Şimdi Ara

İÇ DUVAR ISI YALITIM (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
391
Cevap
23
Favori
292.492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evin bir cephesinde yalıtım yok, ben de bu yüzeyleri içeriden 3 cm. XPS ile kapladım. Şimdi XPS üzerine Knauf SM 700 mantolama sıvası, sıva üzerine Saten alçısı ve boya ile işlemi tamamlamak istiyorum.
    Bazı yerlerde bu mantolama sıvasının sadece dış yüzeylerde uygulanması gerektiği yazıyor. Acaba mantolama sıvasını iade edip sıva alçısı mı uygulamalıyım? yoksa bunu kullanmalıyım çok kararsız kaldım!
  • ikula İ kullanıcısına yanıt
    Bu kadar ugraştıkdan sonra sıvayıda alçıyıda yapın,bense dış duvarlara bırakın 3 cmyi 0.6 mmlik sika xpsyi hemde silikonla yapıştırıp,astar boyayla tutunmayı saglayarak,üzerinede kagıt uygulaması yaptırarak yıllarca süren sogukla içiçe yaşamayı engellemiş oldum.
  • Kuzeye bakan iki odanın balkonunu pvc ile kapattım, argon gazlı ısıcam konfor kullanıldı. Balkon duvarları mantolanmadığı için soğuk oluyo yinede... içten yalıtım yapmak istiyorum, faydalı olur mu sizce? Hangi malzemeyi kullanmalıyım, nasıl uygulamalıyım kısaca bilgi verirseniz memnun olurum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akrok -- 11 Aralık 2013; 21:37:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar bende zemin katta oturuyorum ev kendime ait ama bir türlü ısınamıyorum kombiyi nasıl yakarsam yakayım ev 21-22 dereceyi geçmiyor şimdiden 250 tl fatura olmuş 23 günlük tabi. yere oturdugumda sanki bi esinti var gibi. kendim bodrumun tavanına 5 cm eps strofor yaptırdım biraz faydası oldu her odada çift cam var fitilleri değiştrdim artık ince soğuk içeriye gelmiyor hala ısınamama sorunum devam ediyor sizce bu normal mi ben üşüyorum yoksa sıkıntımı var dış duvarlar ikili duvar arasında taşyün varmış mütahitin dediğine göre ama kışın duvarlar hiç yaltımlı gibi durmuyor. bu arada üstteki komşumda sadece bir odayı yakıyor. ısınmak için 14 m2 odaya 180 m petek attırdım evim net 130 m2 8,60 metretül petek var kombi ferroli 14000 lik kış geldim mi dert benim için başlıyor kasıla kasıla terlik kazak ceket oturuyoruz. ne yapmam gerekir öneri ve görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.
  • konu aktiftir
  • quote:

Orijinalden alıntı: jamirooo

arkadaşlar bende zemin katta oturuyorum ev kendime ait ama bir türlü ısınamıyorum kombiyi nasıl yakarsam yakayım ev 21-22 dereceyi geçmiyor şimdiden 250 tl fatura olmuş 23 günlük tabi. yere oturdugumda sanki bi esinti var gibi. kendim bodrumun tavanına 5 cm eps strofor yaptırdım biraz faydası oldu her odada çift cam var fitilleri değiştrdim artık ince soğuk içeriye gelmiyor hala ısınamama sorunum devam ediyor sizce bu normal mi ben üşüyorum yoksa sıkıntımı var dış duvarlar ikili duvar arasında taşyün varmış mütahitin dediğine göre ama kışın duvarlar hiç yaltımlı gibi durmuyor. bu arada üstteki komşumda sadece bir odayı yakıyor. ısınmak için 14 m2 odaya 180 m petek attırdım evim net 130 m2 8,60 metretül petek var kombi ferroli 14000 lik kış geldim mi dert benim için başlıyor kasıla kasıla terlik kazak ceket oturuyoruz. ne yapmam gerekir öneri ve görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

senin sıkıntı kombi olmasın

o kombi çok ufak değilmi

birde üsttekiler vs yakmıyorsa sıınmama sebebi oda olabilir

• quote:

Orijinalden alıntı: tplav

Kuzeye bakan iki odanın balkonunu pvc ile kapattım, argon gazlı ısıcam konfor kullanıldı. Balkon duvarları mantolanmadığı için soğuk oluyo yinede... içten yalıtım yapmak istiyorum, faydalı olur mu sizce? Hangi malzemeyi kullanmalıyım, nasıl uygulamalıyım kısaca bilgi verirseniz memnun olurum...

yardımcı olursanız sevinirim...

