Şimdi Ara

IBB Cep Trafik kullanım ücreti?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
6.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Benim İBB Cep Trafik hakkında bir sorum olacak. Programı websitesinden indiremiyorsunuz. Ancak operatörünüze SMS atmanız (1530) ve onların size geri mesaj göndermesi gerekiyor. Telefonunuza gelen mesajdaki link sayesinde programı indiriyorsunuz. Tabi programı indirmek için mesaj attığınızda aylık aboneliğiniz de otomatik olarak başlıyor. (Turkcell'in websitesinden böyle yorumladım) Aylık kullanım ücreti de 5 TL/40 Kontör.

Şimdi bu 5TL/40 Kontör neyin parası ben tam olarak anlayamadım?

Bu uygulama 2008'de başladı ve o zamanlar sadece GPRS olduğundan ve cep telefonunda internet paketleri çok yaygın olmadığından belediye operatörlerle bir anlaşma yaptı diye düşünüyorum. Program internet bağlantısı gerektirdiğinden kullanıcılara kabarık fatura gelmesin diye İBB Cep Trafik kullananların aylık ücretini 5 TL / 40 kontör ile sabitledi.

Şimdi çoğu insanın 3G paketi var, aylık internet paketi ücretleri düşük. O zaman İBB Cep Trafik için neden her ay abonelik ücreti veriyorum?
    Şimdi iki olasılık var.
    1- Eğer aylık ücret sadece data erişimi sebebiyle alınıyorsa dediğim gibi çoğumuzun 3G paketi var. Kota dahilinde istediğim kadar ceptrafik uygulamasını ekstra bir ücret ödemeden kullanabilmem lazım. Ayrıca aylık aboneliğe gerek yok.
    2- Bu ücret sadece data erişimi için değil belediye de bu hizmeti için bizden aylık bir sabit gelir alıyorsa (diyelim ki aylık ücretin %50'si belediyeye gidiyor) o zaman PC'den web sitesine girip ücretsiz kullandığım bu yazılıma cepten bağlanınca neden aylık ücret veriyorum. Yazılım ücretli olsa ister cepten isterse PC'den bağlanayım belediye benden kullanım ücreti talep ederdi. Oysa PC'den İBB trafik web sayfalarını ücretsiz takip edebiliyorsunuz. Yani yazılım aslında bedeva.

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/servisler/hayatinizikolaylastirin/ibbceptrafik
    http://www.avea.com.tr/tr/sta/bireysel/servisler/bilgi/ibb_cep_trafik.shtml

Operatörlerin konu hakkında verdikleri bilgi yukarıdaki gibi. Kimse eğer kullanıcının 3G paketi varsa ondan aylık ücret alınmayacak gibi açıklama yapmamış. Ben İBBCepTrafik'e şimdi abone olsam 3G paketim olmasına rağmen büyük ihtimal benden her ay 5 TL kullanım ücreti isteyecekler.

Bu yazılımı cepten kullanan arkadaşlar varsa son durum nedir bizi bilgilendirebilir mi acaba?

Cep telefonundaki internet tarayıcı (PC demiyorum bakın özellikle cep telefonu dedim) ile İBB'nin websitesine gidip bedava olarak takip edebileceğim bir yazılım (aynen PC'den takip ettiğim gibi) için neden bunun Java uygulamasını telefona kurunca ekstradan para vereyim. Ha öyle ha böyle sonuçta alacağım hizmet aynı, farkı yok.

Doğrusu şöyle olmalıydı, uygulamayı indirmek için mesaj attığımda abonelik de otomatik başlamamalı. Sadece programı indireyim ve kullanayım ama internet paketim yoksa kabarık fatura ödememek için ikinci bir sms daha atarak aboneliğimi başlatayım.

• Selamlar Hoobastank,

bu konu onemli ve ilginc bir durum olusturmakta. Belediye aslinda bu konuda basta hem bir gelir elde etmek, hem de kullaniciyi magdur etmemek icin boyle bir mekanizmayi dusundu, fakat zamanla gerceklesen durum ise, bu yaklasimi sizin de bahsettiginiz gibi hem anlamsiz, hem de haksiz hale getirdi gibi gorunuyor.

