Şimdi Ara

Hypatia ve İskenderiye Kütüphanesi Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Heyula07 nickli arkadaş tarih dışı, popülist iddialarda bulundu. Ben de cevap verme gereği duydum:

    A) İlk olarak Hypatia o filmlerde izlediğiniz gibi güneş merkezli bir evreni savunmuyordu, Aristocu-Batlamyusçu modelini savunuyordu. -bildiğim kadarıyla- Ayrıca filmdeki kıyafetleride hatalı. Hypatia zamanında İskenderiye’de bilim ve felsefe çalışan birçok kadın vardı. Tarihçilere göre Hypatia döneminin siyasi çatışmalarına etkin bir biçimde dahil olmasından dolayı öldürülmüştü. İskenderiye valisi ve İskendiriye patriği-bahsettiğin Cyril- arasındaki siyasi meselelere dahil olmuştu Hypatia. Bu karışıklıktan dolayı şehirdeki İskenderiye patriği destekçisi, fakir Hristiyanların bir bölümünün Hypatia’yı öldürdüğü düşünülüyor. Bu elbette yanlıştı ancak popülist ateistlerin uydurduğu gibi bilim düşmanlığı yoktu ortada.

    B) Hypatia döneminde İskenderiye kütüphanesinden eser kalmamıştı bile. Kütüphaneye büyük bir zararı Sezarın M.Ö. 47 yılındaki İskenderiye kuşatmasında donanmayı yaktırması ve şehirde çıkan yangının küphaneye sıçraması büyük bir zarar verdiği kesin. Hatta bazı tarihçiler tamamen yok olduğunu öne sürüyorlar ama bunlar tartışmalı. Kesin bildiğimiz şey kütüphanenin bu yangın sonucu büyük zarar gördüğü. Kütüphanenin bir kısmının yaşadığını düşünsek bile iddia edildiği gibi M.S. 391 -Hristiyanların kütüphaneyi yaktığı iddiasının tarihi- yılına kadar kütüphaneden eser kalmamıştı.

    Peki bu uyduruk hikayeler nereden türedi? M.S. 391’de Theophilus, Pagan tanrılarına adanmış serapeumun kapatılması için imparatordan izin ister ve alır. Fakat Roma ordusundan destek alamaz. Bunun üzerine halktan bir toplulukta tapınağı basarak kırıp dökmeye başlar. Serapeumda bir yan kütüphanenin olduğuna dair iddialar var. Yakılan kütüphane iddiası işte buradan türüyor. Fakat birincil kaynaklara göre yan kütüphane tapınak yıkıldığında orada yoktu.

    İlk birincil kaynağımız olan Ammianus Marcellinus 4.yy’da Mısır’a gidiyor. Muhtemelen İskenderiyeyi de ziyaret ediyor. Roma tarihi üzerine yazdığı kitabında İskenderiye ve serapeumun tasvirini veriyor. Bu tasvirde serapeumda yan kütüphaneden bahsetmiyor. Daha doğrusu kütüphanenin çok eski bir zamanda orada olduğunu söylüyor ama oradayken kütüphanenin olmadığını söylüyor. Yani kütüphanenin Sezar’ın kuşatmasında yandığı da Ammianus’un eserinde belirtiliyor.