• bende dubleks evde oturuyorum. yalıtım konusunda sıkıntılıyım. ev sıcaklığı 1 saatte 1 derece düşüyor..hemen soğuyor. çatıda cam yünü kaplı ama sanırım işçilik iyi değil,ısı kaybı çok. içten yalıtım düşünüyorum. tavan alçıpan kaplı. ve çatı katı olduğu için tavan düz değil. en iyi çözüm ne olabilir?
    bu xps köpükler sadece yapıştırılsa yeterli mi,dübel atma şansımız yok.
    birde kalınlık en az ne olmalı genelde iç yalıtımda 2 yada 3 cm diyolar. yeterli mi yoksa daha kalın olsa iyimi?
    birde dekoratif tavan kaplamalar var,yalıtım sağlar deniyor ama çok ince,faydalı olurmu?
    eğer fiyatta anlaşırsam şöyle bir şey yaptırmayı düşünüyorum: önce xps sert köpük 2cm olanından,üstünede bu dekoratif tavan kaplaması. hem 2 kat yalıtım olur hemde tavan alçıpan olduğu için ekstra sıva alçı falan istemez ve daha hafif olur. ne dersiniz iyi bir çözüm müdür?

birde şunu sormak istiyorum tavan düz değil, girintili çıkıntılı yerleri var, buralarda açıklık kalırsa kaplanırken sıkıntı olurmu? küflenme,nem,rutubet gibi yada ısının burdan kaçması gibi?

yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler

• Dubleks ev dılarıdan süper izole olur ben yerinizde olsam yeterli bütçe var ise 8 cm yoksa en az 5 cm xps dışardan yaparım ,abarttığımı düşünmeyin bu işe meraklı biriyim , izmirde örnek bir ev yapıldı dıştan iki kez 8 cm xps kullanıldı yani toplam 16 cm ama adamlar kombiye ihtiyaç duymuyor,8 cm ile kaolasanız harcadığınız parayı birkaç senede amorti edersiniz,ben içten yaptım ama 2 cm vs bunlar çok az eğer kayda değer olsun isterseniz ne kadar kalın olursa o kadar iyi, ben tavanlarda 3cm xps üzerine de 1cm lik o sus köpükler den yaptım çok hoş oldu ama keşke daha kalın olabilseymiş,bu arada ben bazı odalarda subel kullandım bazılarında korktum kullanamadım,özel yapıştırıcısı var özel tabanca ile sıkılan ben dow insta stik kullandım dubelsiz dahi sağlam tutar ama boyaya değil betona tutmalı ,bu sebeple 5 - 10 cm aralıklarda betonu görecek şekilde delikler delmiştim tavana

• quote:

Orijinalden alıntı: JackDaniels

quote:

arkadaşlar bende zemin katta oturuyorum ev kendime ait ama bir türlü ısınamıyorum kombiyi nasıl yakarsam yakayım ev 21-22 dereceyi geçmiyor şimdiden 250 tl fatura olmuş 23 günlük tabi. yere oturdugumda sanki bi esinti var gibi. kendim bodrumun tavanına 5 cm eps strofor yaptırdım biraz faydası oldu her odada çift cam var fitilleri değiştrdim artık ince soğuk içeriye gelmiyor hala ısınamama sorunum devam ediyor sizce bu normal mi ben üşüyorum yoksa sıkıntımı var dış duvarlar ikili duvar arasında taşyün varmış mütahitin dediğine göre ama kışın duvarlar hiç yaltımlı gibi durmuyor. bu arada üstteki komşumda sadece bir odayı yakıyor. ısınmak için 14 m2 odaya 180 m petek attırdım evim net 130 m2 8,60 metretül petek var kombi ferroli 14000 lik kış geldim mi dert benim için başlıyor kasıla kasıla terlik kazak ceket oturuyoruz. ne yapmam gerekir öneri ve görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

