Şimdi Ara

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ### (39. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
986
Cevap
29
Favori
86.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3738394041
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aslı bakır olan ama %99 gümüş %1 altın Diye satın alınan bir kabloyu ağır işitme kaybı olanlar bile fark eder. Çok Odyofil değillermiş galiba o kulaklar boşa uğraşmışlar.

Sen ne kullanıyorsun Hoparlör kablosu olarak? Çamaşır teli mi? Yoksa arada herhangi bir kablo yok da ses sinyali amfiden hoparlöre uçarak mı ulaşıyor? O klişe inceleme yazıları ve kullanıcı yorumlarını çok iyi bilirim, işin psikolojik tarafının olduğunu plasebo etkisini en çok etrafıma anlatan da benim o yüzden bana benim donelerim ile gelme istersen. Fakat şunu da yapmam eğer kulaklarım kullandığım ekipmanların performansında en ufak bir değişiklik fark etsin bunu gereken her yerde yazarım. Ivox için de yazacağım çünkü bunu hak edecek kadar başarılı bir kablo.

Ses sinyali elektrik Sinyalidir ve amfiden çıkan sinyal hoparlöre gidene kadar onu taşıyan metalin karakterinden etkilenir ve yolda bazı kayıplara uğrar, Rf / Emi etkilerine maruz kalır bunun gibi bir çok olumsuz etki var. İşte kablo bu sebeple çok önemlidir. Aksini iddia eden fizik kanunlarını yok saymış demektir. Nokta.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• atalayalper kullanıcısına yanıt
    quote:

Ses sinyali elektrik Sinyalidir ve amfiden çıkan sinyal hoparlöre gidene kadar onu taşıyan metalin karakterinden etkilenir ve yolda bazı kayıplara uğrar, Rf / Emi etkilerine maruz kalır bunun gibi bir çok olumsuz etki var. İşte kablo bu sebeple çok önemlidir. Aksini iddia eden fizik kanunlarını yok saymış demektir. Nokta.

İyi de bunu yeterince iyi yapmak için pahalı kabloya gerek yok ki. Yeterli saflıkta ve kalınlıkta bir kablo yeter bunun için. Bu da o kadar pahalı bir şey değil. Çamaşır teli kullanılsın diye kimse söylemedi. Sistemdeki kabloların hepsini birden(usb, power, interconnect, speaker ne varsa) görmeyecekleri şekilde amazon basic gibi bu iş için üretilmiş ama ucuz kablolarla değiştirsen sesde bir sorun olduğunu anlamazlar. Anlıyorum diyenler A/B testinde patlıyor.

Tidal ve spotify a yaşı genç olanlar dahil hangisinin çalıdığını söylemeden test yaptım. Tidal lehine bir fark olmadı. Aynı şeyi hifi dac ile anakartın onboard sesini ses seviyesini eşitledikten sonra yaptım. Onu da anlamadılar. Siz ise o dac'a bağladığın usb kablonun sesi etkilediğini iddia ediyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 26 Temmuz 2020; 10:57:53 >

• Kör testi geçebilmek mümkün değil. Genelde Çok minör farklar oluşuyor. Majör durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Fakat bu farkları algılayabilmek için genellikle dinleti ortamında tam konsantrasyon ile Müziğe Odaklanmak gerekiyor. Beyin bazı farkları ancak bu şekilde anlamlandırabiliyor görsellik ile birleşince. Buna plasebo etkisi diyenler de çıkacaktır. Ama değil. Haa şunu bilemem mevcut sisteminiz ile bu farkları duyamıyorsanız veya kulaklarınızın hassasiyetine güvenmiyorsanız kablo upgrade’i bu tip kişiler için çok da gerekli değil zaten.

Hobar; Bir de Allah aşkına bir Metalin saflık derecesine bakmadan, mimari yapısına bakmadan nasıl bir mühendislik ile üretildiğine bakmadan her kablo için aynı diyebilir miyiz? Oksijenden arındırılmamış, rf / emi ekranlaması olmayan, dış ceketi plastik olan bir kablo sizin amfiden çıkan sinyalinizi nasıl hoparlörlere ulaştırsın kayıpsiz haliyle? Mümkün mü bu? İmkansız.

Saydıklarınız ekranlama, yalıtım vs basit ve ucuz şeyler. 1000$ vermeye gerek yok.
  • Peki o zaman hiend sürücülere, crossoverlara, riit kabinlere ve terminallere de gerek yok Bunlar basit şeyler maksat ses çıkarmak nasıl olsa. En basitlerinden kullansın bütün üreticiler.

Ekranlama yalıtım basit şeyler evet Biri teflon ile veya hava ile yalıtıyor üzerinde Dış katman olarak loss polyethylene Malzeme kullanıyor diğeri tamamen her yerde plastik kullanıyor PVC bile değil. Böyle olunca sinyalde Ciddi miktarda kayıplar ve bozulmalar Meydana geliyor.

İddianızın altı çok boş Amazon dediğiniz o kablo muhtemelen hurda bakırlardan üretilen hatta bakır olduğu bile tartışılacak bir kablo. Bu yönde yorumlar okumuştum. Müşteri geri bildirimleri o yönde idi.

• As an example, the 14ga Amazon Basic wire is cheap enough, but it is also -

Copper coated aluminum magnesium

That is wire, it works, but it is not what you want.

