, Yugoslavya'nın, "Büyük Sırbistan" olması hedefini yaymak için çaba harcadı.

Öte yandan Komünist Parti tarafından örgütlenen Partizanlar, Alman işgaline karşı, "gerçek" bir direniş yürüttü. Fanatik Sırp milliyetçisi ve ateşli bir anti-komünist olan Çetnikler, Partizanlar'ı büyük bir tehlike olarak gördüler. Çetniklere göre, "Büyük Sırbistan", yalnızca ideolojik yönden değil, etnik yönden de yeniden düzenlenecekti. Bütün Sırpların temel görevi, "Sırp-olmayan element"lerin en başta geleni; Bosnalı Müslümanlar'ı ortadan kaldırmaktı. Çetnikler, özellikle 1942 ve 43 yıllarında Bosnalı müslümanlara karşı sistematik bir katliam programı yürüttüler. Savaşı Partizanlar kazandı, Sosyalist Yugoslavya Cumhuriyeti kuruldu. Çetnik örgütü dağıtıldı.

1980'lerin sonuna gelindiğinde Çetnikler yeniden örgütlendiler. Milisler, Belgrad'da eğitilerek görev bölgelerine gönderiliyordu. Bünyesinde çok sayıda paralı asker vardı. Savaş esirleri ''öldürdükleri her müslüman için 500 mark aldıklarını'' itiraf etmişlerdi.Bosna-Hersek'te 1991-96 yılları arasındaki iç savaşta, yüz bin insanın ölümünden sorumluydular.

2. Çetniklerin ideolojileri nedir?
    />

Bayraklarının üzerinde şunlar yazar : Amblemin üzerinde "Za kralja i otadzbinu" - "Kral ve Anavatan için" altında ise "Sloboda ili smrt" - "Özgürlük veya Ölüm".

Buarada II. Dünya Savaşı sırasında bir çok Çetnik Ortodoks Hristiyanların çektiği acıları sembolize etmek için sakal bırakmıştı.

Çetnikler kralcıdılar. Homojen bir Sırp devleti kurmayı amaç edinmişlerdir.

3. Çetnik selamı nerden gelmektedir?
    Aslında Çetnik selamı diye birşey yoktur. Çetnik selamı olarak anılan bu işaretin orjinal adı "Üç parmak selamıdır. -Sırpcası: Tri Prsta-. Kökenini şöyle ifade edebiliriz.

Söylencelerle ifade edilen ritüeller ve semboller bir gruba ait üyelerin arasındaki iletişimde konuştukları dilden çok daha önemli bir rol oynar. Özellikle iki ya da daha fazla topluluk aynı dili konuşuyorsa bu ritüeller ve semboller daha da önemli olur. Örneğin Hırvatistan'daki Sırplar ile Hırvatlar aynı dili konuşmakla kalmıyorlar ayrıca aynı lehçeyi de konuşuyorlar. Slovenya'daki Sırp ve Hrıvatlar aynı lehçeyi konuşurken Lika, Kordun ve Dalmatia'daki Sırp ve Hırvatlar'dan farklı lehçede konuşurlar ve Sırbistan'dakilerden ise çok farklı bir lehçede konuşurlar. Farklı etnik grupların olduğunu iddia etme sorunu Hırvatistan'da 80'li yılların sonlarında dile getirilmeye başlandı. Bu noktada semboller ve ritüeller halkların kullandığı dile göre çok daha önemli bir rol oynadı. Örneğin uygun haç işareti -Katolik veya Ortodoks şeklinde- Hırvatlar ve Sırplar için giderek önem kazandı. Daha sonra Sırplar Ortodokslara uygun haç işaretini sembolize eden üç parmak selamını kullanmaya başladılar. Aynı sembolü kullanmak aynı ritüellere katılmak bireyin üyesi olduğu grubu teyit ettiğini göstermektedir.
    Kaynak : Master Tezi
    YUGOSLAVIA - DISMANTLED AND PLUNDERED:
    The Tragic Senselessness of the War in Yugoslavia and
    the Myths that Concealed It
    CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITY
    http://www.ceu.hu/nation/theses/hajdinjak0001.pdf

Dolayısıyla bu sembol ilk anlamda Çetnik selamı değildir. Çetnik oluşumunun dışında gelişen Sırpları ifade eden bir semboldur ve kökeni de Hristiyanlik'taki üçlemeye aittir.

