Şimdi Ara

Hiç param yokken iş kurdum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
34
Favori
4.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
44 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar sizinle son üc ayda is konusunda nereden nereye geldigimi anlatmak istedim. Hersey 3 sene once arkadasimin bir is teklifiyle basladi. Arkadasim teklifi ortak bi is kurmakti. Ortaya koydugu fikir ise şifreli kapı kilidi isiydi. Mobil oldugum icin resim atamiyorum. Google şifreli kapi kilidi yazarsiniz ilgili resimlere ulasabilirsiniz. 3 sene once şifreli kapi kilidinin elektronik devresini kendimiz uretelim dedik. Fakat plastik kalibi ve isciligi cok maliyetli oldugu icin vazgectik. Zaman gecti hic ilgilenmedik ta ki 3 ay onceye kadar...

Bi' gun otururken birden o is aklimiza geldi ve ise koyulduk. Once piyasa arastirmasi yaptik. Bu isi kim yapiyor? Kaca yapiyor? Nerelerde halihazirda sistemin montaji yapilmis? Tum arastirmalari ve deneme yanilma yontemiyle isi iyice ogrendik. Daha sonraki konu bu cihazlarin satis kismiydi.

Benim daha once turkcell superonline'daki satis tecrubem isin icine girdi. Yani sahada fiber internet satis teknigini bizim ise uygulamakti. Superonline'da soyle bisey var arkadaslar; gorustugun kullaniciya urunu tanit,eger almiyosa kullanicin adini soyadini,telefon numarasini al. Buna data tutmak diyolar. Bu satis teknigi bizim sektordede ise yariyomus :) once kendimize yaka karti yaptirdik,daha sonra cihazi 9 volt pille calisir hale getirip demo yaptik. Gittigimizde urunumuzun calisir halini site yoneticilerine anlattik. Cok olumlu yanitlar aldik fakat 1 ayda sadece 4 kilit satabilmistik.

Tabi bu sirada cebimizde sadece arkadasin kredi karti var 1000 lira limitli. Yemek sigara vs ordan yiyoruz :) gidiyoruz saatlerce onlarca site geziyoruz brosur kartvizit falan birakiyoruz fakat donus yapan olmuyor. Dedik is tutmadi olmuyor. Neyse o sirada benim okulum falan acilcak 22 eylulde. Bu arada bilgisayar muhendisligi 3. Sinif ogrenciyim arkadaslar. Neyse okula gittim ilk gun. Bi telefon caldi yabanci numara. Actim telefonu daha once brosur falan biraktigimiz ankarada bir TOKİ'den yonetici aradi. Gorusmek istedigini soyledi. İste o gun bizim donum noktamizdi. Gorusmeye gittigimizde 25 kilit ve 1434 tane proximity okuyucu satmistik. Toplam bedel 14.500 turk lirasiydi. Karimizi soylemiyecegim arkadaslar ama tatminkar bisey oldugunu soyleyebilirim :) Sozlesme falan imzaladik 2 yillik.

Bi anda bizde bu ise karsi daha cok ilgi basladi. Ve biz o hafta bicok satis ve montaj yaptik. O yazin gezip cevap alamadigimiz yerler bize donus yapmaya basladi :) Biz bu sefer bu isi internet ortaminda denemeye basladik ve satislarimiz su an cok iyi :) Turkiyenin bicok yerinden siparis aliyoruz. Bu arada dukkan isini montaj yaptirdigimiz bi elektronikci ustamiz uzerinden hallediyorduk. Fatura vs... Su anda guvenlik kamerasi ve kurumsal kartli gecis sistemleriyle ugrasiyoruz. Su an ankarada dukkan sahibiyiz. Bunlar sadece 3 ay icinde oldu. Ortagim su anda dukkandaki islerle ugrasiyor ben egitim dolayisiyla sadece dersimin olmadigi zamanlarda vakit ayirabiliyorum.

