Şimdi Ara

Hybrid / Elektrikli araç kullanan arkadaşlar... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
5.359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    İsmail Bey, eğer yanlışım yoksa sizinle zaten tanışmıştık biz. Toyota Hybrid Synergy Drive sistemini bu denli iyi bildiğiniz göre bu işin içindesiniz, doğru mu? ;)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    MSI GE70 2OE --- İ5 --- GTX765
  • isomania kullanıcısına yanıt
    Yoğun olmayan bir zamanda gelirim yolum düştüğünde. 0W-20 motor yağı yakıt tüketimini düşürdü, bilginiz olsun. Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim.

Öncelikle tek dezavantajını yazayım uzun yola gitmez (gider de çok fazla vakit kaybı olur).

Bunun dışındaki tüm konularda çok çok avantajlı.

Klasik bilgileri önden vereyim , 100 km'de ortalama 5 TL elektrik ile yol alırsınız. Sessizdir ki bu size çok çok konforlu bir sürüş sağlar , elektrik motorlu olduğu için vites yoktur ve kesintisiz hızlanır, performanslıdır.

Bu araç kimler için uygundur? Genelde şehir içinde kullanan, şehir dışına çıkmayan ve ya yılda 1-2 kere uzun yola gidenler için uygundur. Evine 2. araba olarak almak isteyenlere çok mantıklı bir araçtır.

Bu aracı mantıki yapan en önemli konuya gelelim.

%100 elektrikli bir aracın en önemli parçası pilidir. Pilinin de en önemli olayı bana göre garantisidir. Yani piliniz bozulursa ya da kapasitesi düşerse ( pillerin üretim maliyeti ve fiyatı her geçen yıl daha da düşmekte, ucuzlamakta) şu an kimse para harcamak istemez diye düşünüyorum. Pillerin iyice ucuzlaması için en az 4-5 yıla daha ihtiyaç var bana göre.

Renault, Fluence ZE lere 10 yıl pil garantisi vermektedir. Araçların 2012-2013 model olduğunu düşünürseniz piyasadaki araçların 5 yıl daha pil garantileri vardır.

Zoelerde pil garantisi 5 yıldır. Şu an sıfır km ZOE alsanız dahi 5 yıl garantisi var yani Fluence ZE Ile aynı . Ikinci el 2014 model Zoelerden bahsetmeye gerek bile yok ortalama 1 yıl sonra pil garantileri bitmiş olacak ki bu aracı mantıksız hale getiriyor.

Ikinci el fiyatlarına bakarsanız bir %100 elektrikli araca göre oldukça ucuz olduğunu göreceksiniz.

Pil garantisi konusuna da bir değineyim. Piller %75 kapasitenin altına düştüğü an yeni pil isteme hakkınız var. Pili %75 olan bir aracın menzili ortalama 100 km civarıdır. Yeni piller 200-220 km civarı menzile sahiptir. Eskiden anında değişim oluyordu fakat şu aralar bir kaç ay pilin yurtdışından gelmesini beklemek durumundasınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: bulentcandan

Yaris Hybrid Spirit.

Olumlu;

+ Beni trafikte sakinleştirdi ve bana huzur verdi.

+ 7 adet hava yastığı.

+ B segment bir araç için yeterli donanım.

+ Düşük yakıt tüketimi.

+ Şehir içinde sessiz sürüş.

+ Manevra kabiliyeti.

+ Düşük bakım ücretleri.

+ Sorunsuz otomatik vites (şanzıman yok araçta)

+ Güçlü klima ve kalorifer sistemi. (Benzin motoru çalışmazken de iklimlendirme çalışabiliyor)

Olumsuz;

- Klasik B segment izolasyonu. (Daha iyi olabilirdi)

- Yan rüzgarlardan etkilenme. (Şehirler arası yollarda)

- Sert süspansiyon

- Isıtmalı koltuk seçeneği Türkiye'de yok.
    Bakım aralıkları kaç km? En son ne kadar ödediniz?

Bu araçtan bende eşime almayı düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Klise Adam

Bakım aralıkları kaç km? En son ne kadar ödediniz?

Bu araçtan bende eşime almayı düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    Bakım aralıkları 15.000km'dir.