4- Hristiyanlıktaki üçleme nedir?
    Üçleme Hristiyanlıktaki Baba, oğul ve kutsal ruhu temsil etmektedir. Bu anlamda Çetnik selamı, Ortodoks Üçlübirlik sembolünün modifiye olmuş bir halidirde diyebiliriz.

Bu el işaretini Ortodoks kiliselerinde Pantokrator moziklerinde görebiliriz.

Parmakların o biçimde bitiştirilmesi eski Yunan alfabesinde IC XC harflerinin gösterenidir. Bu harflerde Rab İsa Mesih'in eski Yunancadaki kısaltmasıdır.

Hz. İsa'nın el işareti.

Bu da hafif modifiye olmuş Sırpları simgeleyen üç parmak selamı.

5- Üç parmak selamı sadece dini mi bir motif midir?
    Hayır. Kökeni Hritiyanlıktaki üçlemeye aittir ancak orta avrupadaki kimlik çekişmesi sırasında işaret ulusal bir anlam kazanmıştır. Bir diğer söylenceye göre Üç Parmak Selamı, Üç "C" yi ifade etmektedir. "Only Unity Will Save the Serb" -Sırbistanı sadece birliktelik kurtaracak- Burada adı geçen Unity -birlik-, Save -kurtarmak- ve Serb -Sırbistan- kelimelerinin üçü de Kiril alfabesinde "C" ile başlamaktadır.

6- Üç Parmak selamı ırkçı bir eylemin göstergesi midir?
    Bu sorunun cevabı biraz karışıktır. Boşnaklar Hırvatlar ve Sırplar aynı ırktan gelmektediler ve aynı dili konuşmaktadırlar. Bu durumda aynı dili konuşan bu insanların sembollerle birbirlerine ırçılık yapmaları mümkün değildir. Orta Avrupa'da yaşanan bu ulusalcılık akımını ırkçılıkla karıştırmamak gerek.

7- Peki bu işaret neden Çetnik selamı olarak algılanmaktadır?
    Bu işaret Cetniklerden bağımsız olarak gelişmiş bir işarettir. 3. soruda da anlatıldığı gibi aynı dili konuşan farklı toplumlar kendilerini ifade etmek için çeşitli sembollere yönelmişler. Sırplar da Ortodokslara uygun haç işaretini sembolize eden üç parmak selamını kullanmaya başlamışlar. Yani bu işaret Cetnikleri değil onların bir üst kümesi olan Sırpları ifade ediyor. Ama Cetnikler Sırplar'ın aşırı milliyetçi grubu olduklarından bu işareti daha fazla kullanıyorlar ve dışardan bakıldığında işaret bir şekilde onların üzerine kalmış gibi görünüyor.

Ravna Gora'daki yeni nesil Çetnikler

Sırp Çetnik askeri üç parmak selamı veriyor.

Bosna'daki savaş sırasında Sırp askerleri kendilerini tanımlamak için sık sık bu selamı vermişlerdir. Savaşın da getirdiği kötü anılarla beraber savaştan en çok etkilenen Boşnaklar ve Hırvatlar'a göre bu işaret genelde nefreti, korkutmayı, terörizmi ifade ediyor. - yani Naziler'in sağ kollarını kaldırması kadar itici bir hareket olarak görülmektedir.

Sonuçta bu işareti bir Sırp art niyetli olmayarak ulusuna olan sevgisini göstermek ya da ülke dışında bir vatandaşına selam vermek için kullanabileceği gibi bir başka Sırp da müslümanlara karşı yapılan terörizmi ifade etmek için kullanabilir. Ancak savaşın kötü anıları çok baskın olduğundan antipatik olarak görünen bu selam Sırpların genelde aşırı milliyetçi kanadı olan Çetnikler tarafında fazlasıyla benimsendiğinden adına Çetnik selamı diyemesekte en çok yine de Çetnikler tarafından kullanılmaktadır.