Here is a common speaker wire that is 99.9% OFC Pure Copper -

• quote:

Orijinalden alıntı: atalayalper

Bu mesaj silindi.
    Şuan yoldayım 1100km yol gidicem insallah sağ salim gidersem ma Rx 8 silverlarıma kavuşuyorum sizler olmasaydınız tecrübe ve bilgileriniz o hopları alamazdım kararsız kalırdım. Hopların sahibi kendisi o kadar iyi bir insan ki bana özel el yapımı banana pluglı kablosunu hediye verdi. İnsanlık ölmemiş. Bu camia öyle bir sey ki. Abi şu kabloyu senin hoplarla yada şu amfiyi senin kablolarınla deneyebilir miyim desen kimse git gelme demez müsait zamanı oldugunda kapısını acar misafir eder hoş vakit gecirirsin özellikle bu camia da ilk tanıstıgım tema59 coskun abi odesy evlerine kabul ettikleri için müteşekkirim. sizlerle ve diğer hifi cinema ailesiyle tanışmak benim için şereftir. Abi ivox 300 ler nasıl bu arada acılmaya basladılar mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: xcoder01

quote:

Orijinalden alıntı: Ümit Şayan

quote:

Orijinalden alıntı: dustdevil

quote:

Orijinalden alıntı: Ümit Şayan

@dustdevil sen evde nasıl bir sistem kullanıyorsun?

Şimdi bu kadar dandik sisteme sahip olan biri neden ahkam kesiyor derseniz, kendimi bildim bileli müzik dinlerim ve akustik ile ilgili kitaplar kablolardan daha ucuz, web siteleri ücretsiz

sistemde kullandığınız amfi yada hoparlörlerin kalitesi ile ilgilenmiyorum. anlamaya çalıştığım şey evde bi 5+1 sistemmi yoksa hi-fi mi kullandığınızı anlamaktı. ben "çok okuyanın değil çok gezenin daha bilgili" olduğunu savunurum.

teorik bilgi değilde pratik lazım bu mevzularda. ben bilgisayar ile ilgileniyorum profesyonel olarak. yani bu işten ekmek yiyorum. 15 yılı aşkın süredir. şimdi üniversiteden mezun olmuş kitapları yalayıp yutmuş teorik bilgiyle dolu bi arkadaş gelip arıza tespiti yapabilirmi dersiniz?

velhasılı sevgili @dustdevil verdiğin teorik bilgi, düşünce ve örneklerden dolayı teşekkür ederim. ancak ben somut bilginin peşindeyim. bunu da şu şekilde çözdüm: bilgileri birbirine kırdırmak ve sağlamasını yapmak için birden çok hi-fi marketle telefon görüşmesi yaptım. sonuç olarak kurulu sistemimde Van Den Hul CS122 hybrid kablonun çok yeterli olacağını öğrendim.

öncelikle alıntı yaptığım için kusura bakmayın . şimdi burda birşeyden bahsettiğiniz için alıntı yaptım üniversite okumuş biri gelip arıza tespiti yapabilirmi demeniz açıkcası biraz yanlış bir yorumlama ve gözlemleme arkadaşım

15 yıldır profesyonel olarak bilgisayarla uğraşıyorum dediğiniz için sormak zorundayım ne tür bir uğraşma bu . sizin o kitapları yalayıp yutmuş dedikleriniz kişiler siz bir arıza için misal bir saat uğraşırken onlar daha ağrıza söylenirken olasılık oluşturup konu çözüm getirmekteler bu arada da sakın unutmayın kitap yalayıp yutanlar olmasa idi bu gün siz mesleginizi yapamazdınız.

bu arada kablo olayına gelince de sen vasat bir sisteme 1000 dolarlık kabloda bağlasan bir halt olmaz arkadaş
    şu şekilde örnek vereyim birşekilde anadol içine 12 silindir v8 yerleştirdin kadran 340 vurduran cinsten bir motor

eee gaza bastın 170 den sonra ben arabanın halini hayal edemiyorum. iste o yüzden elindeki sistem oranında kablo almak önemlidir.

bu işte önemli olan bak yukarıda bahsetmiş @dustevil ve doğru noktaya değinmiş.

cd player = amfi = hoplar = kablolar ki bu sadece hop kablosu değil bunların hepsi aynı oranda ve kalite oranında olmak zorunda

bu arada kalitenin tanımınıda yapmak lazım

Alıntıları Göster
    Herseyde haklısınız fakat sıralamanız yanlış sistemin kalbi kablo dur. Sistemin ne kadar iyi olursa olsun. RCA veya 3.5mm to RCA hop kablosu kalitesiz olursa o sistemden performans alamazsın denge bozulur detay sahne yoksun olur sanki ses duvar arkasından gelir gibi olur sonra ha bişi mi dedin gibi olur. Kalbin pompalaması için kana ihtiyacı vardır o da hoparlördür.sesini tonunu sahnesini detayını begendiğin hopu alıp bunu destekleyen uyumlu tını detay sahneye sahip amfi almak ve sağlam bir kaynak almak cd calar pc bd player ne ise. Tabi kaynak tan hopda dahil tüm kablolar belli kalitede olmalı Benim şahsi düşüncem bu tersini veya destekleyen olursa eleştiriye acıgım. Kablo hop amfi cd calar

Sürücü, kabin vb. şeylerden bahseden olmadı ki. Konuyu çarpıtıyorsunuz. %99.9 ofc kablo yapmak zor ve pahalı bir şey değil. Pvc, teflon vb. maddeler de oldukça ucuz şeyler. Kabloyu komple altın bile yapsan daha iyi sonuç alamazsın.