Motor yağı, yağ-hava-polen filtreleri değişti. İşçilik dahil 300TL kadar tuttu. Ekstra olarak 120 liraya motor içi temizliği yaptırdım.

Bakım aralıkları 15.000km'dir.

Motor yağı, yağ-hava-polen filtreleri değişti. İşçilik dahil 300TL kadar tuttu. Ekstra olarak 120 liraya motor içi temizliği yaptırdım.

Alıntıları Göster
    Bedavaymış focus 1.0 60bin bakımı 1350 tl.
    Pillerle ilgili bakım var mı? Varsa o bakımlar ne kadar tutuyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klise Adam -- 10 Mayıs 2018; 11:45:11 >

Orijinalden alıntı: Klise Adam

Bedavaymış focus 1.0 60bin bakımı 1350 tl.
    Pillerle ilgili bakım var mı? Varsa o bakımlar ne kadar tutuyor?

Alıntıları Göster
    İlk 5 sene servis bakımı yapılırken ücretsiz olarak Hybrid Health Check (Pil Sağlık Kontrolü) yapılır, ardından gelen 5 sene boyunca şimdiki fiyatı 150 lira olan bu kontrol devam eder. Bu koşullar altında 10 sene pil garantilidir.

10 seneden sonra pil arızalanırsa, hücreler yerine komple pil değişirse 2.200$ fiyatı vardır.

10 sene sonra arızalanacak diye bir şey yok elbette. Yabancı kullanıcıların dediğine göre 200.000mil (321.000km)-600.000mil (965.000km) aralığında pil değişimlerinin olduğunu biliyorum.http://www.hybridcars.com/toyota-prius-taxi-running-strong-with-600000-miles-and-original-battery/

• bulentcandan B kullanıcısına yanıt
    gelin her zaman beklerim yakıt tüketiminde ne kadarlık bir düşüş var?

Orijinalden alıntı: isomania

gelin her zaman beklerim yakıt tüketiminde ne kadarlık bir düşüş var?
    Düşüşü net olarak belirlemek için biraz daha deneme yapmam gerek fakat 5W-30 ile 0W-20 arasında 0.2lt/100km kadar tüketim farkı oluştu. Genellikle 3.8lt/100km yaptığım yolu, 0W-20 ile 3.6lt/100km ortalama ile geçebiliyor artık araba.

Bu arada bir soru sorayım size; Auris Hybrid'de, benzin motoru devreye girdiğinde bazen çok hafif vuruntu hissi oluyor mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulentcandan -- 12 Mayıs 2018; 12:4:49 >

Düşüşü net olarak belirlemek için biraz daha deneme yapmam gerek fakat 5W-30 ile 0W-20 arasında 0.2lt/100km kadar tüketim farkı oluştu. Genellikle 3.8lt/100km yaptığım yolu, 0W-20 ile 3.6lt/100km ortalama ile geçebiliyor artık araba.

Bu arada bir soru sorayım size; Auris Hybrid'de, benzin motoru devreye girdiğinde bazen çok hafif vuruntu hissi oluyor mu?

Alıntıları Göster
    evet var ama o bahsettiğiniz durumun ismine vuruntu demeyelim çünkü vuruntu dediğiniz zaman akla ses geliyor. bu durumda bir mekanik ses yok değil mi?
    bu durum genelde elektrik motoruyla hızlanırken artık hızlanabileceği son ana geldiğinde benzinli motorun gücünün devreye girdiğinde araçta bir öne doğru atılma hissi oluyor anlık. siz ondan bahsediyorsunuz. bu durum normal bir durum sıkıntı yok. bunu şöyle açıklayayım şimdi siz yürüyorsunuz normal olarak bir anda biri geliyor sizi arkadan ittiriyor ve siz bir anda yürürken ileriye büyük bir adım atmak zorunda kalıyorsunuz. buna benzer bir durum işte

• isomania kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ettim. Aynen, mekanik ses yok. Aracın içindekiler hissetmiyor fakat ben bahsettiğiniz olayı hissedebiliyorum. Sanırım araç ile bütünleşmekten kaynaklanıyor. :)

B sınıfı, 2. eli hiç olmayan, üstelik hibrit bir araca kim neden C sınıfı dizel otomatik SUV parası verir anlayamıyorum.

