Redhot olamayabilir (aslında durum senin sandığın gibi değil), ama bu linux ücretsiz olamaz demek değildir. Hem redhot'ın lisans gibi bir problemi olmadığını okumuştum bir yerde. Adam sitesinde 35$a satıyor olabilir. Windowsun eski sürümü (98) ile karşılaştırırsak bu neredeyse 1/3ü kadar :) olmasına rağmen bu parayı sana destek olacağı için alıyor. Yani parayı daha çok destek hizmetlerine veriyorsun. Mandrake'nin iki sürümü var. Biri ücretli, biri ise download edition. Linux'ın ücretsiz olanını buluruz bir şekilde :) olmadı açık kod sistemi ile kendimiz yaparız :) zaten büyük kuruluşlarda bu şekilde kullanılıyor ve ihtiyaca göre şekillendiriliyor :)
Bu arada o 35$'ın içine temelde ihtiyaç duyulabilecek tüm office paketleri (microsoftunki ile uyumlu), grafik programları, zeka oyunları, internet araçları.... ve aklına gelebilecek yüzlerce freeware yazılım dahil[Btrst] duyurulur
daha önce başka yere de yazmıştım tekrar edeyim.GNU sözleşmesine göre bir firma kendi paketini istediği fiyata satar ama internetten bedavaya dağıtmak zorunda.Dolayısıyla linuxun ücretli ve ücretsiz olma gibi bir durumu yok.Yani linux hem ücretli hem ücretsiz.Bir de hakkaten xp prof'a o kadar para bayılacağıma gider linux kurarım.Tabi arada ne olursa olsun microsoftun başarısını da kabul etmek lazım.Windows serisi bir sürü hatasaına,şaçmalığına,fiyatına v.s. rağmen başarılı bir seri.
uergor bu yazini linux isletim sisteminden mi yaziyorsun :-) ucretsiz isletim sistemleri vardir.. kural vardir ama asla kelimesii kural disi birakilabiliyor galiban :-)))
xp pro'ya o kadar para bayılmadğım için bu yazıları windows'da yazıyorum :)
isterseniz 1 kb olsa bile ücretsiz olamaz. olmayacak
sonuçta hizmet ve işçilik diye bişey var...
bunu microsfottan topladığım bilgilerle iyice tazeliyeceğim..
İŞTE MANTIKLI 10 CEVAP
<b>Sınırlı Aygıt Sürücüsü Desteği Destek / Bakım Maliyetleri Çok Sayıda Kurulum Sürümü Oluşu Mevcut Yazılım Eksikliği Perakende Sektöründe Sınanmamış Alanlar Formel Gelişim Çizelgesi, Araştırma ve Standart Eksikliği Daha Az Güvenli Yüksek İşgücü Maliyetleri Sınırlı Geliştirici Aracı Gelecekteki İş Yükü </b>
eheh mantikli cevaplarla kanitliycam diye o kadar flood etmissin ben de acaba ne yazacak diye meraklanmistim..
1-sinirli aygit surucu destegi : digital fotograf makinemi 10 dakika ugrasmadan slackware linux'uma tanittim. 2-destek bakim maliyetleri : ihtiyac duydugum tum destekwww.google.com 'da vardi, orada olmayanlar readme.txt'lerde var emin ol. 3-yazilim eksikligi : hissetmiyorum ben boyle bir eksiklik.. en kotu ihtimalle vmware (vmware.com) ile linux icinde windows kurabilirim, bu sekilde ayrilamadigim ama linux versionlari olmayan programlar icin gecici cozum uretebilirim. ondan da ote pek cok ama peeek cok durumda wine (winehq.com , transgaming.com) ile ihtiyacim olan tum windows uygulamalarini calistirabiliyorum linux'umda. 4-sinanmamis alanlar : ne demek istedigini anlamadim ama open source'da hersey imece usulu gerceklesir, hersey bedavadir, free to download, cek kur dene hata gorursen feedback yap duzelmesine yardim et. 5-arastirma ve standart eksikligi : arastirma konusunda kesinlikle ici bos bi varsayim oldugunu dusunuyorum ama standart eksikligi dogru olabilir, bir cok linux dagitiminda kimileri icin cok onemli sayilmasa da farkliliklar vardir. ama bunun guzel olan baska bir getirisi de var, secenek bollugu! 6-daha az guvenli : pufffff!!!! 7-yuksek isgucu maliyetleri : herhalde MS adminleri babalarinin hayrina calisiyorlar sirketinizde :) 8-sinirli gelistirici araci : nasil yani? linux developer'lar icin bulunmaz bir platform yahu :) insaf... 9-gelecekteki is yuku : ne demek bu?