    Ayrıca 391’de Hristiyanların serapeumu talan etmesinin beş bağımsız kaynağı mevcut. Bunlardan biri bile kütüphanenin yok edildiğini yazmamış. Hatta bu kayıtlardan biri Hristiyan düşmanı, Pagan tarihçiye ait.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 11 Şubat 2020; 13:3:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Tarihte Cengiz ve Moğolların bu konuda insanlığa verdiği en büyük zarar kütüphaneleri yakmaları. Tek bildiğim bu. Sanırım Bağdat ve İskenderiye kütüphanelerini de yakmışlardı.
  • Hıristiyanlık antik bilimleri - Latin bağlamında - teolojinin uşağı veya - Rum bağlamında - Hellen adı altında kategorize ederek aslında alçaltıp ötekileştiriyor. Antik bilimleri birinci elden bilen Rumlar bile Hıristiyanlık harici bilimlere dışsal bilim (exoten, thuraten) veya Hellen - yani pagan - çalışması derdi. İskenderiye okul geleneğini yok eden Hıristiyanlık çünkü kuşaklar içerisinde dünyasal ilme ilgiyi öldürüyor ve İsacı teolojiyi mutlak bilim ilan ediyor. Uygarlığa acıkmış istilacı Araplara ve matematikçi Leo'ya kadar İskenderiye geleneğini doğru dürüst canlandıran çıkmıyor. Bu sebeple Ortaçağ dönemi Batı - Hıristiyan alemi açısından oldukça yoksul, entelektüel ve kültürel olarak çok yavaş seyreden bir dönem klasik antikiteye ve moderniteye kıyasla. Bu dönemler arasındaki tek fark Hıristiyanlığın sahip olduğu güç ve etki...

    Bir de Caesar'dan sonra Ptolemaios gibi bilginler ve araştırmaları İskenderiye'de varlık gösteriyor ve orada kütüphaneciliğin ve okul geleneğinin devam ettiğini gösteriyorlar. Ammianus Marcellinus daha spesifik bir kütüphaneden veya kütüphanelerin tek bir tanesinden bahsediyor olabilir. Marcellianus ayrıca G.J.Caesar'ın verdiği zarardan bahsetmiyor da olabilir. Marcellianus yetenekli bir yazar ve tarihçi olan bir askerdi ama yer yer karıştırdığı da biliniyor. Marcellianus'u güçlü ve edebi nitelikteki üslubundan ötürü anlamak kolay olmayabiliyor, kaynak ve sayfa talep ediyorum.

    In addition, rahip Cyril büyük miktarda rüşvet yedirerek imparatorluk mahkemesini atlatıyor ve büyük ihtimalle Hypatia'yı canlı hedef göstererek insanları dolduruşa getiren oydu. Bir kadın olan Hypatia'nın ölmesini istedi ve bunu başardı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 11 Şubat 2020; 22:56:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Konuyla alakasız yerlere dalıp kendi yorumunu yapıyorsun. İddia Hristiyanların bilim düşmanı olduğu, bu yüzden Hypatia’nın öldürüldüğü ve İskenderiye kütüphanesinin bu sebeple yakıldığı. Benim itirazım bunaydı. Sen ise taa Ortaçağa sapmışsın. Ayrıca Ptolemaios, İskenderiye kuşatmasından çok önce yaşayıp ölmüyor mu? Sezar M.Ö. 47 de kuşatıyor. Ptolemaios‘tan yaklaşık 200 yıl sonra.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 11 Şubat 2020; 23:12:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kütüphanenin sezar tarafından tamamen yok edildiği yalan.
    Muhtemelen bir kısmının yandığı kesindir ama tamamı değil.
    Üstelik Mark Anthony Cleopatra ya hediye olarak iki yüz bin scroll hediye etmiştir. Bu sayı abartı olabilir fakat kütüphanenin hala canlı kaldığını gösterir.