o kombi çok ufak değilmi

kombi ufak değilmiş fakat en büyük sıkıntı üsttekilerin yakmaması içten mı dıştan mı yalıtım yaptımak daha mantıklı olur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: JackDaniels

quote:

o kombi çok ufak değilmi

kombi ufak değilmiş fakat en büyük sıkıntı üsttekilerin yakmaması içten mı dıştan mı yalıtım yaptımak daha mantıklı olur.

dıştan daha mantıklı 5cm mantolama kullanılıyor

içten 1-2 cm

ama üsttekiler yaptırmassa cephede kötü durur yönetimde izin vermez

içten yaptıracan artık

tavana bile

• Merhaba, oturduğumuz evin dışında btb olduğu ve kendi evimiz olmadığı için içeriden mantolama yaptıracağız. Yaklaşık 40 m2 bir alan mantolanacak (1 oturma odası ve 1 oda) yaklaşık 5-6 yerle görüşerek 3 cm XPS malzeme olarak en ucuz 380 lira toplam malzeme fiyatı aldım. En yükseği 500' e yakındı. (3 cm Bonuspan XPS, 5 torba sıva, 6 torba yapıştırıcı, 200 Dübel, 1 top-50 m File, 12 adet Köşe Bent) Ustaya da tüm işlem için 250 TL işçilik anlaştım. 2-3 gün sürecek.

- Ancak DH deki benzer içten yalıtım konularını; XPS, EPS ile ilgili internetteki yazıları okuyunca dairenin nefes alması gerektiği için;
    - XPS hiç nefes almadığı; EPS malzemesinin nefes alma özelliği olduğu ve daha iyi nefes alacağı için,
    - Aşağıdaki örnek linklerde de duvar yalıtımı için EPS kullanılması gerektiği kanısına vardım. EPS' nin karbon ile takviyeli olanları ise daha etkili oluyormuş.

http://forum.donanimhab...35923260/mpage_2/tm.htm
    http://www.netbilgiver....yaparken-xps-mi-eps-mi/
    http://www.mantolama.net.tr/eps-mi-xps-mi/

XPS' i EPS ile değiştirip fiyat alacağım. Alacağım yerdeki EPS' nin karbonlu olup olmadığını bilmiyorum. Bir önceki gittiğim yer 16 yoğunluklu ve karbonlu olduğunu, duvara bu gri EPS leri kullanmak gerektiğini söylemişti. Anlaştığım yerle tekrar EPS nin özelliklerini görüşeceğim.

Dairede şuan soba var, ama mantolama sonrası doğalgaz sobası bağlatacağız (2 adet soba bu odalara koyulacak) evdekiler hemen her yer dağınıkken yaptıralım istiyorlar. Onun da fiyatı (1200 TL doğalgaz açtırma ücreti hariç) 3000 lira civarı tutuyor. Kombi olmayacağı için doğalgaz termosifonu taktırmak gerekecek sanırım? bu termosifonun çok elektrik yakacağını düşünüyorum, bunun elektrik tüketimi ne kadar olacak. Doğalgaza geçip faturaları düşürmek istiiyoruz. Bu değişim bizi daha da zarara sokmasın?

Bu hafta Perşembe gibi bu işlemleri yaptıracağız. Malzemeleri erkenden almam gerekiyor.

