Şimdi Ara

HERTZ ne işe yarar???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
6.816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben bi devre oluşturacam da hertz ne işe yarıo onu bi bilsem ona göre devreyi düzenliecem???Lütfern bi yardım edermisiniz???

• frekans birimi hertz dir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: selfpower

frekans birimi hertz dir...

Bu cevap bence devrenin düzenlenmesi için yeterli değil...
    Frekans - hertz ne işe yarar...Biraz daha açar mısınız?
  • Arkadaşım peki hertz sadece ac akımda mı oluşur,yoksa dc akımda da oluşur mu???
    Pardon şimdi anladım.Saol arkadaşım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skumfuk -- 17 Aralık 2008; 15:34:22 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: darkcyberg

Arkadaşım peki hertz sadece ac akımda mı oluşur,yoksa dc akımda da oluşur mu???
    Pardon şimdi anladım.Saol arkadaşım.

dc akımda frekansdan söz edilemez...tam bir düz çizgidir dc akım iyi regüle edilmiş ise...
  • dediği gibi dc akımda hertz söz konusu değildir sinüsodial bir dalganın frekansının birimi hertz dir.bu voltaj da olabilir başka bir sinyalde
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Defrag nedir ne işe yarar ?
    20 yıl önce açıldı
    Performans egzoz ne işe yarar ?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hertz frekans birimidir. Formülü 1/t. Yani bir sinyal veya görüntünün 1 saniyedeki yenilenme sayısıdır. Örneğin avrupada kullanılan elektriğin frekansı 50Hz dir. Buradan anlıyacağımız. Sinüs işaretinin saniyede 50 kez yenilendiğidir.

Monitörler veya LCD lerde de durum aynıdır. Frekansı 85 olan bir monitörde ekrandaki görüntü saniyede 85 defa yenilenir. Frekans ne kadar yüksek ise titreşim o kadar azalır. Monitörde gördüğümüz görüntünün aslında sürekli güncellenir. Ama biz sabit gibi görürüz. Bunun nedeni frekansın iyi seçilmiş olmasındandır. 50Hz lik bir monitör ise bu titreşimler farkedilir ve bir süre sonra gözleri bozmaya başlar. Bilgiler işine yarar mı bilmem ama bir fikir vermek açısından. Aklında bulunsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Güneydoğu -- 17 Aralık 2008; 22:25:04 >

• herts = frekans birimidir, frekans birim zamandaki periyot sayısıdır. Periyot AC sinyalin grafiğinin 1 döngüsüdür. AC gerilim manyetik alan değişimiyle oluştuğundan periyotludur zaten AC gerilim değişir bunu biliyorsundur, AC elektriğin +220v den tekrar +220v ye gelişine veya 0 dan tekrar 0 a gidişine 1 periyot diyebilirsin. DC gerilimde değişme olmadığından DC gerilimin periyodu frekansı yoktur. Biraz karışık anlatmışsam affola.
  • Hertz yerine Cycle/sn de kullanilir ve Hertzi anlamak icin daha aciklayicidir. Anlami 1 saniyedeki Cycle larin sayisi demektir.

( Cycle = donu, tekrar, dongu )

Bir salincagi salladigini dusun. Salincagi sallarken bir dakika salincagin kac kere gidip geldigini sayalim.

Diyelimki 30 kere gitti geldi.

Bu salincagin salinim frekansi nedir diye sorarsak 1 sn deki gidip gelme (cycle) sayisina bakmamiz lazim.

1 dakikada yani 60 saniyede 30 kere gidip gelirse, 1 sn de kac kere gidip gelir.

1/2 kere. O halde salincagin salinim frekansi 0.5 Hertz demektir.

Hertz i elektrikte dusunursek, akim yada gerilimin saniyedeki degisim sayisidir.

Prizdeki gerilim saniyede 50 kez degisim gosterir. O halde prizdeki gerilim 50Hz dir.

Gerilimin illaki AC olmasi gerekmez. Pulstatif gerilimlerde de Hertzden bahsedilir.

Ornegin transformatorden elde edilen gerilimi tek bir diyoddan gecirirsek pulstatif bir gerilim elde edilir. Bu gerilim saniyede 50 darbeden olusur. O halde frekansi 50Hz dir.

Transformatoru 4 diyodlu kopru dogrultucu ile dogrultursak gene pulstatif bir gerilim elde edilir. Bu kez gerilim saniyede 100 adet darbeden olusur. Bu durumda frekansimiz 100Hz dir.

Kopru cikisindaki gerilimi kondansotor ile filitre edersek hala frekansdan dolayisi ile Hertzden bahsedebiliriz.

Filite edilen gerilimin en ust kisminda dalgalanma gorlur. Bu dalgalanma saniyede 100 kez tekrarlanir. Bu durumda gene frekansimiz 100 Hertzdir. Ancak gerilimin frekansi 100Hz demeyiz de DC voltaj uzerindeki dalgalanmanin frekansi 100Hz dir yada ripil frekansimiz 100 Hz dir deriz.

• Arkadaşlar yeterince anlatmışlar bu devreni yapmana yeterlidir diye düşünüyorum ve yazmaya gerek görmüyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.