Standartlara uygun bu iş için üretilmiş metresi 15-20$ lık kablo ile, 1000$ lık kablonun farkını anlayabilecek insan kulağı olduğuna inanmıyorum. Anladığını da ispat edebilen olmadı henüz.

Geekyapar! // Canlıyoutube
    İlker Canikligil - Popüler Mevzular #3
    https://www.youtube.com/watch?v=MZy2ocKsxL8&feature=youtu.be&t=1587

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 27 Temmuz 2020; 6:55:38 >

• Bir gün foruma girmedim, neler olmuş.

Arkadaşlar hepimiz aynı hobi paylaşıyoruz. Hepimiz, yıllarımızı ve binlerce liramızı bu hobiye harcadık. Bu tür tartışmalara ne gerek var?

Kaldı ki, benim gördüğüm kadarıyla burada hiç binlerce dolarlık kablo tartışılmadı. Tartışıldı ise de ben görmedim.

Aslında aşağı yukarı aynı şeyleri konuşuyoruz. Belki ifade şekillerimiz, burada yanlış anlaşılıyor olabilir.

Ben konuyu özetle bir toparlayalım. Muhtemelen de herkes benimle aynı fikirde olacaktır diye düşünüyorum.

Öncelikle sistemde kablo gerçekten önemli. Burada mutabık olalım. Bunun bilimsel olarak da tartışılacak bir yönü yok.

Tartışmanın çıktığı nokta, dünyanın her yerindeki forumlarda da olduğu gibi, burada da aynı şey. Sistemde kullandığınız kablolara verilecek bütçe. Binlerce dolarlık kablo ile 1 dolarlık kablo arasındaki farklar neler?

Kablolara ben de Absürt rakamlar verilmesi taraftarı değilim. Ancak belirli bir kalite ve bileşenler arasında uyumlu olacak kablolar kullanılması konusunda kesinlikle iddialı ve israrcıyım. Zaten muhtemelen siz de bu bölüme kadar yazdıklarıma katılacaksınızdır

Buraya kadar hep beraber hem fikir olduğumuzu düşünerek konuya devam edeyim.

Kabloların yapısında kullanılan iletken ve yalıtkan içeriklerin hepsinin, sistemin genel ses performansına doğrudan etkisi var. Aynı zamanda kablo kesit kalınlığınında aynı şekilde etkisi var. Örneğin hoparlör kablosu kullandığımız kesit kalınlığı arttıkça, alt frekanslar güçlenir, üst frekanslar azalır. Kalınlık azaldığı zaman da tam tersine üst frekanslar artar, alt frekanslar azalır. Ancak üst frekanslarda buna paralel olarak aşırı parlama olur. Uluslararası HiFi camiasında, gerek teknik paylaşımlarda gerekse de kullanıcı yorumlarında, hoparlör kablosu için en ideal kesit kalınlığının 2,5 ile 3,5 Mm2 arasında tutulması önerilir. Ayrıca bu kesit kalınlığının tek mono blok şekilde değil, çok damarlı yapıya sahip olması gerektiği de yapılan pek çok çalışmada gösterilmiştir. Çünkü tek monoblok yapıdaki iletken kullanımı özellikle üst frekanslar için uygun değildir ve mikro detaylarda çınlamalara ve bu sebeple, detay kayıplarına yol açar. Bu sebeple hoparlör kablolarının çok büyük çoğunluğu, çok damarlı iletken yapısına sahiptir. Iletken tercihi üreticinin tasarımına ve kullanıcının tercihine göre değişir. Iletkenlerde ki saflık konusuna gelince o da tamamen ayrı bir açık oturum konusu. Ancak burada en az iletken yapısı kadar yalıtkan direnç katsayısı dediğimiz detay hep gözden kaçar. Bu sebeple kullanılan yalıtkan materyal katmanlarının da önemi çok büyüktür aynı şekilde başka bir detay da iletkenlerin yalıtkan içerisindeki büküm şekli ve perleme yapısıdır. Tüm bunların dışında kablonun genel bütünlük yapısı da çok önemlidir. Özellikle en hassas ve küçük mikro detayların bile kayıtsız dengeli bir şekilde elde edilmesi için hoparlör kablolarında dinleti esnasında ki zemin titreşimlerinin dahi, kablonun iletken yüzeyine ulaşması engellenmeye çalışılır. Çünkü iletken yüzeyi ile yalıtkan arasından akış gerçekleştiren elektronların bu titreşimden etkilendiği konusunda tezler vardır. O sebeple de bir dolardan 1 milyon dolara kadar hoparlör kablosu çeşitleri bulunur. Bunların büyük bir bölümünün ben de abartı olduğu konusunda Şüphesiz hemfikirim. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki En azından hoparlör kablolarının büyük bir çoğunluğu uzun deneme inceleme test karşılaştırma ve ölçümler sonucu ortaya çıkar ve bunların hepsi bir maliyettir. Ticari çıkarları da ortaya koyduğumuzda her ürün belli bir bedel eder. Ve tabii ki her marka ve firma kendi maliyetlere ve hatta tercihleri doğrultusunda fiyatlandırma yapar. Kullanıcılarda Bu ürünler arasından deneyip karşılaştırdığı veya inandığı veya zevkine uygun olanını alır kullanır.

Şimdi gelelim forumun bu bölümündeki tartışmalara.

Yazının başında da belirttiğim gibi, en azından benim gördüğüm kadarıyla, forumun bu konusu altında paylaşılan kablo ürünleri ortalama fiyatlar civarlarında seyreden ürünler.