lutfen, burasi halka acik, isteyen herkesin, herturden pc kullanicisinin her seviyeden insanin girip okuyabilecegi bir yer. buraya bazi seyler yazarken dikkatli olalim. gercekle bagdasmayan, yanli seyler yazmayalim. isletim sistemi holigani olmanin alemi yok, hic biri "babamizin" degil.
ama egri oturup dogru konusmak yigidin hakkini oldursek de yememek lazim. hala su ayrintiyi bir cogumuz goremiyoruz. evet linux'u commercial olarak dagitabilirsiniz. kimse size hooop ne yapiyosun o bedava olmali diyemez. ama linux bedava! evet bedava.. gitwww.kernel.org'dan son surum kernel source'larini indir, sonra kur bir ekip , kendine bir linux sistemi yarat! hersey acik kaynak kodlu, al degistir kafana gore.
olay su kadar basit : girersin redhat.com'a , ftp'sinden legal yollardan son redhat'i download edersin. bu tamamen senin hakkin. ama sirket kazansin diyip box olarak da satin alabilirsin. aslinda bu durumda sadece sirket degil sen de kazanirsin cunku box halinde, yani para bayilarak alirsan o zaman telefon destegi online destek, dokumanlar kitaplar v.s. birlikte gelir.
"bunu microsoft'tan topladığım bilgilerle iyice tazeliyeceğim" ???
Sorun belli oldu galiba, arkadaş microsoftun linuxın aslında bedava olmadığını belirten yazısını okumuş :) O yazı tamamen kurumları etkilemek için yazılmış bir yazı (kişileri etkilemiyor). Temelde şunu anlatıyor; linuxu istediğiniz duruma (ki genelde özel amaçlı server olarak kullananlar için geçerli) getirmek için alacağınız ek yazılımlar ve geliştirme (bu da programcılara ödenen para sanırım) maliyetini hesaplarsanız windows daha ucuza geliyor :) ama bu konu tartışılır. Çünkü büyük şirketlerin bünyelerinde zaten bir sürü programcı bulunuyor.
Sorun belli oldu galiba, arkadaş microsoftun linuxın aslında bedava olmadığını belirten yazısını okumuş :) O yazı tamamen kurumları etkilemek için yazılmış bir yazı (kişileri etkilemiyor). Temelde şunu anlatıyor; linuxu istediğiniz duruma (ki genelde özel amaçlı server olarak kullananlar için geçerli) getirmek için alacağınız ek yazılımlar ve geliştirme (bu da programcılara ödenen para sanırım) maliyetini hesaplarsanız windows daha ucuza geliyor :) ama bu konu tartışılır. Çünkü büyük şirketlerin bünyelerinde zaten bir sürü programcı bulunuyor.
Ve kişisel kulanıcılarla hiç ilgisi yok ... <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
hiç bir alakası yok şu an bir işletim sistemine sahip olmak için 10 trilyon paraya sahip olman gerek.. heriflerin maskerleri yavaş yavaş açılıyor
evet linuxta güvenlik yok. şu an kullanılmayan bir işletim sistemi olmadığından korsanlar tarafdında fazla yoğunlaşılmamış bir işletim sistemi
eğer ki polpuler olsun eminimki her işletim sistemi gibi ondada yüzlerce açık ortaya çıkacaktır.
win 2000 server ın eline hiçbiri su dökemez.
ayrıca sektor hizmet sektorudur. hiçbirşey karşılıksız olamaz
<b>DÜŞÜN! LİNUxCULAR SENİN BABANIN OĞLUMUKİ SANA BEDAVA Bİ ŞEY VERSİN! </b>
""...ayrıca sektor hizmet sektorudur.hiçbirşey karşılıksız olamazDÜŞÜN!LİNUxCULAR SENİN BABANIN OĞLUMUKİ SANA BEDAVA Bİ ŞEY VERSİN!...""
hayat sevgidir. hepimiz eninde sonunda öğreneceğiz bunu.