    Üstelik kütüphanenin yangından yüzlerce yıl sonra halen bilim yuvası olması, öğrencilerin eğitim görüyor olması, pagan kültürüne ait binlerce eserin yer alması kütüphanenin hala ayakta kaldığını gösterir.
    Bu konuda tarihçiler arasında tereddüt yok. Kütüphaneyi sezar yok etmedi.
    Cyril meselesine gelince,
    Hristiyanlık ve Müslümanlığın paganliktan en büyük farkı şudur.
    Farklılıklara asla müsaade edilmez. Hele paganlara hiç edilmez.
    Paganlar ise benim dinime karışma, ne yaparsan yap kafasındadır.
    Paganlik aslinda dini inançlar için müthiş bir özgürlüktür.
    Fikir özgürlüğü hat safhadadir. Sanat paganismde çok önemlidir.
    Hristiyanlar ve müslümanlar bunun tam tersi.
    Baskı, yobazlık, talan ve yayılmacılik üzerine inşa edilmiştir.
    Zaten bu yüzden maalesef paganlar neredeyse yeryüzünden silinirken bu tek tanrılı dinler hepsini sindirip galip gelmiştir.
    Cyril in de yaptığı dinine yakisandir.
    Hypatia pagan inancını terk etmek istemedi.
    Cyril Hypatia gibi bir dinsizin (!) ülkede bu kadar söz sahibi olmasını dinine hakaret algıladı. Ve öldürttü.
    Bu olayın özeti budur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Marcus Antonius 200.000 scroll hediye etti diyorsun ama hangi yılında etmiş? Bu adam M.Ö 30 da ölüyor kuşatma ise M.Ö 47 de bitiyor. Yani kuşatmadan önce hediye etmiş olabilir. Ayrıca bunu hediye ettiğinin kaynağı ne?

    Boş laflara tahammülüm yok. Hypatia konusunda olayın siyasi nedenini ortaya koydum. Laf salatasıyla geçiştirmişsin. Kadının vali tarafında olduğu kaynaklarda sabit. Cyril bu yüzden öldürtüyor bu kadını. İskenderiye’de bir sürü bilim kadını var onlara neden dokunulmamış? Olay siyasi olmasına rağmen yanlış bunu inkar etmiyorum. Ama senin iddian da yanlış ortada bilim karşıtlığı yok.

    Edit: Biraz kaynakları arattım Marcus İskenderiye’den 200.000 scroll hediye etti diye bir şey bulamadım. Okuduğuma göre İskenderiye kütüphanesi Sezar’ın kuşatmasında yandığı için Bergama'daki 200.000 ciltlik kütüphaneyi hediye ettiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama bu da kütüphanenin kuşatmada yandığını doğruluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 11 Şubat 2020; 23:43:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: St. Mark of Ephesus

    Konuyla alakasız yerlere dalıp kendi yorumunu yapıyorsun. İddia Hristiyanların bilim düşmanı olduğu, bu yüzden Hypatia’nın öldürüldüğü ve İskenderiye kütüphanesinin bu sebeple yakıldığı. Benim itirazım bunaydı. Sen ise taa Ortaçağa sapmışsın. Ayrıca Ptolemaios, İskenderiye kuşatmasından çok önce yaşayıp ölmüyor mu? Sezar M.Ö. 47 de kuşatıyor. Ptolemaios‘tan yaklaşık 200 yıl sonra.
    Üzgünüm mevzuyu mümkün olduğunca geniş ve kapsamlı bir zamana yaymak durumundayım ciddi tarihçilik bunu gerektiriyor. Tarih mezunları ve akademinin tarihçileri genellemeleri aslında fazla sevmez ama genellemelere de cevap vermek durumunda kalırlar. Tarihçi dediğin bu durumda Ortaçağ'dan bahsedecektir zaten.

    Kladios Ptolemaios M.S. 2.YY. G.J. Caesar'dan aşağı yukarı bir buçuk asır sonra. Antik standartlara bakınca Ptolemaios'un eşsiz eserlerini kaynaksız veya kütüphanesiz hazırlaması pek mümkün değilmiş gibi görünüyor. Ptolemaios'un hem büyük bir antik bilgi kaynağına hem de Roma ve Mısır'ın devlet ve eyalet arşivlerine erişimi vardı. Katıksız Hıristiyan da gayet bilim düşmanı veya en azından umursamazıdır. Aksi takdirde Platon'un akademisi de yaşardı, peripatetik ve diğer Platoncu okullarda, İskenderiye okulu da. Demokritos'un eserleri günümüze kadar sapasağlam gelirdi. Lucretius'in De Rerum Natura'sı yok olma tehdidini son anda atlatmazdı. Bunlar sadece aklıma gelenler. Tarihteki Hıristiyanlar geçmiş kültüre sahip çıkma konusunda son derece kötü bir performans sergilemiştir, geçmiş kültürü ötekileştirmiş, entelektüel materyali manastırlara tıkıştırmış veya kutsal dogmaya tamamen aykırı bulduysa bir takım eserleri itinayla imha etmiştir. Bir kütüphaneyi yakmakla bir kitabı çürümeye terk etmek veya imha etmek çok da farklı değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 12 Şubat 2020; 0:42:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: St. Mark of Ephesus