Örneğin Ivox Quatross 300' kablonun, gerek fiziksel yapısı, gerek tasarımı, gerek işçilik kalitesi, gerekse de yapılan testlerde ve karşılaştırmalarda elde edilen performansı bu fiyat aralığında rakipsiz diyebilirim. Zaten o sebeple de burada bahsettim. İnsanlar görsün, tanısın, bilgilensin, haberdar olsun diye

Konuştuğumuz kablo binlerce dolarlık veya bin dolarlık veya 500 dolarlık veya 300 dolarlık veya 200 dolarlık bir kablo bile değil. €70 ile 150 euro arasında set metrajına göre fiyatları değişen bir ürün. Ama fiyatının 3 5 kat üstünde çalan ve görüntüsüyle de binlerce dolarlık kablo görüntüsünde olan bir ürün. Ve emin olun, iki aydır hiç dinlemediysem, 20-25 sistemde daha önce kullandıkları kablolarla bu kablo arasındaki farkları birebir dinleyerek karşılaştırmış ve test etmiş biriyim. Aradaki farkın, Tecrübesiz sıradan bir kulakla bile fark edilmemesinin imkanı yok! Özellikle de yaptığım karşılaştırmaların çok büyük çoğunluğunda A-B şeklinde bağlantı ile eski ve yeni kabloyu anlık değişim yaparak farklar çok kez karşılaştırıldı. Sonuç gerçekten müthiş. Fark Gerçekten müthiş. Fiyat performans oranı gerçekten müthiş. İşçilik kalite müthiş. Emin olun bunu tüm samimiyetimle ve içtenliğimle söylüyorum. Iddia ediyorum bu ürünü alan bana teşekkür edecek ki alıp kullanan özellikle beni arayıp çok teşekkür eden de oldu zaten.

Fiyatı da atla deve değil. Herkesin ulaşabileceği alınabilir seviyelerde. Üstelik 15 gün, memnuniyet garantili. Beğenmedin, 15 gün içerisinde, direkt iade et! Daha bunun ötesi var mı?

Atalay kardeşimizle de birkaç hafta öncesine kadar hiç bir samimiyetimiz ve konuşmuşluğumuz yoktu telefonda dahil konuşmamıştık. Ancak kendisi Bana özel mesaj attı ve ürünü inceleyip denemek istediğini söyledi ben de memnuniyetle karşıladım ve kendisine ürünü deneyip incelemesi test etmesi karşılaştırması için gönderdim. Kendisini de özellikle üstüne basa basa uyararak hiçbir ultimatom göstermeden ve tamamen tarafsızca eğrisiyle doğrusuyla artısı ile eksisi ile değerlendirip test etmesini, görüşlerini de buraya açık açık yazmasını rica ettim. O da buraya hiçbir çıkar gözetmeksizin açıkça ve samimi de görüşlerini yazdı. Hatta yanıldığını ve önyargılardan kurtulduğunu da açıkça ve samimice yazdı. Tekrar söylüyorum kendisini hiç tanımam hiç yüz yüze gelmedik daha önce hiç telefonla dahi konuşmadık Hatta Uzunca bir süre önce kısa bir atışmamız dahi olmuştu.

Arkadaşlar abuk subuk tartışmalara girmekten kaçının artık. Hepimiz, aynı hobiyi paylaşıyoruz. Cihazlar kablolar aksesuarlar ıvır zıvırlar yüzünden kalp kırmaya değmez tartışmaya da değmez. Maalesef ben de dahil hepimiz zaman zaman bu hatalara düşüyoruz. Ama bunu yapmamak lazım. Çünkü Forum dışında da çok samimi ve sıcak arkadaşlıklarımızın olabileceği insanlar ile boşu boşuna tartışmış oluyoruz.

Ben kimsenin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. Sadece fazla heyecan ve yazım dillerinden dolayı yanlış anlaşılmaların olduğuna inanıyorum. Aklında çoğu zaman hepimiz aynı şeyleri farklı yönlerden savunuyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknika -- 27 Temmuz 2020; 9:3:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: teknika

Bir gün foruma girmedim, neler olmuş.

Arkadaşlar hepimiz aynı hobi paylaşıyoruz. Hepimiz, yıllarımızı ve binlerce liramızı bu hobiye harcadık. Bu tür tartışmalara ne gerek var?

Kaldı ki, benim gördüğüm kadarıyla burada hiç binlerce dolarlık kablo tartışılmadı. Tartışıldı ise de ben görmedim.

Aslında aşağı yukarı aynı şeyleri konuşuyoruz. Belki ifade şekillerimiz, burada yanlış anlaşılıyor olabilir.

Ben konuyu özetle bir toparlayalım. Muhtemelen de herkes benimle aynı fikirde olacaktır diye düşünüyorum.

Öncelikle sistemde kablo gerçekten önemli. Burada mutabık olalım. Bunun bilimsel olarak da tartışılacak bir yönü yok.

Tartışmanın çıktığı nokta, dünyanın her yerindeki forumlarda da olduğu gibi, burada da aynı şey. Sistemde kullandığınız kablolara verilecek bütçe. Binlerce dolarlık kablo ile 1 dolarlık kablo arasındaki farklar neler?

Kablolara ben de Absürt rakamlar verilmesi taraftarı değilim. Ancak belirli bir kalite ve bileşenler arasında uyumlu olacak kablolar kullanılması konusunda kesinlikle iddialı ve israrcıyım. Zaten muhtemelen siz de bu bölüme kadar yazdıklarıma katılacaksınızdır

Buraya kadar hep beraber hem fikir olduğumuzu düşünerek konuya devam edeyim.