---------------------
    Son olarak kendim birşeyler söylemek istiyorum. Sırp oyuncuların ülkemize gelip spor yapmalarında garipsenecek birşey yok. Savaş sırasında da sonrasında da bir sürü oyuncu geldi gitti. Benim için kişiler önemli değil. Kezman, Iliç hiç farketmiyor. Ben bir kere insanların temel haklarına saldıran bu tarz fikirlere karşıyım. Kezman'ı dışlamak bireylerle uğraşmak pek yararı olan bir yöntem değil. Her iki taraftar grubu da burada sağ duyulu olmalı diyorum. Her kim bu hareketi bizim sınırlarımız içersinde yaparsa ciddi şekilde uyarlır eğer ve art niyet varsa hemen ülke dışına gönderilir. Bunun ötesinde bize sporu futbolu konuşmak düşer.

Herkes vatanını sever ama yerine göre hareketlerini kontrol etmesi gerekir. Kezman'ın Bosna maçında gole sevinirken bu işareti kullanması çok kaba olmuş. Ama bunu sadece Kezman yapmıyor. O yüzden oyuncuların iç dünyasını bilmeden onları yargılayamayız. Öte yandan bazı durumlarda bu hareketi masumane birşekilde yapsalar da (kimisi için böyle bir ihtimal de var) yapmamaları gereken yer de var. Çünkü yanlış anlaşılabilirsiniz, karşınızdakini üzersiniz vs. Türkiye'de bu konuda hassas bir ülke. Ben de açıkcası ülkemde bu hareketi pek kabul etmem. Aşırı tepki vermem belki ama yapılsın da istemem. Hatta art niyet varsa Kezman, Iliç miliç anlamam yollarım. Lakin şuanda ortada birşey yokken konuşmamız geken futboldur.

Oysa ortada birşey yok birden Kezman suçlu oldu Fenerbahçe yargılandı herkes konuyu eleştirdi. Yani futbol dışında herşey konuşuldu. İşte bu noktada Fenerbahçe haklıdır.

Kezman konusunda artık şu üç parmak işaretinden kurtulmamız gerekiyor. Antu.com'daki bir üyenin bahsettiği gibi Kezman'ın diğer yönleri ele alınmalı. Eğer bu yönleri gerçekse ve Kezman iç dünyasında gerçekten bir art niyete sahipse o zaman konu daha farklı değerlendirilebilir. Nedir o diğer yönler işte antu.com'a yazan Bosna'da yaşayan Fenerbahçeli Boşnak bir vatandaşın sözleri:

quote:

quote:

" četnička pička kežman "

bunu söylemenin nedeni o hareketi yapması mı yoksa fiilen bazı şeylerin içerisinde olması mı 1990-1993 arası?
    Gercegi soyledim.
    Nedeni 3 parmak kaldirmasi degil, 3 parmagi bosver... Zaten bu medyadaki provokasyonlar kežman`in 3 parmagi yuzunden yapildi ama sadece Fener`i provoke etmek icin yapildigi hemen belliydi...
    Neden mi? 3 parmagi her sirp kaldirir, o zaman medya`ya gore dusuneceksek, her sirp kežman muamelesi gormeli.
    Fakat, kežman`in bunun yaninda yaptiklarini, gelmis gecmis en irkci ve četnik oldugunu aciklayan Siniša Mihajlović bile yapmadi...