10 trilyon, babasının hayrına Klasik windows kullanıcısı mantığı :)
Oracle hakkında neler biliyorsun bilmiyorum. Ama yeni bir kampanyaları var. Unbreakable Linux. Bu adamlar dünyanın en büyük ikinci bilişim şirketi müşterilerine linux öneriyorlar. Sence neden linuxu destekliyorlar...
Düşen fiyatlar sayesinde diğer taraftan daha fazla kar elde edilebilir. Unix son kullanıcıya inmek gibi bir gereksinim duymamakta , zaten müşterileri bu işi bilen insanlar ve bu yüzden de kurulum işlemi sıradan bir kullanıcı için işkenceye dönüşebilmekte. Linux burada devreye giriyor ve unixin terminal pencereleri ile grafik arayüzü birleştiriyor. Temelde çok fark yok. Ve dünyada bencil (windows kullanıcılarının sisteme müdahale etmesine izin vermez) olmayan bir çok insan bu çekirdeği geliştiriyor. Ve redhot gibi firmalar üretim masraflarını bu şekilde aza indirgeye biliyorlar. Ancak linux'ın kullandığı bir çekirdek yapı var ve bunu kullanıyorlar. Tabii kullanırken de sözleşmeye uygun hareket etmek zorundalar. Aksi halde hukuk karşısında hesap verirler. Bu nedenle hep ücretsiz olacak. Ha ! eklenti programlar para ile satılabilir (bu üreticiye bağlı), ama windowsun programları bedavamı (windows paketinde sadece işletim sistemi çıkar). Bir office paketi 500$ civarında, diğer kurumsal microsoft ürünlernin fiyatları içinwww.dmo.gov.tr ye bakabilirsin...
Linux ucuz ve güvenli. Bir microsoft server programının temel fonksiyonlarını karşılayabiliyor. Linux, microsoftun XP ile kulandığı 64bit işletim sistemini yıllar önce yapmış hatta geçenlerde forumda yazılanlara göre 128 bitin de üzerine çıkmıştır (bu 64 olma özelliği unixde de var).
2000 güvenli de neden compaq eğer bunu kurarsanız destek vermem diyor (bize 2 yıl önce alfa server için tru64UNIX sattılar, biz de bunu dbserver yaptık). Linux temelinde unix olan bir işletim sistemi. MacOS da öyle ama daha çok değişim yaşamış.
Sana suseden basit bir örnek vereyim. Hani winde makine kilitlenir ve resete basarsın reboot eder ya, susede deneyeyim dedim. Önce programları sonra grafik yüzü, daha sonra da servisleri kapattı ve linuxdan böyle çıktı. Bu bence önemli bir ayrıntı. Ve işletim sistemi ayrıntılarla sağlamlaşır.
Hadi biz bilmiyoruz, bilişim şirketleri de mi bilmiyor ? Sadece microsoft ve sen mi biliyorsun bu işi... Bu gün bir bilgisayar şirketinde işe girmek isteyen birinin unix kullanma ihtiyacı doğabilir (serverlar nedeniyle), ve bu işletim sistemini öğrenebilmek için linux kurmak ve kullanmak yeterli.
Sen linuxa karşı olabilirsin ama diğer arkadaşları yanlış yönlendirmeye hakkın yok. Lütfen tam olarak bilmediğiniz konularda kesin yorunlarda bulunmayın...
güvenlik konusunda bence onu yazmamalıydın arkadaşlar alay etmemiş iyiki eheh güvenilir olmasaydı ibm kullanmazdı ayrıca dikkat edersen serverlarda hep linux neden ki acaba [^]
bu tipik bir "linux kurdum, beceremedim, ben windows'tan baska sistem kullanmayi beceremiyorum, mouse'dan baska aygit elime oturmuyor, o yuzden linux kotu!" mantigi.
ustelemeye gerek yok.
neyin muhabbetini yapıyosunuz ya?arkadaş demişki bu konuda bilgi toplayacakmış microsoft sitesinden.sen toplamaya devam et.dikkat ette cebindekini toplamasınlar o dolaştığın yerlerde.dünyanın hiçbir köşesinde şu konu tartışılmıyor ya.neden mi?millet önce eline gnu lisansını alıp okuyor ve ona göre yorum yapıyor.ben okudum,siz de okuyun.neyin ne kadarının beleş olduğunu öğrenin.
bu arada cevap verilmiş ama "Destek / Bakım Maliyetleri " diye bir saçma atmışsın ortalığa. Amazon.com serverlarını linux a geçirerek milyonlarca dolar kar etti.microsoftu arayıp en b.ktan sorunun için destek iste,senden önce kredi kartı umaranı alıyorlar,destek ücreti de 40 dolardan başıyor.
