Şimdi Ara

hiper küp mantığı nedir?? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
5
Favori
23.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • biz 3 boyutlu bir dünyada değilmiyizi o zaman 4 boyutlu bi nesneyi nasıl algılayacaz veya oluşturacaz.yani 3 boyutlu bir dünyada en fazla 3 boyut olmaz mı.bir boyut kendinden üst bir boyutu kavrayıp gösterebilir mi.
  • Bende filmi izledim. Hemde 3 lemesini izledim. Sadece Hypercube yani 2 filmde bahsediliyor. Bende filmi izledikten sonra araştırmaya çalıştım ancak yabancı kaynalarda ileri matematiksel ilişkilere girmek gözümğ korkuttuğundan vazgeçtim. Aslında hypercube anlamak için biraz matematik konusunda bilgili olmak lazım gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca insan şuan 4. boyutu algılayamayacagı için yukardaki küpüde hayal edebileceğini zannetmiyorum. Ayrıca matematiksel olarak 12. boyuta kadar ispatlanmış buda şu demek oluyor hypercube'ün 2. boyuttaki görüntüsü olmuş oluyor. Oysa bu küp 12. boyutta çok daha farklı olacaktır. Aslında bu açıdan bakılınca bizlerde 4 boyutlu cisimleriz ancak bizim algımız 3. boyuta kadar olduğundan ancak 3 boyutlu olarak görülüyoruz.

@RackleSS, yukarıdaki yazını okudum. Yazıyı yazarken birşeyler icat etmiş birşeyler bulmuş gibi yazmışsın. Merak ettim sadece merakımdan soruyorum, buluş(lar) varmı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem -- 3 Şubat 2008; 21:23:51 >

• 3 boyutlu mekan algısına sahip olduğumuz için cisimlerin 3 boyutlu sahnelerini art arda görüyoruz. Bu da bizde zaman algısının oluşmasını sağlıyor. Eğer 4 boyutlu bir algıya sahip olsaydık cisme baktığımızda onun -3 boyutlu algıya sahip olanlara göre- geçmişte ve gelecekte bulunduğu tüm durumları tek bir cisim olarak görecektik. Tabii bu sefer de cismin bir üst boyuttaki uzanımlarını algılayamadığımızdan -art arda 4 boyutlu kesitler görmemizden dolayı- yine bir zaman algısına sahip olmuş olacaktık

Buradan da anlaşılacağı gibi cisimleri 10 boyutlu da algılasak 100 boyutlu da algılasak her seferinde bir zaman algısı mevcut oluyor. Hiç bir hareket görmememiz için cismin sonsuz boyuttaki uzanımlarını algılayabilmemiz gerekir. Bu da tabii ki mümkün değil. Zaten daha önce bir konuda da söylediğim gibi bu boyutlar meselesinin insanların yarattığı bir kavram olduğunu düşünüyorum yani 4 boyutlu cisim 9 boyutlu cisim gibi varlıktan söz edemeyiz. 3 boyut algılayabilmemizin sebebi de bana göre algıdaki gelişmişlikle ilgilidir.

(Ben de hort olduğunu yeni farkettim ama olsun yazdık artık )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 4 Şubat 2008; 16:10:29 >

• Hort konuymuş yaw, saf saf okurken kendi yazımı gördüm şok oldum tarihe bakınca farkettim.. neyse hort olması yanlış olması demek değil.. devam
  • 2 şubat 2007 ~ 3 şubat 2008

• fizikteki yeni teorilerde (süper sicim, süper zar, süpermen vb.) 14 veya 21 gibi boyutlardan bahsediliyor.(pardon süpermen araya karışmış çık ordan çabuk.)

neyse 14 ve 21 gibi boyutları matematikte belki anlarız ama bunların fiziki yansıması nedir nasıl bir anlam vermemiz gerekir.bu yeni teorilerin karmakarışık ve içinden çıkılmaz hale gelmesinin nedeni belkide bu fazladan boyut olayına fiziki bir anlam yükleyemiyor olmamızdır.