Ama arkadaslar ben bu iste sunu gordum. Sermeya para hersey degilmis. Allah'a sukur suanda durumumuz com iyi ve her gecen gun iyiye gidiyor. Sadece bu durumu siz degerli donanimhaber uyeleriyle paylasmak istedim. Arkadaslar yazdiklarimda bi hata varsa beni affedin . mobil oldugum icin cok detayda yazamadim. Bu konuyla ilgili herturlu sorunuzu cevaplayabilirim. Eger kendi sehrinizde yada bulundugunuz semtte boyle bi is kurmayi dusunurseni mesaj atmaniz yeterli. Elimden gelen her yardimi yapacagima soz veriyorum. Umarim sizlerde kendi is sektorunuzu yaratir,en iyi kazanclar elde edersiniz. Hersey gonlunuzce olsun...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Arkadaşlar bir kaç gündür okul ve iş yoğunluğu nedeniyle konuyu ve Pm'leri çok güncel tutamamıştım.Bu gecikmeden dolayı herkesten ayrı ayrı özür diliyorum.Mesajlar genel olarak işin nasıl yapıldığı hakkında.Burada part part size konuyu daha iyi şekilde anlatmaya çalışacağım.Yazıları ayrıntılı şekilde yazacağım.Okumak istemeyen "özet geç lan","CSB" şeklinde yorum yapan arkadaşlara,hayatın insanlara fırsat verildiğinde neler yapabileceğini göstermek adına yazıyorum.Şimdiden okuyup değerli fikirlerini gerek Pm aracılığıyla gerekse yorum yaparak belirten arkadaşlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

1-Biz kimiz?

Arkadaşlar öncelikle kendimden ve arkadaşımdan bahsetmek istiyorum. İsmim İsmail 23 yaşındayım.Ankarada oturuyorum.Dikey geçiş sınavıyla 2 yıllık bilgisayar programcılığından Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım geçen sene. Hazırlık sınıfını okuduktan sonra bu sene bölüme geçtim.Eğitim dili ingilizce olduğu için hazırlığı mecburen okumak zorunda kaldım.Şu anda 1,5 sene derslerden muaf ettiler.2. sınıf gözüküyorum fakat alttan ve üstten dersler alıyorum.Diğer arkadaşımın ismi Zeki.Lise arkadaşım.Meslek lisesini bitirdik 2009 yılında.Kendisi sosyal bilimler öğretmenliğinden mezun.Fakat kendisinde memur zihniyetinden çok ticaret aşkı var :) Kendisine buradan selam söylüyorum :) Kendisi sabah 8 akşam 5 mesai mantığını reddetmiş bir arkadaş. KPSS 86 puan aldı ama öğretmen olmak istemiyor.Öyle bi tip işte :)

2-Ne zaman ve nasıl bu işe başladık?

Bu işe tam tarih hatırlamasamda temmuzun sonları diye tahmin ediyorum.Tam o sıralar bi parkta oturmuş yine muhabbet falan ediyoruz.Birden Zeki "Bizim kilit işi ne oldu?" demesiyle başladı. O anda cevabım şuydu "Yapalım lan!".O gün uzun uzun konuştuk.Bundan 3 sene önce bu iş şu şekilde karşımıza çıktı.Zeki bi' gün beni aradı,bu işlerin nasıl olduğunu sordu.Bende bilgim olmadığını söyledim fakat araştıralım dedim.Kendisi Ankara dışında olduğu için çok araştıramamıştık.Daha sonra bu cihazın devresini bulduk.Fakat devrenin ekranı estetik olarak çok iyi durmadığı ve plastik kalıbı oldukça maliyetli olduğu için işten vazgeçtik o sene. Geçen sene ise bu cihazı piyasada bulduk fakat montajını anlamadığımız,çözemediğimiz için yine hüsrana uğramıştık.Neyseki bu yaz artık bişeyler yapmamız gerektiğine inandık.

İlk önce bulunduğumuz yerde yani sincan ve çevresi,azda olsa ankarada bu işi yapan dükkanlara müşteri gibi gidip fiyat ve ürün incelemesinde bulunduk.Bu işi bulunduğumuz yerde tek kişi ankarada ise yapan biçok firma vardı fakat bu firmalar büyük firmalar olduğu için kurumlara yönelmişlerdi,konutlar sanki ihmal edilmiş gibiydi... Biz önce bunu gözlemledik. Daha sonra ürünlerin tedariçiklerini uzun uzun araştırdık.Bize fiyat/performans olarak en iyisi lazımdı.Birçok telefon görüşmesi ve ziyaretlerde bulunduk ve şu an inanıyorumki cihazların kalitesi ve fiyatı olarak çok memnunuz.