    Marcus Antonius 200.000 scroll hediye etti diyorsun ama hangi yılında etmiş? Bu adam M.Ö 30 da ölüyor kuşatma ise M.Ö 47 de bitiyor. Yani kuşatmadan önce hediye etmiş olabilir. Ayrıca bunu hediye ettiğinin kaynağı ne?

    Boş laflara tahammülüm yok. Hypatia konusunda olayın siyasi nedenini ortaya koydum. Laf salatasıyla geçiştirmişsin. Kadının vali tarafında olduğu kaynaklarda sabit. Cyril bu yüzden öldürtüyor bu kadını. İskenderiye’de bir sürü bilim kadını var onlara neden dokunulmamış? Olay siyasi olmasına rağmen yanlış bunu inkar etmiyorum. Ama senin iddian da yanlış ortada bilim karşıtlığı yok.

    Edit: Biraz kaynakları arattım Marcus İskenderiye’den 200.000 scroll hediye etti diye bir şey bulamadım. Okuduğuma göre İskenderiye kütüphanesi Sezar’ın kuşatmasında yandığı için Bergama'daki 200.000 ciltlik kütüphaneyi hediye ettiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama bu da kütüphanenin kuşatmada yandığını doğruluyor.
    Caesar hasarı bu denli büyük verilen - muhtemelen abartı olabilecek - bir rakamla kompanse ettiyse bu kütüphane yeniden faaliyete geçmiş ve Batlamyus'a, Hypatia'ya vs zemin hazırlamış demektir birazcık mantık yürütün.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • St. Mark of Ephesus S kullanıcısına yanıt



    Burada yazıyor.
    Sezar kütüphaneyi milattan önce 48 de yakıyor.

    Mark Anthony ve Cleopatra milattan önce 30 da evleniyor. 18 yıl sonra.
    Zaten kitaplar düğün hediyesi olarak veriliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Kütüphanenin sezar tarafından tamamen yok edildiği yalan.
    Muhtemelen bir kısmının yandığı kesindir ama tamamı değil.
    Üstelik Mark Anthony Cleopatra ya hediye olarak iki yüz bin scroll hediye etmiştir. Bu sayı abartı olabilir fakat kütüphanenin hala canlı kaldığını gösterir.

