Bildirim
İktisat, İşletme, Ekonomiden Anliyan var mı ????
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
makro mu bu
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Çarpan ya da çoğaltan nedir? Otonom harcamalarda meydana gelen bir değişimin geliri kaç kat artırdığını gösteren katsayıdır.
İlk kez Kahn tarafından kullanılmıştır. Marjinal tüketim eğilimi ne kadar büyükse, çoğaltan o kadar büyük olur. Marjinal tasarruf eğilimi ne kadar büyükse çoğaltan küçük olur.
Çarpan formülleri aşağıdaki gibidir;
Not: Gelir vergisinin olması durumunda formül paydaları (1-c(1-t)) şeklinde değiştirilmelidir.
Otonom harcamalardaki değişimim milli gelirde yarattığı etkiyi bulmak için şu formül kullanılır;
ΔY=(1/1-c(1-t))* ΔAE0
AE: Milli Gelir
Gelir vergisi tüketimdeki uyarılmış artışları düşürmesinden dolayı çoğaltanı küçültür.
Kamu Harcamaları artışları geliri çarpan ile çarpımı kadar artırırken, azalışları da geliri çarpan ile çarpımı kadar azaltır.
Transfer harcaması çarpanı, transfer harcamalarında meydana gelen bir birimlik değişimin milli gelir üzerinde ne kadar etki yaratacağını gösteren kavramdır. Kamu harcamalarının milli gelir üzerindeki etkisi transfer harcamalarından daha fazladır.
Otonom vergi çarpanını transfer çarpanının tersidir. Transfer harcamasının değeri 3 ise vergi çarpanının değeri -3’tür.
Denk bütçe çarpanı, kamu harcaması kendisine eşit bir otonom vergi ile bütçe dengesinin sağlanmasıdır.
Çarpan Mekanizmasının İşlemesi için Gerekli Koşullar- Eksik istihdam olması gerekir.
- Gelişmiş ülkelerde işlemektedir.
- Simetrik Çalışır.Otonom harcamalar artarken de azalırken de çarpan kadar etkili olur.
- Eksik istihdam olması gerekir.
-
Yardiminiz için teşekkür ederim ama ben bu derste çok zayifim bu attığınız mesajdan çok anlamadim. 1/1-c.1-t diye bir formül var bu ne için c/1-c.1-t diye ve -c/1-c.1-t diye bu formüller nerede kullanır ve üstteki soruları çözüm yolu nasıl yapılır zamanınız varsa yazabilirseniz çok memnun alırım dersi ikinci defa alıyorum ve bute kaldım gecemezsem 3. Seneye sarkicak
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Dersleri dinlemiyorsun belki de derslere düzenli olarak gitmiyorsun, ders çalışan arkadaşlarına takılmıyorsun sonra forumda bir iki mesajla dersi öğreneceksin. Nasıl olacak o iş? Hem de dersi ikinci defa alıyorsun hem de bu kadar Fransız kalmışsın.quote:
Orijinalden alıntı: jokerzalim
Yardiminiz için teşekkür ederim ama ben bu derste çok zayifim bu attığınız mesajdan çok anlamadim. 1/1-c.1-t diye bir formül var bu ne için c/1-c.1-t diye ve -c/1-c.1-t diye bu formüller nerede kullanır ve üstteki soruları çözüm yolu nasıl yapılır zamanınız varsa yazabilirseniz çok memnun alırım dersi ikinci defa alıyorum ve bute kaldım gecemezsem 3. Seneye sarkicak
Durumuna üzüldüm kardeş. Böyle geçemezsin. Bu okul böyle bitmez. Senin gibi bütünlemeye hazırlanan bir arkadaşını bul, beraber çalışın.
-
Tavsiyem İktisada giriş Erdal Ünsal. Al aç oku. Formül ezberlemekle olmuyor.
İktisat ile ekonomi aynı şeydir desem kaç öğrenci beni linç eder -
1/(1-c(1-t) bu senin çarpanın
bunu hesapla devamını ona göre yaparsın -
aynı değil mi zaten biri Arapça bir Fransizca
1-) bu soru için sinifrtakiler diyor ki 1/1-c, elimdeki notlarda 1/1-c.(1-t) yaziyor
İkinci soru içinde 1/1-c x DA diyorlar sınıfta hangisini yapicaz ?
İktisat işletme ekonomi bölümlerinde okuyan veya mezun olanlar için açtım konuyu. Bilginiz için teşekkür ederim bunu bende duymuştum
Şimdi tane tane yazayım
c dediğimiz tüketim
1-c marjinal tüketim eğilimi eğer ki devletin olmadığı veya verginin olmadığı bir model kurarsak çarpan formülümüz budur:1/1-c
ama model de her birim tüketimden 0.2 birim vergi alınacağı için 0.8lik tüketim direk ekonomiye enjekte edilemicek çarpanımızı olumsuz etkilicek.
Eğer modelde vergi de varsa çarpan formulümüz bu hale geliyor 1/1-c(1-t)
Sorularına gelirsek
1. sorunun cevabı 1/1-c(1-t) çarpanın bu
2. formülden çıkan cevap * otonom harcamalar -
Teşekkür ederim anlatiminiz için en sonunda cozebildik :)
Ölüceksin. -
Neden böyle mesaj attiniz
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X