Daha sonraki aşama bunun montaj kısmıydı ki burası bizi üzen ve bi hayli uğraştıran en can alıcı noktaki işe girince çok iyi anlarsınız, bu işi yapandan işi öğrenmek!
    Arkadaşlar benim 2 yıllık önlisans eğitiminden sonra beliki duymussunuzdur KAREL Elektoronik telefon santralleri gibi elektronik kart üreten firmada 3 ay iş deneyimim oldu. Burada tanıdığım bi' abi aklıma geldi ve direk yanına gittik. İşleri oldukça yoğun olduğu için bizi başka birine yönlendirdi ve kendisiyle hiçte hoş olmayan bi' diyaloğumuz oldu. Kendisi cihazı takabileceğini söyledi.Cihaz başına 100 Lira istedi ve kullandığı kablo ve kablo kanalı gibi malzemelerinde parasını alırım dedi.Arkadaşlar biz kablo ve kanal parasından kaçmadık hiç. Çünkü işi öğrenip kendimiz yapmaktı.Biz ilk yaptığımız montaj işinde zaten tüm karı vermeye hazırdık.Fakat o kişi bu istediği o kadar kötü dille telefonda dile getirdiki; Zeki telefonla görüştüğünde adamın dediği şuydu "Zeki bak kabloyla,kanal parasıda yazar(yazar lafı esnaf ağzında: onlarında parasını alırım)" demekmiş.Ulan sanki taksimetre çalıştırıyosun,yazar nedir?Biz bu duruma baya bi' sinirlendik ve başka usta arayışlarına girdik.

O sırada yine bi tanıdık vasıtasıyla tanıştığımız ve hala saygı duyduğum biriyle tanıştık.Kendisi gençliğinde Arabistanda orta ve yüksek gerilimle uğraşmış,kurumsal elektronik işlerinde kendisini ön plana çıkarmış, şu anda aylık 10 ila 15 bin lira para kazanan dükkan sahibi,karadeniz fıkrası gibi bir abimiz :) Kendisini aradığımızda ilk dediği şuydu "Cihazı alın yanıma gelin". Gittik tanıştık,cihazımızı gösterdik,dükkanda demosunu yaptık ve montaj işlerini kendisine verdik.Bunun karşılığında kendisi bize bi babalık yaptı ve dükkan ismini,faturasını ve kaşesini kullandırdı.Kendisine burdan saygılarımı sunarım.Artık bizim için paranın pul kadar değeri kalmamıştı.Bi şeyler başarmaya çok az kalmış ve içimizin ferahlamıştı,kafamızdakı soru işaretleri oldukça azalmıştı.Sonraki adım ise bu cihazların satış kısmıydı...

3-Satış ve Satış sonrası destek...

Arkadaşlar yukardada belirttiğim gibi büyük firmalar hiç konutlara ulaşmamışlardı yada biz görmemiştik ulaştıkları yerleri. Biz buralara ulaşıp cihazımızı satmalıydık ama nasıl ve hangi vasıfla? Arkadaşlar benim önlisans eğitimimin 1. yazında Turkcell Superonline'da yine kısa süreli bi' fiber internet satış tecrübem oldu. Superonline'da mantık şuydu,fiber yada adsl satmasan bile görüştüğün insanlardan isim soyisim ve telefon numarası al.(Bu işe "data tutmak" deniliyor) Daha sonra bu dataları belli aralıklarla telefonla arayıp ürünü satmaya çalışmak.(Biliyorum hepiniz bıktınız bu tele-satıştan ama pazarlamadaki bi' yöntem :) ) Biraz düşündükten sonra bu tekniği bizim sektöre uygulamaktı... Öylede yaptık. Önce kendimize bi' yaka kartı yaptırdık.Kartta şu yazıyordu; en üstte bizim o elektronikçi abinin dükkan ismi,bizim adımız ve altında "Satış Temsilcisi" ünvanı vardı.Kendimize ünvan verdik öylece :) Kartvizit ve broşür yaptırdık.(Bunların tüm masrafları arkadaşın 1000 lira limitli öğrenci kredi kartından temin edilmişti.)