Ne yapti kežman?
    -sag kolunda kocaman Sveti Sava dovmesi var,
    -gol atinca, formasini kaldirip alttaki t-shirt`un uzerinde her zaman bulunan Sveti Sava portresini gosteriyor,
    -Egitim alaninda her sene Sveti Sava odulunu almasi (gonullu olarak sirp cocuklara sirpligi ve diger milletlere karsi nefreti ogreten unlu kisilere verilen odul)
    -Bosna macindan once soyle bir aciklama yapti (tv`de canli): "Bosna`yi ve bosnaklari yenip eleyecegiz, cunku Tanri her zaman dogru ve temizlerin yanindadir. Bu durumda Tanri kuskusuz bizim yanimizda olacak!"

vs. vs...
    Çarpıcı tespitler. Ancak yine de dediğim gibi Kezman'ın bir art niyetini görmediğimiz sürece konuşmamız gereken şey futboldur.

Hoobastank

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 4 Eylül 2006; 5:42:27 >

• Bilgiler için tekrar teşekkürler.. Açıklayıcı ve net böyle bi topic senden bekliyordum açıkcası teşekkürlerHoobastank inşallah artık bazı zihniyetler değişir ama pek zannetmiyorum
  • Gayet açıkLayıcı oLmu$
  • Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler..
  • quote:

Orjinalden alıntı: cdemir

Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler..

• ben teşekkür edicem tamamda.iliç'in fotoğrafları ortada yokken niye bu konu yoktu.acaba iliç aynı hareketi yapınca çetniklerin amacı mı değişti?

sadece merak
  • simdi beminm anlamadıgım birsey var ilk gosterilen Hz İsayı temsil ettigine inanılan isaretler bu sırpların yaptıgı isaretin neresinde bir alaka var?ikisinin de parmakla mı yapılması alaka?

ikincisi bu hareketi herhangi bir yerde yaparsan bana yutturursun yok selamdı ortodoksların isaretiydi falandı filandı.
    ama gidip bunu Bosna Hersek macında yaparsan ben artniyet ararım ve daha dogrusu hersey ortada o artniyeti bulurum.
    bu adamlar senelerce oradaki Turkleri Hırvatları büyük Yugoslavya zırvaklıgı yuzunden katelttiler.1.dunya savasında ellerine fırsat gecti kestiler bictiler.Yugoslavya bolundu ellerine fırsat gecti gene yaptılar.bu adamların eline tekar fırsat gectiginde yapmayacagını kim garati ediyor bana.gecelim bunları bazı Yahudilerin siyonizmi neyse bazı Yunanlıların megalo ideası neyse bazı Ermenilerin simdi adı aklıma gelmiyor amacları neyse bazı Kurtlerin amacları neyse bu adamlarında amacları aynı.yaptıkları ırkcılık kafatascılık.hepsi demiyorum BAZI diyorum cunku bu tur ideolojilerin pesinde olanlar normal insanlar normal vatandas degil belli bir amaca hizmet eden adamlar...
    bizdeki Kurtlerin hepsi pkklı degil ama tutupta mitingde surda burada zafer isareti yapan adam pkk sempatizanı ve bu adamların amaclarına hizmet ediyor destek veriyor demektir.bu ornegi cok sık veriyorum belki anlamanız daha kolay olur diye...

1-2 futbolcuyu koruma ugruna inanmadıgınız seyleri savunmayın korumaya gecmeyin kendiniz olun...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bilgiler için teşekkürler. Ancak bu yazıyı iliç'in de hareketi yaptığı ortaya çıkmadan önce yazılsaydı daha memnun olurduk.
  • vlade divac da 3 lük atamayacağına göre demek o da çetnikmiş
  • quote:

Orjinalden alıntı: ilkerinanç

... neyse bu adamlarında amacları aynı.yaptıkları ırkcılık kafatascılık.
    Konuya ne kadar vakıf olduğun buradan belli zaten.

Kafatascılık mı? Oku bakalım!http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=9094411

quote:

Orjinalden alıntı: yavkar@fb

acaba iliç aynı hareketi yapınca çetniklerin amacı mı değişti?
    Birşeyin değiştiği yok.
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=9094411
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=9092323

Bu iki mesaj merakını fazlasıyla giderecektir.