4. mekan boyutunu anlamak için şöyle bir alıştırma yapalım

biz 3 boyutlu yaşıyan canlılarız ve iki boyutu(resimleri) nasıl algılıyoruz ?

mesela

-cansız hareketsiz zaman kavramı olmadan

peki iki boyutta yaşıyan canlılar olsaydı nasıl bir hayatları olur ne tür fizik kurallarına tabi olurlardı.?

kısacası 2 boyuttaki hayat ve madde ile 3 boyuttakilaeri karşılaştırırsak belki 3 ile 4 ü karşılaştırmak için fikir ve yöntem elde edebiliriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: TheM

HiperStar Ajdar

• quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

fizikteki yeni teorilerde (süper sicim, süper zar, süpermen vb.) 14 veya 21 gibi boyutlardan bahsediliyor.(pardon süpermen araya karışmış çık ordan çabuk.)

neyse 14 ve 21 gibi boyutları matematikte belki anlarız ama bunların fiziki yansıması nedir nasıl bir anlam vermemiz gerekir.bu yeni teorilerin karmakarışık ve içinden çıkılmaz hale gelmesinin nedeni belkide bu fazladan boyut olayına fiziki bir anlam yükleyemiyor olmamızdır.

mesela

peki iki boyutta yaşıyan canlılar olsaydı nasıl bir hayatları olur ne tür fizik kurallarına tabi olurlardı.?

kısacası 2 boyuttaki hayat ve madde ile 3 boyuttakilaeri karşılaştırırsak belki 3 ile 4 ü karşılaştırmak için fikir ve yöntem elde edebiliriz.

arkadaşlar katkılarınızı bekliyorum bilhassa felsefi ve fantezi yönü güçlü arkadaşlardan
    yorum yapmaktan çekinmeyin güzel fikirler ortaya çıkabilir

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Hiperküp için bize dördüncü bir mekan boyutu lazım. "Zaman" bir mekan boyutu değildir, karmaşık sayılar hiç değildir. Dördüncü boyut sadece zihinde canlandırılan hayali bir olgudur. Gerçekte ikiboyutlu bir gerçeklik olmadığı gibi dört boyutlu bir gerçeklik de yoktur (mikroskop lamı ile lamelinin arasına sıkıştırılan tekhücrelilerin bile bir kalınlığı vardır, ikiboyutluluk bir soyutlamadan ibarettir)).
    Aşağıda bir hiperküpün üç boyuttaki izdüşümünün resmi var (resim haline gelince üçüncu boyutunu da kaybediyor, iki boyuta soyutlanmış oluyor). Hiperkübün kendisini hayal etmek için bütün açıların 90 derece ve bütün kenarların eşit uzunlukta olduğunu düşüneceksiniz.

hiper küp mantığı nedir??

güzel açıklama,nasılki bir silindiri 2 boyutta düşününce bir daire ortaya çıkıyorsa.dört boyutlu küpü de ancak 3 boyutta canlandırabiliriz
    mesela küp 6 tane kareden oluşur.4boyutlu bir nesne isne 8 tane küpten oluşur.5 boyutlu nesne ise 10 tane 4 boyutlu nesneden oluşur(adı her neyse)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 21 Haziran 2008; 18:19:30 >

• bu arada o resim pek güzel değil bu daha iyi

küp birbirine dik karelerden oluşur
    4 boyutlu nesne ise birbirine dik küplerden oluşur.
    tabiki gerçekte böyle bişey olamaz bu sadece matematiksel bir ifadedir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Bu olayın mantığı şu, biz bildiğimiz bir üç boyutlu küpün resmine ya da fotoğrafına bakarken onun bütün açılarını 90 derece ve bütün kenarlarını eşit görmesek de onun üç boyutlu halinde böyle olduğunu kafamızda canlandırırz. Aynı mantıkla giderek dört boyutlu bir hiperküpün üç boyuta yansıması canlandırılmış.