Kabloların yapısında kullanılan iletken ve yalıtkan içeriklerin hepsinin, sistemin genel ses performansına doğrudan etkisi var. Aynı zamanda kablo kesit kalınlığınında aynı şekilde etkisi var. Örneğin hoparlör kablosu kullandığımız kesit kalınlığı arttıkça, alt frekanslar güçlenir, üst frekanslar azalır. Kalınlık azaldığı zaman da tam tersine üst frekanslar artar, alt frekanslar azalır. Ancak üst frekanslarda buna paralel olarak aşırı parlama olur. Uluslararası HiFi camiasında, gerek teknik paylaşımlarda gerekse de kullanıcı yorumlarında, hoparlör kablosu için en ideal kesit kalınlığının 2,5 ile 3,5 Mm2 arasında tutulması önerilir. Ayrıca bu kesit kalınlığının tek mono blok şekilde değil, çok damarlı yapıya sahip olması gerektiği de yapılan pek çok çalışmada gösterilmiştir. Çünkü tek monoblok yapıdaki iletken kullanımı özellikle üst frekanslar için uygun değildir ve mikro detaylarda çınlamalara ve bu sebeple, detay kayıplarına yol açar. Bu sebeple hoparlör kablolarının çok büyük çoğunluğu, çok damarlı iletken yapısına sahiptir. Iletken tercihi üreticinin tasarımına ve kullanıcının tercihine göre değişir. Iletkenlerde ki saflık konusuna gelince o da tamamen ayrı bir açık oturum konusu. Ancak burada en az iletken yapısı kadar yalıtkan direnç katsayısı dediğimiz detay hep gözden kaçar. Bu sebeple kullanılan yalıtkan materyal katmanlarının da önemi çok büyüktür aynı şekilde başka bir detay da iletkenlerin yalıtkan içerisindeki büküm şekli ve perleme yapısıdır. Tüm bunların dışında kablonun genel bütünlük yapısı da çok önemlidir. Özellikle en hassas ve küçük mikro detayların bile kayıtsız dengeli bir şekilde elde edilmesi için hoparlör kablolarında dinleti esnasında ki zemin titreşimlerinin dahi, kablonun iletken yüzeyine ulaşması engellenmeye çalışılır. Çünkü iletken yüzeyi ile yalıtkan arasından akış gerçekleştiren elektronların bu titreşimden etkilendiği konusunda tezler vardır. O sebeple de bir dolardan 1 milyon dolara kadar hoparlör kablosu çeşitleri bulunur. Bunların büyük bir bölümünün ben de abartı olduğu konusunda Şüphesiz hemfikirim. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki En azından hoparlör kablolarının büyük bir çoğunluğu uzun deneme inceleme test karşılaştırma ve ölçümler sonucu ortaya çıkar ve bunların hepsi bir maliyettir. Ticari çıkarları da ortaya koyduğumuzda her ürün belli bir bedel eder. Ve tabii ki her marka ve firma kendi maliyetlere ve hatta tercihleri doğrultusunda fiyatlandırma yapar. Kullanıcılarda Bu ürünler arasından deneyip karşılaştırdığı veya inandığı veya zevkine uygun olanını alır kullanır.

Şimdi gelelim forumun bu bölümündeki tartışmalara.

Yazının başında da belirttiğim gibi, en azından benim gördüğüm kadarıyla, forumun bu konusu altında paylaşılan kablo ürünleri ortalama fiyatlar civarlarında seyreden ürünler.

Örneğin Ivox Quatross 300' kablonun, gerek fiziksel yapısı, gerek tasarımı, gerek işçilik kalitesi, gerekse de yapılan testlerde ve karşılaştırmalarda elde edilen performansı bu fiyat aralığında rakipsiz diyebilirim. Zaten o sebeple de burada bahsettim. İnsanlar görsün, tanısın, bilgilensin, haberdar olsun diye

Konuştuğumuz kablo binlerce dolarlık veya bin dolarlık veya 500 dolarlık veya 300 dolarlık veya 200 dolarlık bir kablo bile değil. €70 ile 150 euro arasında set metrajına göre fiyatları değişen bir ürün. Ama fiyatının 3 5 kat üstünde çalan ve görüntüsüyle de binlerce dolarlık kablo görüntüsünde olan bir ürün. Ve emin olun, iki aydır hiç dinlemediysem, 20-25 sistemde daha önce kullandıkları kablolarla bu kablo arasındaki farkları birebir dinleyerek karşılaştırmış ve test etmiş biriyim. Aradaki farkın, Tecrübesiz sıradan bir kulakla bile fark edilmemesinin imkanı yok! Özellikle de yaptığım karşılaştırmaların çok büyük çoğunluğunda A-B şeklinde bağlantı ile eski ve yeni kabloyu anlık değişim yaparak farklar çok kez karşılaştırıldı. Sonuç gerçekten müthiş. Fark Gerçekten müthiş. Fiyat performans oranı gerçekten müthiş. İşçilik kalite müthiş. Emin olun bunu tüm samimiyetimle ve içtenliğimle söylüyorum. Iddia ediyorum bu ürünü alan bana teşekkür edecek ki alıp kullanan özellikle beni arayıp çok teşekkür eden de oldu zaten.