Hoobastank

• quote:

Orjinalden alıntı: Hoobastank

quote:

quote:

Birşeyin değiştiği yok.

Hoobastank

evet senin de konuya ne kadar vakıf oldugun belli.
    o yazdıklarının hepsine google dan ulasabiliyorsun ve senin yazdıklarına benzer seyler okudum bende.
    ne sanıyorsunuz karsınızdakini yahı zırcahilmi?

Bosnada bir savas verildi ve sırf bu zihniyet yuzundan.1.dunya savasında da aynı zihniyetle insanlar katledildi...
    bu adamlar boyle kardesim fırsatını buldumu Hırvat Musluman Sloven ne varsa katlediyor bunlar.o isaretlerde bunların sembolu tarihi yenidenmi yazıyorsun kardesim ne yapıyorsun?

• quote:

quote:

quote:

quote:

Birşeyin değiştiği yok.

Hoobastank

o yazdıklarının hepsine google dan ulasabiliyorsun ve senin yazdıklarına benzer seyler okudum bende.

Bosnada bir savas verildi ve sırf bu zihniyet yuzundan.1.dunya savasında da aynı zihniyetle insanlar katledildi...
    bu adamlar boyle kardesim fırsatını buldumu Hırvat Musluman Sloven ne varsa katlediyor bunlar.o isaretlerde bunların sembolu tarihi yenidenmi yazıyorsun kardesim ne yapıyorsun?

adam delilleriyle geliyor. sen neyinle

• Ne işaretmiş be hala konusuluyor ve bu gidişlede konuşulacak gibi...

Buradan Nihat Kahveci, Fatih Tekke ve diğer lejyoner oyuncularımıza sesleniyorum. Gol attıktan sonra bozkurt işareti ya da erbakan selamı (baş parmaklar havaya) olmadı özal selamı eller havada kovusuyor ya da olmadı zafer işareti falan filan yapın Ondan sonra rus forumlarında Fatihin bozkurtu osmanlıyı hatırlatıyor bunlar bize düşman diye aylarca konusulsun ya da Nihat golden sonra erbakan selamı yapıca bütün ispanyollar bu adam bizi milli görüşcü yapacak diye ayaklansın

• quote:

Orjinalden alıntı: pofmaster

quote:

quote:

quote:

quote:

Birşeyin değiştiği yok.

Hoobastank

adam delilleriyle geliyor. sen neyinle

ya neyin delili kardesim bende biliyorum bu yazdıklarını diyorum ve Bosna savasını ornek veriyorum..
    ee cıkarlar kesistiginde bir Fenerli ile bir GS li nasıl aynı agızdan konusuyor goruyoruz.
    hayal mahsulusunuz hepiniz hayal...

• Ya artık bu olayları tartışmaya değmez.Ben Haşmet Babaoğlunu dinlerkende çok saçma bulmuştum halada çok saçma.Şimdi yine 'Neden İliçden önce gelmedi bu mesaj' demeyin.Çünkü ben İliçden önce mesaj falan yazmadımArtık birbirimizi yıpratmayalım bence.

Bu dediklerime bazı Fenerliler yinede tepki gösterebilir.O yüzden son bi rütuş yapim.Bu Haşmet Babaoğlu'nun tuttuğu takımın yani Beşiktaşın Basket takımında bi oyuncuda yapıyordu bu hareketi.Ve bir kişi bile gündeme getirmemişti.Şimdi herkes H.Babaoğlu yüzünden bu kadar ortamı germesin.Yani adamda söylediğini bin pişman oldu zatenEn iyisi daha ciddi bir tartışmaya kadar tartışmayalım

• hob çalışıyor
  • quote:

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=9098314

bu da habire link veriyor biryerlerden.

kardesim biliyoruz onları diyoruz ama sen takmıssın kafana kitaplarda yazılanları.
    bu tur ideolojilerde olan insanlar"ben kafatascıyım"demez zaten.
    ama hareketlerinden konusmalarından ne halt oldugunu anlarsın...

ha ben seni bi anlamadım o ayrı konu...
  • quote:

quote:

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=9098314

ama hareketlerinden konusmalarından ne halt oldugunu anlarsın...

ha ben seni bi anlamadım o ayrı konu...
    Kezman ile yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmiyor sanırım. Madem tüm yazdıklarımı biliyordunuz engin bilgilerinizi foruma aktarsaydınız ve bizler de faydalansaydık.

