Şimdi Ara

İHRACAT İÇİN AKREDİTİF HAKKINDA BİLGİ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar küçük bir şirketim var ve bir akrabamın vasıtasıyla İngilterede bir firmaya bir miktar mal satmak üzereyim.Yalnız daha önce hiç yurtdışı satışım olmadığı için bu konu hakkında hiç bir bilgim yok.Aynı zamanda karşı firmada yurtdışından hiç mal almamış.Şimdi ben birkaç kişiyle konuşunca ödeme konusunda en garantili yöntemin akreditif açarak olduğunu öğrendim.Karşı firmaya bunu söyledim ve onlarda akreditif açmayı kabul ettiler.Yalnız ödeme şekli mal tesliminden 60 gün sonra olacak şekilde anlaştık.Galiba vadeli akreditif diye bir olayda varmış.
    Şimdi benim sorularım;
    1-Vadeli akreditif diye birşey varmıdır.
    2-Akreditif ne kadar garantili bir sistemdir,yani adamın yamuk yapma şansı varmı.
    3-Karşı tarafın akreditif açması için onun ve benim ne yapmam lazım.Yani prosedür nedir ne tür evraklar gereklidir.

Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların gerçekten bilgilerine ihtiyacım var,şimdiden teşekkürler herkese...

• yardımcı olamıyacağım ama

yurt dışına ihracat yapmayı başardığınız için tebrik ediyorum
  • Şimdi benim sorularım;
    1-Vadeli akreditif diye birşey varmıdır.
    2-Akreditif ne kadar garantili bir sistemdir,yani adamın yamuk yapma şansı varmı.
    3-Karşı tarafın akreditif açması için onun ve benim ne yapmam lazım.Yani prosedür nedir ne tür evraklar gereklidir.

dostum ;
    vadeli akreditif vardır. İthalatçı ve ihracatçı arasındaki satış sözleşmesine göre akreditif bedelinin ibrazında değil de, bu belgelerin ibrazından belirli bir süre sonra ihracatçıya ödenmesini sağlayan akreditif türüdür.

İhraç konusu malın bedeli buna ilişkin vesaikin muhabir bankaya ibrazı esnasında değil, ödeme vadesinde ödenir. Ödeme vadesi herhangi bir süreyle sınırlı olmaksızın serbestçe tayin ve tespit edilebilir.
    Burada ihracatçı bankaya kabul edilmek üzere bir poliçe keşide etmek yerine, belirli bir süre sonra, görüldüğü anda ödenecek bir poliçe keşide eder. Böyle bir uygulama için, akreditif bankasının söz gelimi vesaikin ibrazından 90 gün sonra akreditif tutarını ödeyeceği şeklindeki bir soyut borç vaadi gereklidir. Vadeli akreditifte vade genellikle taşıma süresi kadardır. İthalatçı bu yolla masrafları azaltmayı amaçlar. Fakat bu yöntem, hem uygulamada çeşitli problemler doğurabilecek mahiyettedir hem de banka kabullü vadeli bir poliçe de aynı işi görebilir.
    Uygulamada ortaya çıkabilecek problemler ithalatçının borçlu olduğunu gösteren bir vesaikin bulunmamasından kaynaklanır. O nedenle, ödenmesi ertelemeli akreditiflerin açılması hususunda bankalar isteksiz davranmaktadırlar.
    (Kaynak= igeme)

• @El Nino,
    Arkadaşım teşekkür ediyorum,şu prosedürleri aşabilirsem oldu bu iş.

@refreshing,
    Dostum o sitedeki bilgileri bende okudum ama hiç ihracatla işim olmadığı için tam olarak anlayabilmiş değilim,ben daha yalın bir anlatımla sorularıma cevap arıyorum.İlgin için teşekkkürler...
  • ihracatçı olarak ben yardımcı olmaya çalışayım.
    vadeli akreditif tabi ki olur. poliçenin tarihini ona göre atarsınız. hatta banka avali bile isteyebilirsiniz.

akreditif en basit diliyle akreditifi açan bankanın müşterisine kefil olmasıdır. yani siz akreditif şartlarını yerine getirir malı müşterinin istediği gibi gönderir, istenen tüm evrakları eksiksiz (akreditif okumak sanattır ve karşı banka discrepancy yakalamak için kendini yırtar, bir tek harf hatasında dahi para kesilir) düzenlerseniz, müşteri vadesinde bedeli ödemese bile ban ka otomatik olarak öder.

akreditif çoğu şirketin kabul ettiği bir yöntem değildir. çünkü masraflı bir yoldur, bankaya komisyon ödenir, evrak detayı çoktur. ama ilk defa çalışılan tanımadığınız müşteriler için tercih edilebilir.