Fiyatı da atla deve değil. Herkesin ulaşabileceği alınabilir seviyelerde. Üstelik 15 gün, memnuniyet garantili. Beğenmedin, 15 gün içerisinde, direkt iade et! Daha bunun ötesi var mı?

Atalay kardeşimizle de birkaç hafta öncesine kadar hiç bir samimiyetimiz ve konuşmuşluğumuz yoktu telefonda dahil konuşmamıştık. Ancak kendisi Bana özel mesaj attı ve ürünü inceleyip denemek istediğini söyledi ben de memnuniyetle karşıladım ve kendisine ürünü deneyip incelemesi test etmesi karşılaştırması için gönderdim. Kendisini de özellikle üstüne basa basa uyararak hiçbir ultimatom göstermeden ve tamamen tarafsızca eğrisiyle doğrusuyla artısı ile eksisi ile değerlendirip test etmesini, görüşlerini de buraya açık açık yazmasını rica ettim. O da buraya hiçbir çıkar gözetmeksizin açıkça ve samimi de görüşlerini yazdı. Hatta yanıldığını ve önyargılardan kurtulduğunu da açıkça ve samimice yazdı. Tekrar söylüyorum kendisini hiç tanımam hiç yüz yüze gelmedik daha önce hiç telefonla dahi konuşmadık Hatta Uzunca bir süre önce kısa bir atışmamız dahi olmuştu.

Arkadaşlar abuk subuk tartışmalara girmekten kaçının artık. Hepimiz, aynı hobiyi paylaşıyoruz. Cihazlar kablolar aksesuarlar ıvır zıvırlar yüzünden kalp kırmaya değmez tartışmaya da değmez. Maalesef ben de dahil hepimiz zaman zaman bu hatalara düşüyoruz. Ama bunu yapmamak lazım. Çünkü Forum dışında da çok samimi ve sıcak arkadaşlıklarımızın olabileceği insanlar ile boşu boşuna tartışmış oluyoruz.

Ben kimsenin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. Sadece fazla heyecan ve yazım dillerinden dolayı yanlış anlaşılmaların olduğuna inanıyorum. Aklında çoğu zaman hepimiz aynı şeyleri farklı yönlerden savunuyoruz.
    Eline düşüncene zihniyetine sağlık abi çok özetlemiş ve durumu anlatmışsın. Benim tavır aldıgım konu burada Atalay abinin paylaştığı düşünceleri çürütüp ezmek oldugu için en yüksek vokal cıkışımı yaptım. Dua etsin alt frekanslara inmedim kicklerim cok iyidir box da yanında hediyesi. Saygılı olmayı öğrensinler eleştiri yapmayı öğrensinler. Biride cıkmış ne olacak o kabloyu ben gtümle yaparım der gibi konusuyor. Al yap amq ivox quatross 300 yap aynı sesi versin detayı versin senden alalım sen kazan. Herkes yapıyor ama %99 ofc altına yapıyor. Abi burda aslında hiç karısmayacagız konu saptıgın da şikayet edeceğiz kaldırılsın yorumu. Bu arada mersin yolundayım yarın istanbulda olucam otobüsleyim. Ma Rx 8 yamaha as 300 bir de el yapımı kablo ile gelicem. Dinlemek test etmek vs isteyen olursa bana özelden yazabilir beni otogardan araçla alabilir.

• Çok uzun zamandır buralara girmiyordum yıllarla ifade edilecek sürelerden bahsediyorum. Takip ettiğim ender konulardan biri bu konu çünkü bu konu cidden değerli bir konu benim için. Benim açmış olmam değil onu değerli kılan bu hobiye gönül vermiş insanların dilimizin döndüğü kadar yazdığımız yazıları okuyup kendilerine pay çıkartmaları.

İnsan olmak herkese eşit mesafede olmak ve kimseye çamur atmamak gerekir keza vebali büyük olur kanımca. Biz burada kimsenin temsilcisi değiliz reklam da yapmıyoruz. Tufanı yıllardır bilirim forumdan ama tanışmamız daha çok yeni.

İlk başta kendisine bu kablodan çok bir şey beklememesi gerektiğini Türkiye'de üretilen bir kablonun ne kadar tatmin edici olabileceğini söylemiştim. Ama işte yanıldığımız nokta burası teknik terimlere ve değerlere çok takılıyoruz. Evet bunlara yine takılalım ama başka değerli kulakların tecrübelerine de kulak verip ekipmanlara fırsat verelim, deneyelim.

Ben normal şartlarda böyle bir kabloyu arkadaş tavsiyesi ve ardından demo imkanı olmasa mümkün değil almam. Şu anda zannedersem 15-20 saat civarına geldiler. Kablo ezber bozan cinsten. Çok fazla anlatmak istemiyorum ama bu zaten başlı başına çok büyük bir yorum.

İşçilik seviyesi muazzam, üst frekansların nasıl açıldığını duyunca midlerin ve alt frekansların da buna eşlik ettiğini duyunca şaşıracaksınız, üst ses seviyelerinde rahatsız olup sesi kısmak istersiniz ya işte onu da artık unutun. Sahne bir iki tık geriye gidiyor ve gerçeklik hissiyatı artıyor. Kullandığım hoparlörler Dali Blue 3003 ve Castle Knight1 bookshelf. Castle ile çok çok iyi bir uyum yakaladılar. Alt frekans sunumu çok tatmin edici bu kablolar ile.

Hiç bir frekansı öne çıkarmıyor bu güzel bir özellik. Homojen bir yapısı var. Amfinin sesini bir iki tık daha fazla açmam gerekti, kablo ses istiyor. Bu da teknik özellikleri ile ilgili muhtemelen.