    Üstelik kütüphanenin yangından yüzlerce yıl sonra halen bilim yuvası olması, öğrencilerin eğitim görüyor olması, pagan kültürüne ait binlerce eserin yer alması kütüphanenin hala ayakta kaldığını gösterir.
    Bu konuda tarihçiler arasında tereddüt yok. Kütüphaneyi sezar yok etmedi.
    Cyril meselesine gelince,
    Hristiyanlık ve Müslümanlığın paganliktan en büyük farkı şudur.
    Farklılıklara asla müsaade edilmez. Hele paganlara hiç edilmez.
    Paganlar ise benim dinime karışma, ne yaparsan yap kafasındadır.
    Paganlik aslinda dini inançlar için müthiş bir özgürlüktür.
    Fikir özgürlüğü hat safhadadir. Sanat paganismde çok önemlidir.
    Hristiyanlar ve müslümanlar bunun tam tersi.
    Baskı, yobazlık, talan ve yayılmacılik üzerine inşa edilmiştir.
    Zaten bu yüzden maalesef paganlar neredeyse yeryüzünden silinirken bu tek tanrılı dinler hepsini sindirip galip gelmiştir.
    Cyril in de yaptığı dinine yakisandir.
    Hypatia pagan inancını terk etmek istemedi.
    Cyril Hypatia gibi bir dinsizin (!) ülkede bu kadar söz sahibi olmasını dinine hakaret algıladı. Ve öldürttü.
    Bu olayın özeti budur.
    Sanat Hıristiyan ve İslam uygarlıklarında da çok önemli. Elbette monoteist İbrahimic dinlere nazaran politeizmin diğer inançlara doktriner ve teolojik toleransı kat ve kat daha yüksek amma velakin fikir özgürlüğü de had safhada değil. Tanrılara, kutsal mekanlara saygısızlık yapamazsın. Batıl inançlar, tabular, saygı kalıpları vs çok çok önemli. Laudate Apollo, si non cupitis morere. Aksi durum olsaydı atıyorum Antik Atina'da Klazomenaeli Anaksagoras yargılanıp sürgüne gitmek zorunda kalmazdı. Politeizm çok daha yaratıcı ancak, özgürlüğün varlığının olup olmasından ziyade bir duygu bastırımı yok çünkü tanrılar da özgür ve dinamik bir alemin parçasılar. Tiranlık ve absolute power yok.
    Arkadaşın dediği kadar çok kadın aydın olduğunu da sanmıyorum Hypatia özel bir kişilikti ve babasının çabasıyla sıradışı bir eğitim almış ve ataerkil bir dünyada filozof statüsü kazanmıştı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    https://books.google.com.tr/books?id=UvkYCAAAQBAJ&pg=PT87&lpg=PT87&dq=mark+anthony+cleopatra+200000&source=bl&ots=IZLjJkurkJ&sig=ACfU3U0IR_9jV5oEFJxL8xpgsb4n0bDJRg&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwjPuOHxsMrnAhWzUBUIHYx_DYAQ6AEwFnoECAUQAQ#v=onepage&q=mark%20anthony%20cleopatra%20200000&f=false


    Burada yazıyor.
    Sezar kütüphaneyi milattan önce 48 de yakıyor.

    Mark Anthony ve Cleopatra milattan önce 30 da evleniyor. 18 yıl sonra.
    Zaten kitaplar düğün hediyesi olarak veriliyor.
    M.Ö. 48 M.Ö. 30 yılından daha eski oluyor. Milattan sonrası ve öncesi aynı şekilde akışa sahip değil. 30 29 28 ...... M.S. 0 Yani yangından 18 yıl sonra hediye etmiş olması gerekiyor. Bu da mümkün değil. Ki o bile muamma bu kitabın kaynakçasına bakmak gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 12 Şubat 2020; 0:27:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla tarihçiler yangının olduğunda hemfikir fakat yangının hasarı tartışmalı. Batlamyus, Hypatia Sezardan daha sonra çalıştılar ama İskenderiye kütüphanesinde çalıştıkları kesin ve net biçimde kaynaklarda geçiyor mu? Geçse bile diğer kaynaklarla çelişiyor bu. Bir Pagan tarihçinin 391’deki yıkımda kütüphaneden bahsetmediği görülüyor. Ammianus Marcellinus‘un yazdıkları da dikkate alınmalı. Belli ki bu kaynaklar arası çatışmadan dolayı tarihçiler arasında tartışma dönüyor.

    M.S. 270'de Aurelian yaktırdı deniliyor bir de. Hani bu da ne kadar doğrudur bilemiyorum, ben tarihçi değilim. Bunlar kaynakların dökülüp incelenmesi gereken şeyler. Bu da benim alanım değil.