biz müşterilerin çıkardığı bu zorluklar nedeniyle artık coface (alacağınızı sigortalar, karşı firmayı araştırır ve ona göre limit ve garanti verir) ile çalışıyoruz.

bu konuda aklınıza takılan her şeyi cevaplayabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chakra -- 25 Temmuz 2007; 13:22:47 >

• Şimdi dostum ben karşı firmayı tanımıyorum doğal olarak ve belirttiğim gibi ilk kez böyle bir şey yapacağım için sence benim için en iyi yöntem ne olur.Bu arada şunu belirteyim karşı taraf her türlü ödeme şartını kabul etti yani ben nasıl istersem öyle olacak yalnız vadeli olmak şartıyla.Hatta çek bile vermeyi teklif etti ama İngiltere de yaptığım araştırmada bu verilen çek ödenmedği taktirde yasal olarak bir şey yapamıyormuşum.
    Birde bu coface sistemi hakkında daha detaylı bir bilgi verebilirmisin,yani bunu yapan firmalarmı var ve bu iş karşılığında komisyonmu alıyorlar.Teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: atleticos

Şimdi dostum ben karşı firmayı tanımıyorum doğal olarak ve belirttiğim gibi ilk kez böyle bir şey yapacağım için sence benim için en iyi yöntem ne olur.Bu arada şunu belirteyim karşı taraf her türlü ödeme şartını kabul etti yani ben nasıl istersem öyle olacak yalnız vadeli olmak şartıyla.Hatta çek bile vermeyi teklif etti ama İngiltere de yaptığım araştırmada bu verilen çek ödenmedği taktirde yasal olarak bir şey yapamıyormuşum.
    Birde bu coface sistemi hakkında daha detaylı bir bilgi verebilirmisin,yani bunu yapan firmalarmı var ve bu iş karşılığında komisyonmu alıyorlar.Teşekkürler...

ben tanımadığım bir firmaya asla vadeli mal satmam, size de tavsiye etmem.

ya "wire transfer" yani bankanıza bdelini isteip malı çıkartacaksınız, ya da "c.a.d." cash against documents satacaksınız yani evrak mukabili ödeme, böylece siz malı çıkaracaksınız, müşterinin malı teslim alması için sizden bazı evrakların ona gitmesi lazım, başta konşimento, invoice, packing list, atr fumigation certificate vs.vs. özellikle taşıma senedi yani konşimento orijinali olmadan müşteriniz malı çekemez gümrükten, o ödemesini yapar ve siz de evrakları kurye ile gönderirsiniz.

coface tarzı mal bedeli sigortalara gelince; sanırım siz bu işlere yeni başlıyorsunuz ve hacimli çalışmıyorsunuz şu an, o nedenle bu tür yabancı firmalar oradaki müşteri limitleri araştırmaları ve sigorta için sizden çok komisyon isterler bu yolu unutun bence.

bu arada malı hangi tür alışveriş tarzı ile göndereceksiniz. onu konuşmaznız lazım. gemi ile mi gidecek, karayolu ile mi ? havayolu ile mi ? F.O.B/ C.I.F / C&F
    bunları baştan konuşmanız lazım, sonra navlun ve sigorta konusunda son anda kriz yaşamayın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben tanımadığım bir firmaya vadeli mal satmam derken bu vadeli akreditif açarsada geçerlimi.Yani vadeli akreditif açarsa benim için ödeme garanti olmuyormu.Ayrıca malı karayoluyla göndereceğiz onu konuştuk ve nakliye masrafları ona ait orda bi problem yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: atleticos

Ben tanımadığım bir firmaya vadeli mal satmam derken bu vadeli akreditif açarsada geçerlimi.Yani vadeli akreditif açarsa benim için ödeme garanti olmuyormu.Ayrıca malı karayoluyla göndereceğiz onu konuştuk ve nakliye masrafları ona ait orda bi problem yok.

vadeli akreditif açarsa da hiç sorun olmaz, vadesinde karşı banka muhabir banka aracılığıyla aslanlar gibi paranızı öder.