Hibrit olduğu halde yakıt açısından dizelden daha tasarruflu değiller. Şehir içinde bir miktar avantajlı olsalar da şehir dışındaki dezavantajları nedeniyle durum eşitleniyor. Ayrıca zamanla bataryası zayıflayacak ve ilerleyen yıllarda binlerce TL'lik batarya masrafı da kaçınılmaz olacak değil mi?

Eee, zaten dizele göre yakıt avantajı da yok, o halde hibrit araç alanların temel motivasyonları nedir anlayabilmiş değilim. Üstelik 2. elde de benzinli ya da dizel araçlardan daha fazla değer kaybedecekleri ortada.

%100 elektrikle çalışan araçların işletme maliyeti avantajını anlayabiliyorum fakat hibrit araç kullananların ekonomik açıdan ne düşündüklerini ciddi anlamda merak ediyorum.

• Ben bu elektrikli işlerini büyük bir merak ve umutla izliyorum bu arada. Ancak otomobillerin genel bazı problemleri var, elektrikten bağımsız...

Mevcut şase ve kupa sistemleri çok çok eski metodlara dayanıyor. Bütün üreticilerin elinde milyar dolarlık döküm tesisleri var. Bunlar hala işlevsel, dolayısı ile üretim mantığını kökten değiştirmek istemiyorlar. O yüzden aynı şase teknolojisinin sürekli geliştirilerek günümüze gelmiş örnekleri ile oluşturulmuş otomobillere biniyoruz.

1) Günümüz güvenlik beklentileri ile bu durum birleşiyor ve araçlarımız ağırlaşıyor.

2) Üreticiler araçları sürekli büyüterek, insanları aynı sınıfta kalmalarına rağmen bir üst sınıfa taşıyor. Araçlar niye sürekli büyüyor, anlamı ne, tüketici bu kadar mı şuursuzdur, bilmiyorum. Mabat aynı mabat. Eski aracına sığıyorsan ve o sana yetiyorsa, niye yani? Üreticiler tamamen "orta sınıf aşağılık komplekslerini kaşıma" metoduna gidiyor.

Sonuçta güvenlik ve büyüme araçlarımızı ağırlaştırıyor. Araçlarımızı tekrar eskisi gibi 900 kilo yapmanın yolları da var. Malzeme teknolojisi bitmedi. Sürekli gelişiyor. Envai çeşit alternatif var ve türemeye devam ediyor. Son 30 yılda yaşanan teknoloji gelişimlerinin motor, yakıt tüketimine etkisi de muazzam. Günümüz motor teknolojilerini 900kg aracınızda uygulasalar, şu anda yaktığınızdan %35 daha az yakarsınız. Ek olarak da şu anda kullandığınız dikiş motoru gibi cücük kadar motorlarla çok tatlı performanslar alabilirsiniz. 900kg bir araç, şu anda kullandığınız 125hp dikiş makineniz ile uçarak gider.

Özetle, "çevrecilik, bidi bidi" lafları yalan. Hükümetler de "aman üreticilerimize zeval gelmesin" diye bakıyor, üretici de "aman hissedarları yıpratmayalım" diye bakıyor. Kimse üreticiye "kardeş sen hayırdır, C sınıfında 1400kg araç yapıyorsun, emisyonu %5 kısmışsın, sen benimle billur mu geçiyorsun" demiyor. "Çevreci" otoriteler bunu demiyorsa ortada bir iki yüzlülük olduğu açık. Veya, 2 tonluk 4400cc bir SUV'a zibidibaouw teknolocisi yerleştirip, %10 emisyon düşürüp, arkasına "ecofresh" (nasıl sıktım ama) ibaresi koyabiliyorsun. Montofon ineğimiz artık çevreci. Yersen. Araç SUV, ama 260 taban asfalt lastikli. Çevreci bir otoritenin bu yaklaşımların içinden geçmesi, bu zibidilikleri yapan firmaları öttürmesi, ortalık yerde rezil etmesi lazım. Ama yok. Tısss. Çıt yok. Çünkü para çevreden önce geliyor. Otorite de bu düzenin parçası. Otoritenin görevi "dengeyi" kurmak. Çevreci yaklaşım, para kazandıracaksa makbul. Kazandırmayacaksa, "para ile çevrecilik arası bir denge kuralım. Yürüyelim." Bunu diyen "çevreci otorite" olunca, işin cılkı çıkıyor.