"Irkçılık ve kafatasçılık" tanımlamalarıyla sözüm ona sizi dışlayan bir toplumdan birini siz de dışlıyorsunuz? Siz de ırkçı mısınız? Hayır ben sadece beni istemeyen bana hakaret edeni istemiyorum diyeceksiniz.

O vakit Hamas'tan ve Hizbullah'tan çeken aşırı milliyetçi bir İsrailli'ye de ekran başında Sami al- Jaber'in veya Ziad Jaziri'nin gol sevinçlerini gördükten "Tanrı topunuzun ... " deme hakkını veriyorsunuz. İyi de Sami al- Jaber'in veya Ziad Jaziri'nin gerçekten neyi temsil ettiğini biliyor muyuz?

Sen üç parmak selamına tepki verirken bir Sırp da üç hilali gördüğü zaman nefret kusacaktır. Sen Bosna'da benim kardeşimi öldürdün dediğinde o da senin atan da gelip benim topraklarımı işgal etti diye cevap verecektir.

Ölüm insanlık tarihi boyunca var olan birşeydir. Kabil'in Habil'in öldürmesiyle başlayan bu süreç dünya gezegeni yok olana dek sürecektir. Haksız yere bir kişiyi öldürmekle binlerce kişiyi öldürmek arasında fark yoktur. Mesela Osmanlı Devleti’nde 'şehzade' kavramı hep 'kardeş katli' ile birlikte anılır. Kimilerine göre 'kardeş katli' devletin bekası için gerekli bir eylem, kimilerine göre de bir katliamdır. Aynı şekilde Sırpların da Büyük Sırbistan Devleti'ni kurma uğruna giriştikleri devletin bekası uğruna yaptıkları da Boşnak katliamıdır.

Oysa bu katliamlar ne vicdan dünyasına ne de semavi dinlerin kurallarına uygundur. Yürütülen bu çekişme kan davasından farksızdır. Veda hutbesinde "Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu Iyas bin Rabia'nın kan davasıdır." diyen peygamberimizin öğretisini unutarak sadece a, b, c gibi isimler üzerinden durarak insan dışlamanın bizi biryere vardırmayacağı aşikardır.

21. yy'da Hammurabi Kanunları geçerli değildir. Kişi art niyetli olmadığı sürece gelir futbolunu oynar, alkışını alır misyonunu tamamlayınca ülkesine geri döner.

Kezman için Sırbistan'da burada verilen tepkinin belki en az on katı verilmektedir. Bu oyuncu üç parmak selamı ile "zamanında nasıl size koyduk" edebiyatı yapıyorsa şimdi hareket ettiği bir toplumun yaşadığı ülkede para kazanacak, satın alınmış bir mal gibi Fenerbahçe forması yüzünden göğüsünde ay yıldız taşıyacak ve bizim İstiklal Marşımız'da saygı duruşunda bulunacaktır. Karşı cepheden bakıldığında imalı bir şekilde düşünürsek bu üç parmak selamından daha ağır bir durumdur "sizi paramızla satın alıyoruz, ay yıldızı da göğüsünüze takıyoruz". Olaya böyle bakarsak bu durumdan Sırplar'ın memnun kalacaklarını pek zannetmiyorum.

Görüş açınızı geniş tutmanız dileğiyle ...

Hoobastank

• @hoobastank ben seni kezman o işareti yaparken hiç görmedim buralarda..hep ben tepki görüyordum fenerlilerden..ne zaman iliç de çıktı piyasaya sende ortaya çıktın..seni samimi bulmuyorum açıkçası..
    benim için kezman neyse iliç de odur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 4 Eylül 2006; 21:22:25 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.