- nakliye sigortası konusuna açıklık getirin ve karşı tarafa yükleyin eğer onlar sizin yapmanızı isterse faturaya eklemeyi unutmayın

- akreditifi mutlaka çok iyi okuyun, ipe sapa gelmez evraklar istenebilir ve özellikle de banka masraflarını size yükleyebilirler, uyanık olun.
  • Çok teşekkür ederim yardımların içinSorularım için ilerde tekrar rahatsız edeceğim sence bir mahsuru yoksa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atleticos -- 25 Temmuz 2007; 13:56:48 >
  • rica ederim, bildiğim konularda yardımcı olurum tabi ki
  • Dış Ticaret işi böyle forumlarda öğrenilmez. Mutlaka kendinize bir danışman tutmanız gerekir. Burada aldığınız bilgileri görüyorum. Çoğu eksik/yanlış bilgiler. Dış Ticaret, farklı ülkelerin farklı kanunlarını bir araya getirmektir. Çok iyi bir ticari+hukuki ingilizce, Muhasebe, Finansman, Ulusal ve Uluslararası ticaret hukuku, bankacılık hukuku, kambiyo rejimi(leri) ve lojistik sistem ve kanunlarını bilmenizi gerektirir. Akreditifin açılımısıyla, bankadaki paranızın akreditesi garanti değildir. Dış ticarette akıllı haraket edip çıkan firma olduğu gibi batan da çok firma vardır. Sermayenizi kediye yüklemenizi tavsiye etmem. Dikkat !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devrim_Gemicik -- 25 Temmuz 2007; 14:21:28 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Devrim_Gemicik

Dış Ticaret işi böyle forumlarda öğrenilmez. Mutlaka kendinize bir danışman tutmanız gerekir. Burada aldığınız bilgileri görüyorum. Çoğu eksik/yanlış bilgiler. Dış Ticaret, farklı ülkelerin farklı kanunlarını bir araya getirmektir. Muhasebe, Finansman, Ulusal ve Uluslararası ticaret hukuku, bankacılık hukuku, kambiyo rejimi(leri) ve lojistik sistem ve kanunlarını bilmenizi gerektirir. Akreditifin açılımısıyla, bankadaki paranızın akreditesi garanti değildir. Dış ticarette akıllı haraket edip çıkan firma olduğu gibi batan da çok firma vardır. Sermayenizi kediye yüklemenizi tavsiye etmem. Dikkat !

arkadaş küçük bir şirketten bahsediyor, maddi imkanları dış ticaret departmanı kurmak ve danışman tutmak için yeterli olsa forumda danışmazdı. ben 6 yıldır ihracat yapıyorum ve tahmöin edemeyeceğiniz kadar hacimli miktarlar ile yapıyorum, çok şükür ki bu güne kadar bir kuruşu da riske atmadım. yukarıdaki yanlış bilgileri belirtirseniz ben de doğrularını sizden öğreneyim bari. akreditif açılıp da banka tarafından paranın nasıl akredite olmadığını da anlatırsanız daha donanmış oluruz.

• quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

quote:

Orjinalden alıntı: Devrim_Gemicik

Dış Ticaret işi böyle forumlarda öğrenilmez. Mutlaka kendinize bir danışman tutmanız gerekir. Burada aldığınız bilgileri görüyorum. Çoğu eksik/yanlış bilgiler. Dış Ticaret, farklı ülkelerin farklı kanunlarını bir araya getirmektir. Muhasebe, Finansman, Ulusal ve Uluslararası ticaret hukuku, bankacılık hukuku, kambiyo rejimi(leri) ve lojistik sistem ve kanunlarını bilmenizi gerektirir. Akreditifin açılımısıyla, bankadaki paranızın akreditesi garanti değildir. Dış ticarette akıllı haraket edip çıkan firma olduğu gibi batan da çok firma vardır. Sermayenizi kediye yüklemenizi tavsiye etmem. Dikkat !

arkadaş küçük bir şirketten bahsediyor, maddi imkanları dış ticaret departmanı kurmak ve danışman tutmak için yeterli olsa forumda danışmazdı. ben 6 yıldır ihracat yapıyorum ve tahmöin edemeyeceğiniz kadar hacimli miktarlar ile yapıyorum, çok şükür ki bu güne kadar bir kuruşu da riske atmadım. yukarıdaki yanlış bilgileri belirtirseniz ben de doğrularını sizden öğreneyim bari. akreditif açılıp da banka tarafından paranın nasıl akredite olmadığını da anlatırsanız daha donanmış oluruz.

Bu tür bilgileri ancak danışman tutmanız halinde öğrenebilirsiniz. Danışmanın ücreti, ancak, işlerin büyümesi ve şirketin gelişmesi ile doğal olarak, artar. 20 senedir yalnızca dış ticaret konusu ile uğraşıyorum, 13 senedir danışmanlık yapıyorum ve hep sizin gibi " çok bilirim " diyenlerle, uğraşmak zorunda kalıyorum. Karşılığı alınmadığı takdirde, değerli bir bilgi, satılmaz. Amatörlerin yeri, profosyonellerle tartışmaya çalışmaktan öteye gitmez. İşlerinizdeki başarılarınızın devamını dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devrim_Gemicik -- 27 Temmuz 2007; 0:32:12 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.