    Her şeyden evvel benim için bunlar bir sorun değil. Tarihte papalık için birbirini öldürenleri de gördük. Kutsal kitap ve gelenek bu yapılanların normal olmadığını söyledikten sonra Hristiyanların hataları Hristiyanlığı çürütmez. Bunu inkar edemezsin zaten. Tabii ki yapılan yanlışlar varsa bir Hristiyan olarak ben de karşı çıkarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 12 Şubat 2020; 0:42:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    https://books.google.com.tr/books?id=UvkYCAAAQBAJ&pg=PT87&lpg=PT87&dq=mark+anthony+cleopatra+200000&source=bl&ots=IZLjJkurkJ&sig=ACfU3U0IR_9jV5oEFJxL8xpgsb4n0bDJRg&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwjPuOHxsMrnAhWzUBUIHYx_DYAQ6AEwFnoECAUQAQ#v=onepage&q=mark%20anthony%20cleopatra%20200000&f=false


    Burada yazıyor.
    Sezar kütüphaneyi milattan önce 48 de yakıyor.

    Mark Anthony ve Cleopatra milattan önce 30 da evleniyor. 18 yıl sonra.
    Zaten kitaplar düğün hediyesi olarak veriliyor.
    Kleopatra Plutark'a göre çok çok güzel olmasa bile çok dil bilen oldukça zeki, egzotik ve okuryazar bir kadındı. İlk Romalı tutkusu ve kendisinden çocuk peydahlamış olduğu Caesar öldürülmeden önce Marcus Antonius'un ona bu kadar çok kitabı hediye etmiş olması mümkün değil. Caesar hayattayken yardakçısı Antonius da kim? Marcus Antonius asıl Caesar öldükten sonra uçuyor, Kleopatra'nın yanında doğunun ve Mısır'ın kralı olmak istiyor. Caesar'ın ölümünden sonra Roma devletindeki belki de en kudretli kişi oluyor ama bunu değerlendiremiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • St. Mark of Ephesus S kullanıcısına yanıt
    Ben de onu söyledim işte.
    Yangından 18 yıl sonra.

    Al başka bir kaynak. Oxforddan.







    Hypatia konusunda son bir şey eklemek istiyorum.
    Bu kadın kilisede çırılçıplak soyulup işkence edilerek, taşlanarak, küçük parçalara ayrılıp yakılarak ve şehrin her yerine parçaları dağıtılarak öldürülüyor.
    Sence bu cinayet siyaseten gibi mi duruyor, yoksa klâsik bir din (kin) cinayetine mi benziyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşım yangından sonra nasıl hediye edecek? Külleri mi hediye etmiş bu adam? Bergama kütüphanesinden bahsediyor olabilir misin?

    Patrik Cyril halkı kışkırtıyor nerede, nasıl öldürüldü bilmiyorum. Sadece vali tarafında olduğu için öldürüldüğü kesin.

    Edit: Attığın son kitap Bergama’dan bahsediyor. Attığın kaynağı oku.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St. Mark of Ephesus -- 12 Şubat 2020; 0:46:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Sezar milattan önce 44 te öldürülüyor.
    Kitapların hediye edildiği tarihten çok önce.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • St. Mark of Ephesus S kullanıcısına yanıt
    Mark Anthony bergama kütüphanesinden aldığı 200000 scrollu Cleopatraya düğün hediyesi olsun diye İskenderiye kütüphanesine hediye ediyor.
    Olay bu.
    Neden anlaşılması bu kadar zor ki.