Bu fiyat aralığında bu denli detaylı, kontrollü, homojen çalan, bu kadar işçilik seviyesi yüksek ve yakışıklı bir kablo daha yok. Ben şu anda keyifle kullanıyorum. Kullanmaya da devam edeceğim gibi gözüküyor. Şiddetle tavsiye ediyorum, keza 15 gün memnuniyet garantisi veriyor firma size. Beğenmezseniz iade edebilirsiniz.

Ivox quatross 300 hoparlör kablosunu çok beğendim. Baştaki ön yargılarımı tamamen kırdı. Kesinlikle tavsiye ederim. Tufan sana da teşekkür ediyorum tekrar yorumların için ve kabloyu bana ulaştırdığın için.

Herkese selamlar,
    atalayalper

• Kablo önemsiz diyenlerin, uyumlu kablo -kablonun omajı, kapasitansından bi haber görünmeleri ya da değilmiş gibi görünmeleri komik. Söz gelimi kullandığım kulaklık tek sarımlı (single core) kablosu 8ohm ları kaldırabilir. ancak benim kullandığım player performansını 50-60 ohm dan sonra gösteriyor - yapmam geren minimum 4 sarımlı yüksek omajları kaldıracak, kulaklık sürücülerini rahat ettirecek bir kabloya geçmek olur. Tersi de denenebilir. Bunun farkını da duymak istemeyen varsa kendi bilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilhan_fcb -- 27 Temmuz 2020; 11:32:16 >
  • Kablo tamamen önemsizdir diye bir şey söylemedim şimdiye kadar. İletkenin saflığı, kalınlığı, ekranlama, yalıtım vs. önemli. Basit bir doğru akım elektrik kablosunu yeterince kalın yapmazsanız ısınır hatta yanar. Telefon şarj kabloları da biraz hasar görmüşse şarj süresi uzamaya başlar. Ancak daha önce de dediğim gibi yeterli saflıkta, düzgün yalıtımlı kablo yapmak o kadar da pahalı bir şey değil. Ivox gibi ucuz kablolara da bir itirazım yok bu yüzden. Üstelik yerliymiş sanırım. Aynı şekilde QED in de oldukça ucuza gayet güzel kabloları da var. Ama bundan sonra ne yaparsan yap elde edebileceğin bir şey yok. Zaten o kablo yeterince iyi ve referams sesi veriyor. Daha pahalısı ile bir şey elde edemezsin.

Anlatmaya çalıştığım şey 4000$ a kablo satanların insanları dolandırdığı. 2m lik kabloda 4000$ lık hangi egzotik malzeme kullanılmış olabilir? Bildiğin bakır işte. Saflığını %99.9 dan %99.999 a getirsen bile bu kulakla ayırt edilemez. Zaten işe yaradığı da hiçbir şekilde ispat edilemiyor. A/B testlerinden geçemiyorlar. Ses kayıtları da tamamen aynı. Bu kabloların satılıyor olması hiçbir şekilde kanıt olamaz. Çinde gergedan boynuzu da satılıyor ona kalırsa. Bu gerizekalılar ortada gergedan bırakmadı.

Digital kablolar ise tamamen safsata. Ses transferi için öyle aşırı bant genişliğine ihtiyaç yok. Bu yüzden 1$ lık usb printer kablosu ile 4000$ lık kablo herhangi bir hasar, kopukluk vs yok ise %100 aynı sesi üretir. Aynı şekilde hdmi, optik, ethernet vs. %100 aynı.

Herif 1000$ a ethernet kablosu satıyor. Dünyanın en iyi network uzmanlarına sorun 999$ ı yakmakla aynı anlama geldiğini söyler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 27 Temmuz 2020; 12:48:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ilhan_fcb

Kablo önemsiz diyenlerin, uyumlu kablo -kablonun omajı, kapasitansından bi haber görünmeleri ya da değilmiş gibi görünmeleri komik. Söz gelimi kullandığım kulaklık tek sarımlı (single core) kablosu 8ohm ları kaldırabilir. ancak benim kullandığım player performansını 50-60 ohm dan sonra gösteriyor - yapmam geren minimum 4 sarımlı yüksek omajları kaldıracak, kulaklık sürücülerini rahat ettirecek bir kabloya geçmek olur. Tersi de denenebilir. Bunun farkını da duymak istemeyen varsa kendi bilir.
    Eğer kulaklık kablonuz 8 ohm empedansı kaldırabiliyorsa, ki kaldırmaması için hiç bir neden yok, 50-60 ohm'ları haydi haydi kaldırır.
  • Bende maydonoz olayım konuya.

Analog iletimde kablonun yapıldığı malzeme, içindeki tel sayısı ve toplam kalınlığı sese etki ediyor. Daha az etkili kaplama ,sarım, sarım şekli gibi konuları görmezden geliyorum.
    Malzeme olayı zaten ne olduğu belli. Bakır, gümüş, altın ve oksijen olayı etkiliyor ve farklı davranıyor.

Ses kablo içinden geçerken yüksek frekanslar kablonun yüzeyinden, alçak frekanslarda içinden geçiyor. Bu nedenle çok damarlı kablo kullanmak yüksek sesleri, bu kablolardan fazla sayıda kullanıp kalınlığı artırmakda alçak sesleri etkiliyor.

Birde bunların üstüne farklı alaşım kaplamalarla (cu/ag, ag/au gibi) yine farklı seçenekler elde edilebiliyor.