Bakın bu aşağıdaki de hiperküpün değişik açılardan üç boyuta yansımasının canlandırılmış hali (tabi monitörde gösterilebilmesi için üçüncü boyutunu da kaybediyor). Unutmayın bütün açılar 90 derece ve bütün kenarlar eşit.
    />

http://www.seg.etsmtl.ca/colloque/images/hypercube.gif

Ben... Bunu izlerken... Kendimi iyi hissetmiyorum

al benden de okadar

• quote:

Orjinalden alıntı: matters

bu arada o resim pek güzel değil bu daha iyi

/>

küp birbirine dik karelerden oluşur
    4 boyutlu nesne ise birbirine dik küplerden oluşur.
    tabiki gerçekte böyle bişey olamaz bu sadece matematiksel bir ifadedir.

bende buna katılıyorum filmdede zaten bu anlatılıyodu farkettiyseniz bu resmi görünce bi an film aklıma geldi
  • bu bildiğimi KÜP filmimi ?
  • quote:

Bu olayın mantığı şu, biz bildiğimiz bir üç boyutlu küpün resmine ya da fotoğrafına bakarken onun bütün açılarını 90 derece ve bütün kenarlarını eşit görmesek de onun üç boyutlu halinde böyle olduğunu kafamızda canlandırırz. Aynı mantıkla giderek dört boyutlu bir hiperküpün üç boyuta yansıması canlandırılmış.

Bakın bu aşağıdaki de hiperküpün değişik açılardan üç boyuta yansımasının canlandırılmış hali (tabi monitörde gösterilebilmesi için üçüncü boyutunu da kaybediyor). Unutmayın bütün açılar 90 derece ve bütün kenarlar eşit.
    />

http://www.seg.etsmtl.ca/colloque/images/hypercube.gif

11:43'de bu gif'e bakmaya başlamıştım. şimdi saat 11:50

• quote:

Orjinalden alıntı: Giray Han

bu bildiğimi KÜP filmimi ?

evet ordada dikkat ettiysen hepsi bir küpün içinde ve o küpler durmadan yerdeğiştiriyo bir birlerinin etrafında ve aslında aynı küpte dursalardı kimse ölmeden çıkışı bulacaklardı çünkü bütün küpler o kapıdan geçecek nasıl olsa

• arkadaşlar katkılarınızı bekliyorum bilhassa felsefi ve fantezi yönü güçlü arkadaşlardan
    yorum yapmaktan çekinmeyin güzel fikirler ortaya çıkabilir

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

fizikteki yeni teorilerde (süper sicim, süper zar, süpermen vb.) 14 veya 21 gibi boyutlardan bahsediliyor.(pardon süpermen araya karışmış çık ordan çabuk.)

mesela

Bukonuda daha önce de biryerlerde okudum bir yazıdan aklımda kalanları aktarayım.
    Eğer bizim dünyamaız bir 2 boyutlu bir düzlem olsa ve bizler de burada yaşayan canlılar olsa idik. Bir cin ali veya bilgisayar ekranında gördüğünüz şekliyle bir yaşamınız olacak idi.Bütün derinlik algısı sadece matemetiksel olarak saptırılmış bir izometrinin yansıması olacak idi.Burada yaşayan canlılar olarak bir gün dünyamıza bir koni şeklinde uzay aracı girip çıksa bizler nasıl algılardık acaba.

İlk önce bir nokta belirirdi yeryüzünden sonra daha büyük bir daire sonra daha da büyük daire şeklinde beliren bir muamma ile yeryüzü çalkalanır idi. Herkez birbirne gördüğü şeyi anlatrken genellikle aynı terimi kullanacak idi ,sadece izometri açısından görece farklı büyüklük taşısa bile tanım bir daire veya elips ve farklızamanlarda farklı büyüklükler olarak algılanacak idi. Şimdi olaya zoom yaparsak burada 2 boyut olduğu halde bir hareket ve konum belirleme zamana göre yorumu yapılabileceği mi ortaya çıkar. yani zaman diye kolayca söyleniveren algı 2 boyutta da olabileceği aşikar değil mi ? belki herkezin farklı yorumu olabilir ama bir hareket varsa 2 boyuttla da olsa bir zaman mevhumunu ortaya çıkarabiliyor.

peki gerçekte olan neydi .Bir koni derinlik olarak şu anda kolayca algılayabileceğimiz bir geometrik şekildir. bizim kolayca algılayabildiğimiz şekli 2 boyutta yaşayan farazi canlılarımız algılayamadılar.Neden ?