Oyle ya, hem internetten ucretsiz bir bilgi olsun, hem de cep telefonundan erismek icin ucretli olsun.
    Simdi ADSL kullanicilari internet kullaniyor, Cep Telefonu kullanicilari da 3G ile internet kullaniyor! Yani iletilen bilgi ayni kanal ile iletilmekte, sadece birinde kepce var, digerinde kasik gibi... yemek ise ayni!!

isin ilginc tarafi bence bu ucret kullanimi da etkilemekte, zaten internet icin aylik bir ucret verirken, ne den yilda 60 TL daha ek olarak odeyelim diyen cok kisi var. Ayrica bu bilgiyi kullanarak alternatif yollari kullanacak vatandaslarin ekonomiye katkilari sanirim cok daha yuksek olabilir.

Belki belediye bu konuda bir seyler yapar, yapacaktir.. cunku bildigim kadari ile oyle bekledikleri gibi ahim sahim bir gelir de yok zaten!

Bizim beklentimiz ise Navigasyon haritalari ureten bir firma olarak, belediyenin sensor bilgilerini navigasyon yazilimlarinda dogrudan kullanilabilir bir formatta yayinlamalari, aslinda su an yapilan islem de bu yayin web browseri icinden ucretsiz olarak, java uygulama ile parali olarak sunulmakta, biz ise bu veriyi ham olarak ve yol segmenti bazinda istemekteyiz. Ancak bu sekilde navigasyon yazilimlari canli olarak navigasyon karari uretebileceklerdir. Belediye bu konuda uzun zamandir kararsiz.. bakalim ne olacak.

Saygilar,

ALim K.

• Belediyelerin trafik ile ilgili bilgilendirme yapmalırının ücretsiz olması gerekiyor. Zate görevi olan bir hizmetten ücret istemesi yanlış olur. Konunun hukuki boyutu araştırılabilir.
  • Capb formatında yazılımın herhangi bir versiyonunu bulup pda nıza kurarsanız yazılım ilk baglantıda kendisini güncelleyecek ancak sadece sizin konum bilginizi güncellemeyecektir yani sizin bulunduğunuz mekanı ilk baglandığında bulup ekrana getirmez ama diger tüm fonksiyonarı çalışır sadece gprs ücreti ödersiniz 5 <tl fix ücret ödemezsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilgecik

Capb formatında yazılımın herhangi bir versiyonunu bulup pda nıza kurarsanız yazılım ilk baglantıda kendisini güncelleyecek ancak sadece sizin konum bilginizi güncellemeyecektir yani sizin bulunduğunuz mekanı ilk baglandığında bulup ekrana getirmez ama diger tüm fonksiyonarı çalışır sadece gprs ücreti ödersiniz 5 <tl fix ücret ödemezsiniz

Selamlar Bilgecik,

boyle bir versiyonun var oldugundan haberdar degildim. eger sizde varsa paylasabilir misiniz? yoksa bu mesajlari okuyan ve var olan biri paylasabilir mi??

Normal sartlarda belediyenin bazi personeli, ki isim verir soylersek CBS sube muduru Hamdi Cinal diyelim, "biz nasil yeni bir kavsak acip trafigi rahatlatmak icin tum vatandaslara sunuyorsak, bu bilgileri de paylasmaliyiz" diyor.. Yani yaklasim cok yapici.. sonucu ise almak epey vakit aliyor..

Saygilar.

Alim K.

• quote:

Orijinalden alıntı: Akinci

http://www.mediafire.com/?znjzhuyzmkc

Selamlar Akinci,

indirdim ve kurdum!!
    harika..
    tesekkurler.

Alim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilgecik
    Capb formatında yazılımın herhangi bir versiyonunu bulup pda nıza kurarsanız yazılım ilk baglantıda kendisini güncelleyecek ancak sadece sizin konum bilginizi güncellemeyecektir yani sizin bulunduğunuz mekanı ilk baglandığında bulup ekrana getirmez ama diger tüm fonksiyonarı çalışır sadece gprs ücreti ödersiniz 5 <tl fix ücret ödemezsiniz
    Cep trafikte abonelik nasıl başlıyor aslında net olarak bilmiyorum. İki olasılık olabilir,
    1- İlgili servis numarasına SMS gönderdikten sonra hem abonelik başlar hem de programın indirileceği link SMS ile bize gönderilir.
    2- SMS ile gelen linkten program ücretsiz indirilir. Bu ana kadar abonelik başlamaz ancak program ilk kullanıldığı andan itibaren abonelik başlar.