Acil ve değerli önerilerinizi bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: alperen_69

Dubleks ev dılarıdan süper izole olur ben yerinizde olsam yeterli bütçe var ise 8 cm yoksa en az 5 cm xps dışardan yaparım ,abarttığımı düşünmeyin bu işe meraklı biriyim , izmirde örnek bir ev yapıldı dıştan iki kez 8 cm xps kullanıldı yani toplam 16 cm ama adamlar kombiye ihtiyaç duymuyor,8 cm ile kaolasanız harcadığınız parayı birkaç senede amorti edersiniz,ben içten yaptım ama 2 cm vs bunlar çok az eğer kayda değer olsun isterseniz ne kadar kalın olursa o kadar iyi, ben tavanlarda 3cm xps üzerine de 1cm lik o sus köpükler den yaptım çok hoş oldu ama keşke daha kalın olabilseymiş,bu arada ben bazı odalarda subel kullandım bazılarında korktum kullanamadım,özel yapıştırıcısı var özel tabanca ile sıkılan ben dow insta stik kullandım dubelsiz dahi sağlam tutar ama boyaya değil betona tutmalı ,bu sebeple 5 - 10 cm aralıklarda betonu görecek şekilde delikler delmiştim tavana

üstadım en durumumu bi kez daha anlatayım. sizin daha önceki yalıtım işinizi okudum kendi evinize. bana ne tavsiye edersiniz bakabilirseniz sevinirim. teşekkürler.
    bu içerden yalıtım meselesini epeydir bende araştırıyorum.evim dubleks,toplam 310m2. üst kat oldukça büyük yaklaşık 150 m2,tavan için ölçü aldırmıştım usta 115 m2 çıktı dedi.. çatıda müteahhitin dediğine göre 10cm lik cam yünü yada taş yünü var. ama galiba işçilik olarak çok kötü döşenmiş. çünkü ısı kaybı çok fazla. özellikle soğuk havalarda 30-45 dk içinde 1 derece ısı düşüyor. çatı eğimi odalarda hafif var. koridor tavanı düz.orda sıcaklık çok iyi.düz olduğu için iyi döşenmiş. ama odalarda kötü. galiba eğimli yerlere düzgün döşeme yapmadılar oradan kayıp oluyor.
    benim içten tavanım alçıpandan oluşuyor.yükseklik oldukça fazla. normal alt katta 265 iken üstte 280 ile başlıyor odanın ortasına kadar böyle devam edip ordan sonra eğim başlıyor ve en son 225 yükseklikte bitiyor. odaların hacmi de oldukça fazla yani.

ilk önce dekoratif tavan kaplama düşündüm ama hem çok fayda sağlamaz 1cm kalınlığı var yetersiz gibi .
    sonra önce 3cm xps yapıştıryaım üstünede alçı sıva ağırlığı olmasın hemde 2 kat yalıtım olsun diye tavan kaplama yapalım dedim. onda da tavan alçıpan olduğu için dübel atma şansı yok. yapıştırma işi de çok güven vermedi. sorduğum yerlerden çoğu uzun vadeli olmaz dedi.

en son bir yer bu fikri söyledi. tavan yüksekliği yeterli ise tekrar profil, alçıpan arkasına 5 cm xps yapıştıralım profillere dübelleriz altına alçı boya ,ömürlük olur dedi. hem çatının kendi alçıpanı ve kötüde olsa taş yünü yalıtımı var üstünede bu 2 kat süper yalıtım olur dedi.
    banda çok mantıklı geldi. ama gel görki hem epey inşaat çıkacak ve asıl önemlisi 4200 tl fiyat çıkardıki bütçeyi epey aştı.

ama araştırmalarımdan en iyisinin bu olduğu sonucuna vardım.bitçeyi zorlayıp yaptırcaz artık.
    yalnız burda bir sorum var. bu alçıpanel arkasına 5cm eps yerine yine cam yünü yada taş yünü yapsak nasıl olur?onların yalıtım değerleri daha iyi ve daha önemlisi yanmaz malzeme. bu malzemenin üstü açık olmalı galiba, ne kadarlık bir boşluk yeterli olur?
    Paylaş

• http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=85299255
    şu konuyada bakınız buraya taşımayayım kirlilik olmasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=85299255

cevap için teşekkürler, içerden yalıtım yaptırcam ben zaten, ama neyin uygun olduğuna ve nasıl yapılacağına bir türlü emin olamadım. evin bahsettiğim durumundan dolayı. benim ön ve arka olmak üzere 2 cephem var buralarda da nerdeyse duvar yok full cam gibi. zaten dış yalıtımı var binanın. ne akdar kaliteli o tartışılır. bildiğim kadarı ile 3cm lik karbonlu eps.
    yanlarım duvar onlarda daire.ama şimdilik boş. o duvarlara içten yalıtım yapmaya gerke varmı bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi almost -- 17 Aralık 2013; 0:13:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: almost