    Bak burada ayrıntılı anlatıyor.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 12 Şubat 2020; 0:53:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kütüphaneyi yeniden inşaa etmek istediği söyleniyor ve Antony Bergama’da yağma yapıp Kleopatra‘ya sunduğundan bahsediyor. Kısacası yangının kuşatmada çıktığı kabul ediliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: St. Mark of Ephesus

    Bildiğim kadarıyla tarihçiler yangının olduğunda hemfikir fakat yangının hasarı tartışmalı. Batlamyus, Hypatia Sezardan daha sonra çalıştılar ama İskenderiye kütüphanesinde çalıştıkları kesin ve net biçimde kaynaklarda geçiyor mu? Geçse bile diğer kaynaklarla çelişiyor bu. Bir Pagan tarihçinin 391’deki yıkımda kütüphaneden bahsetmediği görülüyor. Ammianus Marcellinus‘un yazdıkları da dikkate alınmalı. Belli ki bu kaynaklar arası çatışmadan dolayı tarihçiler arasında tartışma dönüyor.

    M.S. 270'de Aurelian yaktırdı deniliyor bir de. Hani bu da ne kadar doğrudur bilemiyorum, ben tarihçi değilim. Bunlar kaynakların dökülüp incelenmesi gereken şeyler. Bu da benim alanım değil.

    Her şeyden evvel benim için bunlar bir sorun değil. Tarihte papalık için birbirini öldürenleri de gördük. Kutsal kitap ve gelenek bu yapılanların normal olmadığını söyledikten sonra Hristiyanların hataları Hristiyanlığı çürütmez. Bunu inkar edemezsin zaten. Tabii ki yapılan yanlışlar varsa bir Hristiyan olarak ben de karşı çıkarım.
    Tüm kaynaklara bakmış gibi konuşuyorsun artı o alanda uzman bir tarihçi değilsin. Ben de uzman değilim ama en azından tarih mezunuyum. Umm. İkinci el bilgi sakıncalı. Marcellianus küçücük bir insan ömrü yaşamış ve 4.YY'ın bir anına denk gelmiş bir adamcağız, tek bir tane büyük antik kütüphane onun zamanında artık yoksa ne yapabiliriz? Lakin ortada sağlam kitaplar - bazı kütüphaneler - olmadan İskenderiye Kilisesi'nin din adamları bile yetişemezdi. Bu denli geniş, yüzyıllara ve bilmem kaç insan nesline yayılan zamansal bağlamlarda tek bir binaya veya hiç değişmeden duran ideal bir sisteme - uhrevi bir İskenderiye Kütüphanesi uuuu - takılmamak ve daha gelenek bazlı düşünmek gerekiyor. Kütüphane defalarca kez bölünmüş veya şehrin içinde yer değiştirmiş olabilir - ki anladığım kadarıyla durum öyle - bunların da kayıtları ortadan kaybolmuş veya bölük pörçük olabilir. Bu durumda evet kimse kütüphaneyi "bilimi yok etmek" amacıyla yakmamış oluyor ve bu bir mit oluyor lakin gene de diyorum ne fark ediyor ki? Hıristiyanlar - ve Romalılarca barbar adı verilen Germen ve Slav istilacılar - antik bilimlere büyük zararlar vermişlerdir. Bu hat üzerinden Hıristiyanları savunmaya çalışmak da anlamsız sırf ortho doxia - doğru inancı - benimsemiş oldukları için, tıpkı Hıristiyanlar ve onların tarihteki anti entelektüel ve gayribilimsel faaliyetleri yüzünden Hıristiyanlığı çürütmenin anlamsız olduğu kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 12 Şubat 2020; 1:17:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • St. Mark of Ephesus S kullanıcısına yanıt
    Bugünkü son mesajım.
    Yangın çıkmıştır. Bunu inkâr etmedik zaten.
    Ne dedim en başta yangın kütüphaneyi tamamen yok etmemiştir dedim.
    Attığım linkten kitabi okursan Cleopatra mark Antony nin hediye ettiği kitapları, yangından kurtulan kitaplara ekledi diyor.
    "Yangından kurtulan kitaplara ekledi" buraya dikkat et.
    Demek ki yangın kütüphaneyi yok etmediği gibi Cleopatra kütüphaneyi eski ihtişamına kavuşturuyor.
    Yani kütüphaneyi yok eden yine sizinkiler oluyor 😄😄
    İyi geceler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.