Elektrikli araç bir ekonomi yaratıyor. Araplar'ın kafasına vurmak için de işe yarıyor. "Clock is tickig for you!" denmiş oluyor. Ama çevreciliği tartışmalı. Lityum İYON pil kullanmak mesela. Yerdekileri, göktekileri, herşeyi şıpıdık, bir toprak kalmıştı ırzına geçmediğimiz, ona da geçelim. "Çok çevreci", "ilk çok satan çevreci" Prius'un ilk nesli kurşun asit akülüydü be! Lityum madenleri ve lityum pil üretimi konusunda da ciddi ve bilimsel söylemler var. Karışık bir iş. Son olarak da, arabayı şarj eden elektriği ne ile üretiyorsun? Kömür ile üretiyorsan, o araç çevreci değil. Ancak elektriği ne ile ürettiğin falan aşılabilir şeyler. Ama çevreci arabasında iyonize pil kullanan üreticinin kafa yapısından ben olsam çevreci yaklaşım beklemezdim. Ne yapalım Hüseyin? LiFePO4. Sodyum üzerinde çalışmalar var. Lityum demir fosfat piller %100 geri dönüşür, akıntı halinde toprağı zehirlemez. Ancak lityum madenciliği ile ilgili söylenen problemleri de çözüme kavuşturmak gerek.

Bir kısır döngünün içinde, sürekli büyüyen, içinden otomobilliği çalınan, keyfi azalan, ama oyuncakları artan, ağırlaşan kalaslara mahkum kalıyoruz. Ben bu düzende yokum aga. İşimi görecek en ekonomik çözüm ne ise onu yapıştırırım. Uzun yol vs. için. Gündelik olarak da binmem. Allah korusun. Allah kimseyi kalasa mahkum etmesin. Gündelik olarak kendime gerçek bir otomobil alırım eskilerden, keyfimle binerim. Uzun yolda daha güvenli olmak için de hıyar bir yeni arabam olur. Biner giderim. Hayalimdeki dünyada eşime bu hıyar arabayı alıyorum. Kendisinin otomobilden bir beklentisi yok. Güvenli olsun, 4 kapı olsun. Rahat olsun. Bu kadar. Süper! Ona alalım öyle bir araba. Kendime de karakterli bir araba alıyorum. Uzun yola eşimin arabası ile gidiyoruz. An itibari ile mantıklı fiyata keyif alabileceğiniz hiçbir otomobil yok. Bir tane bile yok. Alsan, o da ağır. BMW Z4'ün 1400kg olduğu bu zalım dünyada seni harcarlar Hüseyin. 1400 ney la? Z4? 2008 vardı bende. 1250kg falandı. Ki o da ağırdı. Bit kadar araba 10 yılda 150 kilo daha almış.

Özetle saçma. Takip ediyorum. Ama bana hitap eden herhangi bir araba yok. Elektrikliler doğal olarak yaklaşımı değiştirecek. Merakla takip ediyorum. Kalaslara bineceksek hiç olmazsa elektriğin torku sayesinde yaslayan kalaslara binsek fena olmaz. Ona fit olabilirim. Keyif arabamı yanda tutarım ama.

-------------------

Bu arada, dünyanın en büyük Lityum üreticileri, büyükten küçüğe doğru: Avustralya, Şili, Çin, Arjantin, Zimbabve, Portekiz, Brezilya.

Dünyanın en büyük Lityum rezervi nerede? Afganistan.

Sevgili inançlılar: Belki de burası sınav değildir. Belki de sınav bitti, sınıfta kaldınız? Galatasaraylılar haklıymış: "Welcome to hell!"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 30 Kasım 2018; 10:41:31 >

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Hocam yine on numara bi yazı olmuş eline sağlık

Bir de merak ettim hocam şu an hangi araçlara sahipsin bir de eskiden sahip olduğun konuşnaya değer araç varsa onları da dinlemeye hazırım

There is a house in Charming Town, They call the Rising Sun

2006 Opel Astra H Enjoy 1.3 CDTI
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.