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=85299255

cevap için teşekkürler, içerden yalıtım yaptırcam ben zaten, ama neyin uygun olduğuna ve nasıl yapılacağına bir türlü emin olamadım. evin bahsettiğim durumundan dolayı. benim ön ve arka olmak üzere 2 cephem var buralarda da nerdeyse duvar yok full cam gibi. zaten dış yalıtımı var binanın. ne akdar kaliteli o tartışılır. bildiğim kadarı ile 3cm lik karbonlu eps.
    yanlarım duvar onlarda daire.ama şimdilik boş. o duvarlara içten yalıtım yapmaya gerke varmı bilmiyorum.

birşey değil kardeş anlıyorum sizi bu işlerde sesa uzman alperen arkdaşımız ben sadece nekadar faydalı oldupuna dikkat açısından bir yazı ekledim. umarım istediğiniz yönde çözersiniz durumunuzu.

• Bu işlere devletimiz ne zaman el atacak. Bakıyorum konuya vatandaş kendi kendine çırpınıyor. Kara kış geldi çöktü bu senede. Bu senede izalasyonsuz geçen bir kış olacak. Binalarda bu yangın muhabbetine yine yarım kaldı bu işler.

Geçen gün bir türk firması yabancı bir firmayla ortaklık kurup Çorlu da A2 standartında yalıtım malzemesi üreticekmiş. Üretime 2014 baharında başlıyorlarmış. Bu malzemede yanma olayı yokmuş ve Dünyada 2 üretim yerinden biri bu Çorludaki yer olacakmış...

Haberi izleyince etkilendim. detaylı araştıran arkadaşlar vardır aramızda. Bu aliminyum bazlı bu A2 standartları Tüm dünyada başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyada kabul görüyormuş.

DEVLETİMİZDE BU İŞE ön ayak olsa da bu ürünlerde sübvansiyona gitse ve ulusal bir İZALASYON SEFERBERLİĞİ başlatılsa çok güzel ve yerinde olmaz mı ?

Neden cari açık bu kadar fazla sanıyorsunuz ? Hep enerji açığımızdan dolayı. Bu işi de ancak böyle kalıcı önlemlerle kontrol altına alabilirsiniz. Doğalgazın % 60 ı elektrik üretimine gidiyorken bizim yöneticiler neyi bekliyorlar anlamış değilim. Un var su var şeker var. Haydi helva yapın demek bu kadar mı zor ?

Vatandaşın cebinden aylık ısınma ve soğutma gideri çok büyük rakamlara ulaştı. Bu izalasyon sorununu çözseler bu klimaların yarısı gereksiz hale gelir . Bu aylık ödenen doğlagaza ve dolasıyla elektriğe ödenen ciddi rakamlar nerdeyse yarıya iner. Bunlar hayal değil. Sadece biraz çaba istiyor.

• Arkadaş bu yalıtım bedavaya be!!!Daire başına 4-5 lira para vereceksin,Yılda kaç para kar edeceksin.Birde bu işin mecburmu olur yahu.Devlet çok düşünüyorsa fon kursun destek olsun.Sanki tasarruf yapana madalya mı takıyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: koko69

Bu işlere devletimiz ne zaman el atacak. Bakıyorum konuya vatandaş kendi kendine çırpınıyor. Kara kış geldi çöktü bu senede. Bu senede izalasyonsuz geçen bir kış olacak. Binalarda bu yangın muhabbetine yine yarım kaldı bu işler.

Geçen gün bir türk firması yabancı bir firmayla ortaklık kurup Çorlu da A2 standartında yalıtım malzemesi üreticekmiş. Üretime 2014 baharında başlıyorlarmış. Bu malzemede yanma olayı yokmuş ve Dünyada 2 üretim yerinden biri bu Çorludaki yer olacakmış...