2. olasılığı yazma sebebim ise Turkcell'in belirttiği şu açıklama:

İBBCepTrafik servisini nasıl iptal ederim?
    Üyeliğinizi iptal etmek için uygulama içerisinde yer alan Yardım menüsü içerisinden Abonelik alanına girerek aboneliği iptal edilebilir veya IPTAL IBBCEPTRAFIK yazıp 7777'ye göndererek de üyelik iptal edilebilir.

Program aboneliği iptal edebiliyorsa ilk kullanımda otomatik olarak kendisi de başlatabilir diye düşündüm. Zati birçok yerde programı indirmek ücretsiz diyor o zaman programın ilk kullandığı ana kadar bir ücretlendirme ya da abonelik yapılmıyor gibi düşünebiliriz. Tabi yanlış yorumluyor da olabilirim.

Eğer 2. madde doğruysa SMS dışında farklı yollardan belediyenin hazırladığı programın hangi versiyonunu indirirsek indirelım ilk kullanım sırasında aboneliğin de başlaması lazım. Ancak programın başka özel bir versiyonu olmalı ki ilk çalıştığında aboneliği başlatmasın. Sizin bahsettiğiniz böyle bir özel sürüm mü tam olarak anlayamadım.

Burada diğer arkadaşın gönderdiği versiyonu 1 aydan fazla kullanıp abonelik ücreti ödeyen ya da ödemeyen var mı merak ettim?

Bence kurabiliyorsanız cep telefonuna Skyfire tarayıcı kurun. Flash desteği de olduğundan ibb trafik websitesini PC'de gördüğünüz gibi görüp kullanabileceksiniz. Cebe kurulan versiyonun webtekinden farklı bir özelliği var mı bilmiyorum.

• Avea ile görüştüm 3G abonesi olsanız bile CepTrafik'e üye olursanız her ay 5 TL/40 Kontör ödeyeceksiniz dedi. Belediye ile yapılan anlaşma gereği bu ücreti almaya devam ediyoruz diyorlar.

Programı indirmek ücretsiz lakin ilk kullanım sırasında size bir uyarı mesajı vererek aboneliğinizi onaylıyor musunuz diye soruyor. Eğer onaylarsanız abone olmuş oluyorsunuz. Aboneliği iptal etmek isterseniz yine menüden iptali seçiyorsunuz.

Dediğim gibi bu hizmet aşağıdaki adreste ücretsiz olarak kullanımda. Aynı hizmet mobil cihazlarda ücretli. Ancak mobil cihaza Skyfire kurarsanız aşağıdaki websiteni aynı PC'deki gibi görüntüleyip ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Belediye yazılımın sahibi olduğuna göre haklı olarak isterse ücret talep edebilir ama şuanki uygulamayla haksız kazanç elde ediyor gibi görünüyor. Ya tamamen serbest bırakmalı ya da web üzerindeki sayfa da ücretlendirilmeli. Şuanki uygulamayı ben doğru bulmuyorum ama tuhaf olanı buna kimse itiraz etmiyor.

http://tkm.ibb.gov.tr/yolDurumu/YogunlukHaritasi.aspx

• quote:

Orijinalden alıntı: Akinci

http://www.mediafire.com/?znjzhuyzmkc

Akıncı'nın vermiş olduğu linkte ki dosyayı kurarsanız herhangi bir abonelik başlatmanıza gerek yok, web e bağlandığınızda program otomatik olarak yeni versiyonu indiriyor, konum bslirlemesini de baz istasyonları aracılığı ile yapıyor. ben ilk çıktığı ücretsiz olduğu zamanlarda indirdiğim versiyonu bulduğum her pda ya yükleyip kullanıyorum abonelik falan başlatmıyor. eğer gprs yada 3g bağlantınız varsa direk kotanızdan yada paketinizden veri alışverişi yapıyor eğer paketiniz yoksa normal internet ücreti üzerinden faturanıza kullandığız veri kadar ücret yansıyor ama 1530 a sms gönderip indirirseniz abonelik isteyip istemediğinizi soruyor. aynı şekilde pda nızı pc ile senkronize edip kullandığınızda pc de ki web bağlantınızdan programa bağlanmak yine mümkün ama konum belirlemeyi gsm üzerinden yaptığı için konum belirlemesi devre dışı oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: akucukpehlivan

Bizim beklentimiz ise Navigasyon haritalari ureten bir firma olarak, belediyenin sensor bilgilerini navigasyon yazilimlarinda dogrudan kullanilabilir bir formatta yayinlamalari, aslinda su an yapilan islem de bu yayin web browseri icinden ucretsiz olarak, java uygulama ile parali olarak sunulmakta, biz ise bu veriyi ham olarak ve yol segmenti bazinda istemekteyiz. Ancak bu sekilde navigasyon yazilimlari canli olarak navigasyon karari uretebileceklerdir. Belediye bu konuda uzun zamandir kararsiz.. bakalim ne olacak.

Saygilar,

ALim K.

Alim bey selamlar,

Bunu yapabilirseniz navigasyon muhteşem bir özellik kazanacak. ben navigasyonu kullanırken arada cep trafik programını açıp yoğunluğa bakarak rota belirliyorum eğer iki yazılım birbirlerine entegre olabilirse istanbul için süper bir özellik olacak, biran önce gerçekleşir umarım.
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: akucukpehlivan

Saygilar,

ALim K.

Alim bey olaki belediye bu bilgiyi size verdi o zaman navigasyon cihazları nasıl alacak bu bilgi için sim kart yuvalı navigasyon cihazlarımı var bilgi verebilirseniz seviniriz.
  • http://www.mediafire.com/?znjzhuyzmkc harika çalıştı, çok teşekkürler.
  • Bu program PDA lar için sanırım, S60 platformu için var mıdır bir çaresi, teşekkürler.
  • Bayadır benimde saçma bulduğum bir konuydu biraz da nispeten güncel bilgi vereyim.

Öncelikle ilk çıkan java versiyonu telefonumda kurulu , Turkcell abonesiyim ve kullandığım kısım data paketimden düşüyor.Gerçi %15 gibi bir oranda sensörler eksik , kameralar sorunsuz çalışıyor.

Ceptrafik ücretli olduktan sonraki bir dönem data paketi kullanmaz iken bazen data ücreti ile düşmediği oluyordu

İlk çıkan(hala kurulu olan) versiyon kurulu iken problemsiz bir şekilde ayrıca ibbceptrafik+ kurmuştum.ibbceptrafik+ programı üyelik istediği zaman kaldırdım.İlginç olanı ise son verisyon ceptrafik benim ilk versiyon kurulu olduğu için kurulmuyor hata veriyor ama daha önce kurulmuştu

Bu saçma ücretlendirme konusunu cebit 2010 da cep trafik(java) yazılımı geliştiren spexco firmasına sorduğumda , böyle bir seçeneğin bir kaç ay içinde sunulacağını söylediler.Bekliyoruz açıkçası.

• ücretlendirme kaldırılmış, yoğunluk haritası girişinde böyle bir duyuru var

IBB Cep Trafik kullanım ücreti?
  • avea ibb den 10.04.2012 itibariyle ücret almaya başlamış sitesinde 0.39 tl diyor . diğerlerine de var mı acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dardag

avea ibb den 10.04.2012 itibariyle ücret almaya başlamış sitesinde 0.39 tl diyor . diğerlerine de var mı acaba?

Uygulamayı indirmek 0.39 TL diyor. Peki kullanım konusunda bir bilgi var mı?

Nokia C3-00 atlında bu uygulamayı kullanan var mı?
  • alternatif olarak yandex in sadece istanbul destekleyen yogunluk haritasi var. ibb nin kinden daha ayrintili. tamamen ucretsiz. bi deneyin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.