Heh bu konuyu gorunce cidden yerlere yattim gulmekten [:P]
Zaten MOS ve FuaTT sagolsunlar benim soyleyeceklerimin aynisini soylemisler :-)
Dikkatimi su cekti ;
`evet linuxta güvenlik yok. şu an kullanılmayan bir işletim sistemi olmadığından korsanlar tarafdında fazla yoğunlaşılmamış bir işletim sistemi`
Linux / *nix Sistemleri suan Dunya uzerindeki en guvenli sistemlerdir..
Nedeni ;
Acik Kodlu olmasi ilk nedendir.. Yani bundan baska bir suru nedeni var ama en onemlisi budur..
----
`""...ayrıca sektor hizmet sektorudur.hiçbirşey karşılıksız olamazDÜŞÜN!LİNUxCULAR SENİN BABANIN OĞLUMUKİ SANA BEDAVA Bİ ŞEY VERSİN!...""`
Programlama dillerini iyi bilen herkes kendi Linux * Nix surumu yazabilir ve GNU lisansi ile beraber internette yayabilir.. Ve bunu yapanlar ve kendi sistemlerini kullanan ama internette fazla paylasmayan bir suru insan var.. --------------------------------------------- ` hiç bir alakası yok şu an bir işletim sistemine sahip olmak için 10 trilyon paraya sahip olman gerek.. heriflerin maskerleri yavaş yavaş açılıyor `
Hehe :-)) USA daki Universite Ogrencileri bile suan kendi Linux surumlerini yaziyorlar..
-----------
`eminimki her işletim sistemi gibi ondada yüzlerce açık ortaya çıkacaktır.`
Var Aciklari olmaz olurmu ? Her App. in bir acigi olur..
Ama Acik Kod oldugu icin herkes istedigi gibi herseyi editleyebilir ve kendi istediklerini kolayca yapabilirler bu sayede ortada zarar verecek aciklarda kalmaz.. Bak NSA da suan Linux Isletim sistemi kullanmaktadir.. Ve onlarinda ozel kendilerinin yaptigi Linux sistemleri bulunmaktadir.-http://www.nsa.gov/selinux/index.html->Buradan bakabilirsin.. ----------- Ayrica Linux da hersey serbesttir.. Ama Windows da kisitlidir.
-----------------
Linux / *Nix sistemlerine laf yok
+
Suan tum Buyuk Firmalarda dahil Linux Kullanmaktadirlar :-) ISS Lerde olsun Teknik Firmalarda olsun :-)
microsoft bu alemde server işletim sistemlerinin tahtını unix/linux lere kaptırdı. gerçi hiç alamadı ama şimdi ona göz dikti. adamlar .net projesi ile interneti elegeçirmeyi planlıyor.
peki bu bill hiç hata yapmadı mı? win95 çıktığında internet vardı ama (win95a kurulumuna dikkat edin) win95 aslında interneti değil msn (microsoft network) için yapılmıştı. Amerikada amerikan online ile herkesi bu msn e bağlayacak ve salt kendine ait bir ağ kuracak ve bizi söğüşleyecekti.
o çok şey baladığı win9x mimarisini xp ile beraber terk etti. çünkü işletim sisteminin modüler olaması daha avantajlı geliyor. bu sistem mantığıda unix ten araklama. (zaten başlat menüsü çöp kutusu falanda "os/2 warp" dan araklama)
bize bile bile uyduruk yazılım teknolojisini sattılar. şimdi çocuklar bile win9x leri internette keklik gibi avlıyor.
linux ün open source konusuna gelince. ondada bazıları microsoft gibi olamayı hayal edenler var. sun,oracle gibi. bunlarda linuxün arkasına aldığı rüzgara üfleyerek destek oluyorlar. şimdilik bizlerin faydasına ama yakında başka microsoft lar türeyecektir.
açık kod güzel bir şey. insanların bir programı kollektif olarak geliştirmesini yada bir adminin kendi sistemindeki açığı kolayca kapaması sağlıyo. (oturup yama çıkmasını beklemesine gerekyok.)