Bunun yanına o cihazın 9 Volt ile çalışan bi demosunu yaptık.Normalde cihaz 12 Volt ile çalışıyor fakat otomat rölesi çektirmediğimiz için 9 volt cihazın çalışma mantığını anlatmamıza yetmişti. Çünkü yanına gittiğimiz kullanıcı çalışma mantığını anlamalıydı. Artık bi heycanla ilk kullanıcıya gitmeliydik. İlk günde hava biraz kararmaya başladığı için sadece tek bir site yöneticisiyle görüşmüştük.Arkadaşlar şunu hemen belirteyim;bu cihazların binalara takılma kararını site yöneticisi ve diğer yönetim kurulu üyeleri alıyor.Bu yüzden sadece onlarla görüştük.Bu bizim için bi avantajdı tabiki. Hiç unutmam o akşam elimizde klasör,yaka kartımız(gayet resmiyiz),Zekinin bilgisayar çantası yöneticinin yanına nasıl çekingen bi şekilde gittiğimizi tarif edemem.İlk görüşme olduğundan oldukça tedirgindik.Fakat görüşmemiz iyi geçmiş kendimize bi özgüven gelmişti.O ilk site bize tam 2,5 ay sonra 12 bloğuna kilit taktırdı :) Neyse artık biz her siteye girip çıkıp biçok görüşme yapıyorduk(Bu arada aracımız yok,heryere yürüyerek gidiyoruz.Bu bize şunuda gösterdi "İş için araç şart değilmiş :)" ).Fakat aradan sadece geçen 1 ay geçmişti hala kilit işi yoktu.Bizim biraz hevesimiz kaçmıştı.Çünkü sabah çık evden hava kararana kadar o sıcakta gez dolaş neticede bişey yoktu.Fakat elimizde telefon numaralarımız vardı,yani datalarımız.

Bi akşam yine görüştüğümüz bi yönetici bizi arayıp görüşmek istediğini söyledi hemen gittik tabiki. Kendisinin 4 bloğu vardı ve şifreli kapı kilidi taktırmak istiyordu. Tabiki ilk işimiz olduğu için baya heycan vardı ve biz hiç karsız o işi alıp yaptık. Arkadaşlar size o ilk işi yapmanın verdiği zevki hiç bişey veremez diye düşünüyorum :) Biz bişey başarmıştık. Arkadaşlar yöneticiler hep resmi belge ister.İnternetten bulduğumuz üzerinde düzenlemeler yaptığımız yönetici ve bizim aramızda 2 yıllık bir sözleşme imzaladık. Sözleşmede yöneticiyi bağlayan bi durum yoktu ama bizim prensiplerimiz vardı. "Para odaklı değil,müşteri odaklı çalışmak" yani "memnuniyet".Sözleşmede şöyle bi maddemiz var "Eğer cihazda 2 yıl kullanıcı kaynaklı bi sorun olursa, ürünü tamir etmiyoruz;direk yeni sıfır ürünle değiştiriyoruz" maddesiydi.Tabiki bu hukuk dilinde :) Bu işi yapmak isteyen arkadaşlara gönderebilirim. Bu madde sizi bu sektörde rakiplerinizden 1-0 öne geçiriyor. Herşey güzeldi fakat geçen 1,5-2 ay süre zarfında elimizdeki tek somut iş buydu. Yine biz vazgeçmeye çok yaklaşmıştık ki zaten okulum açılıyordu...

Ben okula başladım 22 eylülde zeki ise yatışa geçmişti. İşte o gün dönüm noktasıydı. Okula gittim sabah, içimde salakça bi heycan vardı. Hani bölüme falan geçtik ya mühendislik okuycaz bilirsiniz. İşte ders arasıydı arakdaşlarla falan konuşuyoruz sigara içiyorum dışarda telefonum çaldı ve arayan numara yabancıydı. Açtım telefonu merhaba falan.Arayan kişi Ankara'nın bi ilçesinde TOKİ'nin yöneticiydi.(İlçe ismi vermiycem arkadaşlar,yüz yüze görüştüğüm kişiler olursa bu yazıyı okuyan kendisine söyleyebilirim.Bunun özel bi nedeni var.)Neyse TOKİ'lerde Multitek daireler arası konuşma sistemi var ve diafon üstünden şifreyle kapı açılabiliyor.Diafon üstünde numaratör var. Kendisi bunların bazılarının çalışmadığını söyledi,bunları takan firma istanbuldaymış ve gelip bakmıyolarmış. Nedenini bilmiyorum hala.Ben kendisine gelebileceğimizi söyledim. Bi heycanla zekinin yanına gittim ve durumu anlattım. Tabiki bizim multitek'in sistemi hakkında bi bilgimiz olmadığı için bi kaç saat düşündük acaba şifreler neden çalışmıyor? Bi kaç yerle ve bizim ustayla yaptığımız görüşme sonucu yanımıza sadece bir tornavida ve 15Volt adaptör alıp gittim.Arkadaşlar gerçekten işi bilmeyerek gitmiştik.Çünkü görüştüğüm yerdeki insanların anlattıklarından hiçbirşey anlamıyordum ve ilk defa o sistemi görecektim. Neyse gittik ben panoyu açtım öyle salak salak bakıyorum ama tedirginim yapamssam diye. Neyseki multitek kabloların üstüne "otomat" şeklinde bi etiket basmış ve kablo bi adaptör yardımıyla küçük bi devre kartına giriyor. Söktüm adaptörü kabloları falan ayırdım bizim getirdiğimiz adaptörü taktım şifreyi bi girdik çalıştı. Bu şekilde 5-6 blok daha vardı.Hepsinin sorunu adaptördü. Sıkıntıyı çözmüştük. Çözmüştük ama yöneticiler bizim şifreli kapı kilidi taktığımızıda biliyor ve bu çipli sistemi arıyolarmış.