Çünkü derinlik algısı olmadığı için yeryüzü (2 boyutlu örnek) için sadece kesit tam olarak algılanabildi. Bu da konide kesidin nasıl yapıldığına bağlı olarak ya tam daire veya elips olacaktır.Dolayısıyla 2 boyutlu teorik canlılarımız veya farzettiğimiz varlıklarımız tamamını değil ancak 3 boyutlu seklin sadece 2 boyutlu yansımasını ve hareketin sonucu olarak farkılaşmasını anlayabildiler.2 boyutlu hayali dünyamızın bir süper zekası da yahu bu görüntüleri toplayıop da matematiksel olaraknasıl bir şey çıkıyor diye birleştir ise ,ite yukarıda sanırım kaotikanın vermiş olduğu şeklin 3 boyulu konisini vermiş olacaktır.yani kısaca bizim animasyon dediğimiz br koninin bilgisayar görüntüsü olacaktır.Bu superzeka arkadaşımız diğer 2 boyutlu varlıklara bunu detaylı olrak çizim ile anlatabildiği halde kendisi de dahil bir 3 boyutlu cisme dokunamayacak idi.

şimdi gerçek dünyamıza dönüş yaparsak tüm gördüğümüz cisimleri hem 3 boyutlu görebiliyor hem de algılayabiliyoruz. Zaman mekan hareketini de üzerine eklersek aslında dördüncü boyuyun 3 . boyutundaki yansımasını görebiliyoruz.Sadece bunu görüyor ve hissedebiliyoruz. Aslında algılama açısından bir üst boyut hatta çok daha üst boyutları algılamak mümkündür. Bu konuya özellikle girmek istemiyorum çünkü dinin ilgi alanına giren bu konu matematik açısından sadece hesaplama ve olasılık mertebesinde kalmaktadır.

eğer dördüncü boyutta bir beden olarak yaşayabilseydik , 3 boyuttaki bir görüntünün (dördüncü boyuta yaşayana göre) veya bize göre gerçekliğin (3 . boyuta göre) bir anlamı veya bir sonucu olabilir idi. yani biraz karmaşık cümlerle ile ifade etsem bile, '' bir eylem yapmadan bunun sonucunu bilebilir idik'' demek istiyorum.

Aancak 3 .boyutta bir eylem yapmadan sonucu önceden tam olarak bilebilmek olanaksızdır.Nedenini 2. boyutlu varlıkların evreni algılayısında açıklamaya çalıştım.

Evet algı söz konusu olduğunda biraz zorlanmak söz konusu olabilmektedir, elle tutulabilen şeyler daha kolay kavranabilir ve ölçülebilir.Ancak 3 .boyut dışında bir evren yoktur en üst budur dersek her şey sonlanmış ve yukarıda anlatmaya çalıştığım kavramlar son bulurAma eğer bir üst boyut ve evran var ise bizler de bunun yansımlarını anlamaya çalışırsak kendi bedenimizin ve davranışlarımızn farkındalığına ,varabileceğimizi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 23 Haziran 2008; 10:35:14 >

• bence başka bir boyut olsaydı biz en azından hisedebilirdik
  • quote:

Orjinalden alıntı: competanxp

o filmi ben de izledim..
    hiper küp 4 ve daha yukarı boyuttaki küpler için kullanılıyor..
    orada da "zaman" ı dördüncü boyut olarak kullanmışlar idi..

alamancası..
    http://de.wikipedia.org/wiki/Hyper-Cube

Durun bir bakayım.Rusçası varsa bilgi dağarcığıma bir kavram daha eklerim.

• 4. mekan boyutunu anlamak için şöyle bir alıştırma yapalım

mesela

yazmış bir arkadaş ona katılıyorum aslında hareket ve zamanda birer boyut olabilir en azından ben böyle düşünüyorum

not : bir uzman görüşü değildir. sadece bir meraklı araştırmacı düşüncesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zcnzcn -- 29 Kasım 2008; 16:31:08 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: zcnzcn

mesela

yazmış bir arkadaş ona katılıyorum aslında hareket ve zamanda birer boyut olabilir en azından ben böyle düşünüyorum

Hareket macro-time dominator olarak geçiyor.En küçük zamanda milyarlarca ışın süzmesinin bedenin yaptığı işe yansıması. Yani bir boyut olarak alınabilmesi için yükseklik / hacim oranından pay alabilmesi gerekir.
    Bu durumda boyut olarak alamayız diye düşünüyorum.

not : bir uzman görüşü değildir. sadece bir meraklı araştırmacı düşüncesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F0NDiP -- 25 Kasım 2008; 22:48:47 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.