Haberi izleyince etkilendim. detaylı araştıran arkadaşlar vardır aramızda. Bu aliminyum bazlı bu A2 standartları Tüm dünyada başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyada kabul görüyormuş.

DEVLETİMİZDE BU İŞE ön ayak olsa da bu ürünlerde sübvansiyona gitse ve ulusal bir İZALASYON SEFERBERLİĞİ başlatılsa çok güzel ve yerinde olmaz mı ?

Neden cari açık bu kadar fazla sanıyorsunuz ? Hep enerji açığımızdan dolayı. Bu işi de ancak böyle kalıcı önlemlerle kontrol altına alabilirsiniz. Doğalgazın % 60 ı elektrik üretimine gidiyorken bizim yöneticiler neyi bekliyorlar anlamış değilim. Un var su var şeker var. Haydi helva yapın demek bu kadar mı zor ?

Vatandaşın cebinden aylık ısınma ve soğutma gideri çok büyük rakamlara ulaştı. Bu izalasyon sorununu çözseler bu klimaların yarısı gereksiz hale gelir . Bu aylık ödenen doğlagaza ve dolasıyla elektriğe ödenen ciddi rakamlar nerdeyse yarıya iner. Bunlar hayal değil. Sadece biraz çaba istiyor.

Yani hocam şu yazıda sizin nick iniz olmasa ben yazdım sanarım ,yani bir düşünce bu kadar örtüşmez,bende hep aynı şeyi etrafıma anlatırım ,bu izolasyon malzemesi üretimi devlet ekinde olacak uygun fiyatlı olacak ama zorunlu olacak ,şuan telefondan yazıyorum inşallah müsait olduğumda yukarıdaki abim için fikrimi söylerim

• quote:

Orijinalden alıntı: alperen_69

quote:

Orijinalden alıntı: koko69

Bu işlere devletimiz ne zaman el atacak. Bakıyorum konuya vatandaş kendi kendine çırpınıyor. Kara kış geldi çöktü bu senede. Bu senede izalasyonsuz geçen bir kış olacak. Binalarda bu yangın muhabbetine yine yarım kaldı bu işler.

Yani hocam şu yazıda sizin nick iniz olmasa ben yazdım sanarım ,yani bir düşünce bu kadar örtüşmez,bende hep aynı şeyi etrafıma anlatırım ,bu izolasyon malzemesi üretimi devlet ekinde olacak uygun fiyatlı olacak ama zorunlu olacak ,şuan telefondan yazıyorum inşallah müsait olduğumda yukarıdaki abim için fikrimi söylerim

Hocam bu işlerde büyük rantlar dönüyor. Bir açıdan da birilerinin tezgahı bozulacak. Sonuçta her sektörde lobileşme başladı ülkemizde. Bazı şeyler memleket için faydalı bazı memlekete fadalı şeylerde de kişilere zarar söz konusu.

Bazen bireysel kazançlar ön planda olabilmekte tutulabilmekte. Bunları da iyi etüt etmek gerekiyor.

Bunun yanında devletin öenmli kurumlarında halen yeterli vizyona sahip olamayan kişiler istihdam edilebilmekte.

Ben kurum ismi zikretmeden başımdan geçen bir olayı anlatayım. Bundan birkaç yıl evvel bir arkadaş meclisinde önemli bir bakanlığın genel müdür yardımcısı da vardı . Onunla birkaç saatlik sohbetimizde fikir ayrılığına düştük. Biraz gerilim oldu. Neyse benim iddia ettiğim bir konuda muhalif olmuştu bu arkadaşımız. Neyse 1 ay sonra bir baktım. O kişinin bağlı olduğu bakanlıkdaki Bakan o gece benim söylediklerimi bir basın toplantısında açıklıyordu.

Diyeceğim şu ki Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu işleri istenirse 2 yılda %90 oranında çözülür.

Benim sık kullandığım bir lafım vardır.

" Yaparsan 5 dakikanı alır yapmazsan bahane çok "

Haydi hayırlı geceler.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.