Neyse yönetici bizi diğer yöneticinin yanına götürdü konuştuk görüştük sistemi anlattık ve "tamam takın" dediler. Yine bir heycan :) Biz o gün 25 kilit satmıştık... Düşünsenize bi anda parlıyosunuz. 25 kilit...

Arkadaşlar oldukça yoruldum konuya kaldığım yerden devam edeceğim.Resimleri ekleyeceğim.Tüm Pm'lerine elimden geldiğince yanıt vereceğim. Herşey Gönlünüzce olsun... İyi geceler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iozfidan -- 15 Kasım 2014; 1:40:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ne güzel,yolu bulmuşsunuz,hayırlı kazançlar

• zebani beyler dikkat...okumayın
  • mobil oldugum icin cok detayda yazamadim

Neyse ki pcden girmemişsin..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Baştan sona kadar okudum. Başarılar dilerim kardeşim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arda*

Ne güzel,yolu bulmuşsunuz,hayırlı kazançlar

Tesekkur ederim :)

• 6-7 cümle de bir Paragraf atarsanız güzel olur .

Şans işte kimine gülüyor kimine başlamadan tekme atıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Okulu bırakıp ticarete atılcam. benimde projelerim var ama devre bilgim çok az sadece elim lehim tutuyo bile birileri nereden nasıl yapıldığı hakkında özelden iletişime geçerse sevinirim

• quote:

Orijinalden alıntı: Zig Zag

mobil oldugum icin cok detayda yazamadim

Neyse ki pcden girmemişsin..

Hocam detay yazamadimdaki kasit suydu ; o kadar cok sey yasadik ve gordukki bu sektorde,sadece bunu ilgilenen arkadaslarla paylasamadigim icin oyle yazdim

• Kardeş ikinizden biri diğerine kazık atıcak dikkat et şirketiniz dağılmasın

• EasternWhite kullanıcısına yanıt
    10 senelik lise arkadasim :) kardes gibiyiz. Bu arada yas 23

• Helal olsun. Başarılar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu hiç güvenli degil ki nereye takıyorlar
  • mrt__gl kullanıcısına yanıt
    linda cihazin temel calisma mantiginda su var. Proximity anahtarligi okuttigunuzda veya sifre girdiginizde cihaz bina girislerindeki kapi otomatiginin rolesini cekiyor. Bilgisayara gectigimde uygulamalarimizi gonderebilirim. Zihninizde daha iyi canlanir

• Ankara'da saha satış ya da Online Satış ve pazarlama iş gücüne ihtiyacınız varsa, bir tık ötenizdeyim. Yabancı kanallarda satış desteği de sağlarım
    Ciddiyim :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • BaDRuLe kullanıcısına yanıt
    Hocam yarin iletisime gecmek isterim. Size aksam 6' dan sonra ulasma sansim varmi. Pm gonderirseniz numaranizi memnun olurum.

• Nasıl büyüdüğünü paylaş ama ne iş yaptığını detaylarıyla kimseye paylaşma. Sen bu işte tekil olmayı mı hedefliyorsun yoksa kendine rakip mi arıyorsun?

Bu arada okuyunca çok sevindim, umarım karşınıza daha bir sürü kapılar açılır, bereketini görün.
  • Valla bende online satis pazarlama reklam tasarimi websitesi falan yapabilirim gate elektronikte calismistim isinize yararsa bi pm uzaktayim

Edit: gerci bilgisayar muhendisiymissin ihtiyac yoktur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7D44C8299 -- 13 Kasım 2014; 0:14:54 >
  • Eleman aliyor musunuz

Gercekten helal olsun Allah daim eylesin.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.