Bu teorik bilgileri bende gerçek hayatta tecrübe ettim. Çok hassas bir kulağa sahip olmasam bile herkesin farkedebileceği etkide fark yaratıyor.

Digital'de ise 2 farklı HDMI 2.1 kablonun (gerçek 2.1 olduğunu varsayarak) fark yaratacağına inanmıyorum. (Yine bir parantez açarak kablo bağlanıp handshake yaptıktan sonra iletimi analog yapmıyorsa) Digital iletimde bozulma,azalma sese farklı yansır.

Bunun gibi power kablosunun yeterli gücü sağlayacak kalitede olduktan sonra sese etki edeceğini düşünmüyorum. Cihaz içine ulaştıktan sonra farklı voltajlara düşecektir. Kablonun kalitesinin ses tarafına hiç bir etkisi olmayacaktır.

Son olarak üretci firmalar istediği kalitede üretip istediği fiyatlardan satabilirler. Hangi ürüne ulaşabilir durumda olup alırsanız, mutluysanız hiç problem yok.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    aşağıdaki kulaklıklar arasında sadece kablo farkı var bildiğim - / ben sadece farkettiğini söylemek üzere örnek verdim. kullanmadığım bir kulaklık olduğu için fazla detay veremiyorum.

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilhan_fcb -- 27 Temmuz 2020; 14:13:56 >
  • Malum bugün pazartesi. Yoğunluktan foruma pek giremedim. Ama hızlıca okuduğum kadarıyla güzel şeyler yazılmaya başlanmış.

Dikkatini çekmişken hemen son mesaja bir cevap vermek isterim naçizane.

Hifi sistemlerde, üst düzey ve iyi kalite de power kablosunun mutlaka ekranlamalı yani Emi/Rf kalkanlı olması gerekir. Bu detay, Power kablosunun iç iletken kesitinden bile daha önemlidir. Çünkü, Power Kablosu ciddi miktarda Emi/Rf üretir. Bu sebeple bu etkilerin Pre, Power ve kaynak cihazlardan, sinyal ve data kablolarında, mümkün olduğunca uzaklaştırılması gerekir. Bunun da en iyi ve etkili yolu sağlıklı bir toprak hattına bağlı ekranlı güç kablosu kullanmaktır. Bu sayede ekranlama kalkanı çevresindeki sinyal taşıyan diğer kabloları ve yakındaki cihazları da minimum seviyede etkiler. Dolayısı ile daha sessiz bir arka plan daha temiz ve pürüzsüz bir performans elde edilir. Mikro detaylar daha anlaşılır hale gelir. O sebeple power kablosu önemli. Ama dediğim gibi mutlaka ekranlı ve sağlıklı toprak hattına bağlamak şartıyla. Bu arada cihazlarınızın negatif geri beslemesiz yani topraklama girişsiz olması bu durumu değiştirmez Buradaki amaç Power kablosunun enerji taşımaktan dolayı etrafa yaydığı Emi/Rf etkilerini minimuma indirmektir. Geçen senelerde Bu konuyla ilgili de çalışmalarım olmuştu çoğunu paylaşmıştım. Entec cihazıyla pek çok defalar bu ölçümleri yapmıştık.

Power kablosu için uygun iletken kalınlığı da sistem bileşenlerinin gücüne göre 3x1.5, 3x2.5 veya 3x4 Mm2 şeklinde tercih edilmelidir. Ama genel itibarıyla 3 x 2,5 Mm2 en ideal Power kablosu iletken kesit kalınlığıdır.

Mesela gene reklam gibi eleştiriler gelmeyecekse, Ivox'un 3x2.5Mm2 Power kablosu, 3 aşamalı ekranlama kalkanıyla son derece etkili ve başarılı bir kablo dur. Kendimde bütün sistem bileşenlerin de şu an onu kullanıyorum. Üstelik Onun da fiyatı 6,5 euro gibi gayet uygun bir rakam. Hatta sigortadan sistemlerin priz ne kadar bu kablo çekildiği takdirde çok daha etkili sonuçlar alınabilir.

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknika -- 27 Temmuz 2020; 14:35:8 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ilhan_fcb

aşağıdaki kulaklıklar arasında sadece kablo farkı var bildiğim - / ben sadece farkettiğini söylemek üzere örnek verdim. kullanmadığım bir kulaklık olduğu için fazla detay veremiyorum.

Konuyu yanlış yorumluyorsunuz...

Bu üç kulaklık arasında kablo farkı değil kulaklıkların kendilerinden, sürücülerinden kaynaklanan empedans farkı var.
    İki kulaklığın empedansı 50 ohm, bir kulaklığın empedansı da 32 ohm olarak belirtilmiş.
    Bu empedans değerleri kulaklık kablosu değil sürücü ses bobinlerinden kaynaklanıyor.

Kulaklıklarda kullanılan kabloların iç direnci, sair reaktif etkiler ihmal edilebilir düzeydedir.
    Bir kablonun iç direnci ohm/Kilometre olarak verilir. İki metre kulaklık kablosunda bu gerçekten önemsizdir.

• ilhan_fcb İ kullanıcısına yanıt
    Önemli olan bilim ile sahte bilimi (pseudoscience) ayırmaktır.

Bu dergi okumakla edinilen bilgilerle değil, ciddi mühendislik bilgileri edinerek olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 27 Temmuz 2020; 15:5:40 >
  • 
Sayfa: önceki 3738394041
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.